Πτώση με «βαρίδι» τις τράπεζες στο ΧΑ

Με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν βαριές απώλειες, η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη στις 773 μονάδες. Κόντρα κίνηση από Coca Cola και ΟΤΕ. Τα σινιάλα από το χαμηλό τζίρο και την υποαπόδοση των τραπεζών.

Πτώση με «βαρίδι» τις τράπεζες στο ΧΑ

Με οριακές απώλειες μεν κλείνει χρηματιστηριακά η εβδομάδα αλλά με τις αποθαρρυντικές εξελίξεις να υπερισχύουν κατά κράτος εντείνοντας την ανησυχία για τη συνέχεια.

Ασταθές το διεθνές περιβάλλον και δη στις ευρωπαϊκές αγορές, αβεβαιότητα εντός για ζητήματα στην θετική έκβαση των οποίων προσέβλεπαν οι long για να κινηθούν και πάλι προς τις 800 μονάδες. Τελικός απολογισμός δύο συνεδριάσεις με θετικό πρόσημο (Δευτέρα- Τρίτη) και τρεις με αρνητικό (Τετάρτη- Παρασκευή) αλλά με την αγορά να κρατά ένα σημαντικό μέρος από την τελευταία ανοδική διόρθωση (735,66-790,09 μον.), με τον τραπεζικό κλάδο να υποαποδίδει έναντι της αγοράς, την αξία συναλλαγών να περιορίζεται στα μόλις 38 εκατ. ευρώ (μέσος ημερήσιος τζίρος μέχρι και την Πέμπτη) και τις πωλήσεις από την πλευρά ξένων funds σε συγκεκριμένα blue chips να συνεχίζονται για ακόμη μία εβδομάδα.

Σήμερα Παρασκευή, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος, οι πωλητές είχαν από την αρχή της συνεδρίασης τον πρώτο λόγο που διατήρησαν μέχρι και το κλείσιμο με αποτέλεσμα ο FTSE25 να υποχωρήσει στις 2.027,53 (-0,64%), o Δείκτης Τραπεζών στις 859,02 (-2,61%) με άξια αναφοράς 2-3 λεπτομέρειες που θα φανούν από την συνεδρίαση της Δευτέρας.

Η πρώτη αφορά στην αύξηση του τζίρου στα 47 εκατ. (μένει να φανεί τι σημαίνει αυτή η αύξηση της αξίας συναλλαγών εάν δηλαδή μπορεί να επαναφέρει την αγορά προς τις 782 ή οδηγεί προς τις 756 μον.) η δεύτερη στην κόντρα κίνηση των 2 βαρύτερων μετοχών του χρηματιστηρίου, της Coca Cola και ΟΤΕ.

"Βαρύνοντας" κατά το 1/5 στην διακύμανση του ΓΔ (Coca Cola με 10,61% και ΟΤΕ με 9,12%) οι δύο μετοχές ήταν σήμερα τα κύρια "όπλα" για τους long στην προσπάθεια τους να μην χαθούν οι 765 για τον ΓΔ και οι 2.013 για τον FTSE25.

Βαρύ από την αρχή της συνεδρίασης το κλίμα, λόγω Σκοπιανού, "χρέους", αξιολόγηση κ.α, και του πτωτικού ανοίγματος των ευρωπαϊκών αγορών που προστέθηκαν από νωρίς το πρωί.

Με καθοδικό χάσμα από τις 776 μονάδες (ΓΔ) με κλίση προς τις 766 και χαμηλό ημέρας στις 765,10 (λίγο μετά τις 12.00) με ανάλογη κίνηση του FTSE25 και βαθύτερη διόρθωση για τον τραπεζικό κλάδο, που για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση είχε απώλειες μεγαλύτερες από αυτές τις αγοράς.

Προβληματισμός στην αρχή της ημέρας, εντονότερος με το κλείσιμο της συνεδρίασης καθώς ο μέσος ημερήσιος τζίρος (Δευτέρα- Παρασκευή) είναι, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη, ο χειρότερος/χαμηλότερος από τον Ιούνιο του 1999 (35 εκατ. ευρώ) δημιουργώντας προβληματισμό για το πως θα εξελιχθεί χρηματιστηριακά το καλοκαίρι. Όλα τα μέτωπα που λειτουργούν ανασταλτικά για την προσέλκυση κεφαλαίων/επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι ανοιχτά και απ΄ότι φαίνεται μόνο μία θεαματική αλλαγή ατζέντας θα μπορούσε να αναστρέψει το κλίμα και στην στάση των traders για κάτι καλύτερο. Το δε γεγονός της αναβολής της εκταμίευσης της υπό δόσης του 1 δισ. (πηγαίνει εξ΄ολοκλήρου στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, αγορά με το...άνοιγμα να διαμορφώνεται στα 3,4 δισ. στο τέλος Απριλίου, χωρίς να υπολογίζονται της εφορίας) ήρθε να επιτείνει το βαρύ κλίμα. Σε συνδυασμό δε με την συντήρηση των ομολόγων σε υψηλά επίπεδα στάθηκαν αφορμές για να διευρυνθούν οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο με τον ΔΤΡ έως τις 842,95 μονάδες.

Το 47% του τζίρου, δηλαδή περί τα 22 εκατ. πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο-κλειδί με τα 6,3 εκατ. στην Alpha Bank και τα 6,2 στην Eurobank. Η Eurobank ήταν και η μόνη από τις συστημικές που πήγε κόντρα στην διόρθωση και με συντονισμένες αγορές προς το κλείσιμο (και την δημοπρασία) έκλεισε στα 0,94 ευρώ που ήταν και το υψηλό ημέρας.

Αντιθέτως αποκαρδιωτική ήταν η εικόνα για τη μετοχή της Εθνικής, με αυξημένες συναλλαγές στα τελευταία 15΄ και τελική τιμή στα 0,265 πολύ κοντά στην χαμηλή ημέρας των 0,2644 ευρώ.

Να σημειωθεί, πως οι πωλήσεις στη μετοχή της Εθνικής εντάθηκαν από τη στιγμή που έγιναν γνωστά τα νεότερα από τον διαγωνισμό της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η πρώτη ανάγνωση της αγοράς στα νεότερα πως η Fosun αποσύρθηκε και η Gongbao ήταν η μοναδική που κατέθεσε δεσμευτική προσφορά δεν ήταν ενθαρρυντική.

To διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Σε 6+3 μετοχές οι αγοραστές υπερίσχυσαν έναντι των πωλητών, με Coca Cola και ΟΤΕ να χρήζουν ξεχωριστής αναφοράς, ενώ για την Αεροπορία Αιγαίου με αγοραστές στα 8,81 ευρώ επιβεβαιώθηκε η θετική τάση που συντηρείται από την αρχή του έτους και της δίνει απόδοση 12,13% σε διάστημα 12 μηνών. Eurobank και Lamda Development κινήθηκαν σχεδόν παράλληλα (μένει να φανεί εάν ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς από τον βασικό μέτοχο), ενώ στον ΟΠΑΠ συναλλαγές έγιναν στα 9,51-9,70 ευρώ.

Για την Coca Cola η τάση είναι long σε όλες τις μετρήσεις, από την εβδομαδιαία (0,48%), μηνιαία (3,65%) μέχρι το 8,40% από την αρχή του έτους.

Για τον ΟΤΕ το "γύρισμα" από τα 9,97 ευρώ έως τα 10,39 με τελική τιμή στα 10,28 αποτέλεσε μία μικρή έκπληξη, καθώς είχε προηγηθεί η για τρεις φορές δοκιμασία της στήριξης των 10,10 ευρώ και της χωρίς αντιστάσεις απώλεια των 10 στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης. Ενισχυτικό των long το πρόγραμμα αγοράς μετοχών που έχει εξαγγείλει η διοίκηση.

Χωρίς τελική μεταβολή οι μετοχές των Viohalco, Jumbo και ΟΛΠ. Αποθαρρυντική ένδειξη η συνέχεια των πωλήσεων σε μετοχές-σηματωρούς όπως είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-4,06% σε εβδομαδιαίο), Viohalco (-5,56%) κ.α.

Για τον ΓΔ ζητούμενο είναι να μην χαθούν οι 756 μονάδες αφού σε αυτό το ενδεχόμενο θα ακυρωθεί όλη η ανοδική διόρθωση (από τις 735 προς τις 790) αυξάνοντας τον κίνδυνο για έναν επόμενο πτωτικό κύκλο ακόμη χαμηλότερα προς τις 700 μονάδες.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Στις 49/55 η σχέση ανοδικών/πτωτικών ενισχύοντας, για ακόμη μία συνεδρίαση, την θετική διαφοροποίηση αρκετών μετοχών της μεσαίας και χαμηλότερης κατηγορίας σε σχέση με την αγορά.

Μοτοδυναμική, Πλαστικά Κρήτης, Ιντρακάτ, Frigoglass, Ελτον, Ελλαστρον, Creta Farms, Attica Συμμετοχών μεταξύ των μετοχών αυτής της κατηγορίας με απόδοση μεγαλύτερη του 2%.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v