Συνεδρίαση με σημαντικές τελικές απώλειες και την σκιά από την υπόθεση της Folli Follie να (ξανά)βαραίνει την αγορά από τις 14.45'-15.00΄ έκλεισε νωρίτερα με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 781,05 μονάδων. Σημαντικό σημείο αναφοράς για τον ΓΔ, βραχυπρόθεσμα γι αύριο-Παρασκευή οι 782 μονάδες.
Τελικές τιμές για τους βασικούς δείκτες, με ελάχιστες συναλλαγές και τζίρο αν και τουλάχιστον με επιταχυνόμενο ρυθμό στις δύο-δυόμιση τελευταίες ώρες της συνεδρίασης.
Η ημέρα μπορεί να ξεκίνησε με το συν των νέων υψηλών στην Wall Street αλλά και με το μείον του "γυρίσματος" των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων- την Τρίτη- λόγω των ανησυχιών για την Ιταλία. Από τη μία το δεύτερο συνεχόμενο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq και η συντήρηση του S&P 500 πάνω από τις σημαντικές 2.727 μονάδες, από την άλλη η διατήρηση της απόδοσης για όλα τα ομόλογα του ευρώ- νότου σε υψηλά επίπεδα διαμόρφωναν εκ προοιμίου ένα "πονηρό" μείγμα για σήμερα.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με περιορισμένης έκτασης πωλήσεις, από λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών και με καθοδικό χάσμα και για τους τρεις βασικούς δείκτες. Περιορισμένες οι συναλλαγές/ανάλογος ο τζίρος για τις πρώτες δύο-δυόμιση ώρες με ελεγχόμενη την ροή των πωλήσεων και απρόσκοπτη την απορρόφηση τους. Το αποτέλεσμα αποτυπωνόταν στο ταμπλό, με την επιβεβαίωση των 782 μονάδων για τον ΓΔ, των 900 για τον ΔΤΡ και των 2.055 για τον FTSE25.
Σε αυτό το διάστημα της συνεδρίασης ήταν μεν εμφανής η απουσία κατεύθυνσης, με τους short να έχουν μικρό προβάδισμα πλην όμως δεν διαφαίνονταν αφορμές που θα έριχναν βαθύτερα την αγορά στη συνέχεια. Ωστόσο στο τέλος οι συναλλαγές έφτασαν τα 18,6 εκατ. μετοχές, ο τζίρος στα 30,9 εκατ. ευρώ (κοντά στον χαμηλό τζίρο των δύο προηγούμενων ημερών) με το 32% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο. Από τα blue chips συγκριτικά αυξημένος τζίρος με σημαντική διόρθωση για μετοχές των OTE, ΟΠΑΠ, Viohalco αλλά και Μυτιληναίου, Intalot κ.α.
Ωστόσο από το μέσον και μετά της συνεδρίασης μία-μία οι αφορμές που θα έδιναν μεγαλύτερο προβάδισμα στους short άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους.
Από τη μία η προσπάθεια των Βάιτμαν και Πράετ να προεξοφλήσουν το τέλος του QE της ΕΚΤ μέσα στο 2018, κίνηση που αποτυπώθηκε από την αγορά συναλλάγματος μέχρι τις μετοχές από την άλλη η νέα καλλιέργεια ανησυχιών με επίκεντρο την Ιταλία. Το τελευταίο είχε ως συνέπεια την περαιτέρω επιβάρυνση για όλες τις σειρές όλων των χωρών του Νότου, της Γαλλίας συμπεριλαμβανόμενης. Αναλυτικά όταν το ιταλικό 10ετές επιβαρυνόταν στα 2,932% (κατά 6,31%), παρασυρόταν το πορτογαλικό στα 1,905% (κατά 4,22%), το ισπανικό στα 1,495% (κατά 7,55%) φτάνοντας μέχρι το γαλλικό 0,796% (κατά 13,42%). Προφανώς από αυτό το ντόμινο το πολύ πιο ευαίσθητο ελληνικό θα έπαιρνε την ανιούσα προς τα 4,608% (κατά 2,11%).
Οι παρενέργειες; άμεσες, με τον ΟΔΔΗΧ να βγαίνει με αυξημένα επιτόκια στις δημοπρασίες 3μηνων και 6μηνων εντόκων αλλά και σε δεύτερο χρόνο καθώς οι αναταράξεις στις αγορές βάζουν τέλος στα σχέδια για την έκδοση 10ετούς ελληνικού (σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών πηγών στο Reuters). Παράλληλα προέκυπτε και η δεύτερη ανάγνωση των...ψιλών γραμμάτων των αποτελεσμάτων 3μηνου των τραπεζών από την Goldman Sachs.
Αναπόφευκτη η εμβάθυνση της διόρθωσης, με βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο, όπως αποτυπώθηκε στην σχεδόν κάθετη κλίση του ΔΤΡ έως τις 882,61 μονάδες (στις 15.30' ) χαμηλό ημέρας απ΄όπου ενεργοποιήθηκαν οι πρώτες εντολές αγορών. Ο τραπεζικός δείκτης επανέκτησε μέχρι το κλείσιμο 16 μονάδες, δημιουργώντας προυποθέσεις trading. Το περίεργο όμως ήταν, πως στο διάστημα της...βουτιάς του τραπεζικού κλάδου κυκλοφόρησαν σε χρηματιστηριακά γραφεία φήμες για περίπτωση ανάλογη της Folli Follie με συνέπεια να ακολουθήσουν ρευστοποιήσεις στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Εως τις 2.047 μονάδες η διόρθωση για τον FTSE25 που σημειωτέον επανέκτησε το (συγκριτικά ) μικρότερο μέρος απωλειών σε σχέση με τον ΔΤΡ και τον ΓΔ. Ενδεικτικό το γεγονός ότι το χαμηλό για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης καταγράφηκε σχεδόν μισή ώρα μετά το χαμηλό του τραπεζικού.
Στα επί μέρους χρήζουν αναφοράς, το...κόκκινο χρώμα για όλους τους κλαδικούς πλην του "πετρελαίου-φυσικού αερίου" (λόγω Motor Oil) και "χημικά" (Πλαστικά Κρήτης, Ελτον), η ετεροβαρής σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 39/70 μετοχές, η συγκριτικά καλύτερη εικόνα- για πολλοστή φορά της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας (λόγω ΕΥΑΘ, Ικτίνου, MLS, Νηρέα αλλά και Autohellas, FG Europe, Newsphone, Παπουτσάνη και ακόμη λίγων), η ανοδική διαφοροποίηση των Motor Oil, TITAN και Sarantis (από τον FTSE25), η επικράτηση σταδιακά προς το κλείσιμο των ψυχραιμότερων με αποτέλεσμα να περιοριστούν κάπως οι μεγαλύτερες απώλειες και να βγουν εντολές αγοράς σε υψηλότερες τιμές.
Με το τέλος της συνεδρίασης κύριο θέμα συζήτησης σε χρηματιστηριακά γραφεία ήταν αφ΄ενός η εδώ και μέρες επενδυτική αποχή της πλειονότητας των ισχυρών χεριών αφ΄ ετέρου ο υψηλός βαθμός ευπάθειας της "ρηχής" χρηματιστηριακής αγοράς σε...σκιές που δημιούργησε (και συντηρούνται ) με αφορμή την υπόθεση της Folli Follie. Μία παράμετρος, που δυστυχώς για την εικόνα της αγοράς θα βαρύνει τον επενδυτικό ορίζοντα για καιρό ακόμη.
Όσον αφορά στους...δείκτες, στις 17.45΄ το GREK κυμαινόταν λίγο υψηλότερα στα 9,43$ την ώρα που στην Wall Street ο S&P 500 υποχωρούσε οριακά στις 2.750 μονάδες.