Πού θα κριθεί το πρόσημο της εβδομάδας στο ΧΑ

Οι προσπάθειες για υπέρβαση των 660 μονάδων και η εικόνα στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Η αναμονή για τον MSCI και τα ψιλά γράμματα της έκθεσης της Fitch για την οικονομία και το καυτό θέμα των κόκκινων δανείων.

Πού θα κριθεί το πρόσημο της εβδομάδας στο ΧΑ

Πυκνώνουν τα σύννεφα και οι πιέσεις στο "μέτωπο" των κόκκινων δανείων. Το μήνυμα/προειδοποίηση του Fitch το βράδυ της Παρασκευής ήταν ξεκάθαρο και ήρθε να προστεθεί στην σωρεία ανάλογων ενεργειών που έχουν προηγηθεί από τα "ξένα σπίτια" με μία και μόνη αιτίαση: δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η ουσία είναι, πως μέχρι και το "κλείσιμο" της Παρασκευής, υπήρχε προσδοκία για αναβάθμιση του outlook (ενδεχόμενο, που προεξοφλούσα και εγώ...), κάτι που δεν συνέβη.

Ούτως ή άλλως κλάδος-κλειδί όχι μόνο για την πορεία του χρηματιστηρίου ο τραπεζικός, αλλά ευρύτερα για την εύρυθμη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας, του επιχειρείν, της κοινωνίας ακόμη, εάν θέλετε, του ίδιου του κοινωνικού ιστού της χώρας. Υπερβολικό; κατά γενική εκτίμηση όχι, καθώς το μέγα-στοίχημα θα κερδηθεί (ή χαθεί) από το εάν ο κλάδος δείξει πως μπορεί να επιστρέψει προς την κανονικότητα. Το έχω σημειώσει πολλές φορές, πως ο κλάδος δεν είναι επενδύσιμος, προσφέρεται μόνο για trading και παιχνίδι γρήγορων αποδόσεων, είτε σε ανοδικές διορθώσεις (στην υποκείμενη αγορά) είτε σε κύκλους υποχώρησης (στα παράγωγα και στις short θέσεις).

Επρεπε να έρθει και ο οίκος Fitch για να...θορυβηθεί ακόμη περισσότερο το σύστημα (κυρίως το εγχώριο...) και από αύριο Δευτέρα να "τρέξει" όσο πιο γρήγορα, μεθοδικά και ουσιαστικά γίνεται προς την κατεύθυνση της διαχείρισης του προβλήματος. Εισαγωγή μακροσκελής αλλά από την εξέλιξη σε αυτό το μείζον πρόβλημα θα κριθεί- σε μεγάλο βαθμό- η συνέχεια και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Η εβδομάδα μπορεί να έχει τον ανοδικό... αέρα της προηγούμενης ωστόσο θα πρέπει, κατ' αρχήν αύριο να αποτιμηθεί η στάσιμη βαθμολόγηση του οίκου αξιολόγησης συν τις τυχόν αλλαγές στην στάθμιση στους δείκτες MSCI, συνεπώς θα πρέπει να ξεκινήσουμε διασφαλίζοντας τα μετόπισθεν, τις στηρίξεις μας. Στις 642 και 636 μονάδες οι δύο άμυνες για τον Γενικό Δείκτη και στις 388-385 για τον Δείκτη Τραπεζών (σχετικές αναρτήσεις μας στον Εκηβόλο της Παρασκευής) με τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση (πλην τραπεζών) να βγάζει αντιδράσεις σε επί μέρους blue chips και μετοχές-σηματωρούς.

Στόχος των long είναι βεβαίως η υπέρβαση των 660 μονάδων (η περιοχή των 650-660 μον. ανιχνεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα) κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί από την στιγμή που θα συντρέξουν 3-4 λόγοι. Κατ' αρχήν ο διεθνής (στην Wall θα συνεχιστεί η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων, τα νεότερα από τις επαφές Ουάσιγκτων- Πεκίνου, οι προβλέψεις για επιτόκια/ομόλογα- άκρως ενδιαφέρον το άρθρο των FT με τον εύγλωττο τίτλο: Η επόμενη μάχη των ΗΠΑ θα είναι στα...ομόλογα).

Και προφανώς οι εντός συνόρων εξελίξεις με την αγορά να... ανιχνεύει την ημερομηνία των εθνικών εκλογών την ώρα που το πολιτικό θερμόμετρο "χτυπάει κόκκινο". Εύλογα για την αγορά γεννάται το καίριο ερώτημα, πως θα δοθεί διέξοδος στο πρόβλημα των "κόκκινων" δανείων (πλειστηριασμοί, όριο για πρώτη κατοικία, προειδοποιήσεις Δραγασάκη κ.λ.π) εν μέσω θερμής προεκλογικής περιόδου.

Προσώρας περιορίζομαι στο ότι η ΤτΕ από την πλευρά της προχωρά μεθοδικά, απερίσπαστα στον θεσμικό της ρόλο με τον Σπύρο Παντελιά να παρουσιάζει το σχέδιο της σε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτoν (και ΔΝΤ) μετά από έναν κύκλο στο Λονδίνο. Παράλληλα εγγύηση για τους ξένους είναι η ενεργός παρουσία της JP Morgan (που επί της ουσίας έχει αναλάβει το σχέδιο του ΤΧΣ). Εάν προχωρήσουν οι διεργασίες τότε κάτι μπορεί να γίνει, με την προϋπόθεση πως προσωπικές πολιτικές και αντιπαραθέσεις μεταξύ εμπλεκομένων δεν θα συνεχιστούν.

Με 4,06% για τον ΔΤΡ η τελευταία εβδομάδα, όμως σωρρευτικά απώλειες 8,88% από την αρχή του έτους, η συνέχεια θα εξαρτηθεί από την στάση όσων traders αγόραζαν στην τελευταία ανοδική κίνηση και την τακτική που θα ακολουθήσουν τα short funds.

Εάν στις συνεδριάσεις της Δευτέρα-Τρίτης επιβεβαιωθούν οι στηρίξεις (δλδ των 385 ως χαμηλότερη) τότε θα μπορούσε από Τετάρτη να επιχειρηθεί η προσπάθεια των long να υπερβούν τις 420 μονάδες. Επί μέρους σε μέτρηση εβδομάδος η μετοχή της Alpha Bank στα 0,924 ευρώ αντέδρασε 6,21%, της Εθνικής στα 1,067 κατά 6,70%, της Eurobank υποχώρησε 2,77% στα 0,5445 ενώ της Πειραιώς στα 0,69 πήρε... ανάσες (21%). Στον άτυπο... ανταγωνισμό Alpha Βank vs Eurobank με γνώμονα την αποτίμηση η διαφορά διευρύνθηκε με την πρώτη στα 1,43 δισ. έναντι 1,19 δισ. της δεύτερης, θυμίζοντας πως μία εβδομάδα πριν η "ψαλίδα" είχε περιοριστεί στα 120 εκατ. ευρώ. Κατά πάσα βεβαιότητα το...σήριαλ θα έχει αρκετά επεισόδια.

Στα blue chips σε άλλα μεν κατοχυρώθηκε μέρος σημαντικών υπεραξιών (σε διάστημα Ιανουαρίου) σε άλλα δε έγινε μετακύληση, αναδιάταξη δυνάμεων/θέσεων. Στα 10,57 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ (με χαμηλό ημέρας στα 10,50 ευρώ, την Παρασκευή) με απώλειες 3,82% στην εβδομάδα αλλά με άνοδο 11,03% από την αρχή του έτους. Για τη μετοχή προέχει η επιβεβαίωση των 10,50 ευρώ για στήριξη, κάτι που θα το δούμε αύριο κιόλας. Στα 29,69 η Coca Cola (χαμηλό ημέρας τα 29,67) με απώλειες 1,03% αλλά με άνοδο 9,52% στα αντίστοιχα διαστήματα. Σημαντική στήριξη τα 29,60 ευρώ, που πιθανότατα να δοκιμασθούν αύριο.

Για τον FTSE25 θα πρέπει οι δύο βαρύτερες μετοχές (ή έστω η μία) είτε να βγάλουν αντίδραση (σε κλείσιμο εβδομάδος) είτε να συνεχίσουν άλλες δυνάμεις της κατηγορίας ή και να ενεργοποιηθούν blue chips που υποαποδίδουν.

Στην πρώτη κατηγορία μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Μυτιληναίος αλλά και ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΛΠ με τάση long (σε εβδομαδιαίο), στην δεύτερη των Jumbo, Motor Oil, TITAN, Lamda Development που μπορεί να βγάλουν κίνηση.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στη μεγάλη κατηγορία, για ακόμη μία εβδομάδα συνεχίστηκε η μόχλευση σε επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας. Ενθαρρυντική ένδειξη η υπεραπόδοση για περίπου 30 μετοχές αυτών των κατηγοριών που εάν δεν διορθώσει... άτσαλα η αγορά έχουν τις προϋποθέσεις και την τεχνική ένδειξη για ακόμη υψηλότερες τιμές.

Cenergy, Ιντρακάτ, Intralot, MIG, Νηρέας, Τεχνική Ολυμπιακή, Σελόντα, ΙΑΤΡΙΚΟ, Profile είναι μόνο ενδεικτικές περιπτώσεις από μία ευάριθμη ομάδα που επιτέλους αναζητεί θέση στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Γιατί θα επαναλάβουμε την πάγια προσέγγιση μας, πως δεν βλέπουμε μόνο δείκτες αλλά (κυρίως) μετοχές.

Εάν βοηθήσει η εβδομάδα, στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, κατά πάσα βεβαιότητα θα έχουμε τη δυνατότητα να αναδείξουμε (στον Εκηβόλο) περιπτώσεις εισηγμένων/μετοχών που δικαιολογούν περισσότερο ενδιαφέρον.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v