ΧΑ: Πλάγια κίνηση με αυξομειώσεις στον τζίρο

Με μικρές απώλειες ο Γενικός Δείκτης, με σημαντική υποχώρηση του τζίρου. Συνεχίστηκε το stock picking στα blue chips. Απώλειες για τις τράπεζες, σταθερή η Alpha. Ποια small caps υπεραποδίδουν. Τι περιμένουν για τη συνέχεια οι αναλυτές.

ΧΑ: Πλάγια κίνηση με αυξομειώσεις στον τζίρο

Μία μέρα "καύσιμα" ανόδου, φαίνεται ότι έφερε η, μη προγραμματισμένη", αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου από την Moody΄s και σήμερα στο Χ.Α. επέστρεψε στην εσωστρέφεια που το χαρακτηρίζει σε όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις από το σύνολο των εγχώριων αναλυτών που θεωρούσαν σαν πιθανότερο σενάριο την συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης, με ταυτόχρονη, περαιτέρω, ενίσχυση του όγκου συναλλαγών.

Στα χαρακτηριστικά της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας, το συνεχιζόμενο "stock picking" στο μη Τραπεζικό ταμπλό του FTSE25, η επιστροφή του τζίρου σε καταφανώς χαμηλότερα επίπεδα (ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων) και η, συνεχιζόμενη, φθίνουσα πορεία, του αριθμού θετικών πρωταγωνιστών από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

"Η σημερινή συνεδρίαση έχει τις συναλλακτικές προϋποθέσεις να ξεκινήσει με στόχο τις 850 μονάδες. Με δεδομένη και τη θετική εικόνα των Διεθνών Αγορών, η πιθανότητα διατήρησης κερδών για το Γενικό Δείκτη μέχρι τέλους είναι αυξημένη, με τη μεταβλητότητα να συνεχίζει να επηρεάζει καθοριστικά το τελικό πρόσημο" ανέφερε στις πρωινές του εκτιμήσεις το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Χθες ήταν η πρώτη συνεδρίαση εκ των τελευταίων οκτώ, όπου ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών κινήθηκε πάνω του μέσου όρου 5 ημερών και αυτό είναι θετικό βραχυπρόθεσμα. Τα αποτελέσματα των ΟΤΕ και ΕΛΠΕ ήταν λίγο πολύ εντός των εκτιμήσεων. Για τα ΕΛΠΕ προβλημάτισε ελαφρώς η εικόνα δ’ τριμήνου, καθώς λόγω της υποχώρησης των περιθωρίων διύλισης, η κερδοφορία εμφανίστηκε μειωμένη και χαρακτηριστική της επιρροής της συρρίκνωσης των περιθωρίων στην τελική γραμμή και στις ταμειακές ροές, αν συνεχιστεί η τάση αυτή. Δεν μπορούν να αποκλειστούν πιέσεις στον τίτλο αφού βρίσκεται σε ζώνη δίκαιης αποτίμησης σύμφωνα με την μέση τιμή των αναλυτών (8,48 ευρώ/μτ Bloomberg). Συνολικά, αναμένουμε μια ανοδική συνεδρίαση με στόχο την είσοδο του Γενικού Δείκτη στην περιοχή των 850 - 870 μονάδων" εκτιμούσε στο πρωινό της report η Merit Sec.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, μετά το χθεσινό ανοδικό διάλειμμα, η εικόνα συνεχίζει να παραπέμπει σε στάση αναμονής, με τα βραχυπρόθεσμα "στοιχήματα" να εξαντλούνται στο αν η μετοχή της Alpha Bank (0%) θα παραμείνει υψηλότερα από το αποφασιστικό επίπεδο των 2,00 ευρώ και αν ο τίτλος της Εθνικής (-1,56%) θα συνεχίζει να "υπερασπίζεται" την στήριξη στα 0,30 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών ξεκίνησε με ανοδική "ουρά" αναρριχόμενος μέχρι τις 938,51 μονάδες (-0,91%), για να ακολουθήσει υποχώρηση στις 919,49 (-1,13%), στις 17.00 βρέθηκε στις 924,09 (-0,64%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 921,76 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,89%.

Εννοείται ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα. Ο εν λόγω δείκτης παραμένει σε ημερήσιο "short", όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 939 μονάδων (τις οποίες δεν δοκίμασε σήμερα ακόμα και στα υψηλά ημέρας), ανοδική διάσπαση των οποίων μπορεί να δώσει κίνηση στις 998 μονάδες. Παραμένουν οι στηρίξεις στις 902 - 900, 889 και 830 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "αύξηση 20% σημείωσαν οι ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, τόσο στεγαστικών όσο και καταναλωτικών, τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, εξέλιξη που σύμφωνα με Τραπεζικές πηγές αποδεικνύει ότι η καλή πορεία των ρυθμίσεων τον Δεκέμβριο του 2017 δεν ήταν παροδικό φαινόμενο". 

Συνεχίζοντας με άλλες ειδήσεις, "οι τεχνικές εργασίες για να καθοριστεί εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση του χρέους της, μετά την αναμενόμενη έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης αργότερα φέτος, έχουν ξεκινήσει", δήλωσε από το Τόκιο ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. 

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι το ενδιαφέρον μονοπώλησε ο τίτλος της Lamda Development (+3,07%), μετά την είδηση σύμφωνα με την οποία "Συνταγματικό κρίθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στο Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού. Ωστόσο η Ολομέλεια έκανε κάποιες νομοτεχνικές παρατηρήσεις και επισημαίνει ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι περιβαλλοντικές, πολεοδομικές και νομοθετικές προβλέψεις".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της ΛΑΜΔΑ ήταν η μοναδική από το σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Τα 7,50 ευρώ είναι η επόμενη τεχνική αντίσταση και το ημερήσιο "stop long" στα 6,53 ευρώ, με ενδιάμεση στήριξη στα 6,98 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, επιστρέφει στο Ελληνικό Δημόσιο η πλειοψηφία των μετοχών της ΕΥΔΑΠ (-1,25% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και της ΕΥΑΘ (0%) σύμφωνα με Διυπουργική απόφαση. Οι μετοχές είχαν μεταβιβασθεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) τον Οκτώβριο του 2011. Στο ΤΑΙΠΕΔ παραμένουν μετοχές που αντιστοιχούν στο 24% της ΕΥΑΘ και στο 11,33% της ΕΥΔΑΠ.

Η απόφαση λαμβάνει χώρα μετά την απόφαση του ΣτΕ που επιβάλλει στο Δημόσιο την διατήρηση της πλειοψηφίας των μετοχών στις Εταιρείες Υδάτων. Αν και η κίνηση ήταν αναμενόμενη, ασφαλώς και δεν έτυχε θετικής υποδοχής από την Αγορά.

Έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Τέρνα Ενεργειακή (+2,78% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Η μετοχή κινείται σε υψηλά 97 μηνών και οι αμέσως επόμενες, απόλυτα θεωρητικές, αντιστάσεις, εντοπίζονται στα 5,18 και 5,41 ευρώ.

Συνεχίζεται η πλάγια κίνηση για την Αεροπορία Αιγαίου (0%). Μία κατοχύρωση του 9,28 μπορεί να δώσει συνέχιση στο 10,10. Τα 8,64 ευρώ η πρώτη στήριξη, με τα 8,44 ευρώ το "stop" στο ημερήσιο "long".
Συνέχιση κίνησης εντός στενού εύρους, με χαμηλότερες κορυφές για την Jumbo (+0,26%). Το άνω άκρο του τριγωνικού σχηματισμού στα 16,30 ευρώ και το κάτω άκρο στα 15,00 ευρώ. Διάσπαση ενός των δύο άκρων θα σηματοδοτήσει την βραχυπρόθεσμη τάση.

Κατηφορίζοντας προς τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, νέα υψηλά 19 ετών για τα Πλ. Κρήτης (+1,67%), πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΑΕΕΓΕΚ (+17,43%) και τρίτη συνεχόμενη ανοδική για Ιντρακόμ (+0,22%), FG Europe (+9,24%), ΕΛΤΕΧ Άνεμο (+1,12%) και Παπουτσάνη (+1,75%).

Για την περίπτωση της Ιντρακόμ, η μετοχή παραμένει σε ημερήσιο "short", όσο αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 0,98 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 0,95 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, η πρώτη στήριξη στα 0,547 ευρώ.

Για τον Ελλάκτωρα, ο τίτλος παραμένει σε ημερήσιο "long", όσο κλείνει υψηλότερα των 1,68 ευρώ. Κοντινή αντίσταση στα 1,98 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, προσπάθησε να αντιδράσει στο χθεσινό -10% η ΓΕΔ (+7,41%), αποτέλεσμα "ανοιχτών" εντολών αγοράς το σημερινό +7,30% για την Ναύπακτο, ενώ "ντουμπλάρισαν" τις ανοδικές συνεδριάσεις CPI (+7,83%) και Εβροφάρμα (+2,33%).

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών, για τον Γενικό Δείκτη παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 850 μονάδων, με την αμέσως επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 863 - 878 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,04%), πάρα πολλά για την βραχυπρόθεσμη τάση θα κριθούν από την υπέρβαση, ή όχι των 2171 - 2175 μονάδων.

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 0,23% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών εβδομαδιαία κέρδη 0,49%, ενώ στο ίδιο διάστημα η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 8% και διαμορφώθηκε στα 55,7 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου, έχουμε "ταυτόχρονη άφιξη" στις αποδόσεις, καθώς τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο Τραπεζικός, καταγράφουν κέρδη 5,20% (!).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Ο Φεβρουάριος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί διορθωτικός" σημειώνει ο Κώστας Φέγγος.

Ξεκίνησε στις 886 μονάδες του Γενικού Δείκτη και έχει κάνει μια διορθωτική κίνηση με χαμηλό τις 820 περίπου μονάδες και επαναφορά στις 846 μονάδες.

Οι περισσότερες μετοχές έχουν κρατήσει μεγάλο μέρος της ανόδου που είδαμε από τον Δεκέμβριο και δεν έχουν πανικοβάλει τους Επενδυτές. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί σαν η δημιουργία βάσης για την επόμενη ανοδική κίνηση.

Μακροχρόνιοι τεχνικοί δείκτες έχουν επανέλθει σε επίπεδα που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μεγάλη άνοδο, αν διατηρήσουμε τις 800 μονάδες για αρκετό διάστημα, ή αν συνεχιστεί η άνοδος.

Προσωρινά δεν φαίνεται να υπάρχει η διάθεση για άμεση συνέχιση της ανόδου, οπότε η κίνηση του Δείκτη μεταξύ 820 και 860 μονάδων, για κάποιο διάστημα είναι το πιθανότερο σενάριο.

Μετά τις αναβαθμίσεις των Ξένων Οίκων, στα ομόλογα επικρατεί ηρεμία, αλλά η τελευταία έκδοση δεν φαίνεται να έχει επιτύχει το στόχο να ενθουσιάσει τους Επενδυτές. Η αξιολόγηση προχωράει και θα πάρουμε χρήματα, οι Αποκρατικοποιήσεις φαίνεται να προχωρούν και τα "κόκκινα" δάνεια αρχίζουν να μπαίνουν σε μια σειρά.

Η κατάσταση με τους Γείτονές μας δημιουργεί ανησυχία και το πολιτικό σύστημα σπέρνει τον Εθνικό διχασμό με τον χειρισμό του σκανδάλου της Novartis.

Για τους Έλληνες Ιδιώτες Επενδυτές, το "τρελό κυνήγι μαγισσών" των Φορολογικών Αρχών, η υπερφορολόγηση και οι συνεχείς αλλαγές των Νόμων αποτρέπουν κάθε επένδυση.

Από την άλλη με τη βοήθεια των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάποιοι Ξένοι και Έλληνες που έχουν πρόσβαση σε αυτά, έχουν αρχίσει να επενδύουν σε διάφορους τομείς με κυρίαρχο αυτόν της Ενέργειας. Επίσης αναμένεται να συνεχιστούν οι ομολογιακές εκδόσεις με τη βοήθεια της EBRD.

"Χρειάζεται ψυχραιμία, ιδιαίτερα αφού οι Επενδυτές βρίσκονται κερδισμένοι στις αρχές του έτους σε σχέση με πέρυσι και συνίσταται η διατήρηση ρευστότητας" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Χωρίς την ύπαρξη ουσιαστικής μετατόπισης, ο Γενικός Δείκτης 'ρεμβάζει' μέσα στο εύρος διακύμανσης των 828 με 850 μονάδων προσπαθώντας να 'εκμαιεύσει' την επόμενη βραχυχρόνια τάση" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Προς επανάληψη των προηγούμενων τεχνικών άρθρων, τα σημεία αντίστασης εκτείνονται μέσα στη ζώνη των 860 με 880 μονάδων, ενώ αντίστροφα τα επίπεδα στήριξης εντοπίζονται μεταξύ των 828 με 814 μονάδων.

Οποιαδήποτε επιβεβαιωμένη διάτρηση, με ημερήσιο κλείσιμο και αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα αυξήσει σημαντικά την "αδρεναλίνη" των ενεργών Επενδυτών. Μέχρι τότε ο Γενικός Δείκτης θα επικεντρώνεται στις τυχόν εσωτερικές αναδιαρθρώσεις των Ξένων Θεσμικών χαρτοφυλακίων, ενόψει και των τρίμηνων αλλαγών των MSCI Standard και Small Cap την ερχόμενη Τετάρτη.

Σε παρόμοια κατάσταση διερεύνησης του διαγραμματικού πεδίου των 2150 μονάδων βρίσκεται και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης κρατώντας προς το παρόν το ανοδικό "χάσμα", που αποτυπώθηκε στις 15 Φλεβάρη μεταξύ των 2123 και των 2134 μονάδων. Εδώ τα σημεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζονται στις 2200 μονάδες για το "στρατόπεδο" των "Bulls" και οι 2080 μονάδες για το "εχθρικό στρατόπεδο" των "Bears".

Τέλος, ο Τραπεζικός δείκτης συμπεριφέρεται στις τελευταίες συνεδριάσεις ως ένα ιδιότυπο διαγραμματικό “πινγκ - πονγκ” χτυπώντας πάνω στα βραχυχρόνια όρια αντίστασης και στήριξης των 940 και 900 μονάδων αντίστοιχα.

"Με το χρόνο να πιέζει επικίνδυνα, κυρίως προς την πλευρά της στήριξης των 900 μονάδων, ο δείκτης ψάχνει εναγωνίως μια 'χαραμάδα' ανοδικής διαφυγής από το επίπεδο των 940 με 950 μονάδων, 'δραπετεύοντας' έτσι προς την περιοχή των 975 με 980 μονάδων", εκτιμά ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Χωρίς ιδιαίτερη μεταβλητότητα κινήθηκε η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, υποστηριζόμενη κυρίως από την, απροσδόκητη ως προς την χρονική στιγμή, αναβάθμιση της Moody’s. Σε δεύτερο χρόνο οι πρώτες ανακοινώσεις της εταιρικής κερδοφορίας του 2017 (ΕΛΠΕ, ΟΤΕ Coca Cola και ΟΛΠ) είχαν θετικό αποτύπωμα στην Αγορά, ως προς τις προοπτικές της επόμενης χρήσης αλλά και το ύψος των διανεμόμενων μερισμάτων" επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η διαφαινόμενη επιτάχυνση στο μέτωπο βασικών Αποκρατικοποιήσεων αποτέλεσε ένα τρίτο υποστηρικτικό στοιχείο, ανεβάζοντας το ενδιαφέρον, αφενός για τις εμπλεκόμενες εταιρείες αφετέρου για τα τιμήματα εξαγοράς.

Ο Μάρτιος ξεκινά με μια ισχυρή παρακαταθήκη νέων που θα έχει μεγαλύτερο αντίκρισμα σε ενδιαφέρον και τζίρο. Ειδικά στο κομμάτι του τζίρου η υποχώρηση προς τα επίπεδα των 55 εκατ. ευρώ (μέση ημερήσια αξία συναλλαγών), συνδέεται και με την καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, η οποία πάει πλέον για το επόμενο Eurogroup της 12ης Μαρτίου.

Στο εξωτερικό μετά τα νέα για τον πληθωρισμό στην Αμερική, το βλέμμα στρέφεται στις Ιταλικές βουλευτικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν την Κυριακή 4 Μαρτίου. Αν και ως τώρα οι πρόσφατες βασικές εκλογικές αναμετρήσεις στον Ευρωπαϊκό Χώρο δεν οδήγησαν σε διαλυτικές καταστάσεις, παρά τις φυγόκεντρες δυνάμεις που αναπτύχθηκαν, η περίπτωση της Ιταλίας αντιμετωπίζεται από τις Αγορές με περισσότερη επιφυλακτικότητα. H Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη Οικονομία στην Ευρώπη, με την σχέση χρέους προς ΑΕΠ στο 133% και 267 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια (11% του ΑΕΠ). Επομένως, λόγω μεγεθών, οι πολιτικές εξελίξεις που θα προκύψουν από τις εκλογές δεν θα περιοριστούν σε Τοπικό επίπεδο, αλλά θα αποκτήσουν μια πιο συνολική επίπτωση στα Ευρωπαϊκά θέματα και στις Αγορές οι οποίες άρχισαν να δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην αποτίμηση των ομολόγων των Περιφερειακών Οικονομιών της Ε.Ε., την εβδομάδα που πέρασε.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε σχετικά σφιχτό εύρος διακύμανσης, διατηρώντας το “Status Quo” της προηγούμενης εβδομάδας. Από τις 6 Φεβρουαρίου η κίνηση της Αγοράς πραγματοποιείται μεταξύ του κινητού μέσου των 30 και 50 ημερών οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ένα κανάλι που χρονικά συγκλίνει προς τις 845 μονάδες. Σε αυτό το κανάλι ο Γενικός Δείκτης δείχνει απρόθυμος για μια αποφασιστική κίνηση διαφυγής, προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση, με τους τζίρους να φθίνουν αποτυπώνοντας αυτή την απροθυμία. Η βραχυπρόθεσμη ουδετερότητα της τάσης αποτυπώνεται και στους ταλαντωτές, οι οποίοι κινούνται στο μέσον της οθόνης χωρίς να δίνουν κάποια ένδειξη κατεύθυνσης, μετά την γρήγορη αποφόρτισή τους.

Συμπερασματικά, οι οιωνοί της επόμενης εβδομάδας παραμένουν θετικοί, καθώς η Αγορά δείχνει να έχει δυνάμεις αντίστασης στο αρνητικό διεθνές κλίμα, οι οποίες αποτελούνται από καλύτερα των αναμενομένων εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και τις εξελίξεις στο μέτωπο των Αποκρατικοποιήσεων.

Στις τρεις συνεδριάσεις που απομένουν για να ολοκληρωθεί ο Φεβρουάριος, υπάρχουν ενδιαφέρουσες εξελίξεις εντός και εκτός Αγοράς. Έως τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει οι Ελληνικές Τράπεζες να έχουν ολοκληρώσει την αποστολή του πρώτου σετ στοιχείων, για τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια προς την ΕΚΤ.

Την Δευτέρα (26/2) είναι προγραμματισμένη η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδας, όπου εκτός από την έγκριση των οικονομικών πεπραγμένων και του μερίσματος της χρήσης, αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η έκθεση του Διοικητή στην οποία γίνονται αναφορές στις μακροοικονομικές εκτιμήσεις για το 2018.

"Την τελευταία ημέρα του μήνα θα λάβει χώρα η τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, χωρίς αλλαγές στην σύνθεση των δεικτών ενισχύοντας τον συναλλακτικό όγκο", υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, χαρακτηρίστηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Kospi (+1,54%).

Επιφυλακτικό το κλίμα και μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ με θετικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα Χρυσός και Ευρώ.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά 0,9% τον Ιανουάριο, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ξεπερνώντας ελαφρώς τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον πληθωρισμό στο 0,8% για την εν λόγω περίοδο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η οικονομική δραστηριότητα στη Γερμανία έριξε λίγο ρυθμό προς το τέλος του 2017. Το ΑΕΠ της Χώρας αναπτύχθηκε στο τέταρτο τρίμηνο κατά 0,6%, ή 2,5% σε ετήσια βάση. Τα στοιχεία συμφωνούν με την προκαταρκτική εικόνα της 14ης Φεβρουαρίου. Η Στατιστική Υπηρεσία τόνισε ότι οι θετικοί ρυθμοί δόθηκαν κυρίως από το εξωτερικό, ενώ η εικόνα ήταν μικτή από την Εγχώρια Οικονομία.
Σύμφωνα με το MarketWatch, οι εξαγωγές ανέβηκαν 2,7% από το τρίτο τρίμηνο, ενώ η κατανάλωση των Νοικοκυριών, που ήταν οδηγός της οικονομικής δραστηριότητας στις αρχές του 2017, ήταν σταθερή.

Στο 1,3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, σε ετήσια βάση, από 1,4% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, που παρακολουθείται στενά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κινήθηκε λίγο υψηλότερα, για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες και διαμορφώθηκε στο 1,2%, από 1,1% τον προηγούμενο μήνα.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,6% τον Ιανουάριο από 1,7% τον Δεκέμβριο.

"Οι Επενδυτές πρέπει να επαναφέρουν τα Εμπορεύματα στα χαρτοφυλάκιά τους την φετινή χρονιά", υποστηρίζει η Pimco, σε έκθεσή της στην οποία δηλώνει "overweight" για τις μετοχές της ευρωζώνης.
Όπως αναφέρει, "οι Παγκόσμιες μετοχές είχαν το 2017 μια πολύ ισχυρή χρονιά, με τον δείκτη MSCI World Index να ενισχύεται πάνω από 20%. Ήταν η καλύτερη χρονιά για τα εταιρικά κέρδη από το 2010. Το 2018 τα κέρδη ανά μετοχή προβλέπεται να αναπτυχθούν κατά 10 με 12%".

Η Pimco υπογραμμίζει πως οι προσδοκίες αυτές μπορούν να επιβεβαιωθούν αν συνεχιστεί η συγχρονισμένη παγκόσμια ανάκαμψη. Ως εκ τούτου, θεωρεί επιβεβλημένη μια θετική στάση στις μετοχές.

Ωστόσο, ορισμένες Αγορές όπως οι ΗΠΑ, έχουν ήδη προεξοφλήσει το πιο αισιόδοξο σενάριο, οπότε τα κέρδη πρέπει να ξεπεράσουν τις υφιστάμενες προσδοκίες για να δικαιολογήσουν τις τρέχουσες αποτιμήσεις.
Για το λόγο αυτό η Pimco είναι πιο επιφυλακτική απέναντι στις Αμερικανικές μετοχές, σε σχέση με άλλες Αγορές.

Όσον αφορά την Ευρωζώνη, οι αναλυτές της Picmo επισημαίνουν πως η Περιοχή θα επωφεληθεί από οποιαδήποτε άνοδο στις αποδόσεις, λόγω της μεγάλης έκθεσης στον Χρηματοοικονομικό Τομέα. Αν το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξηθεί κατά 2,25%, όπως προβλέπεται, τότε τα εταιρικά κέρδη θα αυξηθούν με διψήφιο ποσοστό.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, με στόχο την άντληση 875 εκατ. ευρώ, πρόκειται να προχωρήσει στις 28 Φεβρουαρίου το Ελληνικό Δημόσιο.

Σε αύξηση της τιμής - στόχου για τις μετοχές των Motor Oil και Ελ. Πετρελαίων προχώρησε η UBS, διατηρώντας αμετάβλητες τις αξιολογήσεις.

Συγκεκριμένα, η τιμή - στόχος για τη Μotor Oil αυξάνεται στα 22 ευρώ ανά μετοχή, από 21 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση “buy”.

Σε ξεχωριστή της έκθεση, η UBS αυξάνει την τιμή - στόχο για τα EΛΠΕ στα 8,50 ευρώ ανά μετοχή, από 8 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας τη σύσταση “neutral”.

Η Moody's προχώρησε στην αναβάθμιση της αξιολόγησης του ΟΤΕ σε "Β1" από "Β3" προηγουμένως. Η προοπτική (outlook) της αξιολόγησης παραμένει θετική.

Σε "Β" από "Β-" αναβάθμισε ο Οίκος Fitch τα ομόλογα με Κρατική εγγύηση των Eurobank και Εθνικής.

Η κίνηση αυτή λαμβάνει χώρα μετά την αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε "Β", στις 16 Φεβρουαρίου.

Νέες, υψηλότερες τιμές - στόχους για τη μετοχή της ΕΕΕ δίνουν με εκθέσεις τους η Eurobank Equities και Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2017 από την εισηγμένη.

Η Eurobank Equities, δίνει στόχο τα 24,9 ευρώ, ενώ αναβαθμίζει και τη σύσταση σε "hold", από "sell" προηγουμένως.

Επίσης, η IBG δίνει στόχο τα 29 ευρώ (από 28,8). Η σύσταση διατηρείται σε "accumulate".

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά αναρριχόμενος μέχρι τις 849,98 μονάδες (+0,55%), για να ακολουθήσει υποχώρηση μέχρι τις 838,12 (-0,85%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 844,69 (-0,08%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 844,12 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,14%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 45,3 εκατ., από τα οποία τα 0,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΤΙΤΚ), ενώ ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 34% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΛΑΜΔΑ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΡΑΙΓ, ΕΥΔΑΠ, ΤΙΤΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή και Viohalco και στο χαμηλό ημέρας οι Eurobank, Folli Follie Group και ΕΥΔΑΠ.

Σχετικά ισορροπημένη η τελική εικόνα με 62 ανοδικές μετοχές, έναντι 51 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

----ΧΠΑ

Επιστροφή των αρνητικών προσήμων και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν οριακή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και μικρή μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (31.361 συμβόλαια).

Στα 13.424 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 13.700 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.816, 1.777 για τον Μάρτιο, 39 για τον Απρίλιο, 0 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.166,25) κινήθηκε μεταξύ 2.144,5 και 2.180 μονάδων και μείωσε την υπερτίμηση στο 0,30%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Μειώθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Lamda Development, 105.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.666), Εθνική (15.664), MIG (1.626), Alpha Bank (2.118), Πειραιώς (1.977), ΔΕΗ (1.079), ΟΤΕ (1.226), Ελ. Πετρέλαια (401), ΟΠΑΠ (165), Cenergy (158), Ελλάκτωρα (773), Τρ. Αττικής (288), Τέρνα Ενεργειακή (294), Intralot (195), Lamda Development (401), Motor Oil (266), ΓΕΚ (227), ΑΔΜΗΕ (105), ΕΧΑΕ (154), Ιντρακόμ (179).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 79.729, Eurobank 46.100, Εθνική 125.513, Alpha Bank 25.170, Τρ. Αττικής 11.777, Intralot 16.421, ΔΕΗ 10.591 και Πειραιώς 17.136.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                              Name of Issuer             NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,51%
2018-02-06
Marshall Wace LLP
NATIONAL BANK OF GREECE SA
0,68%
2018-01-11
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,62%
2017-09-25
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,80%
2018-01-12
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
0,80%
 
2018-01-03
 
 
 
 
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,60%
 
2018-02-06
 
AXIA VENTURES GROUP LTD
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19
 
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
 
TERNA ENERGY S.A.
 
4,35%
 
2018-01-19

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 9.859.377 τεμ., (από 9.859.377 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 116.757.400 τεμ. (116.749.752), Πειραιώς 9.004.559 τεμ. (9.004.559), ΔΕΗ 3.146.397 τεμ. (3.146.397), Eurobank 19.655.704 τεμ. (19.655.704), Τέρνα Ενεργειακή 9.500.000 τεμ. (9.500.000)

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v