Συντηρείται η ήπιων τόνων προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ, την ώρα που στην Ευρώπη οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν «γυρίσει» και πάλι σε αρνητικό έδαφος.
Στο μείον ο DAX (13.047), o IBEX (10.030), o MIB (22.353), στο μείον και τα futures στη Wall Street, με ενδεικτική την πρόβλεψη για «άνοιγμα» του S&P 500 από 0,21% χαμηλότερα, στις 2.576 μονάδες.
Σε αυτό το περιβάλλον, στο ΧΑ επιχειρείται μία συντονισμένη προσπάθεια να ανασχεθεί η πτωτική φορά της αγοράς, με ενθαρρυντικές μέχρι τώρα ενδείξεις.
Προσπάθεια που προσώρας επιχειρείται με ικανοποιητικές συναλλαγές/ανάλογο τζίρο, με το 42% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο και σημαντική διασπορά σε μη τραπεζικά και blue chips.
Στις 722 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.884 ο FTSE 25 και στις 677 μονάδες ο ΔΤΡ, με τους traders να έχουν ως σημεία αναφοράς τις τελευταίες στηρίξεις που διαμορφώθηκαν και για τους τρεις βασικούς δείκτες.
Μεγαλύτερη η αντίδραση για τον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ μετά από σωρευτικές απώλειες (5,44% σε εβδομαδιαίο και 17,13% σε μηνιαίο) να βρίσκει στηρίξεις λίγο πάνω από τα χαμηλά 52 εβδομάδων. Σημείο αντίδρασης τα χθεσινά-σημερινά χαμηλά του ΔΤΡ, δηλαδή οι 655-662 μονάδες, με ζητούμενη την επαναφορά πάνω από τις 700 μονάδες.
Ο κλάδος παρουσιάζει σήμερα κινητικότητα από την πλευρά των αγοραστών, καθώς σε χρηματιστηριακά γραφεία γίνεται λόγος για το επικείμενο swap των 20 ελληνικών ομολόγων σε 4-5 «καλάθια» τίτλων, εξέλιξη που εάν όντως επιβεβαιωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα θα μπορούσε να δώσει λίγες... ανάσες στον πολύπαθο κλάδο.
Περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής -το σχεδόν 50% των συνολικών-, μεγαλύτερος τζίρος σε Alpha Bank, Εθνική.
Ενθαρρυντική η κινητικότητα που παρατηρείται στο μη τραπεζικό μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, θυμίζοντας πως ο FTSE25 μετρά κέρδη σχεδόν 12% από την αρχή του έτους, ενώ σχεδόν οι μισές από τις μετοχές αυτής της κατηγορίας έχουν θετική απόδοση, πάντα στο ίδιο διάστημα.
Με γνώμονα και την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, οι traders εστιάζουν σε μετοχές εταιρειών που έχουν ανακοινώσει (ή ανακοινώνουν αυτές τις ημέρες), σημειώνοντας πως σήμερα είναι η πρώτη συνεδρίαση μετά από καιρό που η αγορά «ακούει» στα καλά μεγέθη συγκεκριμένων ομίλων.
Ετσι σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ επικεντρώνεται η προσοχή επενδυτών και traders, με κινήσεις από τα 9,96 και τα 9,50 ευρώ αντίστοιχα, με τον τίτλο του Οργανισμού να ενισχύεται σημαντικά και του ΟΤΕ να πραγματοποιεί τζίρο 3,3 εκατ. ευρώ (δεύτερος μετά την Αlpha Βank, με 4,3 εκατ. ευρώ).
Από τα 19,93 ευρώ οι συναλλαγές στη μετοχή της Motor Oil, με τους αγοραστές να ανεβαίνουν και πάλι πάνω από τα 20 προς τα 20,26 ευρώ.
Στα 15,95-16,41 ευρώ οι συναλλαγές στη μετοχή του FF Group, στα 9,01-9,23 του Μυτιληναίου, στα 13,14-13,30 της Jumbo, στα 12,47-12,75 της Sarantis, σημειώνοντας πως στις περισσότερες μετοχές του δείκτη διαμορφώνονται μεγάλα εύρη διακύμανσης, κάτι που ευνοεί τις ενδοσυνεδριακές κινήσεις.
Μετά από καιρό γίνονται κινήσεις intraday με -μέχρι στιγμής- θετικό αποτέλεσμα, γεγονός που -έστω και πρόσκαιρα- αναθαρρεί τους αγοραστές.
Στις 15:00 ο τζίρος μόλις ξεπερνούσε τα 23 εκατ. ευρώ, η δε σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 55/37 μετοχές.
Για πρώτη φορά μετά από μέρες η συγκεκριμένη σχέση είναι και πάλι υπέρ των ανοδικών.
ΙντραΚατ, Καμπάς, Χαλκόρ, Mermeren μεταξύ των μετοχών με απόδοση μεγαλύτερη του 3% (και άξιες λόγου συναλλαγές/τζίρους).