Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αγορά ομολόγων δίνει στήριξη στο ΧΑ

Μαζεύτηκαν οι απώλειες του Γενικού Δείκτη στη σκιά της επιτυχημένης έκδοσης του 10ετους. Η πίεση στις τραπεζικές μετοχές και η προσπάθεια εξισορρόπησης με αιχμή την... Coca Cola. Σε χαμηλά επίπεδα ο όγκος συναλλαγών.

Η αγορά ομολόγων δίνει στήριξη στο ΧΑ

Παρά τα θετικά πρόσημα και τα μικρά κέρδη των Ευρωπαϊκών Αγορών, καθαρά πτωτική ήταν η αρχή της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο με τους εν δυνάμει πωλητές να έχουν στραμμένα τα «πυρά» τους, κατά κύριο λόγο, στον Τραπεζικό κλάδο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το -1,68% του Τραπεζικού δείκτη.

Το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών ξεκίνησε με αρνητικά πρόσημα και μοιραία η ευθύνη του να μην κλείσει ο Γενικός Δείκτης χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων μεταφέρθηκε στον μη Τραπεζικό 25άρη, όμως και εδώ η εικόνα παραμένει αδύναμη, ενώ σαφώς μειωμένος δείχνει ο τζίρος.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό, ότι λίγο πριν συμπληρωθούν τα πρώτα 90 λεπτά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί μεταξύ 704,10 (-0,02%) και 697,92 μονάδων (-0,89%), ενώ ο τζίρος πλησιάζει τα 9 εκατ., από τα οποία το 0,5 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΡΛΚ), όταν χθες και στην πρώτη ώρα συναλλαγών, ο τζίρος έφθασε στα 15 εκατ.

Όλα τα παραπάνω, ενώ άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση δεκαετούς ομολόγου από το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς δόθηκε το αρχικό guidance για το κουπόνι του τίτλου. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Ελληνικού Δημοσίου, το αρχικό guidance για το κουπόνι ανέρχεται στο 4,125%.

Στη συνέχεια πάντως το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών και η μεγάλη ζήτηση που εκδηλώθηκε οδήγησε σε αγορές σε τραπεζικούς τίτλους με αποτέλεσμα η Πειραιώς να περάσει σε θετικό έδαφος και οι Alpha Bank και ΕΤΕ να μηδενίσουν τις απώλειες. 

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση της Ε.Κ., τα γνωστά Ξένα Funds αύξησαν κι άλλο τις “short” θέσεις τους, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (!)

Για τη συνέχεια και αν, τελικά, ο Δείκτης δώσει πιο έντονη καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 700 μονάδων, η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 689 μονάδες.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ασφαλώς και το +15,56% του Κέκροπα, απαιτεί αυξημένη προσοχή! 

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v