Ξεμένει από αγοραστές και τζίρο το ΧΑ

Κάτω από τις 840 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, με ανησυχητικά μηνύματα από το μέτωπο των συναλλαγών. Πιέστηκαν οι τράπεζες, πονταρίσματα σε ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο, Viohalco. Τα τεχνικά όρια και τα σενάρια για τη συνέχεια.

Ξεμένει από αγοραστές και τζίρο το ΧΑ

Συνεδρίαση - ορισμός της απογοήτευσης, η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας και αυτό όχι γιατί ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, "ντουμπλάροντας" τις πτωτικές συνεδριάσεις, ούτε γιατί χάθηκε και το ψυχολογικό όριο των 840 μονάδων, αλλά η μεγαλύτερη απογοήτευση ήλθε από τον τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων) και αν από την μικτή αξία συναλλαγών αφαιρεθούν και τα "πακέτα", τότε θα μιλάμε για συνεδρίαση με τζίρο "περιπτέρου" (!)

Όπως επανειλημμένα έχει τονίσει η στήλη, το χειρότερο σενάριο για το Χ.Α. δεν είναι η διόρθωση από τα πρόσφατα υψηλά, αλλά η επιστροφή της συναλλακτικής απαξίωσης, που συνηθέστατα συνοδεύεται και από σημαντική μείωση του ενδιαφέροντος και τέτοιες καταστάσεις το Χ.Α. έχει βιώσει τόσο στο πρόσφατο, όσο και στο απώτερο παρελθόν, με τις "τραυματικότερες" εμπειρίες να τις έχουν οι επαγγελματίες του χώρου (!)

Θα μπορούσαν να αναφερθούν σαν αίτια της σημερινής, νεότερης υποχώρησης, η επιφυλακτική εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών και η συνεχιζόμενη άνοδος των αποδόσεων για τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα (στο 4,5% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους), σε συνδυασμό με την αύξηση των εγχώριων πολιτικών αντιπαραθέσεων, όμως, δυστυχώς, εδώ και αρκετές συνεδριάσεις η συναλλακτική δραστηριότητα στο Χ.Α. δίνει όλο και περισσότερες ενδείξεις επιστροφής της εσωστρέφειας, πιθανότατα γιατί η Αγορά έχει εισέλθει σε "κενό ειδήσεων" και μόνο τα επικείμενα αποτελέσματα χρήσης των εισηγμένων, θα μπορούσαν να διατηρήσουν κάποιο ελάχιστο ενδιαφέρον, λόγω πιθανής αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων που θα επιφέρουν.

Ακόμα χειρότερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, το όποιο ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε τίτλους εταιρειών που επιχειρούν ανοδική αντίδραση, αγνώστου διαρκείας, στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει προηγηθεί (!)

Ελάχιστες ήταν και οι ειδήσεις που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της χθεσινής συνεδρίασης.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "ένα μήνα 'σκληρής' διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν μπροστά τους οι Ελληνικές Τράπεζες με αντικείμενο τα 'stress tests' και η διαδικασία θα εξελιχθεί σε τρία στάδια: 28 Φεβρουαρίου, 15 Μαρτίου και αρχές Απριλίου. Στο μεσοδιάστημα των τριών αυτών κρίσιμων ημερομηνιών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ελέγχει τα δεδομένα και θα στέλνει στην Αθήνα τις παρατηρήσεις της, τις οποίες οι Ελληνικές Τράπεζες θα πρέπει να εντάξουν στα μοντέλα τους και να στείλουν εκ νέου στη Φρανκφούρτη τα αποτελέσματα. Όσο για το πότε οι διοικήσεις των Τραπεζών θα γνωρίζουν, άτυπα, τον 'λογαριασμό', οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα έχουν γνώση το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλαδικός δείκτης συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, ενώ σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Μόνιμα στο "κόκκινο" κινήθηκαν και οι τίτλοι των Εθνικής (-1,28%) και Πειραιώς (-1,67%).

Για την περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη, μετά το σημερινό κλείσιμο μέσα στην ζώνη στήριξης 910 - 902 και αφού ο εν λόγω δείκτης επιβεβαίωσε την καθοδική διαφυγή χαμηλότερα της στήριξης των 917 μονάδων, όλα δείχνουν ότι στην παραμικρή αύξηση των πρωτοβουλιών, από πλευράς πωλητών, θα αναζητήσει στήριξη στις 880 μονάδες, με άγνωστο το τελικό αποτέλεσμα. Αντίδραση υψηλότερα των 939 μονάδων, ξαναβάζει σαν επόμενο στόχο τις 947 μονάδες.

Οκτώ συνεδριάσεις χαμηλότερα από το αποφασιστικό όριο των 2,00 ευρώ, συμπλήρωσε ο τίτλος της Alpha Bank (-0,51%). Τα δύο βασικά επίπεδα στα 1,94 (ημερήσιο "stop long") και στα 2,00 ευρώ. Μία κατοχύρωση του δεύτερου μπορεί να δώσει ανοδική λύση στα 2,09, ή στα 2,24 ευρώ.

"Η σημερινή συνεδρίαση δύσκολα θα αλλάξει το υποτονικό σκηνικό των τελευταίων ημερών, με το στοιχείο της συσσώρευσης να είναι το κύριο χαρακτηριστικό και τα όρια που θέτει η τεχνική ανάλυση να οριοθετούν τη ζώνη κίνησης. Με δεδομένη την έλλειψη εγχώριων καταλυτών, στην παρούσα φάση, σε συνδυασμό με την λόγω Novartis επιβάρυνση του πολιτικού κλίματος, η κίνηση των Διεθνών Αγορών και ιδιαίτερα της Wall Street, είναι πιθανό να καθοδηγήσει το Χ.Α." αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Καμία διαφοροποίηση στην εικόνα της Αγοράς, παρόλο που η απόδοση του 10ετους ομολόγου αυξήθηκε εκ νέου. Για σήμερα δεν αναμένουμε κάτι συγκλονιστικό, ενώ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθούν οι δείκτες της Markit (PMI) σε Ευρώπη και Αμερική. Η πρώτη ενδιάμεση αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη εντοπίζεται στις 855 μονάδες και πρώτη ενδιάμεση στήριξη εντοπίζεται στις 835 μονάδες" ανάφερε στο πρωινό της report η Merit Sec.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις παραγόντων της Αγοράς, "η Εγχώρια Αγορά, λόγω και απουσίας εγχώριων σημαντικών ειδήσεων, έχει αυξήσει την εξάρτησή της από την κίνηση των Διεθνών Αγορών, αλλά προβληματίζει σημαντικότατα η επιστροφή της συναλλακτικής 'απονεύρωσης. Σημειώνεται πως αύριο ανακοινώνουν αποτελέσματα δ΄ τριμήνου και χρήσης 2017, οι ΟΤΕ (πριν το ξεκίνημα της συνεδρίασης) και Ελ. Πετρέλαια".

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσαν τα Ελ. Πετρέλαια (+3,09%) καθώς συνεχίστηκαν τα "πονταρίσματα" εν όψει αυριανής ανακοίνωσης αποτελεσμάτων.

Αν επιμείνουν οι αγοραστές, το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 8,28 ευρώ, δίνει τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς την επόμενη αντίσταση των 8,52 ευρώ. Το ημερήσιο "stop long" στα 7,61 ευρώ.

Από το σύνολο των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε μόνο ο τίτλος της Μυτιληναίος (+1,16%). Όμως η μετοχή ερχόταν από πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 9,79 ευρώ (κλείσιμο 7/2). Τα δύο βασικά βραχυπρόθεσμα επίπεδα είναι τα 9,35 και τα 9,79 ευρώ. Μία κατοχύρωση ενός εκ των δύο μπορεί να δώσει λύση στην βραχυπρόθεσμη συσσώρευση.

Αφήνοντας την υψηλή κεφαλαιοποίηση και "κατηφορίζοντας" ακόμα χαμηλότερα, δυστυχώς. όσο πάνε και λιγοστεύουν οι θετικοί ημερήσιοι πρωταγωνιστές και αυτό δεν είναι θετική ένδειξη για την συνέχεια.

Στα "χαμηλότερα στρώματα" του ταμπλώ, τις θετικότερες εντυπώσεις απέσπασαν οι Fourlis (+0,34% και έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση) και Πλ. Κρήτης (+3,54% και νέα υψηλά 19 ετών). Στην περίπτωση του δεύτερου τίτλου, ίσως χρειάζεται "στενότερη παρακολούθηση", καθώς κινήσεις στο ταμπλώ και μάλιστα εν μέσω επιφυλακτικού περιβάλλοντος, δεν γίνονται "τυχαία".

Από εκεί και πέρα, δείχνει να διατηρεί επαφή με τα ιστορικά υψηλά η Mermeren (+2,11%) και με τα υψηλά 41 μηνών ο ΟΛΘ (+2,04%), επέστρεψαν οι αγοραστές σε Σελόντα (+9%) και Νηρέα (+7%), αλλά και σε ΕΛΤΕΧ Άνεμο (+1,76%), ενώ επιμένει πλαγιοανοδικά ο Παπουτσάνης (+1,03%).

Όμως υπήρξαν και τίτλοι που επιχείρησαν αντίδραση στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που είχε προηγηθεί, όπως Intralot (+4,32%), Ιντρακάτ (+1,53%), Ιντρακόμ (+4,60%), Πλ. Θράκης (+2,88%), προσπαθούν να επαναπροσεγγίσουν τα πρόσφατα υψηλά οι Ελλάκτωρ (+3,92%) και Ευρ. Πίστη (+1,81%), έκανε την "κούρσα" του και περιμένει τις εξελίξεις ο Περσέας (-1,89%), ενώ ο Κέκροπας (-2,14%) συμπλήρωσε έξι πτωτικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες επτά.

Από εκεί και πέρα, αργά αλλά σταθερά αυξάνονται τα ερωτηματικά για την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Ο Γενικός Δείκτης, έστω και οριακά, διασώθηκε υψηλότερα από την αποφασιστική στήριξη των 838 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), όμως από εκεί και χαμηλότερα περιμένουν οι επόμενες στηρίξεις στις 821 μονάδες και το "sell off" που θα ξαναβάλει σε δοκιμασία την στήριξη των 811 μονάδων. Για την μερική αποκατάσταση της εικόνας χρειάζεται άμεση επιστροφή υψηλότερα των 850 μονάδων, προκειμένου να επιστρέψουν οι συζητήσεις για κίνηση προς τις 863 - 878 και 895 μονάδες, αλλά με τέτοιους τζίρους το εν λόγω εγχείρημα δείχνει μάλλον δύσκολο (!).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,55%) και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, όσο αυτός επιμένει σε κλεισίματα χαμηλότερα των 2171 μονάδων, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες επαναπροσέγγισης των 2100 μονάδων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Στο εύρος τιμών μεταξύ 811 και 856 μονάδων παραμένει ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. στις τελευταίες συνεδριάσεις, με την Αγορά να αφομοιώνει τα κέρδη Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου με χαμηλό τζίρο" αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Αρκετά συγκροτημένη η συμπεριφορά του Δείκτη, εν μέσω του πρόσφατου "sell-off" στις Ξένες Αγορές, το οποίο συνδέθηκε κυρίως με την άνοδο της απόδοσης των Κρατικών ομολόγων ΗΠΑ. Μετά από μερικές συνεδριάσεις έντονης επανασύνδεσης με τα Ξένα Χρηματιστήρια, η Λεωφόρος Αθηνών επικεντρώνει και πάλι το ενδιαφέρον της σε θέματα εσωτερικού ενδιαφέροντος, όπως η αναβάθμιση από τη Fitch, η απόφαση του Eurogroup και οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μας προβληματίζει η υποχώρηση του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σε χαμηλό 2 περίπου μηνών, με δεδομένο ότι η ομολογιακή Αγορά τους τελευταίους μήνες λειτούργησε αξιόπιστα ως "leading indicator" για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α.

Διάσπαση της ζώνης τιμών 811 - 856 του Γενικού Δείκτη, προς τη μία, ή την άλλη κατεύθυνση, θα δώσει το αντίστοιχο "σήμα" σε τεχνικά συστήματα τάσης "breakout". Το γράφημα τιμών του Τραπεζικού δείκτη προσομοιάζει σε "bearish" σχηματισμό "κεφάλι με ώμους" (head & shoulders), ο οποίος θα ενεργοποιηθεί με κλεισίματα χαμηλότερα από τις 900 μονάδες.

Σε διεθνές επίπεδο, φαίνεται ότι διατηρείται το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα Κρυπτονομίσματα, πιθανότατα λόγω της υψηλότατης ημερήσιας διακύμανσής τους, αλλά και του κάπως "μυστικιστικού" χαρακτήρα τους. Πάντως, η απότομη υποχώρηση του Dow από τα ιστορικά υψηλά του, αύξησε την αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του Παγκόσμιου μετοχικού ράλι, εξέλιξη που ίσως είναι θετική για την εισροή φρέσκου χρήματος στις Μετοχικές Αγορές.

"Σε ότι αφορά τα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης, μένει να φανεί αν θα πέσουν 'θύματα' της αυξητικής τάσης του πληθωρισμού, της ενίσχυσης των μεγάλων ΑΕΠ και της σταδιακής νομισματικής σύσφιξης από πλευράς των Κεντρικών Τραπεζών ή αν θα λειτουργήσουν και πάλι ως 'ασφαλή καταφύγια', εκμεταλλευόμενα τις αναταράξεις στις ανταγωνιστικές asset classes (Εμπορεύματα, Μετοχές, Συνάλλαγμα) και τα γεωπολιτικά ρίσκα", επισημαίνει ο κ. Στεριώτης (Nuntius Sec.).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ξεχώρισε το +1,81% για τον δείκτη Hang Seng.

Στην Κίνα οι Αγορές παρέμειναν κλειστές λόγω της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με διαθέσεις αντίδρασης, μετά την χθεσινή υποχώρηση, ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Πλάγια κίνηση από Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, ο ρυθμός ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία του IHS Markit, ο σύνθετος PMI της Ευρωζώνης υποχώρησε στις 57,5 μονάδες τον Φεβρουάριο, από 58,8 τον Ιανουάριο και έναντι των 58,5 μονάδων που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ο PMI Μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 58,5 μονάδες, από 59,6 τον Ιανουάριο και έναντι των 59,3 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ ο PMI Υπηρεσιών υποχώρησε στις 56,7 μονάδες, από 58 τον Ιανουάριο και έναντι των 57,6 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

H ανεργία και η αύξηση των μισθών κατέγραψαν άνοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2017, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και βρέθηκε στο 4,4% στα τέλη της χρονιάς. Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν να παραμείνει σταθερή στο 4,3%.

Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Αμερικανικός Μεταποιητικός Τομέας επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 3,5 ετών το Φεβρουάριο, ενώ σε υψηλό έξι μηνών ανήλθε η ανάπτυξη του τομέα των Υπηρεσιών αναπτύχθηκε, σύμφωνα με τον δείκτη PMI της Μarkit.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, ο μεταποιητικός δείκτης της Markit αυξήθηκε στις 55,9 μονάδες, από τις 55,5.
Στις 55,9 μονάδες σκαρφάλωσε και ο δείκτης για τις Υπηρεσίες, από τις 53,3 μονάδες.

Οι μεταπωλήσεις κατοικιών σημείωσαν αναπάντεχη πτώση για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Ιανουάριο. Με βάση τα στοιχεία που καταρτίζει η Ένωση Κτηματομεσιτών "NΑR", οι μεταπωλήσεις κατοικιών διολίσθησαν κατά 3,2% τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,57 εκατ. μονάδων. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι μεταπωλήσεις θα διαμορφωθούν στις 5,60 εκατ. μονάδες. Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2016, οι μεταπωλήσεις κινήθηκαν 4,8% χαμηλότερα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τον Αύγουστο του 2014.

"Οι πρόσφατες απότομες διακυμάνσεις και η μεταβλητότητα στις Παγκόσμιες Αγορές δεν έχουν ακόμη τελειώσει", σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Οικονομικής Συμβουλευτικής Εταιρείας "Longview Economics", ο οποίος δήλωσε ότι τα μοντέλα της Αγοράς δείχνουν ένα "τρίτο κύμα" διόρθωσης να έρχεται.

Η ανάλυση της Αγοράς και το ιστορικό έχουν δείξει ότι τα sell-off τείνουν να γίνονται σε τρία κύματα, εξηγώντας το μοτίβο τους:

"Υπάρχει το 'σκληρό πρώτο κύμα του sell-off' που είχαμε στις 26 Ιανουαρίου στις ΗΠΑ. Μετά υπάρχει ένα δεύτερο, τυπικό κύμα με ράλι ανακούφισης, που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο S&P ήταν σε άνοδο 6%, στην καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από το 2011 και τέλος τείνει να υπάρχει ένα τρίτο κύμα, που είτε θα έχει νέα χαμηλά είτε θα δοκιμάσει τα χαμηλά του πρώτου κύματος του 'sell-off".

"Τα υγιή εταιρικά κέρδη μπορούν να βοηθήσουν τις Ευρωπαϊκές Αγορές και να προστατευθούν από την αρνητική επίπτωση των αυξανόμενων αποδόσεων ομολόγων. Οι περισσότερες από τις μισές εταιρείες του Πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx Europe 600, έχουν δημοσιεύσει κέρδη τετάρτου τριμήνου και το 54% έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες. Αυτό μεταφράζεται σε ετήσια ανάπτυξη ύψους 17%. Πρόκειται για το πιο δυνατό σημείο από το πρώτο τρίμηνο του 2017", σύμφωνα με την JPMorgan.

"H Αμερικανική Αγορά μετοχών είχε μόνο μια 'γεύση' από τις πιθανές επιπτώσεις από τις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων νωρίτερα φέτος, με τα χειρότερα να έπονται", σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

"Αν και πολλοί προειδοποιούν ότι ένας υψηλότερος πληθωρισμός θα μπορούσε να βλάψει τις μετοχές, στη θεωρία οι υψηλότερες τιμές είναι στη χειρότερη περίπτωση ουδέτερος παράγοντας, αν οδηγούν σε αύξηση των κερδών. Από την άλλη πλευρά, οι υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις σημαίνουν ένα discount στην αξία των μελλοντικών κερδών. Αν ξεπεράσουν τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερο πλήγμα στις μετοχές", επισημαίνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε αναβάθμιση της σύστασης και της τιμής - στόχου για την μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων προχώρησε η HSBC. Η σύσταση αναβαθμίστηκε σε “buy”, από “hold”, ενώ νέα τιμή - στόχος ορίστηκε στα 10 ευρώ ανά μετοχή, από 7,7 ευρώ προηγουμένως.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 835,03 μονάδες (-0,81%). Στις 17.00 είχε αναρριχηθεί στις 839 (-0,34%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 838,69 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,37%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 49,7 εκατ., από τα οποία τα 14,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ), ενώ ΑΛΦΑ και ΟΤΕ απέσπασαν το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι Μυτιληναίος και Ελ. Πετρέλαια δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ, ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Motor Oil, Folli Follie Group και ΟΠΑΠ.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της Ελτράκ (+5,81%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τελική ονομαστική αξία μετοχής € 0,34 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,6010 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρίας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης: €3,1000.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές, έναντι 53 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ νεότερη μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.132 συμβόλαια).

Στα 13.545 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 13.394 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 519, 512 για τον Μάρτιο, 7 για τον Απρίλιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.140,5) κινήθηκε μεταξύ 2.142 και 2.159 μονάδων και αύξησε την υποτίμηση στο 0,40%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.000 Lamda Development, 8.000 Ελ. Πετρέλαια), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.934), Εθνική (3.023), MIG (3.954), Alpha Bank (1.683), Πειραιώς (1.467), ΔΕΗ (859), Μυτιληναίο (150), Viohalco (154), ΟΤΕ (627), Ελ. Πετρέλαια (194), ΟΠΑΠ (212), Cenergy (101), Ελλάκτωρα (130), ΓΕΚ (155), ΕΧΑΕ (263), Ιντρακόμ (370), Τρ. Αττικής (150), Τέρνα Ενεργειακή (174), Intralot (247).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 79.392, Eurobank 42.486, Εθνική 127.552, Alpha Bank 25.121, Τρ. Αττικής 11.728, Intralot 16.362, ΔΕΗ 10.560 και Πειραιώς 16.456.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

             Position Holder                                 Name of Issuer           NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,51%
2018-02-06
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
 
 
 
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,60%
 
2018-02-06
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 9.859.377 τεμ., (από 9.809.377 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 116.749.752 τεμ. (116.499.752), Πειραιώς 9.004.559 τεμ. (9.004.559), ΔΕΗ 3.146.397 τεμ. (3.146.397), Eurobank 19.655.704 τεμ. (19.655.704), Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v