«Κόκκινος Σεπτέμβρης» στο ΧΑ με -22% στις τράπεζες

Χωρίς «καλλωπισμούς» το κλείσιμο μήνα στο ΧΑ, που συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες αρνητικές εβδομάδες. Συνεχίστηκαν οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, τι προβλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια. Τα ντεσού της συνεδρίασης.

«Κόκκινος Σεπτέμβρης» στο ΧΑ με -22% στις τράπεζες

Συνεδρίαση συνώνυμο της απογοήτευσης, η τελευταία της εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού εννεαμήνου, όχι μόνο γιατί οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου υποχώρησαν αισθητά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, γυρίζοντας ακόμα και σε αρνητικό πρόσημο, ούτε γιατί η Αγορά "ξέχασε" ακόμα και το "παραδοσιακό" "window dressing", "πινελιές" του οποίου δίνουν το παρών στα τέλη κάθε χρηματιστηριακού τριμήνου, αλλά και διότι το Χ.Α. επέστρεψε σε σημαντικά χαμηλότερες συναλλαγές (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 12 συνεδριάσεων), σπεύδοντας να δικαιώσει όσους υποστήριζαν ότι μετά τις τελευταίες "μάχες" μεταξύ αγοραστών και εν δυνάμει πωλητών, η εγχώρια Αγορά θα γύριζε στους γνωστούς χαμηλούς όγκους συναλλαγών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια.

Ξεκινώντας από τα στατιστικά στοιχεία, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε η πέμπτη συνεχόμενη πτωτική, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαίες απώλειες 2,37%, τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 9,84%, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 24% και διαμορφώθηκε στα 101 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέντε συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, ο Γενικός Δείκτης είχε "ξαναδεί" στο διάστημα 9/1 - 10/2/2017.

Πτωτικός αποδείχθηκε και ο μήνας Σεπτέμβριος, καθώς τα "autumn blues" χτύπησαν το Χ.Α., με μηνιαίες απώλειες 8,46% για τον Γενικό Δείκτη και εντυπωσιακές απώλειες 22,38% για τον Τραπεζικό. Να σημειωθεί ότι το μηνιαίο -8,46% του Γενικού Δείκτη, είναι η μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρηση των τελευταίων 15 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί τον Ιούνιο του 2016 (-16,21%).

Η λήξη του χρηματιστηριακού εννεαμήνου, βρήκε τον Γενικό Δείκτη με κέρδη 17,4% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών με απώλειες 4,02%.

Μετοχή του εννεαμήνου, με ελάχιστες συναλλαγές, η Euromedica, με απόδοση 2771,43% (!)

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, "Μία πρώτη ουσιαστική ανοδική αντίδραση καταγράφηκε, χθες, στον Τραπεζικό κλάδο, ενώ σήμερα θα αποκαλυφθούν στους τραπεζίτες οι λεπτομέρειες των 'stress tests'. Η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Κρίσιμη θα είναι η διάσπαση της περιοχής των 870 - 880 μονάδων για τον Τραπεζικό δείκτη, ώστε να μπορούμε να συζητήσουμε για μεγαλύτερη ανοδική κίνηση στον κλάδο, Εκτιμούμε ότι οι τιμές των Τραπεζών δύσκολα θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα στην παρούσα φάση. Από την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε και την πλήρη εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με ανοδική "ουρά", με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών (-1,62%) να αναρριχηθεί μέχρι τις 837,28 μονάδες (+2,42%), ο τίτλος της Alpha Bank (-4,57% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) μέχρι τα 1,78 ευρώ (+1,71%), της Εθνικής (-0,69%) μέχρι τα 0,298 ευρώ (+3,11%), της Eurobank (0% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) μέχρι τα 0,773 ευρώ (+3,34%), της Πειραιώς (+2,84%) μέχρι τα 2,95 ευρώ (+4,61%) και της Τρ. Αττικής (-3,08%) μέχρι τα 0,068 ευρώ (+4,62%).

To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Όλοι οι παραπάνω τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση αισθητά χαμηλότερα και αρκετοί από αυτούς και με αρνητικό πρόσημο, "εκθέτοντας" όσους έσπευσαν να τοποθετηθούν στα σημερινά υψηλά ημέρας.

Μένοντας στην περίπτωση του τίτλου της Εθνικής, ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η στήριξη στα 0,276 ευρώ, όπου εντοπίζεται και το τελευταίο ανοδικό "χάσμα", καθώς από εκεί και χαμηλότερα οι εν δυνάμει πωλητές θα έχουν κερδίσει μία σημαντική "μάχη".

Για την περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη, αφού δεν κατάφερε να κλείσει το πρώτο "gap", από τις 15/9, στις 900,33 - 911,68 μονάδες, "κατάφερε" να χάσει και τις 831 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά βρέθηκε αρκετά υψηλότερα. Κλείσιμο χαμηλότερα των 808 μονάδων, που σημειώθηκε σήμερα και αν δεν υπάρχει άμεση αντίδραση επιδεινώνει σημαντικά διαγράμματα και ψυχολογία, βάζοντας υπόνοιες για "fake" ανοδική αντίδραση, στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 26αρη, δεν ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι σημαντικό κομμάτι από την προσοχή των traders απέσπασε ο τίτλος της Lamda Development, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι παρά τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις, τελικά, θα ξεκινήσει το project του Ελληνικού.

To ημερήσιο διάγραμμα της Lamda Development

Ο τίτλος ξεκίνησε με "φούριες" και κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο, βρέθηκε να "σκαρφαλώνει" μέχρι τα 7,09 ευρώ (+7,42%), όμως οι συνέχεια μάλλον "εξέθεσε" τους πρωινούς αγοραστές, καθώς το κλείσιμο ήταν πολύ χαμηλότερα και πιο συγκεκριμένα στα 6,82 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 3,33% (βλ. διάγραμμα).
Η μετοχή έδωσε "διπλή κορυφή" και χρειάζεται κατοχύρωση των 7,10 ευρώ, για να δώσει συνέχεια στην ανοδική κίνηση. Σε αντίθετη περίπτωση, η κύρια στήριξη στα 6,50 ευρώ.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, σε μία συνέντευξη Τύπου η οποία δόθηκε στην έδρα του ESM στο Λουξεμβούργο, μέσω τηλεδιάσκεψης, δεδομένου ότι ο ίδιος βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του EwG, δήλωσε πως "δεν έχουμε ακόμα τα στοιχεία για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών έως το τέλος Σεπτέμβρη, θα χρειαστούν ακόμα περίπου τέσσερις εβδομάδες. Υποθέτω ότι θα έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας στο τέλος Οκτωβρίου προκειμένου να εκταμιεύσουμε την δόση των 800 εκατ.".

Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup είναι στις 26 Οκτωβρίου και μέχρι τότε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα πρέπει να επιταχύνει καταλυτικά τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προκειμένου να επιτύχει καθαρή μείωση του στοκ τους κατά 1,2 δισ. ευρώ.

"Αποζημίωση 70 εκατομμύρια ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο ζητάει η Fraport λόγω σοβαρών, όπως υποστηρίζει η ίδια, ελλείψεων στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια και κακής κατάστασή τους", σύμφωνα με δημοσίευμα του "Spiegel". Όπως αναφέρει το "Spiegel", τόσο η Fraport όσο και η Ελληνική Κυβέρνηση αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες του περιοδικού.

"Η Ελληνική Οικονομία βρίσκεται σε σταθερή ανοδική τροχιά. Ωστόσο, παρά τις θετικές ενδείξεις, λόγω της αύξησης του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2017, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται επανάπαυση και χαλάρωση των προσπαθειών", τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "η 'φωτιά', γύρω από το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα, που 'άναψε' το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο επί της ουσίας επανέλαβε το πάγιο αίτημά του για πιο δραστική κεφαλαιακή ενίσχυση των Τραπεζών, φαίνεται να 'σβήνει', ωστόσο οι προκλήσεις των ελέγχων που έχουν μπροστά τους τα Πιστωτικά Ιδρύματα είναι αρκετές και πρέπει να ξεπερασθούν, χωρίς ατυχήματα, σε 8 μήνες, έως δηλαδή τον Μάιο του 2018, όταν και θα ολοκληρωθούν τα 'stress tests'. 

"Η χρηματοδότηση και η ρευστότητα παραμένουν πρόκληση - κλειδί για τις τέσσερις μεγαλύτερες Ελληνικές Τράπεζες, την Alpha Bank, τη Eurobank, την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς", σύμφωνα με τη Moody’s. Όπως σημειώνει, "εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοδότηση του ELA για τις ημερήσιες δραστηριότητές τους και η βασική ρευστότητά τους είναι χαμηλή". Κατά την ανάλυση της Moody’s, η Εθνική Τράπεζα είναι πιθανόν να αποπληρώσει τον ELA τους επόμενους 12 - 18 μήνες, πριν τις άλλες Τράπεζες.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μεταφερόμενοι στις, περίπου, ξεχασμένες, χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Τέρνα Ενεργειακή (+0,99%) και λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων εξαμήνου. Κρίσιμη η επόμενη ζώνη αντίστασης στα 4,15 - 4,21 ευρώ.

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η AS Company έδωσαν αφορμή για το σημερινό +10,29%, η Ελτράκ (+8,11%) προσπάθησε να "σβήσει" μέρος του χθεσινού -13,62%, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και νέα πολυετή υψηλά για την Χαλκόρ (+5,77%), ενώ μετά τις 24/8, σήμερα επέστρεψε σε συναλλαγές η Κρητών Άρτος (-1,93%).

Χωρίς αμφιβολία, το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης δεν άφησε και τα πλέον αισιόδοξα μηνύματα για την συνέχεια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,10%), έχει σαν κοντινότερες στηρίξεις τις 1976 και 1960 μονάδες και σαν πρώτη αντίσταση τις 2010 μονάδες. Προσοχή στον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών, που εντοπίζεται στις 1976 μονάδες, ελαφρώς χαμηλότερα από το σημερινό κλείσιμο.

Για τον Γενικό Δείκτη και σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, πάρα πολλά θα κριθούν στις στηρίξεις των 746 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 732 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Για όσο καιρό παραμένουν αλώβητες, οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν ότι στην περιοχή των 725 μονάδων, συντηρείται ένας σημαντικός τοπικός βυθός.

Από την άλλη, όσο ο Δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 788,13 - 789,5 μονάδων ("gap" 15/9), με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 770 και 776 μονάδες, ο χρόνος "μετρά" υπέρ των εν δυνάμει πωλητών, που έτσι κι αλλιώς έχουν με το μέρος τους την βραχυπρόθεσμη τάση.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Η εμφανής άρνηση του Γενικού Δείκτη, από την αρχή της εβδομάδος, να ενδώσει διαγραμματικά στο ανοδικό φλερτ των 780 μονάδων, έδωσε σημαντικούς πόντους στη δημιουργία πτωτικής κίνησης, προς τη πολύ σημαντική ζώνη στήριξης της άνοιξης του 2015 μεταξύ των 738 με 715 μονάδων" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Η επαφή με την εν λόγω περιοχή έχει φέρει, μέχρι στιγμής, μια πρώτη τεχνικά ανοδική αντίδραση προς την περιοχή των 760 μονάδων, δίχως όμως να πείθει ότι θα επανέλθει με αξιώσεις πάνω από τη κάτω πλευρά του προηγούμενου πλαγιοκαθοδικού καναλιού στις 775 με 780 μονάδες περίπου.

Σε αυτή τη φάση της Αγοράς το ζητούμενο για το "στρατόπεδο" των "Bears" είναι το "σύρσιμο" του Δείκτη προς την περιοχή των 715 μονάδων, καθώς μόνο έτσι θα καταφέρουν να "ξεκλειδώσουν" τον "κατηφορικό δρόμο "για τις 686 μονάδες.

Αντιθέτως η αποτύπωση ενός ισχυρού ανοδικού "πατήματος" πέριξ των 750 μονάδων, θα οδηγήσει εκ νέου το Γενικό Δείκτη προς το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, είχαμε αναφέρει στην προηγούμενη εβδομαδιαία τεχνική ανάλυση ότι "αν δεν τμηθεί ανοδικά η περιοχή των 2050 μονάδων θα έπρεπε να περιμένουμε συνέχιση ης καθοδικής κίνησης προς το επίπεδο των 1947 μονάδων". Όντως, στις συνεδριάσεις που ακολούθησαν ο δείκτης δε μπόρεσε να διασπάσει ανοδικά τις 2050 μονάδες, με αποτέλεσμα να μπει σε μια βίαιη καθοδική πορεία γράφοντας τιμές χαμηλότερα, μεν, των 1947 μονάδων (χαμηλότερο 1908 μονάδες) αλλά με γρήγορα ανοδικά αντανακλαστικά προς τις 2000 μονάδες.

Θετική η μέχρι τώρα συμπεριφορά του δείκτη στους πτωτικούς "κραδασμούς" πέριξ των 1960 με 1940 μονάδων αλλά για ευνόητους λόγους δε θα πρέπει να ξαναπεράσει από την περιοχή γιατί στατιστικά θα οδηγηθεί σε νέα πτωτική κίνηση προς το σημείο των 1880 μονάδων.

Όσον αφορά τον Τραπεζικό Δείκτη, το διαγραμματικό “Ripper” του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αυτό που θα μπορούσε να αλλάξει τα έντονα καθοδικά δεδομένα είναι η επιτυχημένη αρπαγή των 900 με 912 μονάδων. Όσο όμως παραμένει κάτω από το εν λόγω επίπεδο και κυρίως κάτω από το όριο των 860 μονάδων, η βραχυχρόνια τάση θα είναι πτωτική με πρώτο στόχο τις 665 μονάδες.

"Το δε βάλτωμα του δείκτη κάτω από τις 848 μονάδες για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ένα πολύ αρνητικό σενάριο για το σύνολο των ενεργών 'Buyers', καθώς θα επιφέρει σταδιακή πτωτική σαθρότητα και στα υπόλοιπα ισχυρά 'χαρτιά' με ότι αυτό συνεπάγεται για το Γενικό Δείκτη και την Αγορά" τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Οι Τράπεζες είναι και θα παραμείνουν η 'αχίλλειος πτέρνα' της Αγοράς" σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη.

Ο κλάδος είναι "καταδικασμένος" να βρίσκεται στο επίκεντρο της φημολογίας και των ειδήσεων, καθώς το πρόσφατο χρηματιστηριακό και επιχειρηματικό παρελθόν δεν αφήνει πολλά περιθώρια εφησυχασμού, ενώ φαίνεται αδύναμος να κερδίσει την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού, όχι γιατί έχει καταφέρει να σταθεροποιηθεί και να πετυχαίνει μικρές και συστηματικές βελτιώσεις από τρίμηνο σε τρίμηνο, αλλά γιατί οι μελλοντικές εξελίξεις δημιουργούν θέμα ποσοτικοποίησης των επιδράσεων στους ισολογισμούς:

Η εφαρμογή του λογιστικού προτύπου 9, η διενέργεια του "τεστ αντοχής", ο επιλεκτικός διαγνωστικός έλεγχος των προβληματικών δανείων (TARP) είναι ως τώρα οι γνωστές αλλαγές που θα επιδράσουν στους ισολογισμούς του 2017 και μετά.

Από εκεί και πέρα το ενδεχόμενο μιας επισκόπησης στοιχείων ενεργητικού (AQR), καθώς και η αλλαγή των στόχων επίτευξης μείωσης των επισφαλών εκθέσεων (NPEs) για το 2018, δημιούργησαν ένα επιπλέον "άγχος" στους επενδυτές που, όπως και στο παρελθόν, έσπευσαν να περιορίσουν την έκθεση τους στις Ελληνικές Τράπεζες. Οι δηλώσεις της περασμένης Πέμπτης που άφησαν να φανεί ότι υπάρχει κάποια συμβιβαστική λύση στο τραπέζι, σε ότι αφορά την άσκηση του "AQR" έδωσαν λόγους για ένα ράλι ανακούφισης.

Αυτό που μένει, ωστόσο, είναι οι έντονες διακυμάνσεις τόσο στην φάση των πωλήσεων, όσο και στην ανάκαμψη των τιμών, οι οποίες κάθε άλλο παρά ελκυστικές μπορούν να θεωρηθούν για συντηρητικά χαρτοφυλάκια μακροπρόθεσμης οπτικής.

Γεγονός είναι πάντως ότι η πίεση που δέχθηκαν οι Τράπεζες δεν είχε ως μοναδική αφορμή την διεξαγωγή του AQR. Οι αρχικές εκτιμήσεις κερδοφορίας μετά την ολοκλήρωση δημοσίευσης των εξαμήνων, έχουν αναθεωρηθεί χαμηλότερα τουλάχιστον για το 2017. Οι εκτιμήσεις αναμένεται να προσαρμοστούν εκ νέου χαμηλότερα, με τα νέα δεδομένα των "τεστ" και του IFRS 9, γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί ότι ενσωματώθηκε σε σημαντικό βαθμό στις αποτιμήσεις κατά το πρόσφατο "ξεπούλημα".

Για τις Τράπεζες, ο χρόνος που απομένει μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών είναι ένα στοιχείο διαχείρισης, καθώς μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει αφενός να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας (πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων, εκδόσεις ομολόγων, στόχοι SSM), αφετέρου να διατηρήσουν την κερδοφορία τους (β’ εξάμηνο) σε κάποιο αξιοπρεπές επίπεδο που θα συνιστούσε βάση για την επόμενη χρονιά.

Στο δύσκολο αυτό εγχείρημα η Αγορά θα παραμείνει επιφυλακτική, μέχρι να υπάρξουν απτά δείγματα γραφής με πρώτο σημείο αναφοράς τα αποτελέσματα εννεαμήνου που θα ανακοινωθούν το Νοέμβριο.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης φλέρταρε με την αντιστροφή της μακροπρόθεσμης ανοδικής τάσης, απειλώντας την διάσπαση του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών ο οποίος διέρχεται από τις 730 μονάδες. Οι συνεδριάσεις των δύο τελευταίων συνεδριάσεων πίεσαν ισχυρά τους ταλαντωτές οι οποίοι μπήκαν σε ζώνες υποτιμητικής υπερβολής, για πρώτη φορά κατά την διάρκεια του 2017. Ο σχηματισμός τοπικού πυθμένα έχει προς το παρόν θετικές ενδείξεις αποφόρτισης της προσφοράς, καθώς πραγματοποιείται διαγραμματικά με ήπιο τρόπο και με ελεγχόμενα επίπεδα "βηματισμού".

Οι τζίροι στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας έδειξαν σημεία κορεσμού, σηματοδοτώντας, ενδεχομένως, κάποια "ανακωχή" μεταξύ πωλητών και αγοραστών.

Η ζώνη των 770 έως τις 785 μονάδες, είναι μέσα στις δυνατότητες του Γενικού Δείκτη εξαντλώντας το δυνητικό περιθώριο της ανοδικής αντίδρασης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το σενάριο συνέχισης της τεχνικής αντίδρασης που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 725 μονάδων έχει προβάδισμα για την ερχόμενη εβδομάδα. Η αναίρεση αυτού του σεναρίου με κλείσιμο της Αγοράς κάτω από τον κινητό μέσο των 200 ημερών, θα αλλάξει άρδην τα τεχνικά δεδομένα βάζοντας το νέο όριο στήριξης της Αγοράς στις 700 μονάδες.

"Από το επίπεδο αυτό ξεκίνησε τον Απρίλιο η άνοδος του Γενικού Δείκτη, ενώ με ήπια ανοδική κλίση διέρχεται από το ίδιο σημείο το κανάλι ανόδου που ξεκίνησε από τον Ιούλιο του 2016" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Nikkei (-0,03%) αυτονομήθηκε αρνητικά, κατά την σημερινή συνεδρίαση, στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο δείκτης Kospi (+0,90%).

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Ευρώ, οριακές μεταβολές για Πετρέλαιο και Χρυσό.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, ενισχύθηκε τον Αύγουστο η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,1% στο μήνα. Η άνοδος ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη από το 1,9% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι του Nikkei, ενώ ακολούθησε μια πτώση 0,8% τον Ιούλιο.

Και οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν στην Ιαπωνία τον Αύγουστο για όγδοο συνεχόμενο μήνα, αλλά και με πιο γρήγορο ρυθμό. Πρόκειται για μια μικρή ένδειξη προόδου προς το στόχο της Τράπεζας της Ιαπωνίας για 2%. Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 0,7% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου 0,5% τον Ιούλιο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Οι Ιαπωνικές Αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι ενέκριναν 11 εταιρείες ως διαχειριστές ανταλλακτηρίων Ψηφιακών Νομισμάτων, ακολουθώντας διαφορετική πορεία από τις Γειτονικές Χώρες που έχουν απαγορεύσει αντίστοιχες δραστηριότητες.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο το Γαλλικό Δημόσιο χρέος, κυρίως λόγω ανόδου στο χρέος της Κυβέρνησης, όπως ενημέρωσε σήμερα η Γαλλική Στατιστική Υπηρεσία "Insee".

Στα τέλη του δεύτερου τριμήνου, το Δημόσιο χρέος της Γαλλίας ανήλθε σε 2,23 τρισ. ευρώ, νούμερο που μεταφράζεται σε 99,2% της οικονομικής παραγωγής της Χώρας. Το ποσοστό είχε διαμορφωθεί σε 98,8% στα τέλη του πρώτου τριμήνου.

Ενισχύθηκαν ελαφρώς οι τιμές των Βρετανικών κατοικιών το Σεπτέμβριο, μετά τη μέτρια πτώση που κατέγραψαν τον Αύγουστο, αν και οι τιμές του Λονδίνου υποχώρησαν για πρώτη φορά εδώ και οκτώ χρόνια. Οι τιμές αυξήθηκαν το Σεπτέμβριο κατά 0,2% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η "Nationwide Building Society". Αυτό, έναντι μηνιαίας υποχώρησης 0,1% που κατέγραψαν τον Αύγουστο. Σε σύγκριση με τον περσυνό Σεπτέμβριο οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 2%, έπειτα από ετήσια άνοδο 2,1% τον Αύγουστο.

Η διάθεση των Καταναλωτών βελτιώθηκε ελαφρώς το Σεπτέμβριο, όπως κατέδειξε σχετική έρευνα του "GfK UK", καθώς οι Βρετανοί είναι πιο αισιόδοξοι για την οικονομική κατάσταση της Χώρας τους. Το μακροπρόθεσμο βαρόμετρο καταναλωτικής εμπιστοσύνης της "GfK" κινήθηκε ανοδικά κατά μία μονάδα το Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στο -9. Τον περασμένο μήνα επίσης είχε ενισχυθεί κατά δύο μονάδες. Οι αναλυτές της Wall Street Journal, περίμεναν υποχώρηση μίας μονάδας.

Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 23.000 τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Αύγουστο. Αντιθέτως, οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν υποχώρηση κατά 5.000.

Το προσαρμοσμένο ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία υποχώρησε το Σεπτέμβριο σε 5,6%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιανουάριο του 1992, οπότε ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων.

Ο Fitch Ratings υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική βαθμολογία της Γερμανικής Τράπεζας, ενώ εκτίμησε πως θα πάρει περισσότερο χρόνο στην Deutsche Bank να αναβιώσει την ανάπτυξη, στο πλαίσιο των σχεδίων αναμόρφωσης που αποκαλύφθηκαν το Μάρτιο.

Η βαθμολογία της Τράπεζας υποχώρησε σε "ΒΒΒ+", δηλαδή στην τρίτη χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα στον Fitch, από "Α". To outlook διαμορφώθηκε σε "σταθερό".

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δεν κατάφερε να αυξηθεί το Σεπτέμβριο και η υποβόσκουσα αύξηση τιμών αποδυναμώθηκε, μεταδίδει το Bloomberg.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για την Περιοχή αυξήθηκε κατά 1,5%, μια άνοδος που συνάδει με εκείνη του Αυγούστου και δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των αναλυτών.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι καταναλωτικές δαπάνες επιβραδύνθηκαν τον Αύγουστο.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,1% τον Αύγουστο, μετά από άνοδο 0,3% τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), ο δείκτης πληθωρισμού που παρακολουθεί η Fed, σημείωσε άνοδο 0,2% τον Αύγουστο. Σε ετήσια βάση, η άνοδος του δείκτη παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,4%.

Εν τω μεταξύ, το προσωπικό εισόδημα σκαρφάλωσε 0,2%, πάνω από την πρόβλεψη για άνοδο 0,1%. Το ποσοστό αποταμίευσης παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,6%.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 95,1 μονάδες αυτόν τον μήνα από 96,8 μονάδες τον Αύγουστο και από 95,3 μονάδες που ήταν η προκαταρκτική μέτρηση.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε στις 111,7 από 110,9 μονάδες, ενώ ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησε στο 84,4 από 87,7.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 875 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 10 Απριλίου 2018.

"Επενδύσεις €700 εκατ. από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα θα χρηματοδοτηθούν από την Τράπεζας Πειραιώς μετά τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για έκδοση καλυμμένου ομολόγου που υπογράφηκε σήμερα στην Αθήνα", στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου της Πειραιώς, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, η Πειραιώς θα εκδώσει ένα νέο 5ετές καλυμμένο ομόλογο ύψους €500 εκατ. τον Οκτώβριο του 2017, το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Καλυμμένων Ομολόγων της Τράπεζας, ύψους €10 δισ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών των εταιρειών Προοδευτική και ΑΕΓΕΚ.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε την συνεδρίαση με ανοδικές διαθέσεις και βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 761,95 μονάδες, για να ακολουθήσει "άτακτη" υποχώρηση μέχρι τις 751,67 (-0,41%). Η συνέχεια είχε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 753,35 (-0,19%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 755,61 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,11%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 56,9 εκατ., από τα οποία τα 4,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΣΑΡ). Το 56,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, "απασχολήθηκε" από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, Viohalco και ΔΕΗ, δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος", ενώ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Motor Oil, Fourlis και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Eurobank, Grivalia, Folli Follie Group, ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ και Viohalco.

Υποδεέστερη της αρχικής η τελική εικόνα με 51 ανοδικές μετοχές, έναντι 57 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 7%.

Σημαντικές οι αλλαγές στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., στο τέλος του χρηματιστηριακού εννεαμήνου: ΕΕΕ (10,393 δισ.), ΟΤΕ (5,014 δισ.), ΟΠΑΠ (2,885 δισ.), Εθνική (2,625 δισ.) και Alpha Bank (2,578 δισ. ευρώ).

----ΧΠΑ

Με σημαντική υποχώρηση ολοκληρώθηκε η εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σημαντική καθίζηση παρουσίασε ο όγκος συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (82.631 συμβόλαια).

Στα 4.368 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.565 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.373, 1.252 για τον Οκτώβριο και 121 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1975,5) κινήθηκε μεταξύ 1.972 και 2.004 μονάδων και γύρισε σε υποτίμηση 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Alpha Bank, 33.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.318), Εθνική (56.650), MIG (1.362), Alpha Bank (7.814), Viohalco (245), ΟΤΕ (171), Μυτιληναίο (322), Cenergy (300), Πειραιώς (6.013), ΔΕΗ (1.120), ΑΔΜΗΕ (109), Lamda Development (321), ΕΥΔΑΠ (154), ΓΕΚ (168).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 59.207, Eurobank 46.931, Εθνική 98.109, Alpha Bank 37.091, Μυτιληναίο 10.312, Viohalco 10.251.

Έκλεισαν θέσεις "long" σε Πειραιώς και ΔΕΗ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 2.770.785 τεμ., (από 8.122.707 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 28.057.312 τεμ. (28.057.312), Πειραιώς 5.978.041 τεμ. (5.978.051) και Eurobank 10.244.228 τεμ. (10.244.228).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v