Σταθερά σε αρνητικό έδαφος και με διευρυνόμενες απώλειες το ΧΑ αφότου έγιναν γνωστά τα νεότερα από την Κομισιόν.
Στην περιοχή των 850 μονάδων ο Γενικός Δείκτης μέχρι εκείνη την ώρα, πήρε κλίση προς τις 844 μονάδες από τη στιγμή που έκαναν τον γύρο της αγοράς, το χαμήλωμα των προβλέψεων για την πορεία του ΑΕΠ φέτος και το 2019 αλλά και τα ρίσκα για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Το... ενθαρρυντικό είναι, πως η Επιτροπή "βλέπει" νέους κινδύνους για την ανάπτυξη της ΕΕ, συμπλέοντας σε γενικές γραμμές με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ συνεκτιμώντας πως το 2019 είναι "εκλογική χρονιά" (στις 23-26 Μαίου 2019 οι Ευρωεκλογές).
Μικρές οι απώλειες στα κύρια ευρωπαικά χρηματιστήρια, δεν ξεπερνούν σε εύρος το 0,50% αλλά με το κλίμα να έχει βαρύνει λίγο από την ώρα που τα futures του S&P 500 "γύρισαν" οριακά σε αρνητικό έδαφος. Συγκεκριμένα, στις 14.45΄"έδειχναν" 0,04% χαμηλότερα στις 2.625 μονάδες.
Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, το εξ΄αρχής πτωτικό στο ΧΑ συνακόλουθα βάρυνε περισσότερο με συνέπεια οι απώλειες για τον ΔΤΡ να διευρυνθούν σε πάνω από 3%, ενώ εντάθηκαν οι πιέσεις σε blue chips και επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Ενδεικτικό το γεγονός, πως μόλις 1+1 από τις 25 μετοχές του δείκτη πήγαιναν κόντρα στην διόρθωση, με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με μικρά κέρδη στα 5,28 ευρώ και τη Motor Oil χωρίς μεταβολή στα 19,65 ευρώ.
Μεγαλύτερες οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, όπου και το 60% του τζίρου- καθώς στις τράπεζες ρευστοποιείται το συγκριτικά μεγαλύτερο μέρος των βραχυπρόθεσμων θέσεων, μετά το ράλι του Απριλίου- με την Εθνική να έχει το σχεδόν 45% των συνολικών συναλλαγών και την Alpha Bank το μεγαλύτερο τζίρο.
Πέραν του τραπεζικού κλάδου, ηπιότερες ή πιο επίμονες πιέσεις ασκούνται στην πλειονότητα των μετοχών-σηματωρών, blue chips.
Σταθερές οι πωλήσεις στις 2 βαρύτερες μετοχές του δείκτη, με τον ΟΤΕ κατά 2% χαμηλότερα και την Coca Cola με απώλειες 1,53%, ενώ με ποσοστό μεγαλύτερο του ΓΔ (1,79%) υποχωρούν Viohalco, EXAE, OΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ.
Στις 14.55΄ο τζίρος ήταν στα 25 εκατ.