Τα θετικά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές, σε συνδυασμό με την αξιοπρόσεκτη αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα ιταλικά και ελληνικά ομόλογα (στο 4,51% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές), δίνουν το έρεισμα στους λίγους αγοραστές να επιχειρήσουν «απόδραση» των βασικών δεικτών από τα πρωινά χαμηλά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, όμως έχει ανακάμψει αισθητά από το, μέχρι στιγμής, χαμηλό των 763,02 μονάδων (-1,30%).
Κύριος εκφραστής της «αντεπίθεσης» ο τραπεζικός κλάδος, με τον κλαδικό δείκτη να έχει αντιδράσει από τα χαμηλά των 858,93 μονάδων (-0,01%) και γυρίζοντας σε θετικό πρόσημο να κινείται υψηλότερα των 875 μονάδων, ενώ με θετικό πρόσημο κινούνται και οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank +2,31%, Εθνική +1,74%, Eurobank +1,36% και Πειραιώς +3,96%).
Με τον τραπεζικό δείκτη να έρχεται από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 5,41%, ασφαλώς και η σημερινή κίνηση στην αγορά ομολόγων τού δίνει το δικαίωμα αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.
Μεγάλο ερώτημα παραμένει ο τζίρος. Αξίζει να σημειωθεί ότι για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο, χρειάστηκαν 18 λεπτά συναλλαγών (πιθανότατα αρνητικό ρεκόρ για τον μήνα Ιούνιο), ενώ το πρώτο ημίωρο ολοκληρώθηκε με τζίρο 1,8 εκατ. και η πρώτη ώρα με αξία συναλλαγών 4,5 εκατ., καθώς οι αγοραστές δείχνουν να παίρνουν περισσότερες πρωτοβουλίες.
Αξίζει υποσημείωσης ότι υπάρχει σχετική κινητικότητα και στον μη τραπεζικό 25άρη, όπου ξεχωρίζουν θετικά οι Grivalia (+2,03%), ΕΥΔΑΠ (+2,59%), Viohalco (+1,18%), ΔΕΗ (+1,69%), ΟΤΕ (+1,07%) και Σαράντης (+1,76%).
Ο τίτλος Μυτιληναίος καταγράφει απώλειες, όμως αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα είναι διαπραγματεύσιμος στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €0,32 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογών φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,272 ανά μετοχή).
Το απόλυτο τίποτα από τους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, που συνεχίζουν να παραμένουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος, πλην της Τρ. Αττικής (+3,67%), ο τίτλος της οποίας ερχόταν από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.