ΧΑ: Τα περιθώρια ελιγμών σε ρηχή αγορά

Η συναλλακτική άπνοια και οι μετοχές στις οποίες επικεντρώνεται το ενδιαφέρον. Τα μηνύματα από την πορεία των αγορών σε ΗΠΑ και Ευρώπη και οι απειλή του εμπορικού πολέμου. Που τοποθετείται ο πήχης στη σημερινή συνεδρίαση.

ΧΑ: Τα περιθώρια ελιγμών σε ρηχή αγορά

Άλλη μία ανοδική συνεδρίαση στην Wall Street, με τον Nasdaq να γράφει το μακροβιότερο ανοδικό σερί από τον Μάιο, τον S&P 500 να πλησιάζει σε απόσταση μόλις 22 μονάδων από το ιστορικό υψηλό των 2.872,87 μον., την Apple να πραγματοποιεί νέο ιστορικό άλμα και το πετρέλαιο να κυμαίνεται πάνω από τα 69 δολάρια. 

Αυτά εν μέσω προβληματισμού από την εμπορική αντιπαράθεση Ουάσιγκτον- Πεκίνου, των προειδοποιήσεων της Morgan Stanley πως η Wall Street στηρίζεται σε... σπασμένα δεκανίκια αλλά και των εκτιμήσεων του Jamie Dimon για απόδοση 5% στο αμερικανικό 10ετές

Αυτά στην Νέα Υόρκη, γιατί σε Φρανκφούρτη, Παρίσι επικράτησαν οι πωλητές με σημαντική εξέλιξη τη μείωση των βιομηχανικών παραγγελιών στην Γερμανία, τον Ιούνιο. Στο 4% έναντι πρόβλεψης (Reuters) για 0,4% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία διόρθωση τον τελευταίο χρόνο

Και ενώ σε Wall Street και Ευρώπη οι αγορές λειτουργούν ως αγορές, στην Αθήνα το ΧΑ "καμώνεται" πως λειτουργεί σαν αγορά. Γιατί, πως αλλιώς να ειπωθεί η χθεσινή άθλια από πλευράς συναλλαγών, τζίρου και επενδυτικού ενδιαφέροντος συνεδρίαση που απλά διεξήχθη γιατί ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί.

Στα 13,260 εκατ. η συνολική αξία συναλλαγών και αυτή δεν είναι εικόνα αγοράς-χώρας/οικονομίας που μετρά αντίστροφα μέρες για να βγει από τα μνημόνια και να εισέλθει στην... ζούγκλα των αγορών με μόνο της σωσίβιο ένα capital buffer των 25 plus δισ, μετά και και την χθεσινή "ένεση" δανεικών από τον ESM

Στην προβληματική εικόνα του χρηματιστηρίου, στην εκ νέου επιβάρυνση του 10ετούς πάνω από το όριο του 4%, στα peanuts των συναλλαγών στον κλάδο-κλειδί των τραπεζών αποτυπώνεται εύγλωττα η επιφυλακτικότητα της πλειονότητας επενδυτών και traders απέναντι στο κυβερνητικό αφήγημα για "καθαρή έξοδο" στις αγορές, η ανησυχία αρκετών για το τι μέλλει γενέσθαι από την Τρίτη 21 Αυγούστου και μετά.

Το τέλος του waiver, η οριστική μη ένταξη στο QE, το άγος των τραπεζικών NPLs/NPEs, η απουσία οποιασδήποτε προληπτικής έστω (υπό)στήριξης στη μεταμνημονιακή περίοδο αποτυπώνεται στην επενδυτική απραξία/αποχή της πλειονότητας των ξένων ακόμη και των εσχάτως φιλικών αμερικανικών funds. 

Σε αυτό το... αντιεπενδυτικό κλίμα, σε ακόμη μία... αντιtrading συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης- τουλάχιστον- διασώθηκε στην κομβική περιοχή των 759 μονάδων, ο Δείκτης Τραπεζών σημείωσε τις συγκριτικά μεγαλύτερες απώλειες με τζίρο...ντροπής και το μόνο που θύμιζε χρηματιστήριο εχθές Δευτέρα ήταν το αναπόφευκτο stock picking που κάτι απέδωσε σε ενεργούς traders. 

H επενδυτική... ανομβρία αποτυπώνεται και στα στοιχεία του ΧΑ για τον Ιούλιο, καθίζηση 46,9% των συναλλαγών σε σχέση με τον Ιούνιο, εισροές λιγότερες από τις εκροές με τη συμμετοχή των ξένων να μειώνεται οριακά στο 66,8% (από 67,5%, ποσοστά χωρίς τη συμμετοχή του ΤΧΣ). Πρακτικά και τον Ιούλιο οι ξένοι όχι μόνο δεν ενίσχυσαν τις θέσεις τους αλλά προχώρησαν σε μικρή μείωση τους με ενθαρρυντικό το γεγονός πως ακόμη δεν επηρεάζονται πωλητικά οι μεσομακροπρόθεσμες τοποθετήσεις τους σε blue chips και κύριες επιλογές τους. Κάτι είναι και αυτό, με ζητούμενη την στάση τους από τις 21 του μηνός και μετά. 

Από τον FTSE25 εάν εξαιρεθεί η υπεραπόδοση για τη μετοχή της Sarantis (στα 7,34 με 4,86%), η ενεργοποίηση αγορών στην ΓΕΚ Τέρνα (έως τα 5,28 ευρώ), το πακέτο για 100.000 μετοχές της Grivalia στα 8,54 (στα 8,60 έκλεισε η μετοχή) και κυρίως η θετική εικόνα για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Coca Cola (παρά την διόρθωση στα 30,78) η συνεδρίαση δεν θα είχε κανένα ενδιαφέρον. 

Ωστόσο μας κράτησαν ενεργούς τα 176.708 μετοχές, αξίας 1,955 ευρώ στον ΟΤΕ με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας των 11,14 ευρώ, η παρουσία αγοραστών στον ΟΠΑΠ και η επιβεβαίωση της τεχνικότητας της Coca Cola με σημείο αναφοράς/στήριξης στα 30,70 ευρώ. 

Από το χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιο θεωρούσαμε σημαντικό γεγονός της εβδομάδος την ανακοίνωση αποτελεσμάτων 6μηνου των δύο βαρύτερων εισηγμένων/μετοχών του ΧΑ, Coca Cola, ΟΤΕ, μεθαύριο Πέμπτη. Εκεί εναποθέτουμε τις όποιες προσδοκίες για να κινηθεί κάτι, να αφυπνισθεί λίγο η...ταλαίπωρη αγορά. 

Στηριχθήκαμε και στην ικανοποιητική σχέση ανοδικών/πτωτικών, την ενθαρρυντική εικόνα μετοχών όπως Profile, Frigoglass, ΕλβάλΧαλκόρ, ΥΓΕΙΑ αλλά και ΚΡΙ ΚΡΙ, Ολυμπιακή Τεχνική, Ικτίνος, Cenergy και ακόμη λίγων από τη μεσαία- χαμηλή κατηγορία, που κάπως κράτησαν ενεργό το ενδιαφέρον των λιγοστών επενδυτών, παικτών εχθές Δευτέρα. 

Τεχνικά ζητούμενο για τους long σήμερα η επιβεβαίωση των 759 μονάδων, η μη υποχώρηση του ΔΤΡ χαμηλότερα των 835-830 μονάδων και η συντήρηση της τάσης για μετοχής του βάρους ενός ΟΤΕ, μίας Coca Cola. Μέχρι την Πέμπτη, οπότε βλέπουμε εάν μπορεί να γίνει κάτι λίγο καλύτερο.   

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v