Με το βλέμμα στην Deutsche Bank σήμερα και στην ΕΚΤ την Πέμπτη ξεκινά για τις ευρωαγορές η εβδομάδα. Με το ΧΑ να παραμένει εγκλωβισμένο στην αβεβαιότητα της διαπραγμάτευσης και τη... μάχη με τον χρόνο, καθώς όσο παραμένουν άκαρπες οι συζητήσεις των δανειστών - Αθήνας, τόσο απομακρύνεται το ορόσημο (και) της 20ής Μαρτίου. Έτοιμη για... παράταση η διαπραγμάτευση, σημείωνε νωρίτερα η Έλενα Λάσκαρη, με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου να αναμένεται να αναχωρήσουν αύριο από την Αθήνα, χωρίς συμφωνία για ακόμη μία φορά.
Στο αναλυτικό ρεπορτάζ της Έλενας γίνεται αναφορά σε πηγή σύμφωνα με την οποία «...η συμφωνία θα πάρει καιρό, δεν θα κλείσει έτσι εύκολα...», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επανόδου των επικεφαλής μετά τη συνεδρίαση του EwG την ερχόμενη Πέμπτη. Είναι προφανές πως αυτά τα νεότερα δίνουν προβάδισμα στους short. Στο σχόλιό μας της Κυριακής εστιάσαμε αρκετά στο μέτωπο της Deutsche Bank, καθώς οι εξελίξεις δεν προοιωνίζονται ενθαρρυντικές για τον εμβληματικό γερμανικό κολοσσό, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, για τη στάση των traders στις ευρωαγορές.
Η Deutsche Bank ανακοινώνει αύξηση κεφαλαίου ύψους 8 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι εφαρμόζει ευρύ πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και ότι πρόσφατα άντλησε 4,5 δισ. ευρώ (μέσω ομολογιακών). Συνεκτιμώντας ότι η τιμή της αμκ θα είναι σε σημαντικό discount σε σχέση με την τρέχουσα τιμή, η συνεδρίαση προσφέρεται για τους short στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ε.Ε.
Η στάση των traders στη Φρανκφούρτη, η τάση που θα διαμορφωθεί στα άλλα ευρωχρηματιστήρια, θα βαρύνουν ανάλογα και στο ΧΑ, μετά μάλιστα το άκαρπο των χθεσινών συναντήσεων δανειστών - Αθήνας, με ενδείξεις εμπλοκής (εκ νέου) από την πλευρά του ΔΝΤ.
Στην περιοχή των 650 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 1.736 ο FTSE25 και στις 786 ο τραπεζικός, σημειώνοντας πως η Πειραιώς, με ανακοίνωσή της (της 3ης Μαρτίου), μεταθέτει για εύθετο χρόνο την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αντί της Πέμπτης 9 Μαρτίου, όπως αρχικά είχε προγραμματισθεί.
Σε «πονηρή» συγκυρία οι ευρωπαϊκές αγορές, με τη Φρανκφούρτη στο προσκήνιο, τον ευπαθή τραπεζικό κλάδο σε πίεση όχι μόνο λόγω Deutsche Bank αλλά και λόγω της αδυναμίας εξεύρεσης διεξόδου στο άλλο μέτωπο της MdPdS στην Ιταλία. Σε αυτά να προστεθεί το πρόβλημα της Allianz -την οποία πρόσφατα το ΔΝΤ χαρακτήρισε ως την πιο τοξική τράπεζα- και το ότι η πολιτική χαμηλών επιτοκίων που ακολουθεί ο Ντράγκι επιβαρύνει την κατάσταση, διευρύνοντας περαιτέρω την απόκλιση στα spreads μεταξύ ΗΠΑ- Ευρώπης/Γερμανίας.
Με βάση τις εξελίξεις που μεσολάβησαν από το "κλείσιμο" της συνεδρίασης της Παρασκευής μέχρι και νωρίτερα, πρωί της Δευτέρας, έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί στη... σκακιέρα short vs long, με τους πρώτους να έχουν κερδίσει πόντους έναντι των δεύτερων.
Εστιάζουμε σε DAX και EUR/USD περιμένοντας το ξεκίνημα της συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη, με τον δείκτη να έχει ως στηρίξεις τις 11.928 και 11.800 μονάδες, το stop να έχει μετατεθεί στις 11.722 και τις 12.073 μονάδες ως πρώτη αντίσταση. Στο 1,05 η στήριξη για την ισοτιμία EUR/USD, στο 1,069 η αντίσταση, με αντίστοιχα επόμενα σημεία στο 1,045 (και 1,0380) και στο 1,0810 .
Στο ΧΑ, παρότι η Παρασκευή μάς άφησε με ενθαρρυντική... επίγευση, θα πρέπει να επιστρατευτούν σημαντικές δυνάμεις της αγοράς για να γίνει η διαχείριση της σημερινής συνεδρίασης, την ώρα που η Ευρώπη θα περιμένει την Πέμπτη. Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη ο Μάριο Ντράγκι θα αποσαφηνίσει (;) τη στάση του για QE, επιτόκια, λίγα 24ωρα μετά τη θέση της Τζάνετ Γέλεν της Fed.
Προφανώς το ΧΑ θα συνεχίσει να κινείται στον ρυθμό της διαπραγμάτευσης, ωστόσο σε ένα ενδεχόμενο «γύρισμα» των ευρωπαϊκών αγορών θα επηρεαστεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.
Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, κλάδος που ούτως ή άλλως παραμένει εκτός παιδιάς, όσο ο ΔΤΡ αδυνατεί να υπερβεί την περιοχή 820-825 μονάδων, έχοντας ως κύρια στήριξη και stop στο long σημείο αναφοράς τις 740 μονάδες. Για τον κλάδο, η θέση μας γνωστή εδώ και μήνες, πως όσο δεν δρομολογείται επί της ουσίας η διαχείριση και ο... αφοπλισμός της «βόμβας» των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων, τόσο η θέση των short θα είναι ισχυρότερη. Πόσο δε μάλλον σε μία συγκυρία που η μείωση των (λογιστικών) καταθέσεων μόνο εφησυχασμό δεν επιτρέπει.
Πέραν του τραπεζικού, σε ένα ευρύ μέρος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και δευτερευόντως της μεσαίας (και εσχάτως της μικρότερης) κατηγορίας γίνεται εμφανής η διαφοροποίηση μετοχών/εισηγμένων που υπεραποδίδουν έναντι της αγοράς, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (και) για τη βραχυπρόθεσμη τάση, θυμίζοντας πως το πρώτο triple witching την Παρασκευή 17 Μαρτίου έπεται των εκλογών στην Ολλανδία.
Χωρίς... γέφυρα το χάσμα Αθήνας - ΔΝΤ στα εργασιακά, σημείωνε την Κυριακή το απόγευμα η Ρούλα Σαλούρου, το Der Spiegel υποστηρίζει πως το Βερολίνο φέρεται να μην επιμένει πλέον σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για δέκα χρόνια και το Stratfor προειδοποιεί ότι η ευρωζώνη προετοιμάζεται (;) για τα χειρότερα.
Πρώτη συνεδρίαση εβδομάδας, ενός κύκλου πέντε συνεδριάσεων που, αν μη τι άλλο, ξεκινά με οιωνούς υπέρ των short (στη Φρανκφούρτη), με τους long να πρέπει να διαχειριστούν ένα ενδεχόμενο «γύρισμα» (μετά την τελευταία καλή εβδομάδα) και το ΧΑ να περιμένει τα νεότερα εκτός και εντός συνόρων.
Ο μειωμένος τζίρος των τελευταίων συνεδριάσεων ενδεικτικός της στάσης αναμονής της πλειονότητας των επενδυτών και των traders, η υπερίσχυση (ακόμη) της εκτίμησης πως δανειστές - Αθήνα είναι υποχρεωμένοι να βρουν διέξοδο σε ένα πρόβλημα που στον βαθμό του επηρεάζει τις ισορροπίες στην ευρωζώνη.