Οι λίγοι ενεργοί παίκτες στο Χ.Α. δεν μπήκαν στην διαδικασία να αναλάβουν βραχυπρόθεσμα "στοιχήματα" για το αν τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα, ή θα αναχωρήσουν σήμερα και επέλεξαν την στάση αναμονής, κάτι που "μεταφράστηκε" στον χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 30 συνεδριάσεων (ο αμέσως χαμηλότερος στις 23/1 με 22,3 εκατ.).
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι μία μικρή ανοδική αντίδραση σημειώθηκε μετά τις δηλώσεις της Ανίκα Μπράιντχαρτ, όμως και αυτή κράτησε ελάχιστα λεπτά και ο Δείκτης επέστρεψε στις συνεχόμενες εναλλαγές προσήμων (μετά τις 16.01 μόνιμα με αρνητικό πρόσημο).
Πιο συγκεκριμένα, "η αποστολή των Θεσμών παραμένει στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστεί η πρόοδος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης", ανέφερε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ, αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας.
Κληθείσα να σχολιάσει δημοσιεύματα του Ελληνικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία οι εκπρόσωποι των Θεσμών αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα, τόνισε πως "παραμένουν στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχίσουν να σημειώνουν πρόοδο προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Εργαζόμαστε στενά με τους υπόλοιπους εταίρους, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής πρόοδος. Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για την ημερομηνία αναχώρησης των θεσμών".
Δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της Αγοράς που συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι το Χ.Α. συνεχίζει να επιδεικνύει αξιοπρόσεκτη ψυχραιμία, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις δηλώσεις - ειδήσεις του τελευταίου διημέρου, δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ιδιαίτερα θετικές, κυρίως για τους παίκτες που επιμένουν να κινούνται με απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Ακόμα και η σημερινή ανακοίνωση της JP Morgan δημιούργησε "δεύτερες σκέψεις", τουλάχιστον σε όσους επιμένουν να βλέπουν τα πράγματα με αρνητική διάθεση.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η ανακοίνωση του Οίκου σύμφωνα με την οποία παύει την κάλυψη των μετοχών των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς, λόγω "αναδιανομής πόρων", από την απαισιόδοξη σχολή σκέψης θεωρήθηκε ότι το πρόσχημα μεταφοράς επενδύσεων είναι δυσμενής εξέλιξη, που επιβεβαιώνει το μειωμένο ενδιαφέρον των Ξένων για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και ότι δεν βλέπουν άμεσα "φως" στα ανοιχτά θέματα της Ελληνικής Οικονομίας.
Από την άλλη και σύμφωνα με τμήμα ανάλυσης Ιδιωτικής ΑΧΕ που επικοινώνησε με Ξένους διαχειριστές, "τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θεωρείται βέβαιο ότι δημιουργούν νέα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών, δίνοντας επιπλέον 'όπλα' στην 'φαρέτρα' του ΔΝΤ, προκειμένου να συνεχίσει να υποστηρίζει τις θέσεις του" και αυτό θα το καταλάβει η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά με σχετική χρονοκαθυστέρηση (!)
"Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο του 2016, δυσκολεύει περαιτέρω την διαπραγματευτική θέση της Κυβέρνησης, η οποία βρισκόταν ήδη στη 'γωνία'. Δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο συνέχισης των πιέσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν και πάλι στις 620 μονάδες τις επόμενες συνεδριάσεις εν αναμονή κλεισίματος της αξιολόγησης. Επίσης, πιθανή είναι μια νέα υποχώρηση του Τραπεζικού κλάδου", αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.
"Με πυραυλικές δοκιμές' ξεκίνησε η νέα εβδομάδα και δεν αναφερόμαστε τόσο σε εκείνες της Β. Κορέας που αναζωπύρωσαν τις γεωπολιτικές ανησυχίες στις Αγορές όλου του Πλανήτη, όσο σε εκείνες της ΕΛΣΤΑΤ για ύφεση 1,1% το δ' τρίμηνο, γεγονός που αποτέλεσε την χαριστική βολή στην ήδη κακή ψυχολογία της Αγοράς από την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις. Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστη ο 'συνήθης ύποπτος', ο Τραπεζικός δείκτης. Η μέχρι πρότινος σημαντική στήριξη των 765 μονάδων μετατρέπεται στην πλησιέστερη αντίσταση. Ενδεχόμενη αποτυχημένη απόπειρα ανακατάληψής της θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την τεχνική εικόνα. Σε αυτήν την περίπτωση αναμένουμε τον δείκτη να κινηθεί προς τις 740 μονάδες. Για την αποκατάσταση της βαριάς τραυματισμένης τεχνικής εικόνας απαιτείται η υπέρβαση της 'διακεκαυμένης ζώνης' που εκτείνεται από τις 780 έως και τις 790 μονάδες, γεγονός που με την σειρά του προϋποθέτει σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Η μετοχή της ΕΤΕ, παρόλο που επέδειξε την καλύτερη συμπεριφορά σε σχέση με τις άλλες Τράπεζες, στο τέλος υπέκυψε στο γενικότερο κλίμα. Στα 0,2370 η πλησιέστερη ισχυρή στήριξη (εδώ έκλεισε σήμερα ο τίτλος) όπου διέρχεται ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 0,2330 ευρώ. Η πλησιέστερη αξιόλογη αντίσταση οριοθετείται από το καθοδικό 'χάσμα' των 0,2460 ευρώ. Για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και αν δεν προκύψει κάποιος θετικός καταλύτης, τα δεδομένα τείνουν, μάλλον, προς το σενάριο της υποχώρησης λόγω της βεβαρημένης ψυχολογίας που έχει 'διαποτίσει' τόσο την Χρηματιστηριακή Αγορά όσο και την Ελληνική Οικονομία", τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι ένα ακόμη μέτωπο -πλην των καταθέσεων και των 'κόκκινων' δανείων- που έχει πληγεί από τις ατέρμονες συζητήσεις μεταξύ της Αθήνας και των Δανειστών είναι η Διατραπεζική Αγορά. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι το τελευταίο δίμηνο οι Ξένοι είναι κουμπωμένοι ως προς τη χρηματοδότηση των Ελληνικών Τραπεζών στην Αγορά repos. Πρόκειται, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, για ένα από τα πλέον σημαντικά πλήγματα καθώς η άντληση ρευστότητας μέσω της Αγοράς repos, και όχι μόνο, είχε συμβάλει, κυρίως τους τελευταίους μήνες του 2016, στη μείωση του δανεισμού από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος. Στους κόλπους των διοικήσεων των Τραπεζών επικρατεί, τις τελευταίες ημέρες, έντονη ανησυχία καθώς εκτιμούν ότι η αξιολόγηση δεν αναμένεται να κλείσει πριν τον Μάιο και τότε θα τεθεί ζήτημα άντλησης περισσότερων κεφαλαίων από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας" με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
"Η Ελλάδα είναι αυτή που θα αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη", σύμφωνα με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κατά τον ίδιο, όπως μεταδίδει το Reuters, "είμαστε ανοικτοί σε συζήτηση για ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους το 2018 αν είναι απαραίτητο ένα τέτοιο μέτρο. Η ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους δεν είναι θέμα αυτή τη στιγμή και στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος".
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εγχώριων αναλυτών, σαν πιθανότερο σενάριο δείχνει αυτό της διατήρησης των χαμηλών τζίρων, καθώς τα Ξένα χαρτοφυλάκια παραμένουν απόντα διατηρώντας την εικόνα της συναλλακτικής απαξίωσης.
Σύμφωνα με τους ίδιους, "τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο ήταν απογοητευτικά και έδειξαν ότι τα επιπλέον φοροεισπρακτικά μέτρα και η διακράτηση υψηλών πλεονασμάτων από την Κυβέρνηση χωρίς να ρίχνει χρήματα στην Αγορά μέσω πληρωμής υποχρεώσεων, επιβαρύνουν την οικονομική θέση της Χώρας. Οι ενεργοί παίκτες προσπαθούν να τιμολογήσουν στις υπάρχουσες αποτιμήσεις τον χρόνο που θα χρειαστεί για να κλείσει η αξιολόγηση. Έχουμε μια αύξηση του ασφαλίστρου κινδύνου".
Το τελευταίο έδειξε σήμερα και η Αγορά ομολόγων, όπου σημειώθηκε "διακριτική" επανεμφάνιση πωλητών, η οποία σαν αποτέλεσμα την σχετική αύξηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, "η Χρηματιστηριακή Αγορά δεν διορθώνει βίαια γιατί ποντάρει ότι θα κλείσει η αξιολόγηση και θα υπάρξει κάποιας μορφής συμφωνία, έστω και πολύ καθυστερημένα. Για τον λόγο αυτό δεν βλέπουμε βίαιες πωλήσεις, ή κινήσεις πανικού. Όμως όσο καθυστερεί η αξιολόγηση, θα ενεργοποιείται η πλαγιοκαθοδική κίνηση".
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η συνεχιζόμενη αδυναμία του Τραπεζικού κλάδου, οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις σε λίγους, μη Τραπεζικούς, τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης και η μικρή κινητικότητα για μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.
Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, μόνο δύο μετοχές κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Lamda Development (+1,76%) και ΕΕΕ (+0,09%).
Ο πρώτος τίτλος είχε κλείσει κατά την χθεσινή συνεδρίαση πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας με ημερήσιες απώλειες 2,16%, ενώ η μετοχή της ΕΕΕ, που παρεμπιπτόντως ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας, ερχόταν από επτά πτωτικές συνεδριάσεις και δύο ανοδικές στις τελευταίες εννέα.
Η μετοχή με την μεγαλύτερη συμμετοχή στον Γενικό Δείκτη (11,44%) παραμένει "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 20,68 ευρώ.
Μεταφερόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, έξι ανοδικές συνεδριάσεις και δύο πτωτικές, στις τελευταίες οκτώ, αθροίζει ο τίτλος της Τρ. Ελλάδος (+0,72%), που προσπαθεί να επαναπροσεγγίσει τα υψηλά τρέχοντος έτους. Αν συνεχίσει να κινείται πλαγιοανοδικά, ίσως χρειάζονται προσοχή οι επόμενες αντιστάσεις στα 12,79 και 12,95 ευρώ.
Αύξησε σημαντικά τις συναλλαγές, αλλά δεν μπόρεσε να "ντουμπλάρει" τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Άβακας (0%), ανέβηκε ψηλότερα το "παράξενο" "bid" στην FHL Κυριακίδης (+0,25%), που αργά αλλά σταθερά απομακρύνεται από την τιμή της δημόσιας προσφοράς στα 4,02 ευρώ, προσπάθεια "διακριτικού" μαζέματος στην Κρι Κρι (0%) που θα χρειαστεί αυξημένη προσοχή αν δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1,97 ευρώ, ενώ με θετικό πρόσημο αλλά στο χαμηλό ημέρας ολοκλήρωσε την συνεδρίαση ο ΟΛΘ (+0,80%).
H μετοχή του ΟΛΘ από την αρχή του χρόνου
Σε περίπτωση ξαφνικής αύξησης των συναλλαγών χρειάζεται και αυξημένη προσοχή, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών (24/3). Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 189,5 εκατ., όταν στις 30/6/2016 η εισηγμένη είχε ταμείο 78,6 εκατ. και μηδενικό δανεισμό (!)
Ξαφνική συναλλακτική αφύπνιση για Αιολική ΑΕΕΕΧ (+9,32%), αλλά και για την Ιντερτέκ (-7,25%), ενώ "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσε η Ικτίνος (+2,59%), που έκλεισε σε νέα υψηλά 4μηνου (βλ. διάγραμμα).
Σε υψηλά 4μήνου η μετοχή της Ικτίνος
Τεχνικά, τα δεδομένα δεν άλλαξαν για τον Γενικό Δείκτη, καθώς κατόρθωσε εκ νέου, κλείσιμο υψηλότερα των 642 μονάδων, που είναι η κύρια στήριξη και το "stop" στο "long". Μια διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 625. Αντίστοιχα το 660 είναι κύρια αντίσταση που κατοχύρωση θα δώσει συνέχιση στο 675.
To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Παραμένει ανοιχτό το χθεσινό τεχνικό "χάσμα" στις 648,41 - 649,15 μονάδες.
Ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στις 636 μονάδες και ο εκθετικός στις 640 μονάδες.
Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 600 μονάδες και ο εκθετικός στις 615 μονάδες.
Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,06%), παραμένει ανοιχτό το χθεσινό "gap" στις 1732,42 - 1734,72 μονάδες.
Ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στις 1702 μονάδες και ο εκθετικός στις 1713 μονάδες.
Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 1612 μονάδες και ο εκθετικός στις 1664 μονάδες.
Το 1706 κοντινή στήριξη που μόνο διάσπαση μπορεί να μας δώσει το 1693. Το 1735 κοντινή και το 1747 κύρια αντίσταση. "Intraday position short" με "stop" τις 1762 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Την πεπατημένη οδό φαίνεται να επιλέγει και πάλι η Κυβέρνηση στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους Δανειστές" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.
Οδηγεί, δηλαδή, τη διαδικασία σε συνεχή παράταση, είτε επειδή κρίνει ότι αυτό συνιστά την ενδεδειγμένη τακτική, είτε επειδή αδυνατεί να διαχειριστεί το κόστος των επιλογών που συνεπάγεται το κλείσιμο της συμφωνίας, με δεδομένα τα ζητούμενα στα Δημοσιονομικά, το Ασφαλιστικό, το Εργασιακό και την Ενέργεια.
Έτσι, η προοπτική να κλείσει η αξιολόγηση μετατίθεται για το Eurogroup του Απριλίου, χωρίς αυτό να συνιστά μια προοπτική με μετρήσιμη προοπτική υλοποίησής της. Η αβεβαιότητα δηλαδή καλά κρατεί, με εμφανείς πλέον παρενέργειες στην Οικονομία που ήδη καταγράφει την αρνητική επίδοση στο τελευταίο 4μηνο του 2016, καθώς οι προσδοκίες για κλείσιμο συμφωνίας το Δεκέμβριο είχαν ακυρωθεί.
Το σκηνικό, δε, του 1ου διμήνου με αιχμή την καταγραφόμενη μείωση εμπιστοσύνης προς το Τραπεζικό Σύστημα που ήδη οδηγούν σε επισημάνσεις τη Moody’s και την J.P.Morgan στις εκθέσεις τους, οδηγεί στην εκτίμηση για ακόμη και για συνέχιση της ύφεσης και για το 2017, διαψεύδοντάς τις αισιόδοξες προβλέψεις που έχουν διατυπωθεί.
Αναπόφευκτα, η εικόνα του Χρηματιστηρίου συνεχίζει να είναι αρνητική με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλές. Αντιθέτως, έξαρση σημειώνεται στα συμβόλαια Παραγώγων (+51,30% έναντι του Ιανουαρίου) καθώς οι συμμετέχοντες επενδυτές κινούνται με αποκλειστικά βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα στις τοποθετήσεις της. Όμως, μια Αγορά από την οποία έχουν κηρύξει ουσιαστική αποχή οι επενδυτές μακράς πνοής και τα επενδυτικά κεφάλαια, δύσκολα μπορεί να διεκδικήσει προϋποθέσεις μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας και ούτε την οργανική σύνδεσή της με την πραγματική Οικονομία, καθώς αγνοείται ακόμη και η αντικειμενική διαπίστωση ότι πλειάδα καλών εταιρειών καταγράφουν θετικές αποδόσεις τα τελευταία 5 - 7 έτη!
Πάντως, η στάση των επενδυτών εξωτερικού δεν έχει ουσιωδώς αλλάξει, με τις ρευστοποιήσεις να είναι μάλλον ελεγχόμενες και τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε οριοθετημένο εύρος, αδυνατώντας ωστόσο να υπερβεί το όριο των 660 μονάδων που είχε καταγραφεί στις αρχές του περσινού Ιουνίου, οπότε είχε ολοκληρωθεί η 1η αξιολόγηση!
Ομολογουμένως, η υπομονή τους, είτε γιατί τελικώς πιστεύουν ότι τελικά θα συντελεστεί και η 2η αξιολόγηση είτε γιατί είναι εγκλωβισμένοι, είναι ανεξάντλητη…
Στο μεταξύ, οι Διεθνείς Αγορές διαφαίνεται ότι αδυνατούν να συνεχίσουν την καταγραφή των συνεχόμενων ρεκόρ, ιδιαίτερα στην Wall Street. Η Federal Reserve ανήγγειλε, ουσιαστικά, την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή επιτοκίων το Μάρτιο, ενώ οι Αγορές θα περιμένουν πλέον την εξειδίκευση των μέτρων του Προέδρου Trump σε συνέχεια της ομιλίας του Κογκρέσο. "Η στάση αναμονής είναι εκείνη που επιλέγεται από τους πλέον συνετούς επενδυτές, που ευλόγως δεν έχουν ξεχάσει το πρόσωπο του Αμερικανού Προέδρου κατά το πρώτες ημέρες της Προεδρίας, ανησυχώντας δηλαδή για την διατήρηση της κανονικότητας στην Παγκόσμια Οικονομία" τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μικτά πρόσημα επικράτησαν κατά την δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Kospi (+0,61%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-0,18%).
Η ίδια μικτή εικόνα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, υποχωρούν χαμηλότερα Χρυσός και Ευρώ.
Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε το βασικό επιτόκιο σταθερό στο 1,5% όπως αναμενόταν. Τα επιτόκια βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο από τον Αύγουστο.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας αυξήθηκαν μετά από οκτώ μήνες πτώσης τον Φεβρουάριο και επέστρεψαν πάνω από το ψυχολογικό όριο των $3 τρισ., σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας. Τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά $6,92 δισ. σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στα $3,005 τρισ., μετά από μια πτώση 12,31 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της "The Wall Street Journal" ανέμεναν πτώση 28% τον Φεβρουάριο.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προειδοποίησε από τις Βερσαλλίες πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βρεθεί σε κίνδυνο αν δεν επιτρέψει σε κάποια Κράτη - Μέλη της να προχωρήσουν σε βαθύτερη ένωση. "Πρέπει να έχουμε το θάρρος να αφήσουμε κάποιες Χώρες να προχωρήσουν μπροστά, αν δεν θέλουν όλοι να συμμετέχουν. Μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων είναι αναγκαία, διαφορετικά μπορεί να κολλήσουμε", ανέφερε η κα. Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη τύπου με τους Ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Οι παραγγελίες στα Γερμανικά εργοστάσια εμφάνισαν τον Ιανουάριο τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων οκτώ ετών. Έπειτα από προσαρμογή για εποχικές μεταβολές και πληθωρισμό, οι παραγγελίες υποχώρησαν 7,4% από το Δεκέμβριο, οπότε αυξήθηκαν κατά 5,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2009, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 2,5% κατά μέσο όρο. Σε ετήσιους όρους, οι παραγγελίες υποχώρησαν κατά 0,8%.
Οι Βρετανικές πωλήσεις μειώθηκαν το Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Ένωση Εμπόρων "British Retail Consortium" αναφέροντας πως οι πωλήσεις "like for like", μια μέτρηση που εξαιρεί τις αλλαγές στον αριθμό των πωλητών λιανικής και των μεγεθών των καταστημάτων, υποχώρησαν κατά 0,4% σε ετήσιους όρους κατά την περίοδο των τεσσάρων εβδομάδων από τις 29 Ιανουαρίου μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου.
Οι συνολικές πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο 0,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρονιάς, έναντι ανόδου 1,1% το Φεβρουάριο του 2016, τόνισε το "BRC". Ο ρυθμός ανάπτυξης στις συνολικές πωλήσεις ήταν κάτω του μέσου όρου τριών μηνών, 0,8%, καθώς και του μέσου όρου 12 μηνών του 0,9%.
Σταθερός στο 0,4% παρέμεινε το δ' τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ενώ σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 1,7%, έναντι του 1,8% το προηγούμενο τρίμηνο. Τα τελικά στοιχεία επιβεβαίωσαν την αρχική εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% σε τριμηνιαία και κατά 1,7% σε ετήσια βάση.
Αλλάζοντας Ήπειρο, τo εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών τον Ιανουάριο. Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 9,6%, στα $48,5 δισ. Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 2,3%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2015, ενώ οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 0,6%.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι εξελίσσει ένα σχέδιο που θα ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό στη Φαρμακοβιομηχανία και θα οδηγήσει χαμηλότερα τις τιμές. Μετά το "tweet" του Αμερικανού Προέδρου, οι μετοχές των Φαρμακευτικών εταιρειών κινούνται χαμηλότερα.
"Η μέτρια ανάκαμψη της Παγκόσμιας Οικονομίας κινδυνεύει από τον οικονομικό εθνικισμό και τις αποκλίνουσες πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών", σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο οποίος προβλέπει περιορισμένη οικονομική ανάπτυξη.
Ο Οργανισμός εκτιμά πως η Παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3,3% φέτος, ενώ το 2018 θα αυξηθεί στο 3,6%. Πρόκειται για προβλέψεις αμετάβλητες σε σχέση με τον Νοέμβριο.
Ο Οργανισμός εκτιμά πως, με τη χαλαρή νομισματική και ένα μέρος της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, η ανάπτυξη θα είναι σταθερή στο 1,6% φέτος και του χρόνου.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, βλέπει οικονομική ανάπτυξη 2,4% φέτος, χάρη στην σταθεροποίηση της εγχώριας ζήτησης, από 2,3% που είχε εκτιμήσει τον Νοέμβριο. Η Οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,8% το 2018, από προηγούμενη πρόβλεψη για 3%.
Στη Βρετανία, η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί από 1,6% φέτος, σε 1% το 2018. Ο ΟΟΣΑ είχε, προηγούμενα, προβλέψει ανάπτυξη 1,2% για το 2017 και για το 2018.
Στην Ιαπωνία η δημοσιονομική χαλάρωση αναμένεται να οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη 1,2% φέτος, αλλά επιβράδυνση πίσω στο 0,8% το 2018. Οι προηγούμενες προβλέψεις έκαναν λόγο για 1% το 2017 και 2018.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό "δεν υπάρχουν πραγματικά 'θεμέλια' ακόμη, για να υποστηριχθεί αυτό που έχουμε δει ιδιαίτερα στις Αγορές μετοχών. Κάποια στιγμή, οι Αγορές θα ξαναπροσγειωθούν και θα δούμε τι είδους ευπάθειες θα αποκαλύψει αυτό".
Ο ΟΟΣΑ εξέφρασε ανησυχίες για τα μεγάλα χρέη που έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία χρόνια σε μια περίοδο ανόδου των επιτοκίων, αλλά και ταυτόχρονης αύξησης στις τιμές κατοικιών ορισμένων Χωρών όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Σουηδία και η Βρετανία, αύξησης με ρυθμούς που συχνά προμηνύουν οικονομική πτώση.
Ο Οργανισμός σημείωσε πως "οι 'επιπόλαιες' αγορές περιουσιακών στοιχείων ενισχύουν την πεποίθησή του πως είναι καιρός οι Κεντρικές Τράπεζες να δώσουν τέλος στο ρόλο τους, ως κύριου παρόχου οικονομικής τόνωσης.
Επιστροφή στο ΧΑ
"Το ενδεχόμενο αποχώρησης από το ευρώ άλλης Χώρας Μέλους, πλην της Ελλάδας, παραμένει πολύ μικρό, ωστόσο, μπορεί να αυξηθεί σημαντικά φέτος λόγω της αύξησης των αντιευρωπαϊκών κομμάτων", σημειώνει η Moody's Investors Service.
"Αν και είναι απίθανο τα κόμματα αυτά να εξασφαλίσουν αρκετή εκλογική στήριξη για να ζητήσουν εντολή για έξοδο από την Ευρωζώνη στο κοντινό μέλλον, ωστόσο μπορούν να επηρεάσουν τις εκλογικές ατζέντες, αποδυναμώνοντας δυνητικά την στήριξη προς τη συμμετοχή στην Ευρωζώνη", σύμφωνα με τον Οίκο αξιολόγησης.
"Η έξοδος οποιασδήποτε Χώρας από τη Νομισματική Ένωση θα αποτελούσε μια υπαρξιακή στιγμή για την Ευρωζώνη", αναφέρει η Moody's, σημειώνοντας πως θα έδειχνε αδιαμφισβήτητα πως η Νομισματική Ένωση δεν είναι αδιαίρετη.
Συνάντηση με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κ. Klaus Regling είχε σήμερα στο Λουξεμβούργο αντιπροσωπεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Νικόλαο Καραμούζη, τον Αντιπρόεδρο κ. Βασίλειο Ράπανο, τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Σπυρίδωνα Παπασπύρου, τη Γενική Γραμματέα κα Χαρίκλεια Απαλαγάκη, και τον Πρόεδρο της Επιτροπής CFO κ. Βασίλειο Ψάλτη.
Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο στα 11,1 ευρώ για τη μετοχή του ΟΤΕ θέτει η Eurobank Equities σε έκθεσή της μετά τα αποτελέσματα 2016, στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy" για τον τίτλο.
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 646,23 (+0,42%) και 640,57 μονάδων (-0,46%) και όπως προαναφέρθηκε, μετά τις 16.01 μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στις 643,05 (-0,07%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 643,16 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,05%.
Ο τζίρος υποχώρησε στα 25,3 εκατ., από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ, ΜΟΗ, ΒΙΟ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ), ενώ ΟΤΕ, Εθνική και Alpha Bank απέσπασαν το 44% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο η ΓΕΚΤΕΡΝΑ δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο.
Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλην την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μέτκα και Lamda Development.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και Μέτκα και στο χαμηλό ημέρας οι Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ και ΟΛΠ.
"Ισοπαλία" δείχνει η τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές, έναντι 48 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση μικρής υποχώρησης, η σημερινή στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να ενισχύονται στα συμβόλαια του δείκτη και να παρουσιάζουν σημαντική υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (51.832 συμβόλαια).
Τουλάχιστον αξιοπρόσεκτο το κλείσιμο θέσεων, καθώς στα 6.140 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), από 7.308 χθες (!)
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.581, 2.212 για τον Μάρτιο και 1.369 για τον Απρίλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.715,25) κινήθηκε μεταξύ 1.710 και 1.727 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.869), Πειραιώς (11.392), Εθνική (16.164), MIG (817), Alpha Bank (4.808), Ελ. Πετρέλαια (211), ΔΕΗ (208), ΟΤΕ (353), ΟΠΑΠ (190), Viohalco (376), Μυτιληναίο (129).
Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα, στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (23.753), MIG (55.295), Eurobank (46.403), Εθνική (57.135) και Πειραιώς (103.841).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (18.728.038 τεμ.), Alpha Bank (4.329.215 τεμ.), Εθνική (9.943.051 τεμ.) και Eurobank (6.232.157 τεμ.), ΔΕΗ (1.300.415 τεμ.).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.