Συντήρηση δυνάμεων στο ΧΑ

Ηπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής. Απώλειες καταγράφουν Alpha, Coca Cola, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς. Κέρδη για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil. Κινητικότητα (και) σε ΟΛΘ, Νηρέα, Πλαίσιο. Χαμηλός ο τζίρος.

Συντήρηση δυνάμεων στο ΧΑ

Στον ρυθμό της Fed τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στην αναβλητικότητα της διαπραγμάτευσης "βαλτώνει" το ΧΑ. Σε κλοιό πιέσεων η Ευρώπη, εν αναμονή της σημερινής ομιλίας της Janet Yellen, με τους traders να περιμένουν τα μηνύματα για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων. Νευρικότητα από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, Λονδίνο, ενώ σε κλίση των βασικών δεικτών παραπέμπουν τα futures στη Wall Street.

Χωρίς ουσιαστικά νέα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, στο ΧΑ οι προτεραιότητες των επενδυτών αφορούν κατ' αρχάς στη διασφάλιση των κεκτημένων και δευτερευόντως στην προοπτική επανάκαμψης προς τις 670 μονάδες.

Περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις στα πρώτα 45' της συνεδρίασης, σχετικά χαμηλός ο τζίρος, με συνέπεια την ελεγχόμενη διολίσθηση του Γενικού Δείκτη προς τις 650 μονάδες λόγω της μεγαλύτερης πίεσης/υποχώρησης κατά 1,50% του τραπεζικού κλάδου, με τον ΔΤΡ χαμηλότερα των 800 προς τις 790 μονάδες.

Το 38% του μέτριου τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, που φυσιολογικά διολισθαίνει μετά την καταγραφή της τελευταίας κορυφής στις 815 μονάδες στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Αυξημένες συναλλαγές και σήμερα στην Πειραιώς, μεγαλύτερος τζίρος στην Alpha Bank. Τεχνικά η μετοχή της τελευταίας παρουσιάζει τη χειρότερη εικόνα έναντι των άλλων τριών, με την Εθνική να είναι σε (συγκριτικά ) καλύτερη θέση. Ωστόσο η ουσία είναι πως ο κλάδος, χωρίς εξελίξεις που θα τον ευνοούσαν, δεν μπορεί να κινηθεί προς τις 822 μονάδες, περιοχή-ορόσημο όπως αναφέραμε στον Εκηβόλο της 1ης Μαρτίου.

Ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι η ελεγχόμενη υποχώρηση των τραπεζών, με τον ΔΤΡ να μη χάνει τις 780 μονάδες, συνεκτιμώντας πως την Τετάρτη (8/3) η Πειραιώς ανακοινώνει τα αποτελέσματά της (μετά τη λήξη της συνεδρίασης).

Συγκριτικά αυξημένος τζίρος σε μη τραπεζικές μετοχές, με τον ΟΠΑΠ στην κορυφή του σχετικού πίνακα και τα Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, OTE κ.α. να ακολουθούν.

Χαμηλών τόνων και συναλλαγών η συνεδρίαση (μέχρι τις 11:15), με λιγοστές μετοχές σε θετικό πρόσημο και τις περισσότερες με αρνητικό.

Ωστόσο η μεταβολή είναι ήπια, καθώς πωλητές-αγοραστές δείχνουν να ενδιαφέρονται για τη διαφύλαξη των κεκτημένων των τελευταίων ημερών, θυμίζοντας πως στα επίπεδα των 795 μονάδων ο ΔΤΡ σημειώνει απόδοση 3,95% σε εβδομαδιαία μέτρηση. Συνεπώς υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης (ελεγχόμενης), χωρίς να ακυρώνεται η βραχυπρόθεσμη τάση, που παραμένει long όσο ο ΔΤΡ κρατά τις 780 μονάδες.

Ενθαρρυντική ένδειξη, η με αυξημένο τζίρο αντίδραση του ΟΠΑΠ, με τη μετοχή έως τα 8,55 ευρώ, έχοντας πραγματοποιήσει το σχεδόν 1 /4 του συνολικού (τζίρου) σε τιμές από τα 8,45 ευρώ.

Με λιγότερες συναλλαγές/τζίρο ενισχύεται η μετοχή του ΟΤΕ στα 8,60-8,67 ευρώ, μία μέρα μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Μεικτές τάσεις για Motor Oil - Ελληνικά Πετρέλαια καθώς η ΜΟΗ συνεχίζει υψηλότερα στα 15,01 ευρώ, που αποτελεί "νέο υψηλό" από την άνοιξη του 2008 (!). Στο 1,66 δισ. ευρώ η αποτίμηση της ΜΟΗ, έναντι 1,38 δισ. ευρώ των ΕΛ.ΠΕ καθώς η μετοχή υποχωρεί στα 4,60-4,48 ευρώ.

Ενθαρρυντικό το ότι και σήμερα παρουσιάζεται κινητικότητα στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία. Από τον FTSE Mid Cap ξεχωρίζουν Κορρές, Πλαίσιο και Νηρέας (με αφορμή τις εξελίξεις σε Σελόντα-Νηρέα όπως αποκαλύπτει σχετικά ο Χρήστος Κίτσιος). Αλλη μία μετοχή που ευνοείται από τις εξελίξεις είναι αυτή του ΟΛΘ (σχετικό ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια για γαλλική... σφήνα), που μετά από... λήθαργο ημερών σήμερα κινείται στα 18,95 ευρώ.

Στα 4,6 εκατ. μετοχές οι συναλλαγές, στα 4,9 εκατ. ευρώ ο τζίρος. Στις 23/41 η σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών.

Στις 11:15 το 2ετές "τσιμπούσε" ελαφρώς στα 8,020%. Σε πτωτικό ξεκίνημα 0,31%, στις 2.374,75 μονάδες, παρέπεμπαν τα futures του S&P στη Wall Street.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v