ΧΑ: Υψηλά διμήνου με τζίρο στο… ναδίρ

Στις 654 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με τους επενδυτές προβληματισμένους από το χαμηλό τζίρο. Οι προβλέψεις τις UBS βάρυναν στις κινήσεις των επενδυτών με τις Alpha Bank, Eurobank και ΕΤΕ να κλείνουν με κέρδη και την Πειραιώς με πτώση.

ΧΑ: Υψηλά διμήνου με τζίρο στο… ναδίρ

Συνεδρίαση δύο όψεων η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, που ξεκίνησε επιφυλακτικά και με ελεγχόμενες πιέσεις, μετά την απογοήτευση των traders από την Fitch, όμως σταδιακά οι λίγοι αγοραστές πήραν περισσότερες πρωτοβουλίες, οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου απομακρύνθηκαν από τα πρωινά χαμηλά και το μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης αναλώθηκε με θετικό πρόσημο.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον Τραπεζικό κλάδο να αποσπά την προσοχή των ημερήσιων παικτών, το μειούμενο ενδιαφέρον για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων και η επιμονή του τζίρου σε επίπεδα απελπισίας, με το σύνολο των παραγόντων της Αγοράς να περιμένουν τις σημερινές ανακοινώσεις του MSCI, μήπως και οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, φέρουν κάποια πρόσκαιρη τόνωση στην συναλλακτική δραστηριότητα.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί νέα υψηλά διμήνου και πλέον, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 5/12/2018 (656,92%), ενώ, από την άλλη, το σημερινό “επίτευγμα” πραγματοποιήθηκε με τον δεύτερο χαμηλότερο τζίρο του τρέχοντος έτους, με τον χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στην πρώτη συνεδρίαση του 2018 (17,5 εκατ.).

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, την αξιολόγηση “ΒΒ-“ (τρεις βαθμίδες κάτω από το minimum status που πρέπει να έχει μια Χώρα για να είναι ελκυστική σε Επενδυτές) για το Ελληνικό αξιόχρεο επιβεβαίωσε η Fitch, διατηρώντας αμετάβλητο το outlook σε σταθερό και μην επιβεβαιώνοντας τα βραχυπρόθεσμα πονταρίσματα που περίμεναν αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου κατά μία βαθμίδα.

Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη απογοήτευση των traders, μετά την S&P (18/1) και επόμενο ήταν η σημερινή συνεδρίαση να ξεκινήσει με σχετικές πιέσεις και κύριο εκφραστή τον Τραπεζικό κλάδο, όμως η συνέχεια θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι εξέπληξε ακόμα και τους συγκρατημένα αισιόδοξους (!)

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

“Στη σημερινή συνεδρίαση, η Αγορά θα αξιολογήσει την ετυμηγορία της Fitch για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Οικονομίας, που δεν επεφύλαξε εκπλήξεις, ενώ αργά το βράδυ αναμένεται η τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI. Την Πέμπτη η ΕΕΕ ανακοινώνει τα ετήσια αποτελέσματά της και την Παρασκευή λήγουν οι τα ΣΜΕ του Φεβρουαρίου. Ο πήχης προσδοκιών παραμένει χαμηλά, με τη διαδικασία της συσσώρευσης να συνιστά το πιθανότερο ενδεχόμενο” ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ως ‘no event’ για το Χ.Α., χαρακτηρίζεται το πόρισμα της Fitch, αν και η εξέλιξη αυτή σίγουρα αποτελεί άλλο ένα βαρίδι στην τρέχουσα ανοδική προσπάθεια. Εν μέσω υποτονικού τζίρου, πιθανές εντολές εν όψει της τριμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών του MSCI ενδεχομένως να ‘ξυπνήσουν’ την Αγορά. Ανησυχητική θα είναι μια αύξηση της απόδοσης του 10ετους πάνω από την περιοχή του 4,15% - 4,20% (ετησιοποιημένη απόδοση στην λήξη_ytm)” τόνιζε η Merit Sec.

“Μία συνεδρίαση μεταβλητότητας αναμένεται σήμερα, υποστηριζόμενη από το δημοσίευμα της ‘Handelsblatt’ για τις Ελληνικές Τράπεζες. Στη σημερινή ατζέντα τραπεζίτες και Κυβέρνηση θα συναντηθούν για να συμφωνήσουν για το νέο Νόμο Κατσέλη, ενώ το βράδυ ο MSCI θα ανακοινώσει τις αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών. Επίσης ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα είναι στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup”, επεσήμαινε η Beta Sec.

“Μετά από αρκετές εναλλαγές στο πρόσημο και παρά το -1,59% της ΕΕΕ, κατάφερε και έκλεισε τελικά θετικό το Χ.Α. την Παρασκευή. Ελάχιστοι οι πωλητές, αλλά και ο γενικός όγκος συναλλαγών, που ήταν από τους μικρότερους του νέου έτους. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 643 και αντιστάσεις 664 - 682. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1698 και αντίσταση στις 1742. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 387 μονάδες και αντίσταση στις 430. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ, γύρισε στην πρώτη στήριξη 643 και κινείται πάνω από το ΚΜΟ 8 ημερών, κρατώντας την βραχυχρόνια ανοδική τάση, ακέραιη. Μελανό σημείο, παραμένει ο ανύπαρκτος όγκος συναλλαγών, που θολώνει την τεχνική εικόνα και δεν δημιουργεί αισιοδοξία. Επόμενη αντίσταση και βασικό σημείο οι 664 μονάδες, όπου θα χρειαστεί αυξημένος τζίρος για να την υπερβούμε”, σημείωνε στις δικές της εκτιμήσεις η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, για πολλοστή συνεδρίαση τόσο οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών “είδαν” και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Ειδικά για την πορεία των τραπεζικών μετοχών οι τιμές στόχοι και οι συστάσεις της UBS είχαν, όπως φαίνεται ειδικά βάρος

Η μετοχή της Alpha Bank (+4,98%) κινήθηκε μεταξύ 0,9095 (-1,57%) και 0,9735 ευρώ (+5,36%), της Εθνικής (+2,62%) μεταξύ 1,048 (-1,78%) και 1,101 ευρώ (+3,19%), της Eurobank (+1,01%) μεταξύ 0,535 (-1,74%) και 0,556 ευρώ (+2,11%) και της Πειραιώς (-4,20% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) μεταξύ 0,6610 (-4,20%) και 0,719 ευρώ (+4,20%).

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 394,01 (-1,64%) και 414,23 μονάδων (+3,41%), στις 17.00 βρέθηκε στις 411,31 (+2,68%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 411,21 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,65%.

Για τον εν λόγω δείκτη, θα μπορούσε να θεωρηθεί θετική ένδειξη η αντίδραση από τα πρωινά χαμηλά, αλλά και το κλείσιμο υψηλότερα των 401 μονάδων.

Αν δεν υπάρξει κάποια αρνητική έκπληξη από τις βραδινές ανακοινώσεις του MCSI και ο εν λόγω δείκτης συνεχίσει την πλαγιοανοδική του κίνηση, η αμέσως επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 419 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “τρία private equity funds πέρασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την πώληση χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Πειραιώς σε 17 Ναυτιλιακές εταιρείες και αναμένουν το άνοιγμα του Virtual Data Room. “Farallon”, “Fortress” και “Davidson Kempner” έχουν ειδοποιηθεί ότι πέρασαν στο β γύρο του διαγωνισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες η δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, με την Τράπεζα να επιδιώκει την ολοκλήρωσή του εντός β' τριμήνου”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup, με την Ελλάδα να είναι για ακόμα μια φορά απούσα από την επίσημη ατζέντα. Τα βλέμματα όλων, όμως, είναι στραμμένα στη ρύθμιση των ‘κόκκινων’ δανείων και τον νέο Νόμο Κατσέλη, με τις δύο Πλευρές να κινούνται προς μια ‘υβριδική λύση’ και όχι σε απλή αντιγραφή σχεδίων που εφάρμοσαν άλλες Χώρες”.

Εν τω μεταξύ, ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση των “κόκκινων” δανείων και την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα υπό τον Πρωθυπουργό με τους διοικητές των Τραπεζών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, “η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη ‘υπό την σκιά της Fitch’, η οποία δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των traders για αναβάθμιση, μπορεί να μην σημειώθηκαν οι πιθανές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, όμως ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος δεν αφήνει περιθώρια για κάτι εντυπωσιακά καλύτερο”.

Αξίζει σημείωσης η αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα Ιταλικά ομόλογα (στο 2,90% η απόδοση του Ιταλικού 10ετους, - 6 μονάδες βάσης), κίνηση την οποία δεν ακολούθησαν οι Ελληνικοί τίτλοι (στο 3,98% η απόδοση του αντίστοιχου Ελληνικού τίτλου, - 1 μονάδα βάσης).

Απόλυτα επιλεκτικό ενδιαφέρον, από πλευράς αγοραστών, σημειώθηκε στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου αξίζει να σημειωθούν οι σχετικά ήπιες πιέσεις για τις μετοχές που κινήθηκαν προς οριακά χαμηλότερα επίπεδα.

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,33%), ΔΕΗ (-0,30%), Μυτιληναίος (-0,34%), Σαράντης (-1,13%), Τέρνα Ενεργειακή (-0,16%), Τιτάν (-1,12%), Motor Oil (-0,47%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΧΑΕ και Lamda Development.

Από τις Δεικτοβαρείς μετοχές που διεκδίκησαν και πέτυχαν υψηλότερες αποτιμήσεις, για μία ακόμα συνεδρίαση δεν μπορεί να περάσει ασχολίαστη η κίνηση του ΟΛΠ (+0,51%), καθώς ο τίτλος έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο από τις 31/1. Σε περίπτωση κλεισίματος υψηλότερα των 15,85 ευρώ, δημιουργούνται οι τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 16,50 ευρώ.

Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, που ακολούθησαν τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο η μετοχή του Ελλάκτωρα (+4,50% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), τραβώντας ψηλότερα και τον Άνεμο (+3,98%).

Για τον Ελλάκτωρα, το ημερήσιο “stop long” στα 1,37 ευρώ, ενώ επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 1,47 ευρώ, δημιουργεί προϋποθέσεις κίνησης προς τα 1,66 ευρώ.

Δεν μπόρεσε την δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση η ΕΧΑΕ (0%) που, προς το παρόν, δεν δείχνει ότι έχει τις απαιτούμενες δυνάμεις να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα.

Η μετοχή μπορεί να έχει γυρίσει σε ημερήσιο “long” με “stop” στα 3,63 ευρώ, όμως θα ήθελε ένα κλείσιμο υψηλότερα των 3,89 ευρώ, για να ελπίζει πως θα αναμετρηθεί με την επόμενη αντίσταση στην ζώνη 4,30 – 4,50 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, το κλείσιμο της Σελόντα (+12,20%) υψηλότερα της ζώνης 0,06 – 0,063 απαιτεί αυξημένη προσοχή, σε υψηλά τετραμήνου, σε κλείσιμο, η Ιντρακόμ (+3,62%), ενώ επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Ιντρακάτ (+2,90%), Reds (+3,12%), Frigoglass (+2,19%), ΕΛΧΑ (+0,68%) και ΕΥΔΑΠ (+1,47%).

Αργή αναρρίχηση από την Ελινόιλ (+2,84%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Έλτον (+3,16%), τέσσερις ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες πέντε για την Cenergy (+0,78%), ενώ επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά υψηλά ο Κανάκης (+2,93%).

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, αυτός υπερέβη την πρώτη αντίσταση στις 653 μονάδες και οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 663, 681 και 698 μονάδες.

Οι πρώτες στηρίξεις στις 646 – 643, 630 και 609 (ημερήσιο “stop long”) – 604 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που σήμερα έκλεισε το “gap” στις 1729 μονάδες, οι επόμενες αντιστάσεις στις 1732, 1750 και 1798 μονάδες.

Οι στηρίξεις στις 1692, 1662, 1627 (ημερήσιο “stop long”) και 1600 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Ο τζίρος συνεχίζει να είναι χαμηλός και χρειάζεται σημαντική αύξηση αν θέλουμε να αλλάξουμε επίπεδο” τονίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Ο Τραπεζικός κλάδος είναι και ο μόνος που έχει υποαποδώσει το τελευταίο διάστημα, με τα γνωστά προβλήματα που τον ταλανίζουν, όμως οι Τραπεζικές μετοχές έχουν προεξοφλήσει τα χειρότερα, έχοντας δοκιμάσει τα ιστορικά τους χαμηλά με το παραπάνω. Από την άλλη και οι πωλητές είναι διστακτικοί από όγκους μιας και όσο περνάει ο καιρός οι εκλογές έρχονται όλο και πιο κοντά.

Η Αγορά στερείται από νέα, με τον διαγωνισμό της ΔΕΗ να κηρύσσεται άγονος, μιας και ουσιαστική και εν μέρει πρόταση είχε μόνο ο όμιλος του Μυτιληναίου για την Μελίτη με προφανώς χαμηλό τίμημα. Η ΔΕΗ θα επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό σε δεύτερη φάση.

Το σενάριό μας για αντίδραση της Αγοράς από την ζώνη των 600 είναι σε εξέλιξη, παρόλα αυτά στην ζώνη του 663 - 677 χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και πιθανόν νέα, αν θέλει να κατοχυρώσει το εν λόγω επίπεδο.

Με βάση το σκεπτικό η προσοχή μας θα πρέπει να είναι αυξημένη μέχρι αυτό να συμβεί, προσέχοντας τις επιλογές μας αλλά και ακολουθώντας τα τεχνικά μας σήματα, ή φτιάχνοντας ρευστότητα. Δεν έχει σημειωθεί καμία υπερβολή, παρόλα αυτά δεν έχουμε και τους λόγους εκείνους, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, για να περάσουμε το επίπεδο τουλάχιστον με την πρώτη.

Μπορεί σε ημερήσιο να είμαστε ανοδικοί, όμως μεσοπρόθεσμα παραμένουμε πτωτικοί, ενώ θα ήταν θετική ένδειξη το κλείσιμο της ερχόμενης Παρασκευής να είναι πάνω από τις 663 μονάδες.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων από MSCI, με το spread να συνεχίζει να διαπραγματεύεται κάτω από τις 400 μονάδες ενώ το αποτέλεσμα της FITCH την Παρασκευή ήταν σταθερό με την αγορά να περιμένει αναβάθμιση.

“Με τον έναν, ή τον άλλο τρόπο η Αγορά πιέζει να βρεθεί λύση στο θέμα των ‘κόκκινων’ δανείων, μιας και είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που στην παρούσα ταλανίζει την Οικονομία, με την μόνη που φαίνεται να έχει άμεσες λύσεις να είναι η Eurobank, μιας και δεν έχει και το βάρος της έλλειψης κεφαλαίων μετά την συγχώνευση με την Grivalia”, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, μικτές οι διαθέσεις για τους δείκτες στην Wall Street.

Απώλειες για Χρυσό και Ευρώ και ακόμα μεγαλύτερες για το Πετρέλαιο.

Μένοντας στον “Μαύρο Χρυσό”, “το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς αναμένεται να υπάρξει ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης στην Αγορά Πετρελαίου”, δήλωσε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό “Al-Arabiya” ο Υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σουχάιλ Αλ Μαζρούι.

Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος με την εφαρμογή της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής από τις Χώρες του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και των Συμμάχων τους, περιλαμβανομένης της Ρωσίας.

Στα 80-85 δολάρια το βαρέλι πρέπει να είναι η τιμή του Αργού φέτος, για να ισορροπήσει τον προϋπολογισμό της η κορυφαία στις εξαγωγές Πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία”. Την παραπάνω δήλωση έκανε ο Αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Jihad Azour.

Ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων αρχίζει σήμερα Δευτέρα στο Πεκίνο, μετά την ολοκλήρωση ενός πρόσφατου κύκλου διαπραγματεύσεων στην Ουάσιγκτον, την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς την επίτευξη συμφωνίας.

H ανάπτυξη της Κινεζικής Οικονομίας μπορεί να επιβραδυνθεί στο χαμηλότερο επίπεδο πού έχει καταγραφεί από τότε που ξεκίνησαν οι τριμηνιαίες μετρήσεις του ΑΕΠ τη δεκαετία του 1990”, σύμφωνα με την Κρατική Κινεζική εφημερίδα “Xinhua”.

Η Οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,6% το 2018, το χαμηλότερο από το 1990.

Ξένοι Επενδυτές αγόρασαν Κινεζικές μετοχές αξίας $9 δισ. τον Ιανουάριο, καθώς στοιχηματίζουν ότι η Κινεζική Αγορά θα κινηθεί ανοδικά μετά το καταστροφικό 2018 και ότι το “πάγωμα” των αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed, θα δώσει ώθηση στις Αναδυόμενες Αγορές.

“Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, πρόκειται να ενημερώσει αύριο τη Βουλή των Κοινοτήτων για τις εξελίξεις αναφορικά με το ‘Brexit’, μετά τον κύκλο συνομιλιών που είχε την προηγούμενη εβδομάδα”, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, στην συνηθισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Σχεδόν 100.000 θέσεις εργασίας ενδέχεται να κινδυνεύσουν στη Γερμανία αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία”, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Welt am Sonntag”. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους μόνο τις θέσεις εργασίας που θα μπορούσαν να χαθούν λόγω της μείωσης των εξαγωγών, εξαιτίας των νέων τελωνειακών δασμών που θα επιβάλλονταν στην περίπτωση ενός άτακτου “Brexit”. Δεν συνυπολογίζονται άλλοι παράγοντες για την Αγορά Εργασίας, όπως για παράδειγμα, η μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

“H Deutsche Bank πληρώνει πλέον τα υψηλότερα επιτόκια για τη χρηματοδότησή της από την Αγορά χρέους της Ευρωζώνης, σε σχέση με τα υπόλοιπα μεγάλα Τραπεζικά Ιδρύματα”, τόνισε στους Financial Times ο Μίκαελ Χιούνσελερ, επικεφαλής διαχείρισης πιστωτικού χαρτοφυλακίου στην Assenagon.

Το Βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο, από 0,6% το τρίτο τρίμηνο. Τον Δεκέμβριο η Βρετανική Οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4%. Για το 2018 συνολικά, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε στο 1,4%, από 1,8% το 2017.

“Είναι αρκετά πιθανό η παγκόσμια οικονομία να πέσει σε ύφεση το 2019”, σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν.

Ο κ. Κρούγκμαν προειδοποίησε επίσης πως “όλα δείχνουν ότι αρχίζει να ‘ξεφουσκώνει η τεχνολογική φούσκα”.

H νέα επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στηρίζει την απόφαση της Fed να βάλει στον “πάγο” για φέτος τις αυξήσεις επιτοκίων, επικαλούμενη το πιο αδύναμο momentum και τα σημαντικά και αυξανόμενα ρίσκα, για το Παγκόσμιο outlook. Η Γκίτα Γκόπιναθ, η οποία ανέλαβε πέρυσι ως επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, τόνισε ότι “η οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη και στην Κίνα έχει επιδεινωθεί, ενώ προειδοποίησε πως το Παγκόσμιο Εμπόριο ενδέχεται να συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η UBS αναβαθμίζει σε “buy”, από “neutral” τη σύσταση για την Αlpha Bank, μειώνοντας όμως την τιμή - στόχο στα 1,27 ευρώ ανά μετοχή, από 1,43 ευρώ προηγουμένως.

Για τη Eurobank, η σύσταση αναβαθμίζεται σε “buy” από “neutral”, με αύξηση της τιμής - στόχου στο 0,78 ευρώ, από 0,55 ευρώ προηγουμένως.

Στην ίδια έκθεση, ο Oίκος διατηρεί σύσταση “ουδέτερη” για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, με την τιμή - στόχο να τίθεται στο 1,15 ευρώ, έναντι 1,07 ευρώ. Αντίθετα σύσταση “πώληση” θέτει για την Πειραιώς, για την οποία η τιμή - στόχος κατεβαίνει στα 0,48 ευρώ, από 0,71 ευρώ.

Σε “buy” από “accumulate”, αναβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή της Fourlis η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος.

Σε 6,6 ευρώ, από 7 προηγουμένως μειώνει την τιμή - στόχο της μετοχής της Fourlis η Euroxx Securities, σε έκθεση στην οποία διατηρεί σύσταση “overweight”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε επιφυλακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 646,29 μονάδες (-0,55%), για να ακολουθήσει ανοδική αντίδραση μέχρι τις 657,36 (+1,15%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 655,10 (+0,80%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 654,57 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,72%.

Ο τζίρος στα 22,5 εκατ., από τα οποία τα 0,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απέσπασαν το 30% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο Τιτάνας. Δεν “κοκκίνισαν” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΕΕ, ΕΛΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΛΠ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και Fourlis και στο χαμηλό ημέρας οι Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Σαράντης.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 64 ανοδικές μετοχές, έναντι 42 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων τόνωσαν οριακά τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη.

Αισθητή η μείωση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.632 συμβόλαια).

Στα 3.369 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.227 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.656, 1.076 για τον Φεβρουάριο, 570 για τον Μάρτιο και 10 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.722) κινήθηκε μεταξύ 1.702 και 1.727 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.071), Alpha Bank (6.645), Πειραιώς (6.735), ΔΕΗ (229), Εθνική (2.311), Ελλάκτωρα (1.254), ΑΔΜΗΕ (125), Μυτιληναίο (581), ΟΤΕ (205), Intralot (609), MIG (847), ΟΠΑΠ (215), Ελ. Πετρέλαια (106), Viohalco (286).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 61.962, Alpha Bank 36.040, Εθνική 36.844, Πειραιώς 18.975, MIG 46.711, ΔΕΗ 10.851, Ελλάκτωρα 10.062.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                               Name of Issuer                        NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,81%

2018-01-18

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,83%

2018-01-16

Oceanwood Capital Management LTD

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,31%

2019-02-06

Oceanwood Capital Management LTD

NATIONAL BANK OF GREECE SA

0,60%

2019-02-04

Oceanwood Capital Management LTD

ALPHA BANK SA

0,50%

2019-02-07

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 37.614.980 τεμ., (από 36.654.980 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.484.296 τεμ. (25.484.296), ΔΕΗ 6.623.204 τεμ. (6.623.204), Eurobank 41.311.967 τεμ. (38.811.967), Εθνική 10.363.592 τεμ. (10.395.604), ΟΠΑΠ 1.296.326 τεμ. (1.296.326), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v