Ανοδικά συνεχίζουν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συντηρείται η τραπεζοκεντρική αντίδραση στο ΧΑ.
Θετικό το κλίμα εκτός, κατ' αρχήν προϋπόθεση που έχει τεθεί από το προσυνεδριακό σχόλιο της Δευτέρας, ανάλογο εντός, καθώς οι εξελίξεις στον πολύπαθο κλάδο διευκολύνουν τις κινήσεις των long.
Στις 11.140 υψηλότερα 1,17% ο DAX, ανοδικά τα futures στη Wall Street, με ενδεικτικό το 0,59% του S&P 500 από τις 2.723 μονάδες.
Στον τραπεζικό κλάδο το επίκεντρο του ενδιαφέροντος (κυρίως) των traders, καθώς είναι αυτός που στη συγκεκριμένη συγκυρία παράγει εξελίξεις και έχει το μεγαλύτερο περιθώριο υπεραπόδοσης σε σχέση με τα blue chips. Χωρίς να έχει αλλάξει στρατηγικά η προσέγγιση των βραχυπρόθεσμων παικτών, ο κλάδος παραμένει μεν μη επενδύσιμος αλλά σε trading κινήσεις «μετρά» απόδοση 2,13% σε διάστημα εβδομάδας. Το ότι και σήμερα η μερίδα του λέοντος πραγματοποιείται στις τράπεζες -42%- είναι ενδεικτικό της εστίασης, πάντα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Εως τις 422 μονάδες, νωρίτερα, ο Δείκτης Τραπεζών, διευκολύνοντας την αντίδραση του FTSE25 έως τις 1.740 και του Γενικού Δείκτη έως τις 659,03 μονάδες. Για ακόμη μία συνεδρίαση στο εύρος των 650-660 μονάδων, ο ΓΔ επιβεβαιώνει την τεχνικότητα της αγοράς, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει κατ' αρχήν μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Με θετικό πρόσημο και οι τέσσερις μετοχές του κλάδου, με μεγαλύτερο ποσοστό αντίδρασης για τον τίτλο της Πειραιώς. Σημειωτέον πως η μετοχή είναι η μόνη από τις τέσσερις συστημικές που μετρά απώλειες και σε διάστημα εβδομάδας, σε αντίθεση με την Alpha Bank που έχει βγάλει αντίδραση 5,16%, με την Εθνική που έχει ανακτήσει 4,62% και με τη Eurobank που έχει ισοσκελίσει τις μέχρι χθες μικρές απώλειές της. Περισσότερες συναλλαγές και μεγαλύτερος τζίρος στην Αlpha Βank.
Στην ευρύτερη εικόνα για τον κλάδο, ενδιαφέροντα όσα αναφέρει ο Χρήστος Κίτσιος αναφορικά με το «... πως κουμπώνουν τα δύο σχέδια -ΤΧΣ, ΤτΕ- για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».
Ελαφρό προβάδισμα για τους long μεταξύ των blue chips, μετοχών-σηματωρών με συγκριτικά ικανοποιητική αξία συναλλαγών σε Motor Oil, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, MLS, Grivalia, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Viohalco κ.α.
Λίγο ως πολύ αναμενόμενο το ανοδικό «γύρισμα» της Motor Oil, στο πλαίσιο της εναλλαγής θέσεων στα blue chips, με τη μετοχή να έχει υποαποδώσει το προηγούμενο διάστημα έναντι άλλων ισχυρών θέσεων των ξένων διαχειριστών, funds.
Στα 10,47-10,61 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, με ζητούμενη την επιβεβαίωση των 10,50 ευρώ ως περιοχή στήριξης, στα 30-30,36 ευρώ ο τίτλος της Coca Cola «αντικαθιστά» τον ΟΤΕ στο rotation των traders όσον αφορά στις δεικτοβαρείς του FTSE25. Δεν είναι τυχαίο πως η μετοχή της Coca Cola βοηθείται τις τελευταίες συνεδριάσεις από τη διαφορά τιμής (arbitrage) με αυτήν του FTSE100 (που είναι η κύρια αγορά διαπραγμάτευσης της CC/HBC), όπως επίσης η μικρή απόσταση από τα υψηλά 52 εβδομάδων, των 31,90 ευρώ.
Στα 8,77-8,68 ευρώ η μετοχή του σηματωρού Μυτιληναίου, με τους πωλητές να υπερισχύουν μετά και την πρώτη ώρα συνεδρίασης.
Στις 41/30 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη απόδοση (πέραν του FTSE25) για Αστικά Ακίνητα, Ελινόιλ, ΚΈΚΡΟΨ, MIG, Ιατρικό, Ιντρακόμ κ.α.
Στα 6,4 εκατ. ο τζίρος (στις 11:38), με ένα πακέτο για 30.000 μετοχές της Motor Oil στα 21,25 ευρώ.