Αν η χθεσινή συνεδρίαση απογοήτευσε κλείνοντας το σύνολο των μετοχών των συστημικών Τραπεζών και συνολικά 10 μετοχές του FTSE25, στο χαμηλό ημέρας, ακόμα μία απογοήτευση επεφύλαξε το Χ.Α. κατά την σημερινή συνεδρίαση, με τον ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο που επιβεβαίωσε την απόλυτη απουσία Ξένων χαρτοφυλακίων, αλλά και με την αδυναμία του Γενικού Δείκτη (στη σκιά και της γνωστοποίησης ότι αποχωρούν οι θεσμοί με πρόοδο αλλά και τρία κρίσιμα θέματα ανοικτά) να κρατήσει το θετικό πρόσημο και τιμές υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 650 μονάδων, κλείνοντας πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας.
Και αν μέχρι ενός σημείου η επιφυλακτικότητα των ενεργών παικτών ήταν απόλυτα δικαιολογημένη, περιμένοντας τις δηλώσεις Draghi, μετά και τις νέες Γερμανικές πιέσεις για περιστολή, ή και πλήρη κατάργηση του "QE", μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, που διατήρησε τα υφιστάμενα δεδομένα, η αδυναμία της Αγοράς εξέπληξε και τους πλέον απαισιόδοξους.
Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤ, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ αμέσως μετά ο Mario Draghi επανέλαβε πως "η Κεντρική Τράπεζα αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά, ή και χαμηλότερα επίπεδα και το QE θα συνεχιστεί. .
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, το κλίμα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει επιφυλακτικό, καθώς οι ενεργοί παίκτες και όχι μόνο, ανησυχούν για πιθανή "σαλαμοποίηση" της αξιολόγησης με κάποιες εκκρεμότητες να πηγαίνουν πίσω, εξέλιξη που θα κρατήσει σε αυξημένη επιφυλακτικότητα την πραγματική Οικονομία και αυτό θα συνεχίσει να φαίνεται στο ταμπλώ του Χ.Α..
"Η Αγορά αναζητά πατήματα για να κινηθεί υψηλότερα, αλλά η επιφυλακτικότητα με την οποία, φυσιολογικά, αντιμετωπίζεται η Ελληνική Κυβέρνηση και η ατέρμονη διαπραγμάτευση στην οποία, εν τέλει, έχουμε εισέλθει δεν επιτρέπει αισιοδοξία, τουλάχιστον μέχρι να δούμε κάτι χειροπιαστό. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου παραμένει υψηλότερα του 7%, ενώ υπό αυτές τις συνθήκες μόνο τα εταιρικά αποτελέσματα μπορούν να κινήσουν το ενδιαφέρον. Την Δευτέρα ανακοινώνουν αποτελέσματα για την χρήση 2016 οι Motor Oil και Eurobank", τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.
Εδώ αξίζει να επισημανθεί η σημαντική επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετώπισε, σήμερα, τις τελευταίες εξελίξεις η Αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων σημείωσαν μικρή άνοδο (στο 7,24% η απόδοση του 10ετους), με τους εκεί "επαγγελματίες" να μην περιμένουν κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και από το σημερινό EwG (21.00 ώρα Ελλάδος).
Στη συνολική λύση που θα οδηγήσει στην ένταξη στο "QE" και θα ανοίξει τον δρόμο για έξοδο στις Αγορές, επέμεινε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες. Όπως είπε, στόχος μέχρι το Eurogroup της 20/3 είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για το "SLA" και να έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές σε σχέση με την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για την περίοδο μετά το 2019.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη, "στην εντολή του Πρωθυπουργού "τρέξτε τη διαπραγμάτευση - κλείστε θέματα" αποδίδεται, από Κυβερνητικές πηγές, η σημαντική πρόοδος που έχει συντελεστεί το τελευταίο τριήμερο.
Κατά 100 εκατομμύρια ευρώ μειώθηκε το όριο του ELA μετά από εισήγηση της ΤτΕ προς την ΕΚΤ και πλέον αντιστοιχεί σε 46,2 δισ. ευρώ, έως και την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος. Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 0,1 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των Ελληνικών Τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του Ιδιωτικού τομέα".
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των Δεικτιοβαρών μετοχών υποχώρησαν από τα πρωινά υψηλά και οι περισσότερες ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας,, ή πολύ κοντά σε αυτό, επαναλαμβάνοντας την χθεσινή μίνι "ψυχρολουσία" (!)
Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Από τους παραπάνω τίτλους, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το "πάλεψε" περισσότερο η μετοχή της Τρ. Πειραιώς, στον απόηχο της επίλυσης του διοικητικού προβλήματος, με τον ορισμό του νέου διευθύνοντα συμβούλου.
Ο τίτλος αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,183 ευρώ (+3,39%), μέχρι τις τελικές δημοπρασίες κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, όμως το "κουδούνι" της λήξης βρήκε την μετοχή αμετάβλητη στα χαμηλά ημέρας των 0,178 ευρώ, με οριακά κέρδη 0,56%. Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στα 0,174 ευρώ και ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στα 0,182 ευρώ.
Μένοντας στο ταμπλώ των Τραπεζικών μετοχών, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Τρ. Ελλάδος, υποχωρώντας μέχρι τα 12,00 ευρώ (-4,00%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 12,03 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 3,76%
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Τράπεζας ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2016, € 0,6720 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: € 0,40555 ανά μετοχή).
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα υψηλά ημέρας ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 781,43 μονάδες (+1,96%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στις 766,78 μονάδες, με ημερήσιες κέρδη 0,05%.
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η εμφανής έλλειψη διάθεσης ανάληψης θετικών πρωτοβουλιών και από τον μη Τραπεζικό 25αρη, με αποτέλεσμα μόλις τέσσερις τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Αεροπορία Αιγαίου (+1,84%), ΕΧΑΕ (+1,07%), ΟΛΠ (+1,03%, με τριψήφιο όγκο συναλλαγών) και Τιτάν (+2,34%) να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση με αξιοσημείωτα κέρδη.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι δήλωναν στα πρωινά reports οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, εκτιμώντας ότι η αργή πρόοδος στην διαπραγμάτευση θα βελτιώσει την ψυχολογία των ενεργών παικτών και κατ΄ επέκταση και τις αποτιμήσεις στο ταμπλώ του Χ.Α.
Δυστυχώς η νέα απογοητευτική κίνηση της Αγοράς, σήμερα, με κλείσιμο των βασικών δεικτών και με οριακές απώλειες, κατέδειξε ότι το Χ.Α. "κουράστηκε" να ανεβαίνει με προσδοκίες και χρειάζεται κάτι πιο "χειροπιαστό" προκειμένου να επιχειρήσει την ανοδική διαφυγή, με αυξημένο τζίρο.
Από την άλλη, αξίζει υποσημείωσης ότι οι χαμηλές συναλλαγές και η "δυσκίνητη" εικόνα της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν απέτρεψε ικανό αριθμό τίτλων από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση να χαρίσουν "συγκινήσεις" στους εναπομείναντες "θαυμαστές" των "ελαφρών ταξιαρχιών" (!)
Έτσι συνεχίστηκε η κινητικότητα στον κλάδο Υγείας (Ιασώ +1,82%, Υγεία +8,81%), καθώς δεν αποκλείεται αύριο κιόλας να υπάρξει σημαντική είδηση που θα αφορά τον κλάδο.
Επέστρεψαν οι αγοραστές στην Παπουτσάνης (+5,13%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Ιντρακάτ (+8,07%), Κρι Κρι (+2,09%) και Unibios (+4,32%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Profile (+4,67%), ενώ "εξαρέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε ο Ικτίνος (+0,63%).
"Ξέφυγε" το "bid" των αγοραστών από τα 4,02 ευρώ (δημόσια πρόταση) στην FHL Κυριακίδης (+2,46%) και δεν μπορούν να αποκλειστούν νεότερες εξελίξεις, ενώ, εν μέσω φημών, τα υψηλά 29 μηνών απειλεί η ΕΛ-ΤΕΧ Άνεμος (+4,35%).
Σε υψηλά 29 μηνών η ΕΛΤΕΧ Άνεμος
Για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., εννοείται ότι οι οριακές, ημερήσιες, μεταβολές, δεν ήταν δυνατόν να αλλάξουν τα τεχνικά δεδομένα. Για τον Γενικό Δείκτη συνεχίζει να υφίσταται το ημερήσιο "stop" του 643, αλλά ο Δείκτης επιμένει να "κρατά αποστάσεις" από το "καυτό" όριο των 661 μονάδων, βασικό επίπεδο αντίστασης που κατοχύρωση μπορεί να δώσει λύση προς το 675.
Ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στις 636 μονάδες και ο εκθετικός στις 641 μονάδες.
Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 600 μονάδες και ο εκθετικός στις 616 μονάδες.
Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,26%), έκλεισε το τεχνικό "χάσμα" στις 1725,81 - 1727,03 μονάδες.
Ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στις 1702 μονάδες και ο εκθετικός στις 1715 μονάδες.
Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 1610 μονάδες και ο εκθετικός στις 1667 μονάδες.
Οι πρώτες αντιστάσεις στις 1751, 1760 και 1771 μονάδες και η πρώτη στήριξη στις 1728 και 1711 μονάδες. "Intraday position short" με "stop" τις 1751 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Έχουμε συμπληρώσει δεκατρείς συνεδριάσεις που η Αγορά κινείται σε ένα στενό εύρος διακύμανσης είκοσι μονάδων ανάμεσα στις 640 και 660 μονάδες. Ταυτόχρονα οι όγκοι συναλλαγών έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα και η καθημερινή παρακολούθηση της συνεδρίασης πολλές φορές είναι μια βασανιστική διαδικασία" τονίζει ο Βαγγέλης Σιούτης.
Τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνουν ξεκάθαρα την στάση αναμονής των επενδυτών παρακολουθώντας τις εξελίξεις γύρω από την αξιολόγηση. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε για μία ακόμη φορά την σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσής της για την πραγματική Οικονομία, τις Τράπεζες, τις επιπτώσεις της στις αποφάσεις της ΕΚΤ για το "QE", τις αξιολογήσεις των Διεθνών Οίκων και την αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Χώρα μας και το Χρηματιστήριο.
Κάθε παράταση, ή σπάσιμο της αξιολόγησης και μεταφορά των σημαντικών αποφάσεων για αργότερα, θα συντηρήσει την αβεβαιότητα και την απραξία.
Σε περίπτωση θετικών εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις, η ανοδική διάσπαση της συσσώρευσης θα ανοίξει το δρόμο για τιμές ακόμη και πάνω από τις 700 μονάδες προς την περιοχή αντίστασης των 725 μονάδων.
Σε αντίθετη περίπτωση (καθυστερήσεων και παράτασης των εκκρεμοτήτων) ο Γενικός Δείκτης θα αναζητήσει στήριξη στη περιοχή του εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών στις 616 μονάδες που δύο φορές στο τρέχον έτος στήριξε τον Δείκτη.
Κλειδί για την πορεία του Γενικού Δείκτη παραμένει ο Τραπεζικός κλάδος που έχει υποαποδώσει για ακόμη μία φορά. Το θετικό είναι ότι προς το παρόν έχει κρατηθεί στη στήριξη του απλού ΚΜΟ 200 ημερών στις 756 μονάδες αλλά είναι πολύ πίσω σε σχέση με τις 867 μονάδες (25/1), ή 891 μονάδες (12/1) που ήταν, όταν ο Γενικός Δείκτης ήταν ξανά στις 660 μονάδες.
Σε αντίθεση με τον Τραπεζικό κλάδο, η πλειοψηφία των μετοχών του FTSE Large Cap κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα τιμών, με κάποιες μάλιστα να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα όπως και μια μικρή μερίδα μετοχών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης (ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΕΛΠΕ, ΧΑΚΟΡ, ΚΟΥΕΣ, ΥΓΕΙΑ, ΑΝΕΜΟΣ) .
"Με ενδιαφέρον περιμένουν οι επενδυτές τα αποτελέσματα του σημερινού Euroworking Group, ενώ οι Διεθνείς Αγορές που παραμένουν κοντά στα υψηλά τους, θα έχουν αύριο την προσοχή τους στραμμένη στις ανακοινώσεις για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ενώ την επόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση της Fed (14 - 15 Μαρτίου)" επισημαίνει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Παρέμειναν τα μικτά πρόσημα και στην σημερινή συνεδρίαση, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+0,34%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Hang Seng (-1,18%).
Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, ενώ με οριακά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.
Νέα βύθιση του Πετρελαίου, απώλειες και για τον Χρυσό, με μικρά κέρδη κινείται το Ευρώ.
Ξεκινώντας από την Ασία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα, ενισχύθηκε ελάχιστα το Φεβρουάριο σε σχέση με πέρυσι, κατά 0,8%, έναντι ανόδου 2,5% τον Ιανουάριο, όπως ενημέρωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Η μέτρηση δεν επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των οικονομολόγων της "Wall Street Journal" για άνοδο 1,6%, ενώ παρέμεινε πολύ χαμηλότερα του πλαφόν 3% που έχει θέσει η Κυβέρνηση ως στόχο για τον πληθωρισμό φέτος.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "η Βρετανική Κυβέρνηση αναβάθμισε αισθητά την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη της Χώρας το 2017, στο 2% από 1,4% που είχε εκτιμήσει τον Νοέμβριο. Ωστόσο βλέπει επιβράδυνση από εκεί και μετά, με την ανάπτυξη να εκτιμάται πως θα βουλιάξει μέχρι και στο 1,6% την επόμενη χρονιά", επισημαίνει το CNBC.
Αλλάζοντας Ήπειρο, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας εκτινάχθηκε κατά 20.000 την εβδομάδα που έληξε στις 4 Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Υπουργείο Εργασίας. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση, προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα αυξηθούν στις 238.000 από το χαμηλό των 44 ετών των 223.000 στο οποίο βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα περισσότερο εγχώριου ενδιαφέροντος, φειδωλός στις δηλώσεις του για την πορεία των διαπραγματεύσεων ήταν ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, σημειώνοντας πως "έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αλλά παραμένουν και σημαντικές διαφορές". Ο ίδιος δεν θέλησε να αναφέρει ποια είναι τα σημεία που οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει και που ακριβώς εντοπίζονται οι διαφορές, λέγοντας πως το Ταμείο δεν σχολιάζει διαπραγματεύσεις που βρίσκονται υπό εξέλιξη. Τόνισε επίσης πως δεν θέλει να κάνει εικασίες για το πότε θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών αλλά ξεκαθάρισε ότι απαιτείται πολύ δουλειά, χωρίς να ξεκαθαρίσει αν αναφέρεται στο "SLA", ή τη συνολική συμφωνία. Σε σχέση με το θέμα του χρέους, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι "το ΔΝΤ παραμένει καθαρό στις θέσεις του".
Σύμφωνα με νεώτερο ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "με σημαντική πρόοδο σε όλα τα περιφερειακά θέματα αλλά χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία σε Εργασιακό, Ασφαλιστικό και Φορολογικό ολοκληρώθηκε ένας ακόμα κύκλος συναντήσεων στην Αθήνα ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους Δανειστές. Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών οι Εκπρόσωποι του 'κουαρτέτου' ανέβηκαν στον 11ο όροφο του ξενοδοχείο 'Χίλτον' προκειμένου να μετάσχουν στη συνεδρίαση του EwG, μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ αύριο αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα".
Αμετάβλητο στο 23,1% παρέμεινε τον Δεκέμβριο του 2016 το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ. Τον Δεκέμβριο του 2015 η ανεργία είχε διαμορφωθεί στο 24,1%, ενώ τα στοιχεία για τον Νοέμβριο του 2016 αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, στο 23,1%.
Υψηλότερα των στόχων του προϋπολογισμού, κινήθηκαν τα φορολογικά έσοδα και το Φεβρουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, με βάση τα προσωρινά στοιχεία, τα έσοδα προ επιστροφών διαμορφώθηκαν στα 4,264 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 3,90% το στόχο του προϋπολογισμού των 4,104 δισ. ευρώ. Παράλληλα, δόθηκαν επιστροφές 331 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 33,47% του στόχου των 248 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα, αφαιρουμένων των επιστροφών, διαμορφώθηκαν στα 3,933 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά 2% του στόχου των 3,856 δισ. ευρώ.
Κατόπιν αυτού, στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, τα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού κινήθηκαν τα έσοδα προ επιστροφών, κατά 5,46%, οι επιστροφές κατά 18,57%, και τα έσοδα μετά από τις επιστροφές, κατά 4,52%.
"Στα 300,3 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθούν τα καθαρά κέρδη της Motor Oil το 2016, καταγράφοντας άνοδο 46,5%", προβλέπει η IBG σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί την τιμή - στόχο των 15 ευρώ και τη σύσταση "Buy". Tα EBITDA της εισηγμένης προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 601,5 εκατ., σημειώνοντας άνοδο 22%. Η Motor Oil ανακοινώνει τα αποτελέσματα του 2016 στις 13 Μαρτίου.
Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 654,61 (+0,82%) και 647,68 μονάδων (-0,25%), στις 17.00 βρέθηκε στις 649,44 (+0,02%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 648,85 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,07%.
Ο τζίρος υποχώρησε στα 32,1 εκατ., από τα οποία τα 7,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΑΡΑΙΓ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ), ενώ οι ΟΤΕ, Εθνική και Alpha Bank "απασχόλησαν" το 47% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΠΕΙΡ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ. Αντίθετα δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΟΠΑΠ, Σαράντης και Lamda Development.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Πειραιώς και στο υψηλό ημέρας οι ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και Lamda Development.
Περίπου "ισοβαρής" η τελική εικόνα με 57 ανοδικές μετοχές, έναντι 55 πτωτικών, ενώ η σχετική κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις επέτρεψε σε 12 τίτλους να σημειώσουν κέρδη μεγαλύτερα του 8%.
----ΧΠΑ
Νέα αλλαγή σκηνικού, με υποχώρηση στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνοδεύτηκε από αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και οριακή αύξηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (64.975 συμβόλαια).
Συνεχίστηκε το αξιοσημείωτο το κλείσιμο θέσεων, καθώς στα 4.875 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), από 5.518, 6.140 και 7.308 συμβόλαια, στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις.
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.032, 1.756 για τον Μάρτιο, 1.276 για τον Απρίλιο και 0 για τον Μάιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.731,75) κινήθηκε μεταξύ 1.727 και 1.745,75 μονάδων και έκλεισε με υπερτίμηση 0,2%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (30.000 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.791), Πειραιώς (21.796), Εθνική (25.169), MIG (1.460), Alpha Bank (3.123), Ελ. Πετρέλαια (507), ΔΕΗ (423), ΟΤΕ (523), ΟΠΑΠ (842), Viohalco (156), Μυτιληναίο (270), Ελλάκτωρα (1.158), ΓΕΚ (791), Jumbo (237), Μέτκα (117), ΟΛΠ (421), Τέρνα Ενεργειακή (724).
Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα, στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (24.280), MIG (54.533), Eurobank (46.891), Εθνική (68.644) και Πειραιώς (99.689).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (18.728.038 τεμ.), Alpha Bank (4.329.215 τεμ.), Εθνική (7.745.432 τεμ.) και Eurobank (6.232.157 τεμ.), ΔΕΗ (1.300.415 τεμ.).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.