Εβδομάδα για γερά, πολύ γερά νεύρα προοιωνίζεται αυτή που ξεκινά σήμερα. Εκτός, η κατάσταση, με επίκεντρο την εντεινόμενη κόντρα Ρώμης-Βρυξελλών μόλις μία εβδομάδα πριν τις εκλογές στο Μόναχο... ξεπούλημα στα αμερικανικά ομόλογα, ενώ σήμερα στην εξίσωση μπαίνει και η Κίνα, όπου οι μετοχές υποχώρησαν σημαντικά.
Εντός, μετά το sell off της Τετάρτης και την εκ νέου άνετη επικράτηση των short την Παρασκευή, το πρόβλημα αρχίζει να συνίσταται στη στάση που θα τηρήσουν τα funds όχι τόσο απέναντι στον τραπεζικό κλάδο όσο στα blue chips, αυτά που αφορούν κυρίως επενδυτικού χαρακτήρα και μεσομακροπρόθεσμου ορίζοντα θέσεις τους.
Η εβδομάδα έκλεισε με απώλειες 4% για τον ΓΔ, με 6,81% για τον ΔΤΡ και με 5% για τον FTSE25, αλλά με ανησυχητική ένδειξη τις αυξανόμενες πωλήσεις/πιέσεις σε μη τραπεζικές μετοχές, από τα μέσα και μετά της εβδομάδας, με κορύφωση την τελευταία συνεδρίαση, όταν η μετοχή του ΟΤΕ, με σημαντικές απώλειες 3,65%, έκλεισε στο χαμηλό των 10,03 ευρώ, με αξία συναλλαγών 7,020 εκατ. ευρώ.
Με αυξημένους τζίρους η σημαντική πτώση για τίτλους των Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Jumbo, TITAN, Viohalco κ.ά., γεγονός που αποτέλεσε και την πιο ανησυχητική ένδειξη για τη συνέχεια.
Εκτός, επί ξυρού ακμής το Μιλάνο, αλλά εξαιρετικά προβληματική η εικόνα και στη Φρανκφούρτη, με τις επόμενες συνεδριάσεις να θεωρούνται δύσκολες, καθώς θα φανούν οι αντοχές Ρώμης-Βρυξελλών, ενώ την Κυριακή θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βαυαρία. Θα βρεθεί συμβιβαστική λύση όσον αφορά στον προϋπολογισμό της Ιταλίας; θα αποφευχθούν μετεκλογικοί κραδασμοί στη Γερμανία; είναι όντως τόσο κοντά το τέλος των... ταύρων στα ομόλογα, όπως εκτιμούν οι αρθρογράφοι των Financial Times;
Πάντως, ειδικότερα για την αγορά των ΗΠΑ, το επιτόκιο του βασικού ομολόγου τους κινείται ανοδικά, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σε Wall Street και διεθνείς αγορές.
Στα καθ' ημάς, άκρως περιορισμένες οι δυνατότητες των long, σε μία αγορά που (σε επίπεδο δεικτών) αδυνατούσε να ακολουθήσει τις ξένες, όταν αυτές ήταν σε long τάση και ανοδικό κύκλο. Τι θα γίνει από τη στιγμή που θα φανεί ότι ο DAX διορθώνει χαμηλότερα των 11.800 ή πως για τον S&P περιθώρια υποχώρησης (κατ' αρχάς) 4%-5% είναι εντός παιδιάς.
Στον τραπεζικό κλάδο βγήκαν κάποιες άμυνες, μετά το ξεπούλημα της Τετάρτης, οι κινήσεις για τη δημιουργία ενός σχήματος ειδικού σκοπού κάπως άμβλυναν την πίεση, αν και μέχρι τη δημιουργία και λειτουργία του (με όποια μορφή και εάν λάβει τελικά) χρειάζεται χρόνος. Και το πολύ σημαντικό, ουδείς μπορεί να θεωρήσει δεδομένη τη στάση των αγορών, εάν και σε ποιο βαθμό θα θεωρήσουν αποτελεσματική τη λειτουργία ενός τέτοιου Special Purpose Vehicle. Το ακόμη πιο αποθαρρυντικό είναι πως ακόμη και τώρα, σε αυτή την τόσο κρίσιμη φάση, η κυβέρνηση επιλέγει την εύκολη πεπατημένη της «επίθεσης» κατά «αντιπάλων», ανασύροντας τον βολικό της διοικητή της ΤτΕ και την αξιωματική αντιπολίτευση. Δυστυχώς, αυτές δεν είναι ενέργειες που μπορούν να κατευνάσουν τις ανησυχίες των funds, ούτε βοηθούν στο να εξευρεθεί μία πειστικότερη λύση/διέξοδος.
Οπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance), το ΧΑ όπως και οι ευρωαγορές έχουν μπει σε φάση αυξημένης μεταβλητότητας, με το volatility σε υψηλά επίπεδα το 3ήμερο Τετάρτης-Παρασκευής. Για τους long, μία ασφαλής ένδειξη εισόδου τους θα ήταν η επάνοδος του ΓΔ πάνω από τις 710 μονάδες, αλλά με επικρατέστερο το σενάριο της δοκιμασίας σήμερα κιόλας των 653 μονάδων. Οι 632 είναι η αμέσως χαμηλότερη στήριξη.
Για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στήριξη είναι στις 1.786, αλλά ορατή είναι και η περιοχή των 1.690 μονάδων, με σημείο αναφοράς των long για επανενεργοποίησή τους η υπέρβαση των 1.816 μονάδων.
Η κυβέρνηση με... δεκάδα νομοσχεδίων επιχειρεί αλλαγή κλίματος, σημείωνε η Κατερίνα Κοκκαλιάρη, περιμένοντας τον Ζάεφ και τους επενδυτές, σύμφωνα με τη Μαρίνα Μάνη, με τις πολιτικές εξελίξεις να επηρεάζουν αναμφίβολα και τα της αγοράς για μετοχές και ομόλογα.
Στα 7,84$ νέο χαμηλό το Global X FTSE Greece/GREK, στο 4,504% το ελληνικό 10ετές, στο 3,406% το αντίστοιχο ιταλικό, στις 12.112 μονάδες ο DAX και στις 2.893,50 τα futures του S&P 500.
Από ένα ενδεικτικό χαρτοφυλάκιο σήμα long διατηρούν (μέχρι και με το κλείσιμο της Παρασκευής) οι μετοχές των Motor Oil, Sarantis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τα μεγάλα και ΟΛΘ, ΚΡΙ ΚΡΙ, Quest από τα μεσαία.
Για να δούμε.