Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέα κατηφόρα το Χρηματιστήριο

Πτωτικές τάσεις στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται προς τις 710 μονάδες. Ανοδικά αντιδρά η μετοχή του ΟΠΑΠ, στον απόηχο της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων εννεαμήνου. Γύρισαν αρνητικά οι τράπεζες.

Σε νέα κατηφόρα το Χρηματιστήριο

Βαρύ το κλίμα στην Ευρώπη, ανάλογο και στην Αθήνα.  Σε υποχώρηση τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τη Φρανκφούρτη να έχει δώσει από νωρίς το στίγμα των προθέσεων των traders, καθώς ο DAX χάνει τις 13.000, κλίνοντας προς τις 12.930 μονάδες. Απόρροια των ανησυχιών που εκφράζονται όλο και εντονότερα σχετικά με την αδυναμία του Βερολίνου να προχωρήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης και όπως σημειώνουν ΜΜΕ της χώρας, η Bundestag, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα κάνει Χριστούγεννα με... υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ετσι, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση καλών αποτελεσμάτων για το ΑΕΠ της Γερμανίας, οι πωλητές επανέρχονται με ρευστοποιήσεις στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, έχοντας ως γνώμονα και τα εταιρικά αποτελέσματα. Απώλειες 0,85% για τον DAX, κατά 0,38% υποχωρεί ο CAC και σε αυτό το περιβάλλον, στο ούτως ή άλλως σε υποχώρηση ΧΑ, οι αγοραστές έχουν εξ αντικειμένου δύσκολο έργο.

Εύλογα επιφυλακτικές οι πρώτες κινήσεις επενδυτών και traders, με την προσοχή στραμμένη στον... ΟΔΔΗΧ και δευτερευόντως στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. Ενθαρρυντικό το ξεκίνημα της συνεδρίασης, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί προς τις 710 μονάδες. 

Οι συναλλαγές έχουν τσιμπήσει και διαμορφώνονται στα 27 εκατ. ευρώ στις 13:30. «Κλειδί» ο τραπεζικός κλάδος, που κατά γενική εκτίμηση αποτελεί και το βαρόμετρο (και) της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Οπως προεξοφλείται στην αγορά, η πορεία του ΔΤΡ σήμερα θα εξαρτηθεί κυρίως από τα νεότερα από το θέμα του swap αλλά και από την εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Από χαμηλά ξεκίνησε ο ΔΤΡ, αντέδρασε για να υποχωρήσει στη συνέχεια με ελάχιστο ζητούμενο για τους long ένα «κλείσιμο» έστω και οριακά πάνω από τις 680 μονάδες. 

Το 43% του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, με περισσότερες συναλλαγές στην Εθνική. Οδηγός για τον κλάδο η ΕΤΕ, που θα πρέπει να υπερβεί (έστω) το 0,25 ευρώ για να κερδίσει πόντους στο ενδεχόμενο μίας βραχυπρόθεσμης ανοδικής διόρθωσης. Ειδάλλως... επιστρέφει ακόμη χαμηλότερα, παρασύροντας και τον κλάδο.

Συγκριτικά ικανοποιητικές συναλλαγές/τζίρος σε τίτλους των ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, Coca Cola, Motor Oil, OTE κ.ά. Ισχυρός και σήμερα ο ΟΠΑΠ, με νέες αγορές νωρίτερα πάνω και από τα 10 έως τα 10,07 ευρώ, επιβεβαιώνοντας πλήρως την τεχνικότητα της μετοχής. Καταλύτης τα οικονομικά αποτελέσματα και η λογική της προεξόφλησης.

Αδύναμη και σήμερα η Coca Cola, «μετρά» πλέον απώλειες σχεδόν 5% σε εβδομαδιαίο, κάτι που προφανώς «βαραίνει» στη συνολικότερη εικόνα του δείκτη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v