Σε... ρηχά νερά και η σημερινή συνεδρίαση, τελευταία μίας εβδομάδας που με τον Γενικό Δείκτη στις 770 μονάδες «μετρά» οριακά αρνητικές απώλειες.
Αλλη μία συνεδρίαση περιορισμένων συναλλαγών/ανάλογου τζίρου κοντά στον μέσο όρο εβδομάδας -των 38 εκατ. ευρώ-, με το 46% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά ικανοποιητικό μερίδιο σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo, Μυτιληναίο, Intralot, Motor Oil, Viohalco, ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α.
Εχοντας για χαμηλό ημέρας τις 765,10 μονάδες, στις 12:15, ο ΓΔ ανέκαμψε λίγο στη συνέχεια αποφεύγοντας -προσώρας- τον κίνδυνο περαιτέρω υποχώρησης χαμηλότερα, με πρώτο σημείο αναφοράς στις 756 μονάδες.
Αποκαρδιωτικό το κλίμα από νωρίς στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με πίεση στις αγορές ομολόγων της ευρω-περιφέρειας, δεν άφησε εξαρχής στους αγοραστές και πολλά περιθώρια να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο. Ετσι εξαρχής είχε χαθεί το ενδεχόμενο επαναφοράς του ΓΔ προς τη σημαντική περιοχή των 782 μονάδων, με ό,τι αυτό δημιούργησε στην πρώτη 1-1,1/2 ώρα συνεδρίασης.
Ηρθε στη συνέχεια και η πληροφορία για την αναβολή της εκταμίευσης της υποδόσης του 1 δισ. από τον ESM, για να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο η διάθεση των traders, με συνέπεια ο ΔΤΡ από τις αρχικές 874 να διορθώσει σταδιακά μέχρι και 30 μονάδες χαμηλότερα. Στα χαμηλά των 842,95 μον. ενεργοποιήθηκαν κάποιες λίγες εντολές από την πλευρά των αγοραστών, με αποτέλεσμα να αμβλυνθούν εν μέρει οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες.
Ωστόσο, με τον ΔΤΡ στις 845 μονάδες, ο κλάδος μετρά απώλειες 5,12% σε διάστημα εβδομάδας. Στην άμβλυνση των πιέσεων στον τραπεζικό κλάδο δεν βοηθούν οι σταθερές πωλήσεις από την πλευρά ξένων funds, απόρροια και της νευρικότητας που επικρατεί στην αγορά ομολόγων.
Ενδεικτικά λίγο πριν τις 16:00 το ελληνικό 10ετές «τσιμπούσε» και άλλο (2,62%) στα 4,697%, την ίδια ώρα που το ιταλικό 10ετές ήταν σταθερά πάνω από το όριο του 3%. Ανάλογη εικόνα για το ισπανικό και πορτογαλικό ενώ το γαλλικό, μετά την τελευταία... εκτίναξή του πάνω από το όριο του 0,80% παρά την αποκλιμάκωση, παρέμενε στο 0,815%. Στοιχεία ενδεικτικά της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην περιφέρεια της ευρωπαϊκής οικονομίας και δύσκολα θα βελτιωθεί θεαματικά άμεσα.
Παράλληλα η μέχρι τώρα άτεγκτη στάση του Βερολίνου στο θέμα του «χρέους» και η προσπάθεια του νέου γερμανού ΥπΟικ να φανεί πως βαδίζει στα βήματα του προκατόχου του συντηρούν την απόκλιση με το ΔΝΤ και κρατούν μακριά την όποια προοπτική για κάτι το ουσιαστικό για το «χρέος» στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Αυτά εξηγούν την εικόνα που παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες ο τραπεζικός κλάδος, η αδυναμία των long να επανέλθουν υψηλότερα των 900 προς τις 920 μονάδες. Πλέον ζητούμενη είναι η επιβεβαίωση των χαμηλότερων στηρίξεων για τον ΔΤΡ στις 840 μονάδες.
Με τον ΔΤΡ στο μείον 3,46%, η μεγάλη κεφαλαιοποίηση δύσκολα μπορεί να κινηθεί υψηλότερα των 2.030 μονάδων, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο περαιτέρω διόρθωσης χαμηλότερα και του ορίου των 2.000 μονάδων.
Σταθερές οι πωλήσεις στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με ενδεικτικό το γεγονός πως λίγα λεπτά μετά τις 16:05 μόλις σε 4 μετοχές υπερίσχυαν οι αγοραστές.
Σε Αεροπορία Αιγαίου, Coca Cola, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, με τη μετοχή του Οργανισμού να κάνει την ανατροπή από τα χαμηλά αρχής των 9,97 ευρώ προς τα 10,29 ευρώ.
Από τον FT Mid Cap διασώζονται περισσότερες μετοχές, καθώς σε Cenergy, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, Ιντρακάτ, Πλαίσιο και Fourlis τον πρώτο λόγο έχουν οι αγοραστές. Σταθερές οι μετοχές των Asco, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ικτίνος, Νηρέα και ΟΛΘ.
Στα 31,4 εκατ. ευρώ ο τζίρος.