ΧΑ: Συνεδρίαση με διακύμανση 4 μονάδων!

Ενδεικτική της επιφυλακτικότητας που τήρησαν οι επενδυτές είναι η οριακή κίνηση του Γενικού Δείκτη σε όλη τη συνεδρίαση. Βοήθειες έδωσε σήμερα ο ΟΤΕ και η Coca Cola. Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές στα μικρομεσαία.

ΧΑ: Συνεδρίαση με διακύμανση 4 μονάδων!

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος, περίπου τεσσάρων μονάδων, αναλώθηκε η σημερινή κίνηση του Γενικού Δείκτη με ενδοσυνεδριακό χαμηλό τις 653,08 (-0,47%) και υψηλό τις 657 μονάδες (+0,13%), ενώ εντυπωσιακό ήταν και το βύθισμα του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων) και όλα αυτά απλά επιβεβαίωσαν τις εντυπωσιακές μεταπτώσεις στην ψυχολογία των ενεργών παικτών, οι οποίες επιβεβαιώνονται και από τα σημαντικά σκαμπανεβάσματα στην μικτή αξία συναλλαγών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλάγια κίνηση και χαμηλές συναλλαγές, ήταν τα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης και στην Αγορά ομολόγων, για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους.

Την ώρα που οι Αμερικανικοί δείκτες "σπάνε τα κοντέρ" και μαζί με αυτά και τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά, με τον Βρετανό FTSE 100 να τους "συναγωνίζεται" στην κατάρριψη των ρεκόρ, το Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει εγκλωβισμένο στην εσωστρέφεια και στην συναλλακτική απαξίωση και μόνο οι επιλεκτικές κινήσεις σε μικρό αριθμό τίτλων, από όλες τις κεφαλαιοποιήσεις, πετυχαίνουν να συντηρούν το ελάχιστο ενδιαφέρον.

Χωρίς αμφιβολία, αν μειωθεί το "Country risk", έστω και από αντανακλαστική κίνηση, το Χ.Α. θα κινηθεί σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα σημειωθεί βίαια διόρθωση στα Ξένα Χρηματιστήρια και αυτός είναι ο κίνδυνος που εσωκλείει το συνεχές "κατενάτσιο" στην επίλυση βασικών θεμάτων στην Οικονομία.

Διότι σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης στις Διεθνείς Αγορές, το Χ.Α. θα υποστεί τις "παράπλευρες" συνέπειες, όχι λόγω των σημαντικών υπεραξιών που θα έχουν προηγηθεί, αλλά διότι είναι Αγορά με "στενή θύρα εξόδου" και σε αυτές τις Αγορές ρευστοποιούν πρώτα θέσεις τα επιθετικά funds του εξωτερικού.

"Το Χρηματιστήριο ανεβαίνει, προεξοφλώντας ότι όλα θα πάνε καλά. Φυσικά ο βασικός λόγος είναι ότι οι ανοικτές θέσεις στα Παράγωγα έχουν μειωθεί πολύ, οπότε κανείς δεν 'σορτάρει' σοβαρά, ενώ οι χαμηλές τιμές αποτρέπουν τους πωλητές. Κάποιος που έχει κρατήσει τις μετοχές του τα χρόνια της κρίσης, δεν έχει λόγο να φοβηθεί σήμερα. Εξάλλου αν κάποια εταιρεία θέλει να αποχωρήσει από το ταμπλώ η πρόσφατη εμπειρία δείχνει ότι προσφέρει υψηλότερο τίμημα από τις τρέχουσες τιμές, ενώ αν είναι επαρκώς μεγάλη, διαπραγματεύεται στο εξωτερικό με παράλληλη διαπραγμάτευση στην Ελλάδα" επισημαίνει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ, Κώστας Φέγγος.

"Η πιθανότητα ένταξης στο 'QE' 'δια στόματος Μέρκελ' δημιούργησε θετικό κλίμα στο Χ.Α., αν και τίποτα δεν επιβεβαιώθηκε ούτε διαψεύστηκε. Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΚΤ είναι ένας ανεξάρτητος Θεσμός και λειτουργεί με κανόνες, οι οποίοι φυσικά και μπορούν να διαφοροποιηθούν, αλλά όχι κατ’ εντολή. Για την περίπτωση του ΟΤΕ, έχουμε επισημάνει ξανά ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Οργανισμού θα ξεπεράσουν τον δανεισμό από το 2018, οπότε και ενδεχομένως να βελτιωθεί σημαντικά η μερισματική απόδοση" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Στην περίπτωση των αποτελεσμάτων χρήσης 2016 του ΟΤΕ εστιάζει και η JP Morgan. Ο Οίκος επισημαίνει ότι τα έσοδα δ' τριμήνου του Οργανισμού, στα 1,027 δισ. ευρώ, υπερβαίνουν τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις κατά 2,7%.  Επίσης, τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA, στα 344 εκατ. ευρώ, υπερέβησαν κατά 0,6% τις εκτιμήσεις, αναφέρει.  Η JP Morgan διατηρεί τη σύσταση "overweight" και την τιμή - στόχο στα 10 ευρώ για τη μετοχή.

Από εκεί και πέρα αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή του Οργανισμού (+1,17%), κινούμενη μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (είχαν προηγηθεί τρεις συνεχόμενες πτωτικές). Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι τα αποτελέσματα του ΟΤΕ έτυχαν σχετικά θετικής υποδοχής από την Αγορά, όμως οι περισσότεροι από τους Εγχώριους και Ξένους αναλυτές, περίμεναν μία πιο γενναιόδωρη μερισματική πολιτική.

Σε κάθε περίπτωση και όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 8,39 ευρώ, παραμένει "long" σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ενώ οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις ζώνες 8,81 - 8,85 ευρώ και 8,91 - 8,96 ευρώ.

Ξεκινώντας από τις λιγοστές ειδήσεις - δηλώσεις - δημοσιεύματα που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση, "Θα υπάρξει συμβιβασμός στην αξιολόγηση αν μετακινηθεί ο καθένας λίγο από τις θέσεις του", δήλωσε στην εκπομπή "Conflict Zone" της Deutsche Welle ο Γερμανός Υφυπουργός Οικονομικών, Γενς Σπαν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου θα πρέπει να εφαρμοστεί μείωση του αφορολόγητου και των καταβαλλόμενων συντάξεων, με στόχο εξοικονομήσεις ύψους 2% του ΑΕΠ. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν 2019 και 2020 αντίστοιχα. 

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "σοβαρές διαφωνίες υπάρχουν μεταξύ Κυβέρνησης και 'κουαρτέτου' στο καυτό ζήτημα της εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

"Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει σύντομα διότι οι καθυστερήσεις θα εμποδίσουν τις δαπάνες και την επενδυτική δραστηριότητα που χρειάζεται η Οικονομία", δήλωσε από την πλευρά του στο Bloomberg ο Μιχάλης Σάλλας.

Σε αντίθεση με τον χθεσινό, θετικό, αιφνιδιασμό, πλησίασαν το απόλυτο οι πρωινές προβλέψεις εγχώριων αναλυτών, όσον αφορά την εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, καθώς επεσήμαναν πως η Αγορά δύσκολα θα μπορούσε να απομακρυνθεί από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Σύμφωνα με τους ίδιους, το Χ.Α. θα συνεχίσει να συσσωρεύει, "βλέποντας τις Διεθνείς Αγορές να κινούνται προς ιστορικά, ή πολυετή υψηλά, με την επιφυλακτικότητα και τους χαμηλούς τζίρους να "απαγορεύουν" την "μετάδοση" του θετικού momentum και στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της Αγοράς που επισημαίνουν πως τόσα χρόνια το Χ.Α. "κουράστηκε και κούρασε" καθώς η προσπάθεια της εγχώριας Οικονομίας μοιάζει με αυτή του Σίσυφου, με την εγχώρια Αγορά να αδυνατεί να δώσει την "φυγή προς τα εμπρός", ώστε να προσελκυστεί το ενδιαφέρον των Ξένων παικτών και να ενισχυθούν οι αποτιμήσεις. Σαφέστατα και υπάρχουν, στο ταμπλώ, αρκετές "φωτεινές εξαιρέσεις" με τίτλους να διεκδικούν πολυετή, ή και ιστορικά υψηλά, όμως ο Τραπεζοβαρής χαρακτήρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και η παρατεταμένη συναλλακτική απαξίωση σε ένα τεράστιο κομμάτι του ταμπλώ, κάνει τους θετικά διακριθέντες να φαίνονται σαν εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα (!)

Και στην σημερινή συνεδρίαση, η επαναβύθιση του τζίρου περιόρισε το όποιο ενδιαφέρον σε ελάχιστους τίτλους, όλων των κεφαλαιοποιήσεων, όμως δεν "απαγόρευσε" τις άκρως ενδιαφέρουσες κινήσεις που σημειώνονται σε μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Επί παραδείγματι, ο τίτλος της Πλαίσιο (+4,9%) συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ με την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 3,63 ευρώ, έδωσε και σήμα εισόδου, καθώς οι τεχνικοί αναλυτές θεωρούσαν το παραπάνω επίπεδο σαν "make or break" μας τόσο σε ημερήσιο όσο και σε εβδομαδιαίο γράφημα.

Το ΚΛΜ (-0,26%) δείχνει να μαζεύει την προσφορά πέριξ των 0,39 ευρώ, με ζητούμενο να δώσει συνέχιση προς τα 0,46 ευρώ.

Ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον και άκρως αξιοπρόσεκτο "bid", παρά την ελάχιστη προσφορά για την Μινέρβα (+30%), μετά την ανακοίνωση της εισηγμένης ότι "προέβη στη σύναψη κοινού ενυπόθηκου ομολογιακού δανείου ποσού 13.400.000 €, με τις Τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha προς τον σκοπό της αναδιάρθρωσης του υφιστάμενου δανεισμού της. Η κάλυψη του δανείου από τις συνεργαζόμενες Τράπεζες και η ολοκλήρωσή των διαδικασιών θα πραγματοποιηθούν έως την 30/4/2017".

Μένοντας χαμηλότερα του FTSE25, "καρέ" πτωτικών συνεδριάσεων για την Frigoglass (-4,67%), που δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα σχετικά πρόσφατα ιστορικά χαμηλά, ενώ αποτέλεσμα "ανοιχτών" εντολών αγοράς ήταν, κατά κύριο λόγο, το σημερινό +8,28% για την Αλουμύλ.

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Χαλκόρ (+5,91%), έξι ανοδικές συνεδριάσεις, μία πτωτική και μία αμετάβλητη στις τελευταίες οκτώ για την Ιντρακόμ (+0,28%), εννέα ανοδικές, μία πτωτική και μία αμετάβλητη στις τελευταίες έντεκα για την Έλαστρον (0%), ενώ τέσσερις ανοδικές και μία πτωτική συνεδρίαση, στις τελευταίες πέντε "μετράει" το Ιασώ (+2,53%).

Οκτώ ανοδικές συνεδριάσεις και μία πτωτική, στις τελευταίες εννέα, για το Υγεία (+4,24%), πάντα με υψηλές συναλλαγές, ενώ επτά θετικές και δύο αμετάβλητες στις τελευταίες εννέα συνεδριάσεις αθροίζει η μητρική MIG (+1,20%).

Απίστευτα πράγματα στην Χατζηκρανιώτης (+16,92%), που συμπλήρωσε "επταρέ" ανοδικών συνεδριάσεων, με αθροιστικά κέρδη 237,78% (!)

Εννοείται ότι οι οριακές, σημερινές, μεταβολές, δεν άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. Για τον Γενικό Δείκτη δεν φαίνεται να απειλείται η σημαντική στήριξη των 600 μονάδων, όμως δεν έγινε εφικτή η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 661 μονάδων, σε κλείσιμο.

To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Μία κατοχύρωση του 661 μπορεί να δημιουργήσει τάση με το επόμενο ουσιαστικό επίπεδο λίγο κάτω από το 800. Σε περίπτωση που χαθεί η ζώνη του 600, τότε θα έχουμε πτωτική λύση, με επόμενο ουσιαστικό επίπεδο στήριξης τις 520 μονάδες.

Προσοχή καθώς η συνεδρίαση της Τετάρτης άφησε "gap" στις 647,72 - 648,88 μονάδες.

Ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στις 635 μονάδες και ο εκθετικός στις 638 μονάδες.
Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 600 μονάδες και ο εκθετικός στις 615 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,11%), το 1742 κοντινή στήριξη με το 1757 κοντινή και το 1772 κύρια αντίσταση. Μία διάσπαση του τελευταίου μπορεί να δώσει συνέχιση. "Intraday position long" με "stop" στις 1719 μονάδες.

Και εδώ η συνεδρίαση της Τετάρτης άφησε τεχνικό "χάσμα", μεταξύ 1731,22 και 1735,95 μονάδων.
Ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών στις 1700 μονάδες και ο εκθετικός στις 1709 μονάδες.
Ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών στις 1612 μονάδες και ο εκθετικός στις 1664 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές στο ΧΑ

"Ανοδικά κινείται, προς το παρόν, η τρέχουσα εβδομάδα μετά από δύο συνεχόμενες ανοδικές, ενώ ταυτόχρονα οι Διεθνείς Αγορές συνεχίζουν να καταγράφουν νέα υψηλά" επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Ο Γενικός Δείκτης έχει επιστρέψει στην περιοχή των 660 μονάδων που στο τρέχον έτος έχει καταγράψει ήδη τρεις κορυφές. Η διάσπαση αυτής της περιοχής είναι κρίσιμη για την πορεία του Δείκτη στο επόμενο διάστημα, αφού θα ανοίξει ο δρόμος για τιμές ακόμη και πάνω από τις 700 μονάδες, προς την περιοχή αντίστασης των 725 μονάδων.

Κρίσιμος παράγοντας για την υπέρβαση αυτή είναι η πορεία του Τραπεζικού κλάδου, που έχει υστερήσει σε σχέση με την υπόλοιπη Αγορά και έχει περιθώρια ανόδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο Γενικός Δείκτης ήταν ξανά στις 660 μονάδες, ο Τραπεζικός δείκτης ήταν στις 867 μονάδες (25/1), ή 891 μονάδες (12/1) ενώ σήμερα κινείται λίγο πάνω από τις 800 μονάδες.

Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει οι εξελίξεις γύρω από την περιβόητη αξιολόγηση, που τόσο πολύ έχει κουράσει τους εμπλεκόμενους στην Χρηματιστηριακή Αγορά, να είναι θετικές και το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο αυτής να είναι σύντομο και να μην αρχίσουν ξανά τα σενάρια για έκβαση "θρίλερ" κοντά στο Καλοκαίρι.

Η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ως το Eurogroup στις 20/3 είναι απαραίτητη, για την ομαλοποίηση του επενδυτικού κλίματος και την δρομολόγηση μιας συνολικής συμφωνίας. Σε αντίθετη περίπτωση, η αβεβαιότητα θα επηρεάσει πιο έντονα την πραγματική Οικονομία και οι στόχοι για την ανάπτυξη και το πλεόνασμα για το τρέχον έτος θα αρχίσουν να φαντάζουν μακρινοί.

Μία διόρθωση ως τον απλό ΚΜΟ 30 ημερών στις 635 μονάδες δεν αλλάζει την βραχυπρόθεσμη ανοδική εικόνα του Γενικού Δείκτη, αλλά διάσπασή του θα προβλημάτιζε αφού επόμενη σημαντική στήριξη παραμένει ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών στις 615 μονάδες, που δύο φορές στο τρέχον έτος στήριξε τον Δείκτη.

Την επόμενη Δευτέρα θα ανακοινωθούν οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ Δ’ τριμήνου ενώ στις 8/3 η Πειραιώς θα ανακοινώσει αποτελέσματα του έτους 2016.

"Την επόμενη Πέμπτη στο Euroworking Group πρέπει να καταγραφεί η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, για να μην χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος" τονίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,52%) και τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη ASX 200 (+1,26%).

Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη, ενώ με απόλυτα ελεγχόμενη υποχώρηση ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Η άνοδος του Δολαρίου, πιέζει χαμηλότερα Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από Ανατολάς, πλεόνασμα 1,3 δισ. δολαρίων Αυστραλίας εμφάνισε το εμπορικό ισοζύγιο της Αυστραλίας τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας. Τα στοιχεία είναι χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, για πλεόνασμα 3,8 δισ. δολαρίων.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2013, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2% τον Φεβρουάριο, όσο περίμεναν οι αναλυτές, έναντι του 1,8% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της Ενέργειας και των μη Επεξεργασμένων Τροφίμων, παρέμεινε σταθερός στο 0,9% σε ετήσια βάση, υποδηλώνοντας πως δεν αναμένεται άμεσα αλλαγή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Η ανεργία στην Ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητη τον Ιανουάριο στο 9,6%.

Μεταφερόμενοι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, "η Οικονομία των ΗΠΑ συνέχισε να αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό τον Ιανουάριο, την ώρα που οι επιχειρηματίες εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι εξαιτίας της αβεβαιότητας από τις πολιτικές Τραμπ", σύμφωνα με τη "Beige Book", η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, δύο μόλις εβδομάδες πριν την κρίσιμη διήμερη συνεδρίαση της Fed στις 14 - 15 Μαρτίου. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, οι επενδυτές δίνουν 60% πιθανότητες (σύμφωνα με δημοσκόπηση) για αύξηση των επιτοκίων. Επιπλέον η Fed αναμένει περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το ευρύτερο οικονομικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ και ειδικότερα για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές των ΗΠΑ.

Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν την εβδομάδα που έληξε στις 25 Φεβρουαρίου κατά 19.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 223.000. To επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από το Μάρτιο του 1973. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πως οι αιτήσεις θα διαμορφωθούν στις 243.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 653,08 (-0,47%) και 657,6 μονάδων (+0,22%), στις 17.00 βρέθηκε στις 656,27 (+0,02%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 656,04 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,02%.

Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 32,8 εκατ. από τα οποία τα 2,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΓΡΙΒ), ενώ το 51,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχολήθηκε" από τους Alpha Bank, Motor Oil, Εθνική και ΟΠΑΠ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο οι ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Σαράντης δεν είχαν επαφή με το "κόκκινο".

Αντίθετα δεν ακούμπησαν το θετικό πρόσημο οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ, Μέτκα, Μυτιληναίος, Τιτάν και Lamda Development.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Αεροπορία Αιγαίου, Μέτκα, Σαράντης, Motor Oil, Folli Follie Group και στο χαμηλό ημέρας οι Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.

Περίπου "ισοβαρής" η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές, έναντι 48 πτωτικών, ενώ οκτώ τίτλοι, όλοι με ελάχιστες συναλλαγές, τερμάτισαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

---ΧΠΑ

Με οριακά θετικό πρόσημο, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, ενώ καθίζηση των συναλλαγών παρατηρήθηκε τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.586 συμβόλαια).

Στα 8.236 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 797, 657 για τον Μάρτιο και 140 για τον Απρίλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.755,75) κινήθηκε μεταξύ 1.745,25 και 1.758 μονάδων και έκλεισε με οριακό premium 0,20%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (740.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.909), Πειραιώς (4.128), Εθνική (5.905), MIG (1.297), Alpha Bank (2.672), Ελ. Πετρέλαια (230), ΔΕΗ (266), ΟΤΕ (489), ΟΠΑΠ (293), Viohalco (140).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα, στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank (24.725), MIG (56.497), Eurobank (49.223), Εθνική (63.059) και Πειραιώς (114.583).

Ας σημειωθούν τα 240 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Μαϊου, με τιμή εξάσκησης τα 3,00 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (12.778.038 τεμ.), Alpha Bank (4.329.215 τεμ.), Εθνική (9.443.051 τεμ.) και Eurobank (5.182.157 τεμ.), ΔΕΗ (1.300.415 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v