Παρά τα θετικά πρόσημα και τα μικρά, έστω κέρδη των Ευρωπαϊκών Αγορών, το Χ.Α. ξεκίνησε με αδύναμες ανοδικές διαθέσεις και πολύ γρήγορα οι εν δυνάμει πωλητές πήραν τον έλεγχο της Αγοράς, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες, κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης να κινηθούν με αρνητικό πρόσημο και να κλείσουν στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά.
Στα χαρακτηριστικά της πρώτης συνεδρίασης της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε όλο το εύρος του ταμπλώ και η νέα βύθιση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων 29 συνεδριάσεων).
Όπως έχει αναφέρει η στήλη, "το χειρότερο σενάριο δεν είναι η περαιτέρω διόρθωση των τιμών, αν σε αυτό συνηγορήσει το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, αλλά η επιστροφή του Χ.Α. στην συναλλακτική απαξίωση, όπου ελάχιστοι τίτλοι υψηλής κεφαλαιοποίησης, θα μονοπωλούν το ενδιαφέρον και τις συναλλαγές".
"Σήμερα, έχει Γ.Σ. η ΤτΕ με την έκθεση του διοικητή για τα της Ελληνικής Οικονομίας μεταξύ άλλων. Το θετικό κλείσιμο των Αγορών στη Wall Street είναι πιθανό να ευνοήσει και το Ελληνικό Χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη να πρέπει να υπερβεί και να κλείσει πάνω από τις 850 μονάδες, για να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για κάτι καλύτερο", ανέφερε στο πρωινό της σχόλιο η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
"Η Αγορά δεν μπόρεσε να πάρει κατεύθυνση την Παρασκευή και γύρισε στο 'κόκκινο' αφού ακούμπησε τις 850 μονάδες. Αν και οι πολύ βραχυπρόθεσμες προβλέψεις είναι επισφαλείς, ειδικότερα όταν οι συναλλακτικοί όγκοι είναι χαμηλοί, εν τούτοις εκτιμούμε ότι η είσοδος στην περιοχή των 850 - 870 μονάδων είναι πιθανή. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει τις μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις μας προς το παρόν, καθώς η τάση εν πολλοίς θα επιβληθεί από το εξωτερικό. Σημειώνουμε ότι ο Dow πέρασε στην κρίσιμη περιοχή των 25300 - 25500 μονάδων. Η 10ετία των ΗΠΑ υποχώρησε ελαφρώς, αλλά η διαφορά 2ετίας με 10ετία (0,62%) πλησιάζει και πάλι το χαμηλότερό της επίπεδο, ήτοι το 0,52%, δείχνοντας ότι η Χώρα παραμένει σε τροχιά δημιουργίας επίπεδης καμπύλης αποδόσεων" επεσήμαινε στο πρωινό της report η Merit Sec.
Μένοντας στις Διεθνείς Αγορές, αξίζει υπενθύμισης ότι τα ανοδικά "καύσιμα" της Παρασκευής, για την Wall Street, ήλθαν από την έκθεση που ετοίμασε η Fed για το Κογκρέσο η οποία δεν περιλαμβάνει ενδείξεις πως η Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από τρείς φορές φέτος.
Στην εξαμηνιαία της έκθεση, η Κεντρική Τράπεζα καταγράφει μια ευρεία βελτίωση της Αμερικανικής Οικονομίας, προβλέποντας άνοδο του πληθωρισμού. Ωστόσο, ο πληθωρισμός αναμένεται για άλλη μια χρονιά να μείνει κάτω από το στόχο του 2%.
Όπως μετέδωσε το Marketwatch, "η Fed περιμένει, για την ώρα, περισσότερες πληροφορίες για την Οικονομία προτού αποφασίσει αν θα προσθέσει μια ακόμα αύξηση επιτοκίου το 2018".
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., εξαιρετικά επιφυλακτική η εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ, όπου και σήμερα η προσοχή των ενεργών traders επικεντρώθηκε στην προσπάθεια των Alpha Bank (-1,05% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και Εθνικής (-2,22% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) να διατηρηθούν υψηλότερα των 2,00 και 0,30 ευρώ, αντίστοιχα.
Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 927,13 (+0,58%) και 909,5 μονάδων (-1,33%), στις 17.00 βρέθηκε στις 910,23 (-1,25%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 909,84 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,29%.
Ο εν λόγω δείκτης παραμένει σε ημερήσιο "short", όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 939 μονάδων, ανοδική διάσπαση των οποίων μπορεί να δώσει κίνηση στις 998 μονάδες. Παραμένουν οι στηρίξεις στις 902 - 900, 889 και 830 μονάδες, όπως "λένε" τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, δεν ήταν λίγες οι ειδήσεις που ακολούθησαν την συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής.
"Οι Ελληνικές Τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα και να τα κάνουν ταχύτερα", δήλωσε, η Ντ. Νουί μέσω συνέντευξής της στο "Βήμα της Κυριακής", προσθέτοντας ότι "οι Τράπεζες έχουν καλές δυνατότητες κερδοφορίας οι οποίες, όμως, ακυρώνονται από την ανάγκη για προβλέψεις έναντι των 'κόκκινων' δανείων. Γι’ αυτό είναι βασική προτεραιότητα για τις Ελληνικές Τράπεζες να μειώσουν σημαντικά την παραγωγή νέων NPLs, βελτιώνοντας τα κριτήρια πιστώσεων και καθαρίζοντας τους ισολογισμούς".
Αναφορικά με τα "stress test" η Ντ. Νουί σημείωσε ότι "το αποτέλεσμα θα είναι γνωστό πριν από τη λήξη του προγράμματος, έτσι ώστε οποιαδήποτε ενέργεια, αν χρειαστεί, να ληφθεί έγκαιρα. Αυτά τα 'stress test' δεν είναι μια άσκηση που περνάς ή αποτυγχάνεις. Η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης θα αποφασιστεί ανά περίπτωση από την ΕΚΤ".
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη της Ντ. Νουί στην Αθήνα ανεβλήθη καθώς η επικεφαλής του SSM θα πρέπει να παραμείνει στη Φρανκφούρτη. Το γεγονός, κατά πληροφορίες, οφείλεται στις εξελίξεις στην Λετονία, όπου η Τράπεζα "ABLV" οδεύει σε εκκαθάριση.
"Η επιτυχής ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας μακράς περιόδου οικονομικής προσαρμογής, θα επιτρέψει την επάνοδο στην κανονικότητα και μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποδειχθεί αφετηρία ταχείας και διατηρήσιμης ανάπτυξης", τόνισε ο Γ. Στουρνάρας στην ομιλία του στην Τακτική Συνέλευση των Μετόχων της ΤτΕ.
Όπως υποστήριξε, "το ενδεχόμενο προσφυγής σε προληπτικό πρόγραμμα στήριξης, ιδιαίτερα μάλιστα εάν οι συνθήκες στις Χρηματοπιστωτικές Αγορές συνηγορούν, δεν θα πρέπει να δραματοποιείται, καθώς οι Ευρωπαϊκοί Μηχανισμοί δημιουργήθηκαν για να χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει ανάγκη. Η ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης εκτιμάται ότι μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την Ελληνική Οικονομία, μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου και των Τραπεζών σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018".
Εν τω μεταξύ, σημαντική επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους καταγράφει η Τρ. Ελλάδος με αποτέλεσμα το απόθεμα διαμορφώνεται σε περίπου 95 δισ. ευρώ στα τέλη του 2017, έναντι 100,4 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2017.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "πρόσθετες προβλέψεις, της τάξης των 4 με 5 δισ. ευρώ, θα αναγκαστούν να σχηματίσουν οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες, λόγω της εφαρμογής του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης 9 (ΔΠΧΑ 9/IFRS9), σύμφωνα με εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Στην έκθεση για το 2017, η ΤτΕ εκτιμά ότι η επίπτωση του 'IFRS 9' στις τέσσερις συστημικές Τράπεζες θα είναι η αύξηση των προβλέψεων κατά περίπου 4 με 5 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα επιμεριστεί σε διάρκεια πέντε ετών. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη εκτίμηση που διατυπώνεται αναφορικά με τις επιπτώσεις από την υιοθέτηση του 'IFRS 9' και είναι εντός του εύρους των αναμενόμενων από την Αγορά επιπτώσεων. Το γεγονός, δε, ότι η TτE διατυπώνει την εκτίμηση ένα περίπου μήνα πριν τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης 2017, έχει τη σημασία του".
Η παραπάνω είδηση μπορεί να ήταν, εν πολλοίς, αναμενόμενη από την Αγορά, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ενέτεινε την υφιστάμενη επιφυλακτικότητα στο Τραπεζικό ταμπλώ.
Επίσης αρνητικό κλίμα δημιούργησε και το δημοσίευμα του "Spiegel" σύμφωνα με το οποίο, "οι Θεσμοί διατηρούν αμφιβολίες σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, παρά την αναβάθμιση - έκπληξη από τη Moody’s. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανησυχούν για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Χώρας. Η Ελληνική Οικονομία δεν φαίνεται να έχει αναδυθεί πλήρως από την κρίση. Τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΔΝΤ θεωρούν αβέβαιο, κατά πόσον η Χώρα θα είναι σε θέση να δανείζεται σύντομα κεφάλαια από τις Διεθνείς Αγορές σε βιώσιμη βάση" και αυτά ενώ είχε γίνει γνωστή η "κόντρα" μεταξύ Ντράγκι και Τσακαλώτου στο τελευταίο Eurogroup, με αφορμή τους πλειστηριασμούς.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός Κεντρικού Φορέα, τύπου 'bad bank' στο οποίο θα μπορούσαν να μεταφερθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, βάζοντας επί της ουσίας στο κάδρο μία ενδιαφέρουσα προοπτική οριστικής εξυγίανσης των Τραπεζών. Υπέρ της δημιουργίας μίας 'bad bank' τάσσονται στις κατ' ιδίαν συνομιλίες και οι διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών καθώς εκτιμούν ότι είναι ο μόνος άμεσος και ριζικός τρόπος να αλλάξει προς το θετικότερο το μίγμα στους ισολογισμούς των Πιστωτικών Ιδρυμάτων και να μπορέσουν εκ νέου να βρουν το ρόλο τους, που δεν είναι άλλος από την χρηματοδότησης της Οικονομίας".
Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου η τελική εικόνα δίνει εμφανέστατο πλεονέκτημα στην πλευρά των εν δυνάμει πωλητών, μεταξύ των τίτλων που κινήθηκαν έντονα αρνητικά ήταν αυτοί των Lamda Development (-3,11%) και ΕΥΔΑΠ (-4,76%).
Στην περίπτωση της πρώτης μετοχής που ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, εκτός από τις κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, καταλυτικό ρόλο έπαιξε και το ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια. Σύμφωνα με αυτό και μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, "το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται στο συμπληρωματικό μνημόνιο, σύμφωνα με το οποίο η μεταβίβαση στο Επενδυτικό Σχήμα υπό την Lamda Development θα γίνει τον Ιούνιο, έχει ήδη τιναχθεί στον αέρα. Εκτιμάται πως χρειαστεί τουλάχιστον ένας ακόμα χρόνος για να καλυφθούν όλα τα προαπαιτούμενα, όπως προβλέπεται από το Νόμο που ψήφισε η σημερινή Κυβέρνηση".
Αν οι πωλητές επιμείνουν στην μετοχή, το ημερήσιο "stop long" στα 6,53 ευρώ, με ενδιάμεση στήριξη στα 6,98 ευρώ.
Από την άλλη, η στήλη είχε επισημάνει εγκαίρως τις επερχόμενες πωλήσεις στις Εταιρείες Υδάτων, μετά την μεταφορά του πλειοψηφικού πακέτου από το ΤΑΙΠΕΔ στο Ελληνικό Δημόσιο.
Ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ συμπλήρωσε πέντε πτωτικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες έξι και αν δώσει κλείσιμο χαμηλότερα της ζώνης 6,08 - 6,00 ευρώ (στο κάτω άκρο ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στην ζώνη 5,80 - 5,70 ευρώ.
Με απώλειες 3,4% ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο τίτλος της ΕΥΑΘ κινούμενος μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Αν σημειωθεί καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 4,70 ευρώ, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 4,50 και 4,20 ευρώ.
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Motor Oil (+1,97%), που έχει, τεχνικά, ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 19,00 ευρώ, για να επιστρέψουν οι προσδοκίες κίνησης προς τα 19,30 και 20,20 - 20,40 ευρώ.
Απόλυτα συγκρατημένοι δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας την αδυναμία του Χ.Α. να ακολουθήσει την ανοδική αντίδραση των Διεθνών Αγορών, ενώ ταυτόχρονα τονίζουν ότι με αυτούς του τζίρους, η Εγχώρια Αγορά δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, νέα υψηλά 19 ετών για τα Πλ. Κρήτης (+1,64%), τρεις ανοδικές και δύο αμετάβλητες συνεδριάσεις, στις τελευταίες πέντε για την AS Company (+7,07%), έξι ανοδικές και μία αμετάβλητη στις τελευταίες επτά για το Πλαίσιο (+1,51%), ενώ τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η FG Europe (+7,69%) και τρεις συνεχόμενες η Εβροφάρμα (+10%), με το "bid" στην περίπτωση της δεύτερης να είναι "πειστικότερο".
Αργά αλλά σταθερά, αυξάνονται οι τεχνικοί προβληματισμοί για την εικόνα των βασικών δεικτών.
Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, αυτός παραμένει σε ημερήσιο "long" όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 811 μονάδων. Το 850, βραχυπρόθεσμα, είναι αντίσταση, που κατοχύρωση μπορεί να δώσει κίνηση στις 880 - 890 μονάδες. Το 835 κοντινή στήριξη, με το 820 κύρια.
Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,63%), χρειάζεται κατοχύρωση των 2175 μονάδων, για να δώσει αγοραστικό σήμα, με επόμενο επίπεδο το 2235. Αντίστοιχα κλείσιμο χαμηλότερα των 2140 μονάδων θα βγάλει εκ νέου πωλητές, με το 2062 επόμενο σημαντικό επίπεδο.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Το ένα από τα δύο προαπαιτούμενα, αυτό του Ελληνικού, έκλεισε, μιας και μετά από πολλά εμπόδια ανοίγει ο δρόμος για το μεγαλύτερο έργο των επόμενων χρόνων ,όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Θεωρούμε πως το έργο τα επόμενα χρόνια μπορεί να αλλάξει σημαντικά τόσο την πραγματική Οικονομία, όσο και την ψυχολογία εσωτερικά στην Χώρα, αλλά και στους Ξένους Επενδυτές που έχουν στο στόχαστρο την Ελλάδα.
Η αναβάθμιση της Moody’s κατά δύο βαθμίδες βοήθησε σε μικρό βαθμό την Αγορά, χωρίς παρόλα αυτά να προσδώσει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, κάτι παραπάνω τόσο στο Χρηματιστήριο όσο και στην Αγορά ομολόγων.
Θυμίζουμε πως η τελευταία έκδοση χάνει πάνω από 3 μονάδες μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, με την Κυβέρνηση να προσδοκά πως μέχρι τα "τεστ κοπώσεως" θα προβεί, αν είναι δυνατόν, σε εκδόσεις 7 ακόμα δισ., αν θέλει να δημιουργήσει το "μαξιλάρι" εκείνο που θα της επιτρέψει χωρίς κάποιο νέο πρόγραμμα να προχωρήσει. Είναι λογικό πάντως και μετά από ένα σημαντικό ράλι το τελευταίο διάστημα, να βλέπουμε μία διόρθωση στα ομόλογα χωρίς απαραίτητα να σημαίνει κάτι αρνητικό.
Αυτό που θα μπορούσε να προβληματίζει τους επενδυτές, ίσως είναι η κατάσταση στα γεωπολιτικά, μιας και εκεί φαίνεται να έχουν ανοίξει αρκετά μέτωπα χωρίς να φαίνεται ότι θα έχουμε σύντομα λύσεις. Οι ισορροπίες είναι λεπτές και χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί, μιας και το ενεργειακό παιχνίδι είναι πολύ μεγάλο και σημαντικό, τόσο για την Ευρώπη και την Αμερική όσο και για την Ρωσία.
Μεσοπρόθεσμα δεν αλλάζει κάτι και παραμένουμε αισιόδοξοι. Οι Οίκοι φαίνεται να συνεχίζουν να μας αναβαθμίζουν όσο η κατάσταση παραμένει ομαλή και πλέον το μόνο που μένει είναι να δούμε τον χρόνο και το μέγεθος που θα μπορέσει η Οικονομία να ανακάμψει. Θυμίζουμε πως τον Απρίλιο περιμένουμε να δούμε τα επίσημα στοιχεία του 2017 που θα κρίνουν την συνέχεια. "Το αφορολόγητο έχει αρκετές πιθανότητες να έρθει ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ ακόμα και αν θα έχουμε εκλογές για όποια αφορμή, η Αγορά δεν φαίνεται πως θα προβληματιστεί" εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, χαρακτηρίστηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+1,23%). Ήπια κέρδη στην Ευρώπη, με ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Οριακά χαμηλότερα το Ευρώ, μικρά κέρδη για Πετρέλαιο και Χρυσό.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, τα Νοικοκυριά και οι Επιχειρήσεις στη Βρετανία μείωσαν τον δανεισμό τους, σε ετήσια βάση, τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά σε περισσότερο από τέσσερα χρόνια. Ο καταναλωτικός δανεισμός χωρίς εξασφαλίσεις, από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου, που περιλαμβάνει δανεισμό από πιστωτικές κάρτες, υπεραναλήψεις και προσωπικά δάνεια, υποχώρησε κατά 0,2% τους τελευταίους δώδεκα μήνες μέχρι τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού", μεγάλη πτώση σημείωσαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών το Ιανουάριο στις ΗΠΑ, μετά από βουτιά 9,3% τον Δεκέμβριο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις νεόδμητων υποχώρησαν κατά 7,8%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 593.000. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθούν στις 648.000.
Η Morgan Stanley γίνεται "ταύρος" για τα ομόλογα.
"Το ξεπούλημα στα Αμερικανικά treasuries που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και συνεχίστηκε ως τον Ιανουάριο, τελειώνει", αναφέρουν οι αναλυτές του Οίκου.
Από την άλλη, ο Warren Buffett προειδοποίησε ότι "τα ομόλογα αυξάνουν τα επίπεδα ρίσκου στο χαρτοφυλάκιο, καθώς ο πληθωρισμός αντισταθμίζει στις επιδόσεις".
"Αν η απόδοση του 10ετούς Αμερικανικού ομολόγου ανέλθει στο 4,5% στο τέλος του έτους, οι μετοχές θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα", σύμφωνα με την Goldman Sachs. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Αμερικανικής Επενδυτικής Τράπεζας, η απόδοση του 10ετούς Αμερικανικού ομολόγου προβλέπεται να αυξηθεί στο 3,25% στο τέλος του 2018. Ωστόσο, με βάση το δυσμενές σενάριο, η άνοδος της απόδοσης στο 4,5% θα προκαλούσε μεγάλη πτώση στις μετοχές.
Επιστροφή στο ΧΑ
Με σύσταση "accumulate" και τιμή - στόχο στα 10 ευρώ ξεκινά κάλυψη για τον τίτλο της Grivalia Properties η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος.
"Η Ελλάδα είναι σε τροχιά για να εξέλθει από το τρίτο πρόγραμμα το Καλοκαίρι, χωρίς χρηματοδοτική βοήθεια από τον Επίσημο Τομέα", αναφέρει η UBS σε έκθεσή της.
Όπως σημειώνει ο Οίκος, "αν και η μεταμνημονιακή εποπτεία και οι όροι θα παραμείνουν, θα ανοίξει παράθυρο χρηματοδότησης από τις Αγορές χωρίς επίσημο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση της ανάκαμψης, την περαιτέρω χαλάρωση των 'capital controls' και τα μέτρα για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, η UBS εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να εμφανιστεί ισχυρότερος, διεκδικώντας ξανά με αξιώσεις τις εκλογές του 2019 από τη Ν.Δ.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης μπορεί να ξεκίνησε ανοδικά αναρριχόμενος μέχρι τις 846,52 μονάδες (+0,28%), όμως πολύ γρήγορα γύρισε σε αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 836,82 (-0,86%).
Στις 17.00 βρέθηκε στις 837,07 (-0,84%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 837,04 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,84%.
Ο τζίρος περιορίστηκε στα 31,5 εκατ., από τα οποία τα 2,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΕΤΕ), ενώ Alpha Bank και ΟΤΕ απέσπασαν το 25% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΓΕΚΤΕΡΝΑ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.
Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΒΙΟ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ και ΤΙΤΚ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Viohalco, Grivalia, Lamda Development, Εθνική και Ελ. Πετρέλαια.
Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 42 ανοδικές μετοχές, έναντι 68 πτωτικών, παρά ταύτα 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.
---ΧΠΑ
Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν καθίζηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.285 συμβόλαια).
Στα 13.365 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 13.424 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.066, 1.040 για τον Μάρτιο, 25 για τον Απρίλιο, 0 για τον Μάιο και 1 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.151) κινήθηκε μεταξύ 2.150 και 2.173 μονάδων και μείωσε την υπερτίμηση στο 0,25%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Μειώθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (40.000 Intralot), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.328), Εθνική (3.683), MIG (3.812), Alpha Bank (1.988), Πειραιώς (1.610), ΔΕΗ (616), ΟΤΕ (346), Ελ. Πετρέλαια (107), ΟΠΑΠ (147), Cenergy (106), Ελλάκτωρα (546), Τρ. Αττικής (372), Τέρνα Ενεργειακή (207), Intralot (307), Lamda Development (107), ΓΕΚ (208), ΑΔΜΗΕ (137), ΕΧΑΕ (169), ΕΥΔΑΠ (171).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 80.425, Eurobank 46.161, Εθνική 125.052, Alpha Bank 24.472, Τρ. Αττικής 11.777, Intralot 16.232, ΔΕΗ 10.582, Ελλάκτωρα 10.109 και Πειραιώς 17.504.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 1,51% | 2018-02-06 |
Marshall Wace LLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,68% | 2018-01-11 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,62% | 2017-09-25 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,80% | 2018-01-12 |
Oceanwood Capital ManagementLLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,70% | 2018-01-10 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 0,80% | 2018-01-03 |
| | | |
Oceanwood Capital Management LLP | ALPHA BANK SA | 0,60% | 2018-02-06 |
AXIA VENTURES GROUP LTD | TERNA ENERGY S.A. | 4,35% | 2018-01-19 |
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ | TERNA ENERGY S.A. | 4,35% | 2018-01-19 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 10.377.085 τεμ., (από 9.859.377 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 116.749.400 τεμ. (116.757.400), Πειραιώς 9.004.559 τεμ. (9.004.559), ΔΕΗ 3.146.397 τεμ. (3.146.397), Eurobank 19.655.704 τεμ. (19.655.704), Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000)
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.