Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι εγχώρια Αγορά δεν διαθέτει τους αναγκαίους καταλύτες για την αναρρίχησή της, στο άμεσο μέλλον, σε υψηλότερες τιμές, ενώ τα επίπεδα στήριξης αποδεικνύονται εύκολοι στόχοι για τους πωλητές, που, στην παρούσα φάση, πετυχαίνουν εύκολες "νίκες" έναντι των αγοραστών, αφήνοντας ανοικτά όλα τα σενάρια για την επόμενη καθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε οκτώ πτωτικές και μόλις μία ανοδική συνεδρίαση, στις τελευταίες εννέα, με αθροιστικές απώλειες 8,15% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών οκτώ πτωτικές και μόλις τρεις ανοδικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες έντεκα, με αθροιστικές απώλειες 24,31%.
Μάλιστα η σημερινή, νεότερη, υποχώρηση, ήλθε με τις Ευρωπαϊκές Αγορές να κινούνται με θετικό πρόσημο, προσπαθώντας να αντιδράσουν στις πιέσεις των προηγούμενων ημερών και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του για την συνέχεια.
Με δεδομένη την μεταβλητότητα και την απόλυτη κυριαρχία των "sellers" στον Τραπεζικό κλάδο, αν συνεχίσει να επιδεινώνεται η εικόνα στο μη Τραπεζικό ταμπλώ των Δεικτοβαρών μετοχών από "παράπλευρες απώλειες, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα αναζητήσει τιμές χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων (!)
Για την περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη, αυτός ξεκίνησε, ως συνήθως, με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, αναρριχόμενος μέχρι τις 684,75 μονάδες (+2,53%), όμως από εκεί και πέρα οι εν δυνάμει πωλητές ανέλαβαν επιθετικότερες πρωτοβουλίες, ο δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 610,64 μονάδες (-8,56%), στις 17.00 και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 614,17 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 8,04%
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο σηματοδοτεί νέα χαμηλά 16 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 6/7/2016 (602,9 μονάδες).
Σε νέα χαμηλά 16 μηνών ο Τραπεζικός Δείκτης
Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με το Τραπεζικό trading, για τον Τραπεζικό δείκτη το τελευταίο "προπύργιο" ήταν οι 678 - 665 μονάδες καθώς από εκεί και χαμηλότερα η πτωτική τάση ανατροφοδοτείται από τα καθυστερημένα "stop loss" και τα "margin calls" και δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 588 μονάδες, διαψεύδοντας όσους υποστήριζαν ότι η περιοχή των 635 μονάδων θα μπορούσε να δώσει ανοδική αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα (!)
Για να υπάρξει μερική αναστροφή της εικόνας, χρειάζονται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 754 - 760, με πρώτη αντίσταση στις 703 και 732 μονάδες.
Το "ξύλο" που έχει προηγηθεί στο Τραπεζικό ταμπλώ, φαίνεται να μην ανακόπτει την "όρεξη" όσων προχωρούν σε επιθετικό δανεισμό τίτλων, χωρίς αυτό να σημαίνει, απαραίτητα, ότι το σύνολο των δανεισμένων μετοχών, προορίζεται για "shortαρισμα" της Αγοράς.
Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία από το Χ.Π.Α., οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC, καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 7.784.680 τεμ., Εθνική 95.472.366 τεμ., Πειραιώς 8.140.795 τεμ., ΔΕΗ 1.763.750 τεμ. και Eurobank 13.810.105 τεμ.
Απόλυτα ψύχραιμοι και όσοι διατηρούν καθαρές αρνητικές θέσεις, οι οποίοι όχι απλώς τις υποστηρίζουν αλλά ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις αυξάνουν, κιόλας (!)
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η αξία των καθαρών αρνητικών θέσεων, με τις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις, υπολογίζεται για την Πειραιώς στα 17,6 εκατ. για την Εθνική στα 14,3 εκατ., για την Eurobank στα 7,2 εκατ. και για την Alpha Bank στα 12,6 εκατ. ευρώ.
Η αρνητική εικόνα θα αναστραφεί μόνο με την σημαντική αύξηση του τζίρου, κάτι που θα προβληματίσει όσους διατηρούν θέσεις "short". Η ανησυχία των τελευταίων θα οδηγήσει σε εσπευσμένες κινήσεις "short covering" δημιουργώντας ανατροφοδοτούμενη ανοδική αντίδραση, που μπορεί να δώσει περισσότερες από 100 μονάδες στον Γενικό Δείκτη.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, το "short" θα συνεχίσει να είναι το πιο σίγουρο "bet", τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και κανείς δεν θέλει να σκεφτεί τι μπορεί να συμβεί αν ενταθεί η διόρθωση Διεθνείς Αγορές (!)
"Οι νέοι καταλύτες, θετικοί, ή αρνητικοί, που ενδεχομένως θα εμφανιστούν και οι Διεθνείς Αγορές θα συνεχίσουν να καθορίζουν την κίνηση του Γενικού Δείκτη, με την υψηλή μεταβλητότητα να πιθανολογείται ότι θα συνεχιστεί. Η Eurobank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα 9μήνου ξεκινώντας πρώτη μεταξύ των συστημικών Τραπεζών" ανέφερε το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, στο πρωινό report του.
Ελαχιστότατες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "ελαστικοί στα 101 προαπαιτούμενα, για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, οι δανειστές είναι διατεθειμένοι να φανούν μόνο για το χρονοδιάγραμμα της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες. Τα υπόλοιπα καυτά προπαπαιτούμενα, έχοντας στην πρώτη γραμμή τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τη συμφωνία για τις Λιγνιτικές Μονάδες της ΔΕΗ οι οποίες θα πωληθούν, πρέπει να παραδοθούν εγκαίρως, με νέα καταληκτική ημερομηνία πλήρους υλοποίησης της ατζέντας έως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Νωρίτερα και ιδανικά στο συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 4 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να έχει επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Αν σταθεί κάποιος σήμερα στα στατιστικά δεδομένα υλοποίησης προαπαιτούμενων, η εικόνα μπορεί να θεωρηθεί αποκαρδιωτική. Τριάντα δράσεις κλεισμένες και 71 σε εκκρεμότητα".
Από την άλλη, στην εξαίρεση της εν εξελίξει ανταλλαγής ομολόγων από τις φορολογικές διατάξεις, που επιβάλλουν φόρο επί κεφαλαιακών κερδών στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, προχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών.
Μένοντας στα ομόλογα, τίποτα το άξιο αναφοράς από την Αγορά των ομολογιακών τίτλων και σύμφωνα με τον Λουκά Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ), η επόμενη κίνηση θα σηματοδοτηθεί από την διάσπαση ενός των δύο άκρων στην απόδοση του 10ετους, τα οποία ορίζονται στα 5,05% και 5,25%.
Απόλυτα απογοητευμένοι δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας ότι είναι θέμα χρόνου, η κίνηση του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 700 μονάδων¨, όταν μάλιστα οι Ξένοι προχωρούν σε κλείσιμο βιβλίων χρήσης 2017 και ίσως, κάποιοι από αυτούς προχωρούν σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις που "κάνουν ήχο" στο ταμπλώ του Χ.Α., λόγω απόλυτης έλλειψης πρόθυμων αγοραστών" (!)
Με το Τραπεζικό ταμπλώ στην γνωστή αποκαρδιωτική εικόνα, επόμενο ήταν να υπάρξει μερική κινητοποίηση από, μη Τραπεζικούς, Δεικτοβαρείς τίτλους, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα και τον "ρόλο" αυτό ανέλαβαν οι ΕΕΕ (+0,15% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), ΟΠΑΠ (-0,50%) και ΟΤΕ (+0,10%), έχοντας βοήθειες από Fourlis (+1,30%) και Σαράντη (+0,08%).
Αξίζει υπενθύμισης ότι η μετοχή της ΕΕΕ ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και έξι πτωτικές και μία ανοδική στις τελευταίες επτά. Η μετοχή έχει γυρίσει σε ημερήσιο "short", όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 29,80 ευρώ.
Από πέντε πτωτικές συνεδριάσεις και μία οριακά ανοδική, στις τελευταίες έξι, ερχόταν ο τίτλος του ΟΤΕ. Το 10,16 σε ωριαίο κλείσιμο δίνει αγοραστικό σήμα με το 10,36 - 10,40 επόμενο επίπεδο. Η ζώνη των 10,04 - 9,86 ευρώ είναι η πρώτη στήριξη.
Ασφαλώς και δεν ήταν λίγες οι τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις που προσπάθησε να συμπληρώσει ο ΟΠΑΠ και μάλιστα σε τόσο κακή Αγορά. Ο τίτλος αναρριχήθηκε μέχρι τα 10,15 ευρώ (+1%), όμως στο τέλος υπέκυψε στην γενικότερη επιδείνωση του κλίματος. Όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 8,82 ευρώ παραμένει σε ημερήσιο "long", με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 10,14 και 10,25 - 10,28 ευρώ.
Ελάχιστα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου ξεχώρισαν θετικά οι Quest Συμ. (+8,89%) και Ελτράκ (+9,76%).
Στην περίπτωση της πρώτης, εντύπωση έκανε ο, βιαστικός, πρωινός αγοραστής που με 6000 τεμ. ξεκίνησε τον τίτλο στα 9,00 ευρώ (+17,65%), για να υποχωρήσει σχετικά στην συνέχεια και να ολοκληρώσει την συνεδρίαση με όγκο 6881 τεμ. Κατοχύρωση του 8,37 δίνει και εβδομαδιαίο αγοραστικό σήμα. Τα 7,50 ευρώ σημαντική στήριξη.
Δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από την Αγορά η πλουσιοπάροχη έκπληξη παροχή μετρητών από την Ελτράκ, μετά την ανακοίνωση για μέρισμα ύψους 1,00 ευρώ ανά μετοχή, από τη διανομή έκτακτων αποθεματικών που έχουν προέλθει από φορολογημένα κέρδη προηγούμενων χρήσεων και κέρδη σε νέο παρελθουσών ετών και επιστροφή κεφαλαίου 0,29 ευρώ).
Κάποιοι είχαν την "καλή διάθεση" να ρευστοποιήσουν λίγο παραπάνω από 25000 τεμ., όμως ο τίτλος έμεινε "κλειδωμένος" στο ανώτατο όριο ανόδου και σημαντικό, ανεκτέλεστο, υπόλοιπο, θετική παρακαταθήκη και για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς η απόδοση μερίσματος + επιστροφή κεφαλαίου, με σημερινό κλείσιμο, φθάνει στο 48% (!)
Επίσης, από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 163.984.878 νέες μετοχές της Frigoglass (-19,67%), που προέκυψαν την μετατροπή 163.984.878 ομολογιών, με τιμή μετατροπής €0,36348 ανά μετοχή. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας ανέρχεται σε 355.437.751. Η μετοχή μία ανάσα από τα ιστορικά χαμηλά (!)
Χωρίς αμφιβολία, η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών, έχει φθάσει να επιδεινώνεται επί καθημερινής βάσεως.
Για τον Γενικό Δείκτη που σήμερα έκλεισε σε νέα χαμηλά επταμήνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 25/4 (697,32 μονάδες), σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα παραμένει πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 727 - 732 μονάδων και δεύτερο το κλείσιμο υψηλότερα των 756 - 762 μονάδων. "Gap" στις 727 - 731 μονάδες.
Κλείσιμο χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, αναγκάζει τους αναλυτές να ξανανοίξουν τα βιβλία τους αναζητώντας στηρίξεις προς τις 640 μονάδες (!)
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,37%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, μία ανοδική διάσπαση του 1911 μπορεί να κάνει την διαφορά και να μας δώσει κίνηση στο 1940. Χάθηκαν οι στηρίξεις στις 1864 και 1856 - 1851 και η πτωτική τάση παίρνει αυτοτροφοδοτούμενα χαρακτηριστικά. "Intraday position short" με "stop" τις 1899 μονάδες.
Για την αποκατάσταση της βαριά τραυματισμένης εικόνα απαιτούνται κλεισίματα υψηλότερα των 1911, 1919 (gap), 1928 και 1945 μονάδων.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Μιλήσαμε για πιθανό τέλος του 'Bull Market' στο σχόλιο της προηγούμενης εβδομάδας και οι Διεθνείς Αγορές δείχνουν ότι έχασαν μέρος της δυναμικής τους, καθώς η σταθερή στάση των εντολών πώλησης ώθησε τους διεθνείς δείκτες σε φάση διόρθωσης. Το περιβάλλον αυτό, φυσικά, επηρεάζει και την Ελληνική Αγορά" αναφέρει ο Γιώργος Τσέλιος.
Εμφανής, η κόπωση του Χ.Α. μετά και την ολιγοήμερη τεχνική αντίδραση. Σημαντικές οι πιέσεις, τις τελευταίες μέρες, με επίκεντρο τις Τράπεζες, καθώς και τα τεχνικά σημεία χάνουν συνεχώς έδαφος και πλέον, όλα δείχνουν πως, οδηγούμαστε κάτω από τις 700 μονάδες.
Η ανησυχητική πτώση είναι πολύ πιθανό να ενταθεί το επόμενο διάστημα καθώς πολλά Funds, όσο πλησιάζει το τέλος Νοεμβρίου, αρχίζουν να κλείνουν τα λογιστικά βιβλία τους, με αποτέλεσμα να κλείσουν τις θέσεις τους και στην Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, έχοντας υποστεί σημαντικές ζημίες.
Με προβληματισμό παρακολουθούμε τους δείκτες αναμένοντας μια ουσιαστική αντίδραση, χωρίς αυτό να φαίνεται στο προσεχές μέλλον.
Οι ανησυχίες για τα "stress tests" συνεχίζουν, μεγάλες επενδύσεις που θα έδιναν έναν άλλο τόνο στην Αγορά δεν προχωρούν και μένουν πολύ πίσω, η τρίτη αξιολόγηση δεν θα είναι τόσο εύκολη όπως φαίνεται και θα δημιουργήσει και άλλα προβλήματα.
"Όλες αυτές οι εξελίξεις θα πιέσουν περαιτέρω το Χ.Α." εκτιμά ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μοναδική "κόκκινη παραφωνία", τον Shanghai Composite (-0,10%) ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο Nikkei (+1,47%), διακόπτοντας το πτωτικό σερί των προηγούμενων έξι συνεδριάσεων.
Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης και η Wall Street.
Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές κινούνται Ευρώ, Χρυσός και Πετρέλαιο.
Μένοντας στο τελευταίο, το Κρατικό Νορβηγικό Επενδυτικό Ταμείο του $1 τρισ. πρότεινε να αποχωρήσει από τοποθετήσεις $35 δισ. σε μετοχές εταιρειών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, μεταξύ των οποίων η Royal Dutch Sell και η Exxon Mobil. Ο λόγος είναι η προστασία της Νορβηγικής Οικονομίας.
"Η Χώρα θα είναι λιγότερο ευάλωτη σε μια πτώση της τιμής του Πετρελαίου, αν δεν έχει επενδύσεις σε εταιρείες της Αγοράς Πετρελαίου", ανέφερε το Ταμείο με έδρα το Όσλο.
Το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι θα μελετήσει το σχέδιο και θα αποφασίσει ως το Φθινόπωρο του 2018.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, στο 1,4% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Eurostat, καταγράφοντας οριακή πτώση έναντι του 1,5% του Σεπτεμβρίου. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πληθωρισμός ήταν 1,7%, μειωμένος έναντι του 1,8% του Σεπτεμβρίου.
Αλλάζοντας Ήπειρο, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 10.000 την εβδομάδα που έληξε στις 11 Νοεμβρίου, στις 249.000. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων έξι εβδομάδων και υψηλότερο από τις 235.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Ο δείκτης τιμών εισαγωγών ενισχύθηκε κατά 0,2% τον Οκτώβριο. Σε ετήσια βάση, η άνοδος του δείκτη τιμών εισαγωγών επιβραδύνθηκε στο 2,5% τον Οκτώβριο, από 2,7% τον προηγούμενο μήνα.
Εν τω μεταξύ, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε τον Οκτώβριο. Η συνολική βιομηχανική παραγωγή κινήθηκε κατά 0,9% υψηλότερα, μετά από άνοδο 0,4% τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν στο Reuters προέβλεπαν άνοδο 0,5%.
Επιστροφή στο ΧΑ
Στα 22,4 ευρώ, από 25,2 πριν, μειώνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή του Τιτάνα η IBG σε έκθεση στην οποία αναβαθμίζει τη σύσταση σε "Accumulate" από "Neutral".
"Οι καλές προοπτικές στις ΗΠΑ αντισταθμίζονται από την αβεβαιότητα που επικρατεί στην Αγορά της Αιγύπτου, αλλά και τις μέτριες επιδόσεις του ομίλου σε άλλες Περιοχές", τονίζει η IBG.
Για το 2017 προβλέπει ότι τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του Τιτάνα θα ανέλθουν στα 52 εκατ. και οι πωλήσεις στα 1,52 δισ. ευρώ.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, αναρριχόμενος μέχρι τις 724,67 μονάδες (+0,82%), όμως μετά τις 11.10 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 701,5 (-2,41%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 701,87 (-2,36%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας των 701,36 μονάδων, με ημερήσιες απώλειες 2,43%.
Ο τζίρος έφθασε στα 52 εκατ., από τα οποία τα 0,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ απέσπασαν το 63% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΕΕΕ και Fourlis δεν ήλθαν σε επαφή με το "κόκκινο".
Αντίθετα οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Viohalco, δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Grivalia, Jumbo, Τρ. Αττικής, ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ.
Κακή η τελική εικόνα με 32 ανοδικές μετοχές, έναντι 83 πτωτικών, ενώ για 16 τίτλους οι απώλειες ξεπέρασαν το 7%.
--ΧΠΑ
Συνεδρίαση συντριπτικών απωλειών και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ η μεταβλητότητα και οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν, περαιτέρω τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (106.127 συμβόλαια).
Στα 1.762 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 2.621 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.533, 3.408 για τον Νοέμβριο, 3.015 για τον Δεκέμβριο και 110 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.835) κινήθηκε μεταξύ 1.826 και 1.885 μονάδων και διατήρησε την υπερτίμηση στο 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.000 ΕΕΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (12.657), Εθνική (53.265), MIG (801), Alpha Bank (28.303), Πειραιώς (7.270), ΔΕΗ (571), Viohalco (412), Μυτιληναίο (353), ΟΤΕ (727), ΑΔΜΗΕ (112), Ελ. Πετρέλαια (163), Lamda Development (170), ΟΠΑΠ (310), ΕΧΑΕ (120), Intralot (295), Ελλάκτωρα (123), ΓΕΚ (172).
Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 50.030, Eurobank 66.387, Εθνική 193.385, Alpha Bank 32.493, Μυτιληναίο 10.178 και Πειραιώς 12.770.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 1,35% | 2017-10-16 |
Marshall Wace LLP | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,69% | 2017-10-27 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,62% | 2017-09-25 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,64% | 2017-11-7 |
Marshall Wace LLP | ALPHA BANK A.E. | 0,57% | 2017-11-13 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 7.784.680 τεμ., (από 7.784.680 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 97.882.500 τεμ. (95.472.366), Πειραιώς 8.135.931 τεμ. (8.140.795), ΔΕΗ 1.763.750 τεμ. (1.763.750) και Eurobank 14.740.105 τεμ. (13.810.105).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.