Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί χωρίς τζίρο το Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 760 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης. Με τζίρο μόλις 6,3 εκατ. εξαερώνεται χρηματιστηριακή αξία πάνω από 300 εκατ. ευρώ στις τραπεζικές μετοχές. Ποια blue chips επιμένουν σε υψηλότερα επίπεδα.

Υποχωρεί χωρίς τζίρο το Χρηματιστήριο

Σε χαμηλούς -υποτονικούς- ρυθμούς συνεχίζεται η συνεδρίαση, με τον συνολικό τζίρο (*) ενδεικτικό της επενδυτικής αδιαφορίας.

Με μόλις 6,3 εκατ. ευρώ ο τραπεζικός κλάδος υποχωρεί σχεδόν 4%, με συνέπεια να... εξαερώνεται χρηματιστηριακή αξία πάνω από 300 εκατ. ευρώ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει ευρύτερα (αλλά και... επιμέρους) για τους τέσσερις συστημικούς ομίλους ξεχωριστά αλλά και για τη συνολική θέση των ίδιων των ομίλων.

Οπως σημείωνε χαρακτηριστικά έμπειρος χρηματιστηριακός παράγων, «από τη στιγμή που με τζίρο μόλις λίγων εκατ. ευρώ επιτυγχάνεται η απώλεια υπερπολλαπλάσιας αξίας (σ.σ. ως αποτίμηση), εύλογα γίνεται κατανοητή τόσο η απαξίωση των συστημικών ομίλων όσο και των σχεδιασμών των πωλητών».

Νωρίτερα η BofA πέρασε από «τσεκούρι» τον τραπεζικό κλάδο, αναλυτικότερα τη στοχοθεσία για τους τέσσερις ομίλους. Ωστόσο θα πρέπει να θυμίσουμε πως κατά κανόνα τις υποβαθμίσεις των τραπεζικών μετοχών από την BofA ακολουθεί (μετά από 1-3 συνεδριάσεις) ανοδική διόρθωση.

Με μόλις 5,6 εκατ. ευρώ υποχωρεί η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών-blue chips, με τον FTSE25 με απώλειες 0,85% σταθερά χαμηλότερα των 2.000 μονάδων. Οπως και στις τράπεζες έτσι και στα blue chips με περιορισμένες συναλλαγές/τζίρους χάνεται υπερπολλαπλάσια χρηματιστηριακή αξία, πρακτικά δίνοντας το περιθώριο σε εν δυνάμει αγοραστές από χαμηλότερες τιμές να αποκτήσουν θέσεις σε μετοχές που στη συνέχεια θα αξίζουν πολλαπλάσια. Αυτό ισχύει κυρίως για συγκεκριμένες μετοχές, που διαγράφουν μία μεσο-μακροπρόθεσμα ανοδική φορά, με τις διορθωτικές φάσεις να προσφέρονται για τοποθετήσεις.

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος το ΧΑ, μετά τα πρώτα 25'-30' της συνεδρίασης, με πολύ αργό ρυθμό συναλλαγών (ο οποίος δεν επιταχύνθηκε καν μετά τις 14:00-14:30, διάστημα που υποτίθεται ότι ενεργοποιούνται κωδικοί από ξένες αγορές).

Μεταξύ 765-755 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με έμπειρο αναλυτή να προειδοποιεί ότι για να είναι σε ισχύ το ανοδικό σενάριο, δεν θα πρέπει να χαθούν οι 756 μονάδες. Επ' ουδενί.

Προβληματικός ο κλάδος-κλειδί των τραπεζών, με τον ΔΤΡ από τις 787 σταδιακά περί τις 40 μονάδες χαμηλότερα, και με κρίσιμη τη στήριξη στις 750 μονάδες.

Για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, η διακύμανση γίνεται στο εύρος των 2.016-1.988 μονάδων, με σημείο αναφοράς (που δεν πρέπει να χαθεί) στις 1.987 μονάδες.

Σε μόλις έξι μετοχές υπερισχύουν οι αγοραστές (Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca Cola, Motor Oil, OTE και Fourlis), σταθερή η Jumbo (στα 13,56), με απώλειες μικρότερες του ΓΔ (μείον 0,80%) οι τίτλοι των Ελληνικών Πετρελαίων, Μυτιληναίου, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ, FF Group.

(*) στις 14:50 η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα μόλις 11,9 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v