Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ελπίζει σε βοήθειες από το swap

Με την εικόνα της αγοράς να εμφανίζει διαρκείς «αδυναμίες», οι επενδυτές προσβλέπουν στην έναρξη της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων για λίγο καλύτερο κλίμα. Σε ποιες μετοχές επικεντρώνεται το ενδιαφέρον.

ΧΑ: Ελπίζει σε βοήθειες από το swap

Εκτη μέρα απωλειών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανοδικά τα ευρωπαϊκά yields, μετά τα στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠ, αλλά και ανησυχίες στην Ευρώπη λόγω της πολιτικής κατάστασης στη Γερμανία. Μικρή πτώση στη Wall Street, με τα οικονομικά αποτελέσματα στο προσκήνιο και νωρίς το πρωί κινεζικές πιέσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια.

Αυτό είναι το εκτός συνόρων κλίμα στις αγορές, με ολοένα περισσότερες ενδείξεις και τεχνικά σήματα να παραπέμπουν σε κύκλο υποχώρησης ή μεγαλύτερης διόρθωσης. Θα φανεί από την εξέλιξή της, θα εξαρτηθεί και από την ειδησεογραφία και θα συγχρονισθεί με την πρακτική των funds να «κλείνουν βιβλία» προς το τέλος Νοεμβρίου. 

Στα εντός συνόρων τώρα, αντίδραση με το... στανιό στο ΧΑ, με αιχμή της προσπάθειας τον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο και «καύσιμο» τις προσδοκίες για την έγκριση της διαδικασίας έκδοσης του swap των 20 ομολόγων.

Θέμα ωρών, το πολύ μίας-δύο ημερών, θα φανεί στη συνέχεια (στην περίπτωση που ο ΟΔΔΗΧ προχωρήσει σε pre-opening), μία κίνηση που μπορεί υπό προϋποθέσεις να προσθέσει λίγες... ανάσες σε αυτές που επιχειρήθηκε χθες να δοθούν κατ' αρχάς στον τραπεζικό κλάδο, συνακόλουθα στην αγορά.

Αναμφίβολα θετικό βήμα η συγκεκριμένη διαδικασία, προς την κατεύθυνση της σταδιακής επανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών και της διαμόρφωσης ενός «οδικού χάρτη» για τη δύσκολη συνέχεια. Πρακτικά, με βάση το swap, 20 ομόλογα (αρχικής ονομαστικής αξίας 29,8 δισ. ευρώ) θα αντικατασταθούν από λιγότερα (4 ή μάλλον 5) ισόποσης αξίας, με το 60% των υφιστάμενων να βρίσκεται σε ελληνικά χέρια (καθοριστική η συμβολή της ΤτΕ) και το 40% σε ξένα, με την ομάδα του ΟΔΔΗΧ να έχει δουλέψει εδώ και καιρό τη σχετική διαδικασία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού (και της πολύπειρης ομάδας του Στέλιου Παπαδόπουλου), από τη στιγμή της εκκίνησης θα απαιτηθεί ένας εύλογος χρόνος (έως 2 εβδομάδων) για να ολοκληρωθεί και για αυτό παράγοντες της αγοράς θεωρούν κρίσιμο και το κλίμα που θα επικρατεί στις διεθνείς αγορές. 

Στα του ΧΑ, άνοδος με το... στανιό, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, καθώς η προσπάθεια αντίδρασης εξανεμίστηκε, με τον Γενικό Δείκτη στις 720,18 μονάδες, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 666,41 και με τον FTSE25 στις 1.878,64 μονάδες. Συναλλαγές 32,9 εκατ. μετοχών, τζίρος 44,6 εκατ. ευρώ, με το 33% να έχει αλλάξει χέρια στον τραπεζικό κλάδο. 

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως βραχυπρόθεσμα οι traders εστιάζουν στα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου αλλά και στην προσδοκία του swap, κάτι που αποτυπώθηκε κατ' αρχάς στον τραπεζικό κλάδο και σε ικανοποιητικό βαθμό σε blue chips, σηματωρούς της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. 

Στην περιοχή των 666 ο ΔΤΡ, με υψηλό ημέρας στις 685 μονάδες, με την εικόνα των ομολόγων σε... απόκλιση (σχετική αναφορά χθες στον Εκηβόλο) και το NBGYY λίγο υψηλότερα (0,98%) στο 0,309$. 

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τις 700-705 μονάδες κοντινότερη αντίσταση για τον ΔΤΡ και με τους long να προσβλέπουν στο swap, για να διευκολυνθεί η επίτευξη του στόχου. 

Με την προϋπόθεση πως όλα θα κυλήσουν χωρίς εκπλήξεις στο ΧΑ, οι long μπορεί βραχυπρόθεσμα να ανακτήσουν μέρος από το χαμένο έδαφος των τελευταίων ημερών. Πόσο; Θα εξαρτηθεί με ορίζοντα τη συνεδρίαση της Παρασκευής, οπότε η λήξη της απλής σειράς στα Παράγωγα. 

Δεδομένου ότι, σύμφωνα με έγκυρο αναλυτή, στις 714 μονάδες ο ΓΔ συμπλήρωσε διόρθωση κατά 33,3% του συνολικού ανοδικού από τις 420 στις 860 μονάδες, η ευρύτερη περιοχή θεωρείται από αρκετούς ένα από τα πιθανά πέρατα της διόρθωσης. Θα δείξει και θα εξαρτηθεί κυρίως από το κλίμα στις διεθνείς αγορές. 

Πέραν του swap, όμως, η βραχυπρόθεσμη τάση παίζεται αυτές τις ημέρες από αναδιαρθρώσεις δεικτών (MSCI), οικονομικά αποτελέσματα, με τον τραπεζικό κλάδο στο προσκήνιο και λόγω της Eurobank, που «ανοίγει την αυλαία». 

Ενθαρρυντικό το ότι σε αυτές τις συνεδριάσεις δημιουργούνται προϋποθέσεις μόχλευσης, όπως αποτυπώθηκε στη διακύμανση μετοχών του ΟΠΑΠ, του ΟΤΕ αλλά και FF Group, Motor Oil, Jumbo κ.ά. 

Συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Μυτιληναίο, ΤΙΤΑΝ, Jumbo, FF Group, ΔΕΗ (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" href="http://www.euro2day.gr/QuotesDetail.aspx?q=85">ΔΕΗ, αλλά και Grivalia, Coca Cola, Fourlis, ΕΛΠΕ, Sarantis κ.ά. 

Δυνατός ο ΟΠΑΠ, όπως και η ΔEH, που επιχειρείται η κατοχύρωση των 2,04 ευρώ, παντός καιρού ο Μυτιληναίος συντηρείται στα υψηλά του. Κινητικότητα και στα χαμηλότερα: Χαλκόρ, Cenergy, Ελτον, Καμπάς, ΙντραΚατ κ.α. 

Τεχνικά για τον FTSE25: αντίσταση στις 1.896, υπέρβαση οδηγεί στις 1.911. Στηρίξεις στις 1.871 και 1.865 μονάδες.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v