Συνεχίζεται η «ταλαιπωρία» στο Χρηματιστήριο

Απώλειες καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, με κύριο χαρακτηριστικό την καθίζηση των συναλλαγών. Πιέζονται οι τράπεζες, θετική εξαίρεση η Alpha. Κέρδη για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ξεχωρίζει ανοδικά με αυξημένο τζίρο η Motor Oil.

Συνεχίζεται η «ταλαιπωρία» στο Χρηματιστήριο

Ο περαιτέρω περιορισμός συναλλαγών και τζίρου είναι το στοιχείο που διαφοροποιεί τη μέχρι τώρα συνεδρίαση από τις προηγούμενες.

Ταλαιπωρίας συνέχεια, με καθίζηση της αξίας συναλλαγών (σε σύγκριση με τα 50-55 εκατ. των δύο προηγούμενων εβδομάδων), ενδεικτική της επιφυλακτικότητας στη στάση των ισχυρών χεριών.

Παρά το γεγονός πως από νωρίς τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολουθούν στον ρυθμό που διαμορφώθηκε την Παρασκευή στη Wall Street, στο ΧΑ από τις πρώτες κιόλας εντολές των traders φάνηκε πως πολύ δύσκολα θα αναλάμβαναν περισσότερο ρίσκο. Ενδεικτικό το γεγονός πως η αγορά δεν αντέδρασε καν στη διάρκεια της ομιλίας του Διοικητή της ΤτΕ αλλά και ούτε των πρώτων συζητήσεων με τους δανειστές, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

Σε μόλις 3 μονάδες το εύρος διακύμανσης για τον ΓΔ, στην αρχή της συνεδρίασης, σε μόλις 8 σταδιακά από τις 11:30 και μετά και αυτές καθώς ο δείκτης διολισθαίνει με βραδύ ρυθμό χαμηλότερα.

Οι πωλητές υπερισχύουν στις περισσότερες κατηγορίες/κλάδους μετοχών -ξεχωρίζουν πρώτες ύλες, πετρέλαιο-αέριο και τρόφιμα-ποτά-, με τον τραπεζικό να καταγράφει μικρότερες απώλειες απ' ό,τι άλλοι κλαδικοί δείκτες. Γεγονός που παραπέμπει σε περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις σε αρκετά blue chips, με συνέπεια την υποχώρηση του FTSE25 προς τις 2.148 μονάδες. Για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, διάγραμμα και τεχνική μέτρηση (του Ηλία Ζαχαράκη) «ανεβαίνει» στον Εκηβόλο.

Στην περιοχή των 920 μονάδων ο ΔΤΡ, με το μόλις 14% του τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, καθώς στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης συνεχίζεται με ελεγχόμενο ρυθμό η μείωση θέσεων σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακής, Jumbo, TITAN κ.α.

Με αρνητική απόδοση σε διάστημα μηνός η μετοχή του ΟΤΕ (μείον 7,15%) και του ΟΠΑΠ (8,34%), «δείχνουν» τη διάθεση μερίδας των ισχυρών χεριών να μειώσουν μέρος των θέσεών τους χωρίς να υπάρχει η υπερβάλλουσα ζήτηση σε υψηλότερες τιμές. Σημαντική η υποχώρηση, σε μηνιαίο, για δύο από τους βασικούς πυλώνες της αγοράς και κύριων επιλογών των περισσότερων ξένων χαρτοφυλακίων.

Επίσης, με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές/ανάλογο τζίρο υποχωρούν μετοχές των ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ κ.α., που κατά γενική εκτίμηση παραπέμπει σε επιφυλακτική στάση ορισμένων ξένων παικτών.

Στην πλειονότητά τους με απώλειες οι μετοχές του δείκτη, λιγοστές οι εξαιρέσεις για Alpha Bank, από τον τραπεζικό κλάδο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίο, Coca Cola και Motor Oil.

Από τις αναφερθείσες μετοχές ξεχωρίζει η κίνηση της ΜΟΗ, καθώς γίνεται με αυξημένες συναλλαγές, με τζίρο 700+ χιλιάδων σε τιμές έως 2,73% υψηλότερα, στα 18,80 ευρώ. Αξιοσημείωτη και η ενίσχυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά 1,14% στα 5,34 ευρώ.

Σε στάση αναμονής, επιφυλακτικότητας οι traders, με τους πωλητές να υπερισχύουν ελαφρώς, με συνέπεια τη δοκιμασία του ΓΔ στη ζώνη των σημαντικών 838 μονάδων.

Χωρίς ιδιαίτερες κινήσεις και στη μεσαία κατηγορία, με εξαίρεση τη μετοχή του ΕΛΛΑΚΤΩΡα, όπου με τζίρο 405+ χιλιάδων ευρώ είναι η πρώτη (με βάση τον τζίρο) από τις 20 του δείκτη των mid caps.

Στις 14:50 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 15,4 εκατ. ευρώ, η δε σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 39/58, δηλαδή χειρότερα από το προηγούμενο σχόλιό μας, για την πρώτη ώρα συνεδρίασης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v