Με «ασπίδα» την αναβάθμιση-έκπληξη της Moody's, το ΧΑ αυτονομείται από τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και βλέπει υψηλότερα προς τις 843 μονάδες. Μάλιστα το τελευταίο ημίωρο η προσπάθεια των long παικτών ενισχύεται και από τη βελτιωμένη εικόνα των futures στη Wall Street. Ενδεικτικό το «γύρισμα» του S&P 500 κατά 0,31% υψηλότερα, δηλαδή σε «άνοιγμα» από τις 2.707 μονάδες και πάνω.
Η εικόνα των futures συμβάλλει στη μείωση των μέχρι πρότινος μεγαλύτερων απωλειών στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, καθώς ο DAX από το επικίνδυνο χαμηλό των 12.283 ανέκαμπτε προς τις 12.390 (από μείον 1,45% σε μείον 0,64%), λίγο μετά τις 14:30.
Περίπου από εκείνο το σημείο, δηλαδή από την ώρα που ενεργοποιείται το κύριο μέρος των «ξένων εντολών», οι αγοραστές άρχισαν να παίρνουν τα πάνω τους και με συντονισμένες κινήσεις στην πλειονότητα των μετοχών του FTSE25 να ανεβάζουν τον πήχη προς την πρώτη σημαντική, βραχυπρόθεσμη, αντίσταση/στάση των 847, πριν την προσπάθεια υπέρβασης των 850 μονάδων.
Οπως σημειώναμε νωρίτερα (στην ανάρτησή μας για τον δείκτη, στον Εκηβόλο), οι long αφού ξεπέρασαν το δύσκολο διάστημα, που ο DAX διόρθωνε έως 1,45%, ανέκτησαν δυνάμεις και μέσω συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών έκαναν λίγα ανοδικά βήματα.
Με τον δείκτη να περνά, από εκείνη την ώρα, σε long τάση (σε ωριαία μέτρηση), ήταν θέμα χρόνου και 1-2 βοηθειών για να απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο από τα χαμηλά ημέρας. Προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλαν το «γύρισμα» της μετοχής του ΟΤΕ, οι εντολές αγορές που πέρασαν για τις τραπεζικές μετοχές, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν και άλλοι σε περισσότερες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Ετσι λίγο μετά τις 14:40 και έχοντας πλέον ένα επαρκές δείγμα γραφής των ισχυρών χεριών, η εικόνα που διαμορφωνόταν στο ταμπλό ήταν εντελώς διαφορετική -προς το θετικότερο- σε σχέση με τη διόρθωση λίγο μετά τις 11:00.
Αυτό γιατί ο τραπεζικός κλάδος από τις 904 ενισχύθηκε κατά 20 μονάδες, σε μία προεξοφλημένη αντίδραση, καθώς είναι αυτός που πρώτος και κυρίως ευνοείται από την κίνηση της Moody's και σε δεύτερο χρόνο της δυναμικής που μπορεί να δημιουργήσει αυτή η βαθμολογία-έκπληξη, συνεκτιμώντας πως το ίδιο σπίτι έχει προγραμματισμένη βαθμολόγηση στις 30 Μαρτίου. Νέα δεδομένα κατ' αρχάς για τον τραπεζικό κλάδο, όπου πρώτα αποτυπώνεται το θετικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης, όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας.
Συνεπώς το 2,14% του ΔΤΡ, με την οδηγό Εθνική στο 2,79% και τη σηματωρό Alpha Bank στο 1,58%, δικαιολογεί τη συνακόλουθη κίνηση της Πειραιώς με 1,53% και με 2,69% της Eurobank.
Ικανοποιητική και by the book η μέχρι πριν λίγο διακύμανση ΔΤΡ και των 4 συστημικών τραπεζικών συμβάλλει στην ενίσχυση ενός κλίματος που λειτουργεί υπέρ των long. Το 35% του τζίρου (*) έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, με τις περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική (σχεδόν το 50% των συνολικών!) και τον υψηλότερο τζίρο σε ΕΤΕ και Alpha.
Συγκριτικά αυξημένος τζίρος σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝα, Μυτιληναίο αλλά και Intralot, Motor Oil, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Jumbo, FF Group, Autohellas, Coca Cola, Lamda Development, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.
Ενθαρρυντικές ενδείξεις η αύξηση του τζίρου σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίου, η διαφαινόμενη επίτευξη του στόχου μας για αξία συναλλαγών τουλάχιστον 55 εκατ. ευρώ και η ικανοποιητική τεχνικά εικόνα μετοχών-σηματωρών όπως ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α.
Τεχνικά για τον ΓΔ (βλέπε διάγραμμα) από τη στιγμή που επιβεβαιώνεται και σήμερα η στήριξη της ευρύτερης περιοχής των 820 μον., οι long μπορεί να επιχειρήσουν για τις 847, τελευταία στάση πριν την επόμενη προσπάθεια για την υπέρβαση των δύσκολων 850 μονάδων.
Λίγο πριν τις 15:00, η σχέση ανοδικών/πτωτικών διαμορφωνόταν στις 69/40, δηλαδή στο καλύτερο σημείο από την αρχή της συνεδρίασης, με διαφαινόμενη προοπτική περαιτέρω βελτίωσης.
Αφορμής δοθείσης, η μόχλευση στα μεσαία-μικρότερα συνεχίζεται, με αποτελέσματα σε CPI, FG Europe, Εβροφάρμα, Centric, ΚρεΚα.
Ο τζίρος στα 37 εκατ. ευρώ, με αρκετά πακέτα που συνήθως «προηγούνται» προσπάθειας δημιουργίας υψηλότερων τιμών.