Με καθαρά πτωτική συνεδρίαση ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, καθώς το Χ.Α. επιβεβαίωσε την "αυτοεκπληρούμενη προφητεία" που προέβλεπε νέο κύκλο επιθετικών ρευστοποιήσεων στον Τραπεζικό κλάδο, μόλις η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου θα ξεπερνούσε το 4,5%.
Την ψυχολογία των λίγων αγοραστών, επηρέασε αρνητικά και η επιφυλακτική εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών, με το Χρηματιστήριο του Μιλάνου να οδηγεί την σημερινή πτωτική κίνηση (στο -2,57% την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή, έντονα, πτωτική συνεδρίαση, ήταν περισσότερο αποτέλεσμα απόσυρσης των αγοραστών και πολύ λιγότερο αποτέλεσμα επιθετικών κινήσεων από πλευράς πωλητών και αυτό επιβεβαιώθηκε από την σημαντική μείωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων).
Κλίμα και διαθέσεις διαμόρφωσαν και σήμερα τα μηνύματα από τις Αγορές ομολόγων, με την νέα άνοδο των αποδόσεων για τα Ιταλικά ομόλογα (+17 μονάδες βάσης η απόδοση του 10ετους τίτλου, στο 3,58%), καθώς όλο το Σαββατοκύριακο δεν κόπασαν οι δηλώσεις που επιβεβαίωσαν ότι η κόντρα Ρώμης - Βρυξελλών, καλά κρατεί.
Σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας "La Repubblica", "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλικής Κυβέρνησης και σε επιστολή της εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την αύξηση του Δημοσίου ελλείμματος".
"H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα παρέμβει στον προϋπολογισμό της Ιταλίας, θα κάνει τις εκτιμήσεις της χωρίς μεροληψία, αλλά θα προτείνει αλλαγές εάν χρειαστεί. Εναπόκειται στους Ιταλούς Ιθύνοντες να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων", ανέφερε ο Γιούνκερ, στις Αυστριακές εφημερίδες "Der Standard", "Kurier" και την εβδομαδιαία "Der Falter.
"Περιμέναμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα άρεσε στις Βρυξέλλες. Τώρα αρχίζει η φάση του διαλόγου, αλλά δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω. Ξέραμε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα μας δεν θα άρεσαν. Αλλά σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει", τόνισε ο Λουίτζι Ντι Μάιο, αρχηγός των Πέντε Αστέρων και Υπουργός Εργασίας.
Εννοείται ότι την κίνηση των Ιταλικών ομολόγων ακολούθησαν και τα Ελληνικά, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να διαμορφώνεται στο 4,59% (+14 μονάδες βάσης), την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.
Με όλα τα παραπάνω, γίνεται απόλυτα αντιληπτή η σημερινή, εύκολη, επικράτηση των πωλητών στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με "σάκο του μποξ" τον Τραπεζικό κλάδο.
Η εικόνα θα ήταν σημαντικά χειρότερη, αν δεν είχε σημειωθεί σχετική αντίδραση από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, την οποία "ακύρωσαν" εν μέρει οι τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στα χαμηλά ημέρας τέσσερις τίτλους του FTSE25, όμως κάθε πρόβλεψη μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής και λόγω των "εισαγόμενων" πιέσεων.
Από την άλλη, δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά για τα "λεφτά" που έχουν χαθεί από την αρχή του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με την Alpha Trust, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, μετά την λήξη της τελευταίας συνεδρίασης του 2017 (29/12) διαμορφωνόταν στα 54,3 δισ., ενώ μετά την λήξη της σημερινής συνεδρίασης έχει υποχωρήσει στα 47,1 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι από την αρχή του χρόνου έχουν χαθεί 7,2 δισ. (!)
Η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών στις 29/12/2017 διαμορφωνόταν στα 8,876 δισ. ευρώ (Alpha Bank 2,759 δισ., Εθνική 2,918 δισ., Eurobank 1,858 δισ. και Πειραιώς 1,341 δισ. ευρώ).
Σήμερα και μετά το κλείσιμο, η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων Τραπεζών διαμορφώνεται στα 4,986 δισ. (Alpha Bank 1,837 δισ., Εθνική 1,469 δισ., Eurobank 1,152 δισ. και Πειραιώς 0,533 δισ. ευρώ), που σημαίνει ότι από τα συνολικά 7,2 δισ. που έχουν χαθεί από την αρχή του χρόνου, τα 3,89 δισ. ευρώ αφορούν τις τέσσερις Τραπεζικές μετοχές (!)
Εν τω μεταξύ, σε απόλυτα επιφυλακτικό momentum παραμένουν δημοσιεύματα και εκθέσεις που αφορούν το Εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα.
"O τεράστιος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα και η δημοσιονομική στάση του Λαϊκιστικού Συνασπισμού στην Ιταλία, πυροδοτούν φόβους για μία νέα Τραπεζική κρίση στις δύο Μεσογειακές Χώρες", αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Γερμανική οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt".
"Η δημιουργία ενός σχήματος προστασίας ενεργητικού, στο οποίο η Κυβέρνηση προσφέρει εγγύηση για τα 'κόκκινα' δάνεια των Τραπεζών, θα περιορίσει το 'sell off' στις μετοχές των Ελληνικών Τραπεζών, στην περίπτωση που δεν θα απαιτηθεί να γράψουν ζημίες οι Ιδιώτες Επενδυτές του κλάδου", υποστηρίζει η Fitch.
Όπως προειδοποιεί, "οποιαδήποτε μείωση του 'μαξιλαριού' ρευστότητας, ή μια λύση που μπορεί να αφορά Κρατική χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια, θα φέρει τη δημοσιονομική θέση στο επίκεντρο της προσοχής. Παραμένει βασική μας θέση ότι η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019, ωστόσο μια διάσωση του Τραπεζικού τομέα θα θέσει μεγάλα πτωτικά ρίσκα σε αυτή τη θέση".
Από την άλλη, ο ίδιος Οίκος, μετά την λήξη της συνεδρίασης, προχώρησε σε αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου των Ελληνικών Τραπεζών, μετά την άρση των "capital controls" στις καταθέσεις. Με τα νέα δεδομένα η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα βαθμολογούνται με "CCC+" από "RD" (επιλεκτική χρεοκοπία), ενώ οι Eurobank και Πειραιώς με "CCC" από "RD". Ταυτόχρονα αναβαθμίστηκε το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο των τεσσάρων Τραπεζών σε "C" από "RD".
Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών
"Με το υφιστάμενο σκηνικό στις Αγορές των 10ετων ομολόγων της Ιταλίας, της Ελλάδος, αλλά και των ΗΠΑ (με την Αγορά Εργασίας να κορυφώνει τις επιδόσεις προϊδεάζοντας για νέες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed), η πορεία των Διεθνών Αγορών είναι σχεδόν νομοτελειακά προδιαγεγραμμένη προς πλαγιοκαθοδική κατεύθυνση. Η κίνηση, επομένως και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου αναμένεται να είναι παράλληλη με τις Διεθνείς Αγορές, με την Επενδυτική Κοινότητα να παρακολουθεί εναγωνίως τις εξελίξεις γύρω από τη σύσταση σχήματος εδικού σκοπού, για τη μεταβίβαση μέρους των 'κόκκινων' δανείων των Τραπεζών" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
"Η μεταβλητότητα θα παραμείνει, ενώ η επιδείνωση της Αγοράς ομολόγων αυξάνει τη διάθεση αποφυγής ανάληψης ρίσκου. Οι ανησυχίες σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών εξακολουθούν να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Τα νέα, σύμφωνα με τα οποία, η Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής σε καθεστώς προστασίας περιουσιακών στοιχείων, σε μια προσπάθεια να επιτρέψουν στις Τράπεζες να μεταφέρουν μερικά από τα επισφαλή δάνεια τους σε οχήματα ειδικού σκοπού (SPVs), φαίνεται ότι δεν έχει τύχει καλής αντιμετώπισης από την Αγορά. Περιμένουμε παρόμοια συνεδρίαση με αυτή της Παρασκευής, δηλαδή αρνητική κίνηση, αλλά σε μικρότερο βαθμό" τόνιζε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.
Οι τραπεζικές μετοχές
Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ο κλαδικός του δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 496,22 μονάδες (-7,86%). Στις 17.00 είχε "αναδυθεί" στις 510,45 (-5,22%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 503,83 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 6,45%.
Το σημερινό κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη σηματοδοτεί νέα χαμηλά 32 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 12/2/2016 (502,6 μονάδες).
Για τον εν λόγω δείκτη, τελευταίο "οχυρό" των "buyers" και πριν το ολοκληρωτικό "sell off" στις 457 μονάδες.
Για τις επιμέρους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικές μετοχές, που βυθίζονται όλο και χαμηλότερα, τα ημερήσια "stop short" έχουν κατέβει για την Alpha Bank (-3,17%) στα 1,275 ευρώ, για την Εθνική (-4,76%) στα 1,80 ευρώ, για την Eurobank (-11,58%) στα 0,66 ευρώ και για την Πειραιώς (-10,95%) στα 2,076 ευρώ.
Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου και σήμερα η τελική εικόνα δεν ήταν εντυπωσιακά καλύτερη από αυτή της προηγούμενης Παρασκευής, αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση τους "μηδέν" διασωθέντες στην τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, σήμερα και με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Grivalia (+0,13%), ΕΥΔΑΠ (+1,17%) και Σαράντης (+0,28%) και αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΠΑΠ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της ΕΥΔΑΠ αντέδρασε μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και ενώ "αναπήδησε" στο ημερήσιο "stop long" των 5,07 ευρώ. Πρώτη σημαντική αντίσταση στα 5,53 και δεύτερη και σημαντικότερη στα 5,65 - 5,87 ευρώ.
Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον ΑΔΜΗΕ (-1,13%). Αξίζει να σημειωθεί ότι υποχώρηση του τίτλου χαμηλότερα των 1,52 ευρώ, δεν αφήνει περιθώρια ούτε και για θεωρητικές στηρίξεις. Στα 1,682 ευρώ έχει κατέβει το ημερήσιο "stop short".
Όλο και λιγότερα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο Κέκροπας (+0,72%) και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική ο Περσέας (+0,60%).
Από την άλλη, δύο οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Intralot (-5,04%), τρεις για τον Άνεμο (-2,67%), πέντε για τον Ικτίνο (-5,63%), ενώ πωλητής εμφανίστηκε σε AS Company (-3,79%) και Έλτον (-5,28%).
Όλο και χαμηλότερα η Foodlink (-8,04%), επτά πτωτικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις, για Ιντρακόμ (-4,46%) και Ιντρακάτ (-3,47%), ενώ τα Πλ. Θράκης (+1,96%) έδωσαν αντίδραση μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.
Τεχνικά, τίποτα δεν δείχνει αλλαγή του πτωτικού momentum, χωρίς να αποκλείονται βραχύβιες αντιδράσεις τεχνικού χαρακτήρα, στην εικόνα των βασικών δεικτών.
Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο Γενικός Δείκτης έχασε και την στήριξη στις 653 μονάδες και απομένει αυτή στις 632. Το 679 έχει γίνει κοντινή επιθετική αντίσταση με το 709, πλέον, να είναι το "stop" στο "short", τόσο σε ημερήσιο όσο και στο εβδομαδιαίο γράφημα.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,80%), έχασε και τη στήριξη των 1690 μονάδων και έχει μπροστά του "κενό". Το 1816 είναι κοντινή επιθετική αντίσταση ενώ το 1860 είναι κύρια αντίσταση και "stop" στο "short", τόσο σε ημερήσιο όσο και σε εβδομαδιαίο γράφημα.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Το πρόβλημα είναι ότι σε μία εβδομάδα από τώρα η Αγορά περιμένει την κατάθεση του προϋπολογισμού, η οποία στο προσχέδιο έχει κατατεθεί με δύο σενάρια. Η Αγορά ήδη προεξοφλεί πως σε περίπτωση που δεν κοπούν οι συντάξεις, οι προϋπολογισμοί των επόμενων χρόνων είναι αδύνατον να επιτευχθούν" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Το spread ήδη έχει βρεθεί στο 4,5%, δείχνοντας ότι κανένα roadshow δεν έχει βοηθήσει την Αγορά.
Από την άλλη ο πιο "αδύναμος κρίκος", σε περίπτωση που έχουμε πολύ μικρότερη ανάπτυξη, είναι ο Τραπεζικός κλάδος, αφού τα προβλήματα με τα "κόκκινα" δάνεια θα μεγεθυνθούν. Παράλληλα υπάρχουν σημαντικά προβλήματα μεταξύ Βρυξελλών και Ιταλίας για το θέμα το πλεονάσματος.
Όλο αυτό το εκρηκτικό μείγμα μεταφέρεται στην Αγορά και ανάγκασε την Κυβέρνηση και πιθανότατα και την Ευρώπη, να αναδείξει πριν την ώρα του το σχέδιο της δημιουργίας νέου φορέα, που θα πάρει πάνω του μεγάλο μέρος των "κόκκινων" δανείων, σε τιμές φυσικά καλύτερες από την Αγορά και τα funds, που πουλιόνται στην παρούσα φάση. Φυσικά είναι πολύ νωρίς για αυτό, μιας και έχουν προκύψει θέματα με την ΕΕ στο θέμα και χρειάζεται χρόνος για την υλοποίηση του. Παρόλα αυτά η Αγορά βλέπει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, αν θέλουμε να υπάρξει μία λύση σε γρήγορο χρόνο και συμφέρουσα και για τις δύο Πλευρές.
Από την άλλη βλέπουμε πως πλέον η πίεση μεταφέρεται και στην υπόλοιπη Αγορά, μιας και οι Ξένες Αγορές δείχνουν να πιέζονται και να μπαίνουν σε τροχιά αυξημένου volatility.
Για αυτούς που από την άλλη θέλουν να "φτιάχνουν θέσεις" σε εταιρείες με καλά θεμελιώδη, δεν φαίνεται ότι θα βγουν ζημιωμένοι σε βάθος χρόνου.
Εν κατακλείδι είμαστε σε μία Αγορά που είναι πτωτική μεσοπρόθεσμα και πλέον δοκιμάζει τα επίπεδο του 50% της όλης ανοδικής κίνησης της τελευταίας διετίας που είναι και σημαντικότατη στήριξη.
Εξαίρεση ο Τραπεζικός που ποτέ δεν κατάφερε να κάνει την διαφορά, μιας και πάντα προσέκρουε στα επίπεδα της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης.
Σκεπτόμενοι πιο καθαρά, ο κλάδος, πλέον, δεν ελέγχεται από το Ελληνικό Δημόσιο και δύσκολα τα όποια κενά του θα καλυφτούν με ΑΜΚ και dilution στους παλαιούς Μετόχους. Από την άλλη αν καταφέρει με ένα σχέδιο να λύσει το θέμα των "κόκκινων" σε γρήγορο χρόνο και σε συμφέρουσες τιμές, το σκηνικό θα αλλάξει άρδην.
Αυτό πάντως, μόνο η Ευρώπη μπορεί να το αποφασίσει και δεν είναι απλά μία απόφαση της Ελληνική Κυβέρνησης, που έχει μπροστά της να αντιμετωπίσει το θέμα των συντάξεων παράλληλα με το θέμα των Τραπεζών.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα το volatility θα είναι πολύ αυξημένο, μιας και μπροστά μας έχουμε σημαντικά γεγονότα αλλά διανύουμε και μία προεκλογική περίοδο χωρίς ξεκάθαρο ημερομηνιακό trigger.
"Θεωρούμε πως οι εξελίξεις και οι κινήσεις για την Αγορά μας θα είναι πολύ πιο σύντομες, από αυτό που μας έχει συνηθίσει τα τελευταία πολλά χρόνια" εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μόνο ο Ινδικός Sensex (+0,28%) διεσώθη από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο Shanghai Composite (-3,72%).
Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Απώλειες για Ευρώ και Πετρέλαιο και ακόμα μεγαλύτερες για τον Χρυσό.
Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανέφερε ότι θα μειώσει το ποσό των αποθεματικών που καλούνται να κατέχουν οι Εμπορικές Τράπεζες, κατά 1%, αρχής γενομένης από τις 15 Οκτωβρίου, τονίζοντας πως η μείωση του αποθεματικού των Τραπεζών στο 14,5% από το 15,5%, θα απελευθερώσει 1,2 τρισ. γουάν ($174,72 δισ. δολάρια).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Sentix, ο δείκτης επενδυτικού κλίματος μειώθηκε στις 11,4 μονάδες τον Οκτώβριο στην Ευρωζώνη, από 12 μονάδες τον Σεπτέμβριο, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν υποχώρηση του δείκτη στις 11,7 μονάδες.
Επιστροφή στο ΧΑ
Τη σύσταση "neutral" για τις επενδύσεις στην Ελλάδα διατηρεί η HSBC.
Όπως αναφέρει ο Οίκος, οι όγκοι συναλλαγών στο Χρηματιστήριο είναι ιδιαίτερα χαμηλοί και το ενδιαφέρον για τις Ελληνικές Τράπεζες περιορίζεται.
Όμως το μεγάλο πρόβλημα φαίνεται να είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει ακόμη να επεκτείνει την Επενδυτική της Βάση, ενώ οι Εγχώριες Τράπεζες δεν μπορούν ακόμη να αγοράσουν Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, λόγω των περιορισμών της ΕΚΤ.
Η HSBC βλέπει ρίσκο πρόωρων εκλογών, εν μέρει λόγω της διαφωνίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του Κυβερνητικού Εταίρου για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ιδίως εάν αποδειχθούν δύσκολες οι συζητήσεις με τους Ευρωπαίους Εταίρους για τον προϋπολογισμό του 2019.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 640,59 μονάδες (-2,79%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 647,4 (-1,76%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 641,79 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 2,61%.
Ο τζίρος υποχώρησε στα 52,2 εκατ., από τα οποία τα 3,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΣΑΡ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΟΤΕ απέσπασαν το 38% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΟΗ, ΤΕΝΕΡΓ και ΦΡΛΚ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, ΟΤΕ, Viohalco, Motor Oil.
Κακή η τελική εικόνα με 21 ανοδικές μετοχές, έναντι 82 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες ίσες, ή μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.
-----ΧΠΑ
Με σημαντική υποχώρηση ξεκίνησε η νέα εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και μικρή μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (51.163 συμβόλαια).
Στα 6.060 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 6.589 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.569, 2.364 για τον Οκτώβριο και 205 για τον Νοέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.694,75) κινήθηκε μεταξύ 1.681,75 και 1.722 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες έκλεισε με υπερτίμηση 0,6%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Αυξήθηκε σημαντικά ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (495.000 Alpha Bank, 355.000 Πειραιώς, 1.232.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.405), Alpha Bank (3.562), Πειραιώς (4.191), MIG (1.966), Μυτιληναίος (466), ΔΕΗ (699), ΟΠΑΠ (338), ΟΤΕ (608), Εθνική (28.154), ΓΕΚ (203), Viohalco (503), Ελ. Πετρέλαια (203), ΑΔΜΗΕ (157), Ελλάκτωρα (279), Cenergy (252), Intralot (477), Lamda Development (154).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 49.730, Eurobank 38.348, Alpha Bank 27.796, Εθνική 195.521, Πειραιώς 12.237.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,60% | 2018-09-28 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,17% | 2018-10-04 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,40% | 2018-08-30 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,90% | 2018-07-31 |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 21.847.988 τεμ., (από 17.979.008 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.180.448 τεμ. (23.380.448), ΔΕΗ 6.135.125 τεμ. (6.136.560), Eurobank 21.685.104 τεμ. (19.657.101), Εθνική 9.747.911 τεμ. (7.903.523) Folli Follie Group 1.364.604 τεμ. (1.364.604).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.