Ανοδικό το κλίμα στην Ευρώπη, συσσώρευση στη διακεκαυμένη ζώνη των 850-860 μονάδων στο ΧΑ. Σε μικρό ανοδικό «άνοιγμα» παραπέμπουν τα futures του S&P 500, με τον δείκτη να «βλέπει» από τις 2.655 μονάδες, με τη Wall Street να έχει στραμμένη την προσοχή της κυρίως στη Fed και στις επόμενες κινήσεις στο θέμα των αμερικανικών επιτοκίων.
Στην Ευρώπη, οι αγοραστές έχουν το πλεονέκτημα, ισχυρότερο στη Φρανκφούρτη, με τον DAX κατά 1,16% υψηλότερα στις 12.756, ασθενέστερο στο Παρίσι με τον CAC μόλις 0,17% στις 5.529 μονάδες.
Σε αυτό το περιβάλλον, που είναι ενθαρρυντικό για τις κινήσεις των long, στο ΧΑ επιχειρείται ανασύνταξη δυνάμεων μετά την τραπεζική υπεραπόδοση του Απριλίου, τη σημαντική άνοδο του Γενικού Δείκτη με παράλληλη θεαματική υποχώρηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου.
Συναλλαγές και τζίρος σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενδεικτικά της στάσης traders και επενδυτών που μετά την κατά 9,84% ενίσχυση του ΓΔ (σε μηνιαία μέτρηση) «μετρούν» δυνάμεις πριν την επόμενη κίνησή τους είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.
Αλλωστε, όπως σημειωνόταν στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, όπως «μετρά» έγκυρος αναλυτής «...η υπέρβαση της εξαιρετικά ισχυρής αντίστασης των 2.214-2.217 μονάδων με την πρώτη προσπάθεια και χωρίς να προηγηθεί χρονική ή ποσοτική διόρθωση, είναι μάλλον απίθανη». Για να συμπληρώσει «...ως πιθανότερο σενάριο φαντάζει αυτό της βραχυπρόθεσμης διόρθωσης μέχρι τις 2.190, ίσως και έως τις 2.165 μονάδες».
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως σήμερα - Παρασκευή ζητούμενη είναι κατ' αρχάς η επιβεβαίωση των 850 μον. ως περιοχή στήριξης (από αντίσταση, που ήταν πρόσφατα) για τον ΓΔ, η κατοχύρωση χωρίς σημαντική διόρθωση μέρους των διψήφιων υπεραξιών που καταγράφηκαν τον Απρίλιο, η μετακύλιση μέρους της ρευστότητας από τον τραπεζικό κλάδο προς επιλεγμένα blue chips και μετοχές-σηματωρούς που είχαν υποαποδώσει τον τελευταίο μήνα.
Ετσι στον τραπεζικό κλάδο, μετά την αρχική αντίδραση έως τις 1.039,95 μονάδες, ακολούθησαν από τις 11:05 πωλήσεις, με συνέπεια το «γύρισμα» του ΔΤΡ σε αρνητικό έδαφος, όπου και παραμένει έκτοτε. Χαμηλό ημέρας, στις 1.007,39 μονάδες εδώ και 30'-45', με τον δείκτη να σταθεροποιείται έως 1,93% χαμηλότερα. Σε αυτά τα χαμηλά ημέρας έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και ώρα τα 8 από τα περίπου 16 εκατ. ευρώ που έχουν «αλλάξει χέρια» στον τραπεζικό κλάδο. Διαγραμματικά η εικόνα του ΔΤΡ ουδεμία ανησυχία δημιουργεί όσο ο ΔΤΡ συντηρείται υψηλότερα των 980 μονάδων.
Για τον κλάδο έμμεσα σημασία έχουν τα νεότερα από τον χώρο της αγοράς ομολόγων. Νωρίτερα σημειώθηκε νέα "βουτιά" στη δημοπρασία 6μηνων εντόκων, με τον ΟΔΔΗΧ να αντλεί 1,137 δισ. με επιτόκιο 0,70% έναντι 1,07%. Ο δείκτης κάλυψης αυξήθηκε στις 2,84 φορές. Το όλο κλίμα στην αγορά κρατικών τίτλων διευκολύνει τον σχεδιασμό της Αθήνας, στην περίπτωση που θα ήθελε να προχωρήσει στην έκδοση ενός νέου ultra long τίτλου πέραν και της 10ετούς διάρκειας. Κύκλοι της αγοράς θεωρούν εφικτή την άντληση, μέσω ενός 10(plus)ετούς, ενός ποσού 3 με 3,5 δισ. με επιτόκιο στα 3,95-4,2%.
Ενδιαφέροντα όλα αυτά, θα φανεί τις επόμενες ημέρες, εάν η Αθήνα σε συνεννόηση με τους δανειστές θα προχωρούσε σε ένα τέτοιο βήμα. Αναμφίβολα μία τέτοια ενέργεια θα (ξανά)βαζε στο παιχνίδι και βραχυπρόθεσμα κεφάλαια στον τραπεζικό κλάδο.
Σε δικαιολογημένη και αναμενόμενη διόρθωση ο τραπεζικός κλάδος, προσπάθειες των αγοραστών να κερδίσουν πόντους σε επιλεγμένες μετοχές της μεγάλης κατηγορίας.
Στις 2.208 μονάδες ο δείκτης, με απώλειες 0,24% και μοιρασμένη την εικόνα μεταξύ των μετοχών αυτής της κατηγορίας. Ενδεικτικά με αγοραστές ενισχύονται οι τίτλοι των ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Grivalia, Coca Cola, EXAE, Mυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Sarantis, FF Group, TITAN και Τέρνα Ενεργειακή. Οι 13 από τις 21 μη τραπεζικές σε θετικό έδαφος, ενδεικτικό ενός πρώτου βήματος μεταφοράς του ενδιαφέροντος από τον τραπεζικό κλάδο στο μη τραπεζικό μέρος της μεγάλης κατηγορίας.
Τουλάχιστον για το διάστημα Τετάρτης-Παρασκευής, εν αναμονή της αξιολόγησης της DBRS και των στοιχείων του SSM (το μεσημέρι του Σαββάτου).
Από τις 13 μετοχές του δείκτη, ισχυρότερη ανοδική αντίδραση για τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Ενεργειακή, αλλά και ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίου.
Στη μεσαία κατηγορία, με τον FT Mid Cap σε θετικό έδαφος (στις 1.327 μον.) ξεχωρίζουν ΕΛΛΑΚΤΩΡ (4,13%), Cenergy (1,95%).
Λίγο πριν τις 15:00 η σχέση ανοδικών/πτωτικών μοιρασμένη στις 55/56 μετοχές.