Συνεχίζει την... κατηφόρα του το ΧΑ, με τους πωλητές να έχουν τον έλεγχο του παιχνιδιού για τέσσερεις συνεχόμενους μήνες.
Στις 734,12 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με εβδομαδιαίες απώλειες 3,6%, καθώς ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε ακόμη μία εβδομάδα σημαντικών απωλειών- στις 691,08 με μείον 11,91%-παρασύροντας και ένα σημαντικό μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Στις 1.926,97 μονάδες με απώλειες σχεδόν ισόποσες ο ΓΔ και με αρνητική την σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών (των 21 μη τραπεζικών) πάντα σε διάστημα εβδομάδος.
Στα 44-45 εκατ. ευρώ ο μέσος ημερήσιος τζίρος, με το περίπου 50% να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, δηλαδή περί τα 22-23 εκατ. ευρώ ανά συνεδρίαση, με τον ΔΤΡ να υποχωρεί σταθερά από τα "υψηλά έτους" (1.146,11 στα μέσα Ιουλίου).
Το αρνητικό για τους αγοραστές είναι, πως από τα μέσα της τελευταίας εβδομάδος άρχισαν να δίνονται οι πρώτες ενδείξεις για υποχώρηση των ξένων χρηματιστηρίων, με την εικόνα της Παρασκευής να ενισχύει αυτή την εκτίμηση.
Συνεκτιμώντας ότι οι ξένοι "κλείνουν βιβλία" προς το τέλος του μήνα και ότι ένα σημαντικό μέρος του ανοδικού (υπέρ12μηνου) κύκλου στην Wall Street στηρίχθηκε κυρίως σε προεξοφλητική λογική, ενδεχομένως η συνέχεια όντως να οδηγεί σε υποχώρηση της Wall Street, των αγορών. Μία καλή αφορμή θα ήταν η μετάθεση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ του νομοσχεδίου για μείωση της φορολογίας, όπως ακούστηκε προς τα τέλη της εβδομάδος.
Στην περίπτωση, που τα ξένα χρηματιστήρια οδηγηθούν σε μία απολύτως φυσιολογική (για αυτά) υποχώρηση τότε το αδύναμο ελληνικό χρηματιστήριο, κατά πάσα βεβαιότητα, θα δοκιμασθεί και πέραν των τραπεζών.
Δεδομένων των σημαντικών θέσεων, που ελέγχουν ξένα χέρια σε εισηγμένες- blue chips- η μείωση τους θα είναι συνακόλουθη της γενικότερης στάσης που θα τηρήσουν διεθνώς. Η προσέγγιση αυτή γίνεται με βάση το σενάριο ενός πολύ πιθανού κύκλου υποχώρησης της Wall Street, δηλαδή μίας κίνησης του S&P 500 από τις 2.582 χαμηλότερα των 2.400 μονάδων. Σε αυτή την περίπτωση οι short θα έχουν το απόλυτο πλεονέκτημα και στο ΧΑ.
DBRS και MSCI είναι από τις τελευταίες ελπίδες των αγοραστών, μπας και αλλάξει κάτι στο αρνητικό κλίμα και μπει -έστω πρόσκαιρα- φρένο στο καθοδικό σερί. Ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε σε "θετικές" τις προοπτικές της Ελλάδος, ενώ ο MSCI ανακοινώνει τις αλλαγές στους δείκτες, το βράδυ της Δευτέρας.
Αλλάζουν όλα εάν χαθούν και οι 725 μονάδες σημειώναμε στον Εκηβόλο (Πέμπτη 9 Νοεμβρίου) σε "μέτρηση" του ΓΔ από τον Ηλία Ζαχαράκη. Πλέον είμαστε κοντά, πολύ κοντά, θυμίζοντας το χαμηλό της Παρασκευής στις 731,30 μονάδες. Δευτέρα- Τρίτη και οι πωλητές και οι αγοραστές θα ξέρουν εάν υπάρχει έστω και μία μικρή ελπίδα αναστροφής της τάσης (στις 750/755 η πρώτη αντίσταση για τον ΓΔ) ή θα πρέπει να προετοιμάζονται για τον ΓΔ στο...6άρι. Ηδη ο πολύπαθος τραπεζικός παραμένει υπό συνεχή πίεση, ο δε ΔΤΡ με χαμηλό ημέρας την Παρασκευή στις 679,85 κλίνει όλο και πιο επικίνδυνα προς το "χαμηλό 52 εβδομάδων" στις 638,70 μονάδες.
Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός και υπό τις παρούσες συνθήκες μία ουσιαστική αλλαγή της τάσης θεωρείται... θαύμα, καθώς τις τελευταίες ημέρες από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ μέχρι τον διοικητή της ΤτΕ ένα πρόβλημα αναφέρεται, αυτό των "μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων". Γνωστή η θέση μου, εκπεφρασμένη πλειστάκις και όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται (μέχρι σημείου παρεξηγήσεως) δεν θα μπορούσε να αλλάξει τώρα, συνεπώς ο κλάδος -μέχρι νεοτέρας- εξακολουθεί να είναι "μη επενδύσιμος", με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται πέραν του κλάδου και για το μη τραπεζικό μέρος της αγοράς.
Η εβδομάδα ξεκινά με την ανακοίνωση αποτελεσμάτων ισχυρών ομίλων (Motor Oil, ΟΠΑΠ κ.λ.π με την Eurobank να ανοίγει την αυλαία στις τράπεζες, την Πέμπτη...) και κλείνει με την λήξη της απλής σειράς (στα συμβόλαια του δείκτη) την Παρασκευή.
Για την Δευτέρα (μετά την συνεδρίαση) οι ανακοινώσεις για την εξαμηνιαία αναδιάρθρωση στους δείκτες MSCI με τα διάφορα σενάρια για είσοδο/έξοδο μετοχών να παίζουν αρκετά στην αγορά και στα επιμέρους, το τελευταίο διάστημα.
Οπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) "...τα καλά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της Coca Cola, της Αεροπορίας Αιγαίου, των Ελληνικών Πετρελαίων, μάλλον πέρασαν απαρατήρητα στερώντας πιθανόν το όποιο δυνητικό ενδιαφέρον που θα βελτίωνε την γενικότερη εικόνα...".
Εκτός αυτού, η εβδομάδα επιφύλαξε δυσάρεστες εκπλήξεις στο "φιλο-επενδυτικό προφίλ" που επιχειρεί να διαμορφώσει προσωπικά ο πρωθυπουργός και να προσδώσει ανάλογο χαρακτήρα στον...βηματισμό της κυβέρνησης του. "Σκουριές", "Ελληνικό" στοιχειώνουν την όποια προσπάθεια καταβάλλεται προς την κατεύθυνση αυτή, σημείωνε έμπειρος επιχειρηματίας εκτιμώντας πως και με αυτά (και με άλλα ) η επιχείρηση success story ξεθωριάζει δραματικά.
Εάν δεν αλλάξει το κλίμα ούτε την προσεχή εβδομάδα πιθανότατα θα δοκιμασθούν -πέραν των τραπεζικών- και άλλα blue chips, θυμίζοντας πως η σχέση ανοδικών/πτωτικών ήταν αρνητική για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα.
Πρακτικά ακόμη λιγότερες οι μη τραπεζικές μετοχές, με ανοδική εβδομαδιαία τάση, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.
Αναλυτικότερα από τις 21 μη τραπεζικές κόντρα στην υποχώρηση του δείκτη (με μείον 4,25%) μετά βίας ξεχώρισαν οι: Αεροπορία Αιγαίου (στα 8,02 ευρώ, με άνοδο 1,78%), ΔΕΗ (στα 1,94 με 1,57%), ΕΛΠΕ (στα 7,59 με 2,71%), Μυτιληναίος (στα 9,22 με 1,65%) και Sarantis (στα 12,54 με 0,16%). Σε οριακό σημείο με πιθανότητες αναστροφής οι: Jumbo (στα 13,49 ευρώ με μείον 0,52%), Motor Oil (στα 20,90 με μείον 0,95%), ΟΛΠ (στα 15,50 με μείον 0,32% ) και δευτερευόντως ΤΙΤΑΝ, ΓΕΚ/Τέρνα.
Μεγαλύτερες απώλειες, εύλογα, για Lamda Development (στα 5,64 με μείον 14,55%) και FF Group(στα 16 με μείον 7,35%).
Η συνολική αποτίμηση στα 50,7 δισ , στα υπόψη ότι στην σχετική κατάταξη (με βάση την χρηματιστηριακή αξία) 4 εισηγμένες "παίζουν" μεταξύ 4ης - 7ης θέσης με διαφορές λίγων εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, με τιμές κλεισίματος Παρασκευής, στην 4η θέση ανεβαίνουν τα ΕΛ.ΠΕ με 2,319, στην 5η η Alpha Bank με 2,315 +,ενώ ακολουθούν Motor Oil με 2,315 - , και Εθνική με 2,314 δισ ευρώ.
Επίσης στα υπόψη οι...δείκτες: GREK/ETF στα 8,96$ (μείον 1,21%), NBGYY στα 0,320$ (μείον 0,31%), 2ετές στα 2,989% χαμηλότερα 1,94% και 10ετές στα 5,178% χαμηλότερα 0,40%.
Κλειδιά για την βραχυπρόθεσμη τάση, η επανάκτηση τιμών ΚΜΟ 30 και 200 ημερών, η ζητούμενη αναστροφή του ΔΤΡ από το χαμηλό 7 μηνών και η ενίσχυση των blue chips που είναι οριακά σε αρνητικό πρόσημο.