Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 7,42% και από τα χαμηλά 20 μηνών, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών είχε υποχωρήσει σε χαμηλά 32 μηνών και στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις άθροιζε απώλειες 11,33%.
Από τις 27/9, όταν και ξεκίνησε η τελευταία πτωτική κίνηση, ο Γενικός Δείκτης "μετρούσε" απώλειες 11,54%, ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 17,49%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. είχε μειωθεί κατά 5 δισ. ευρώ και επόμενο ήταν σήμερα να σημειωθεί προσπάθεια αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή προσπάθεια ανάδυσης από τα πολύμηνα χαμηλά, "πάτησε" στην σχετική "νηνεμία" που επικράτησε για τα Ιταλικά ομόλογα, αλλά και στην σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (-13 μονάδες βάσης, στο 4,40% η απόδοση του 10ετους τίτλου), αλλά προς το τέλος της συνεδρίασης οι εν δυνάμει πωλητές πήραν αποφασιστικότερες πρωτοβουλίες και κέρδισαν τις τελευταίες εντυπώσεις.
Βοηθητικά στην ψυχολογία των λίγων αγοραστών και traders, έδρασαν και οι δηλώσεις Στουρνάρα, μέχρι την ώρα που οι εν δυνάμει πωλητές ανέλαβαν "περισσότερη δράση".
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, "Η συνεχιζόμενη βελτίωση της ρευστότητας των Ελληνικών Τραπεζών αντανακλά τη βελτίωση της κατάστασης του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος. Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του Τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την 'υγεία' των Ελληνικών Τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε Γειτονικές με την Ελλάδα Χώρες".
Από την άλλη και σύμφωνα με την Moody's, " οι Ελληνικές Τράπεζες παραμένουν πιεσμένες. Η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού παραμένουν η βασική πρόκληση για τις Τράπεζες, οι οποίες είχαν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) ύψους 89 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2018. Η μεγάλη κλίμακα των NPEs καταναλώνει πόρους και μειώνει την κερδοφορία και τα κεφάλαια των Τραπεζών".
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην σημερινή προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν είχε "συμμάχους" τις Ευρωπαϊκές Αγορές, όπου το επιφυλακτικό κλίμα φαίνεται να παραμένει, καθώς το διατηρούν οι συνεχιζόμενοι "διαξιφισμοί" μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών, αλλά ούτε και το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης στην Wall Street.
"Οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές έχουν εντείνει τους ελέγχους για τα επίπεδα ρευστότητας στις Ιταλικές Τράπεζες, μετά την απότομη άνοδο στις αποδόσεις των Ιταλικών ομολόγων", τόνισε στο Reuters Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Αξιωματούχος υποστήριξε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
"Εμείς τραβάμε μπροστά, δεν μας τρομάζουν κάποιοι ολίγοι κερδοσκόποι", δήλωσε ο Ιταλός Υπουργός εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι, εισερχόμενος στο Κυβερνητικό Μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, για την συνεδρίαση της Κυβέρνησης Κόντε.
"Η Ιταλία δεν κινδυνεύει, οι Αγορές μας αγαπάνε περισσότερο από τους Ευρωγραφειοκράτες", πρόσθεσε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και Υπουργός Εργασίας, Λουίτζι Ντι Μάιο.
Και οι δυο Αντιπρόεδροι της Ιταλικής Κυβέρνησης επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται να διατηρηθεί στο 2,4% η σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ, ενώ υπογράμμισαν ότι θεωρούν απίθανο να φτάσει, το Ιταλικό spread, τις τετρακόσιες μονάδες βάσης.
"Ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει 6,6 δισ. ευρώ περικοπές περιττών δαπανών και 8,1 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα", τόνισε ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, μιλώντας στην Αρμόδια Επιτροπή του Κοινοβουλίου. Σημείωσε ότι επιβεβαιώνονται όλες οι προβλέψεις για τον προϋπολογισμό του 2019. Συνολικά, ο προϋπολογισμός βασίζεται σε 22 δισ. ευρώ αύξηση του Δημοσίου ελλείμματος.
"Δύο Διεθνείς Οίκοι αξιολόγησης, η Moody’s και η S&P, έχουν προγραμματίσει να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους για την πιστοληπτική αξιολόγησης της Ιταλίας", τονίζει η Citigroup σε report.
"Προβλέπουμε μια υποβάθμιση από τη Moody's κατά τουλάχιστον μία μονάδα, καθώς ο Οίκος έχει θέσει υπό αναθεώρηση το rating της Χώρας από την 3η Ιουνίου, υπογραμμίζει η Citi.
Παράλληλα η Citigroup δεν αποκλείει ένα αρνητικό outlook από την S&P, η οποία αυτή την περίοδο αξιολογεί την Ιταλία με "BBB" και σταθερό outlook.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, θα μπορούσαν να προστεθούν ο σχετικά χαμηλωμένος τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων), η περίπου παντελής "απονεύρωση" του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τίτλους χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων και βεβαίως η εντυπωσιακή υποχώρηση δεικτών και μετοχών από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, κίνηση που δημιούργησε νέους εγκλωβισμούς για όσους έσπευσαν να τοποθετηθούν στα υψηλά ημέρας και κράτησαν τις θέσεις τους.
Στα παραπάνω θα πρέπει να πιστωθεί και το εντυπωσιακό "φινάλε" που επεφύλαξαν οι "short", κλείνοντας, μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας 11 τίτλους του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).
Η εικόνα σαφώς χειρότερη για τους "γνωστούς ύποπτους" των πτωτικών συνεδριάσεων, δηλαδή για Τραπεζικές μετοχές και ΔΕΗ (-4,84% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), που ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο, στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά.
"Χωρίς ουσιαστικό θετικό καταλύτη κινείται το Χ.Α., ει μη μόνον παρεμβάσεις που ως αποτέλεσμα έχουν περιστασιακές... αναλαμπές, σε μία Αγορά που εμφανώς έχει εισέλθει σε πτωτικό κανάλι και για αρκετά blue chips" όπως σωστά τόνιζε στο ενδοσυνεδριακό του σχόλιο, ο "ομόσταυλος" Μιχαήλ Γελαντάλις.
Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών
"Η διαδικασία υποχώρησης του Γενικού Δείκτη έχει, πλέον, προσλάβει αυτοτροφοδοτούμενο χαρακτήρα, προϊδεάζοντας για συνέχισή της και στη σημερινή συνεδρίαση, στο βαθμό που τα δεδομένα τόσο του εξωτερικού, όσο και του εσωτερικού περιβάλλοντος δεν διαφοροποιηθούν. Η τεχνική εικόνα της Αγοράς επισημαίνει ότι τα όρια στήριξης βρίσκονται πλέον στην περιοχή των 600 μονάδων. Πάντως, το ενδεχόμενο αυξημένης μεταβλητότητας και μιας ανοδικής αντίδρασης, εν όψει της παρατεταμένης αρνητικής υπερβολής, δεν μπορεί να αποκλειστεί για τη σημερινή συνεδρίαση, ιδιαίτερα αν οι Ευρωπαϊκές Αγορές κινηθούν ανοδικά" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
"Κατά την χθεσινή συνεδρίαση καταγράφηκαν έντονες πιέσεις σε Βαρύδεικτους τίτλους, με αυξημένη παρουσία Διεθνών Θεσμικών χαρτοφυλακίων. Δεν αναζητούμε κατά προτεραιότητα το ελάχιστο σημείο από το οποίο είναι πιθανή μια ανοδική αντίδραση του Γενικού Δείκτη, παρά μένουμε προσηλωμένοι σε συγκεκριμένες επιλογές μετοχών με γερά θεμελιώδη μεγέθη, καθώς σε τέτοιες περιόδους εμφανίζονται ελκυστικές αποτιμήσεις" τόνιζε η Merit Sec.
"Οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο παραμένουν όπως και οι ανησυχίες για τα δημοσιονομικά της Ιταλίας, με αποτέλεσμα να μην μένει αρκετός χώρος για αισιοδοξία. Μία τεχνική αντίδραση, λόγω υπερπουλημένων επιπέδων, είναι στα χαρτιά, αλλά είναι αβέβαιο αν θα εκδηλωθεί. Η αποφυγή ρίσκου αναμένεται να κρατήσει τα εγχώρια περιουσιακά στοιχεία υπό πίεση, καθώς και οι ανησυχίες γύρω από την Τοπική Οικονομία παραμένουν" ανέφερε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.
Οι τραπεζικές μετοχές
Ξεκινώντας τη σημερινή αναφορά από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές και των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, "είδαν" και τα δύο πρόσημα, ενώ όλες ανεξαιρέτως υποχώρησαν σημαντικότατα από τα υψηλά ημέρας και ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο, στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά, προς "τέρψιν" των "short" που διατηρούν, ή σε κάποιες περιπτώσεις αυξάνουν θέσεις.
Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Alpha Bank (-1,45% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,269 ευρώ (+8,28%), της Εθνικής (-3,90% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) μέχρι τα 1,657 ευρώ (+7,74%), της Eurobank (-0,76%) μέχρι τα 0,538 ευρώ (+7,6%) και της Πειραιώς (-2,40% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) μέχρι τα 1,236 ευρώ (+9,67%).
Ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε υψηλό ημέρας στις 524,02 μονάδες, για να ακολουθήσει υποχώρηση μέχρι τις 480,47 (-1,18%), στις 17.00 βρέθηκε στις 482,17 (-0,83%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση σε νέα χαμηλά και στις 476,75 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,95%
Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, μέχρι την πρώτη αντίσταση στις 547 μονάδες, κάθε αντίδραση θα πρέπει να εκλαμβάνεται σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές και μόνο (!)
Για τα πλέον συντηρητικά χαρτοφυλάκια, θα πρέπει ο ΔΤΡ να δώσει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 614 - 624.
Από την άλλη και μετά το σημερινό κλείσιμο, ο ΔΤΡ βρέθηκε μέσα στην ζώνη 479 - 468 και αν "γλιστρήσει" χαμηλότερα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αντέξει το τελευταίο "οχυρό" στις 457 μονάδες.
Απόλυτα συγκρατημένοι, μετά την εξέλιξη και της σημερινής συνεδρίασης, δηλώνουν οι περισσότεροι των αναλυτών, επισημαίνοντας ότι το οριακά αρνητικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη, λόγω της συμπεριφοράς λίγων, μη Τραπεζικών, Δεικτοβαρών μετοχών, απλά "κρύβει" μία "κραταιά νίκη" των πωλητών, όταν μάλιστα το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου πίστευε ότι σήμερα το Χ.Α. θα είχε την ευκαιρία του και λόγω των ομολόγων, για μία αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα.
Σύμφωνα με τμήματα ανάλυσης Ιδιωτικών ΑΧΕ που διατηρούν "ανοιχτή γραμμή" με Ξένους διαχειριστές, "εκτός από τον Τραπεζικό κλάδο που έχει μόνιμους πωλητές, ανεξαρτήτως αποτιμήσεων, αρκετά Ξένοι έχουν αποφασίσει να μειώσουν θέσεις και σε μη Τραπεζικά blue chips", κάτι που έχει αρχίσει να γίνεται αισθητό στο ταμπλώ.
Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, "καρέ" πτωτικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η Τέρνα Ενεργειακή (-1,60%), χάνοντας και την στήριξη των 6,18 ευρώ (ημερήσιο "stop long"). Αν επιστρέψουν οι αγοραστές, η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 6,50 - 6,54 ευρώ.
Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Σαράντη (-2,30%), που πλησιάζει το ημερήσιο "stop long" (6,78 ευρώ). Στα 7,38, 7,72 και 7,96 ευρώ οι πρώτες αντιστάσεις, σε περίπτωση που οι αγοραστές επιστρέψουν.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Κέκροπα (+6,29%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική για την MIG (+2,94%), αντέδρασε μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο Ικτίνος (+1,96%) και η Cenergy (+0,36%), ενώ επέστρεψαν οι αγοραστές στον Περσέα (+3,12%).
Από την άλλη, τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για Ευρ. Πίστη (-0,29%), ΕΛΧΑ (-2,34%) και Ελλάκτωρα (-6,53%), τρίτη συνεχόμενη πτωτική για την Quest (-2,17%), ενώ επιμένουν πλαγιοκαθοδικά οι Ιντρακόμ (-1,18%) και Ιντρακάτ (-4,15%).
Όλο και χειρότερη δείχνει η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.
Για τον Γενικό Δείκτη και αν οι πωλητές συνεχίσουν να κερδίζουν τις εντυπώσεις, πάρα πολλά θα κριθούν από την ζώνη στήριξης 600 - 580, ενώ για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,29%), όλα δείχνουν "νότια" με τελευταία ελπίδα των "buyers" την ζώνη 1556 - 1536.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη Γ. Στουρνάρα, σχετικά με την υγεία του Τραπεζικού Συστήματος και οι κινήσεις της Τραπέζης Πειραιώς για την έκδοση ομολογιακού Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ, έδωσαν το περιθώριο αντίδρασης στον συμπιεσμένο Τραπεζικό κλάδο, όμως αυτή δεν είχε την απαιτούμενη διάρκεια, ούτε σε ορίζοντα μίας συνεδρίασης" επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.
Τα φαινόμενα υπερβολής συνεχίζουν να παρουσιάζονται σε τεχνικό επίπεδο, με τις όποιες διορθώσεις να περιορίζονται στο ελάχιστο, όσον αφορά τις Τραπεζικές μετοχές.
Η πλέον σημαντική ζώνη των 657 μονάδων δεν κατάφερε να δώσει την απαιτούμενη στήριξη στον Γενικό Δείκτη, ο οποίος πλέον “σημαδεύει” το 61,8% της ανόδου στις 602 μονάδες κάτι που είχε επισημανθεί και την περασμένη εβδομάδα. Ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για την Αγορά, είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχουν “χαλάσει” οι τεχνικές εικόνες πολλών μη Τραπεζικών blue chips όπως αυτά των ΕΕΕ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ επιδεινώνοντας την εικόνα της Αγοράς.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης όσο παραμένει κάτω από τις 657 μονάδες θα διατηρείται “πουλημένος” με την τάση να γυρνάει ανοδική μόνο πάνω από τις 705 μονάδες. Όπως προαναφέραμε, το επίπεδο Fibonacci 61,8% της ανόδου 420,82 – 895,64 που βρίσκεται στις 602 μονάδες, αποτελεί και το σημαντικότερο επίπεδο στήριξης της Αγοράς με τα βλέμματα να είναι στραμμένα προς αυτό το επίπεδο.
Τέλος και σύμφωνα με την άποψη του κ. Πετράκη (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ), άξια αναφοράς είναι η διαγραμματική εικόνα των Διεθνών Αγορών, που βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή. Κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες όπως οι Nasdaq και DAX, εμφανίζουν σχηματισμούς κορύφωσης, με ότι συνεπάγεται αυτό για την Ελληνική Αγορά και τους επιμέρους τίτλους που την απαρτίζουν.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Διορθώνει το Πετρέλαιο, οριακές διαφορές στον Χρυσό, μικρά κέρδη για το Ευρώ.
Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομίας προειδοποίησε την Κίνα να μην προχωρήσει σε ανταγωνιστικές υποτιμήσεις του Γουάν, λόγω της εμπορικής διένεξης με τις ΗΠΑ.
Ο Βρετανός Υπουργός, αρμόδιος για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες, δήλωσε πως "θα κάνει ότι μπορεί για να διασφαλίσει πως το Σίτι του Λονδίνου θα συνεχίσει να είναι ένα σημαντικό Χρηματοπιστωτικό Κέντρο, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και χιλιάδες θέσεις εργασίας θα μεταφερθούν στην Ηπειρωτική Ευρώπη".
Ο Τζον Γκλεν δήλωσε σε βουλευτές ότι "συμφωνεί με την εκτίμηση της Τράπεζας της Αγγλίας ότι 5.000 θέσεις εργασίας από τον Χρηματοπιστωτικό κλάδο θα μεταφερθούν στην Ηπειρωτική Ευρώπη, έως την ώρα που η Βρετανία πρόκειται να αποχωρήσει από την ΕΕ τον επόμενο Μάρτιο".
"Τη δεκαετία που ακολούθησε την Παγκόσμια κρίση, το Τραπεζικό Σύστημα έγινε ισχυρότερο, αλλά έχουν εμφανιστεί και νέες αδυναμίες", υποστηρίζει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας πως "οι αντοχές του Παγκόσμιου Χρηματοπιστωτικού Συστήματος δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμα".
Οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Σεπτέμβριο, μετά την αναπάντεχη πτώση τον Αύγουστο. Η άνοδος ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών.
Επιστροφή στο ΧΑ
Το ποσό των 813 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,65%, όσο και στην προηγούμενη δημοπρασία.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε επιφυλακτικά υποχωρώντας μέχρι τις 624,82 μονάδες (-0,22%), για να ακολουθήσει ανοδική αντίδραση μέχρι και τις 643,15 (+2,71%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 627,49 (+0,21%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 625,83 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,05%.
Ο τζίρος στα 50,6 εκατ., από τα οποία τα 5,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ), ενώ ΟΤΕ και ΜΠΕΛΑ απέσπασαν το 25,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΓΡΙΒ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Jumbo και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.
Σαφώς υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα, με 48 ανοδικές μετοχές, έναντι 49 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.
----ΧΠΑ
Συνεδρίαση υψηλού volatility, που κατέληξε με "νίκη" των πωλητών και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ παρά την σημαντική μεταβλητότητα δεν σημειώθηκε ιδιαίτερη αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (55.179 συμβόλαια).
Στα 5.903 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.462 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.525, 2.340 για τον Οκτώβριο και 185 για τον Νοέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.641,5) κινήθηκε μεταξύ 1.620,25 και 1.688 μονάδων και μείωσε την υπερτίμηση στο 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.629), Alpha Bank (7.066), Πειραιώς (5.253), MIG (755), Μυτιληναίος (174), ΔΕΗ (842), ΟΠΑΠ (377), ΟΤΕ (627), Εθνική (30.442), ΓΕΚ (856), Viohalco (172), Ελ. Πετρέλαια (142), ΑΔΜΗΕ (203), Ελλάκτωρα (269), Jumbo (303), Intralot (104), Cenergy (236), Τέρνα Ενεργειακή (331).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 48.414, Eurobank 38.276, Alpha Bank 25.274, Εθνική 191.160, Πειραιώς 12.540.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,60% | 2018-09-28 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,28% | 2018-10-08 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,50% | 2018-10-05 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,90% | 2018-07-31 |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 0,51% | 2018-10-05 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 28.283.184 τεμ., (από 28.177.490 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.177.427 τεμ. (24.180.448), ΔΕΗ 6.165.778 τεμ. (6.162.078), Eurobank 43.593.029 τεμ. (40.156.543), Εθνική 12.028.440 τεμ. (11.737.503) Folli Follie Group 1.364.604 τεμ. (1.364.604).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.