Συνεδρίαση με το βλέμμα στην ΕΚΤ για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ημέρα κρίσιμη για τη διαπραγμάτευση μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με το ΧΑ να τις αποτιμά σε λίγη ώρα.
Σε αναμονή οι αγορές για την αυριανή ομιλία Ντράγκι και τις όποιες αποφάσεις της ΕΚΤ, σε αναμονή και το ΧΑ για την όποια πρόοδο ενδέχεται να σημειωθεί σήμερα στις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων αλλά και των επικεφαλής των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο.
Αναλυτικό το ρεπορτάζ της Ελενας Λάσκαρη αφήνει ανοιχτό ένα μικρό... παράθυρο αισιοδοξίας για κατ' αρχήν διέξοδο στο Eurogroup της μεθεπόμενης Δευτέρας. Την ερχόμενη Τρίτη έρχεται στην Αθήνα η επικεφαλής του SSM για τον πρώτο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα για το 2017.
Εκ των πραγμάτων στο προσκήνιο ο τραπεζικός κλάδος-κλειδί, καθώς ενδεχόμενη αποφυγή της δοκιμασίας των 740 μονάδων θα μπορούσε να απομακρύνει για επόμενο χρόνο τον κίνδυνο μεγαλύτερης διόρθωσης βραχυπρόθεσμα.
Λίγο ως πολύ γνωστή η κατάσταση στον κλάδο (κυρίως όσον αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια), με τους τραπεζίτες να προειδοποιούν για τις συνέπειες που έχει η κωλυσιεργία στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.
Ενδεχόμενη "ανάσα" σήμερα-αύριο θα έδινε στους long ένα περιθώριο κινήσεων με ορίζοντα το Eurogroup της 20ής Μαρτίου. Σε μία τέτοια περίπτωση, η αγορά που προσώρας κρατά δυνάμεις θα μπορούσε να αποφύγει τη δοκιμασία χαμηλότερα των 640 μονάδων (για τον ΓΔ) και υπό προϋποθέσεις να επανακάμψει πάνω από τις 655 μονάδες. Ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος των μη τραπεζικών παραμένει σε long τάση, "βλέποντας" υψηλότερα, κάτι που αποτυπώνεται στη διακύμανση του FTSE25. Ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης όπως και ο ΓΔ συνεχίζουν να είναι σε απόκλιση από τον τραπεζικό.
Ενθαρρυντικό το ότι σε αυτή τη συγκυρία, που "ταλαιπωρείται" ο τραπεζικός κλάδος, επιβεβαιώνεται η δυναμική άλλων κλάδων καθώς σε αυτόν της ενέργειας προστίθεται εκείνος της υγείας.
Σημαντικές ειδήσεις τόσο από τον πρώτο, καθώς όπως σημειώνει ο Χρήστος Κολώνας οι Τέρνα Ενεργειακή- Κοπελούζος προχωρούν σε επένδυση 2,4 δισ. ευρώ στην Κρήτη, όσο από τον δεύτερο, με αφορμή το χθεσινό αποκαλυπτικό θέμα του Χρήστου Κίτσιου για την πιθανή συμφωνία CVC - Περσεύς (Metropolitan).
Σε υψηλή τάση ο κλάδος της ενέργειας, με τον Μιχάλη Καϊταντζίδη να επιχειρεί μία αναδρομή στα είκοσι χρόνια... φαγούρας για την απελευθέρωση της αγοράς, με τους δανειστές να πιέζουν μέσω της DG Com για επίσπευση των διαδικασιών και ομίλους όπως η Τέρνα Ενεργειακή (και ο μη εισηγμένος Κοπελούζος) να επιταχύνουν τα επενδυτικά προγράμματά τους.
Στο προσκήνιο πλέον και ο κλάδος της υγείας, όπου η είσοδος στο παιχνίδι του CVC θεωρείται πρόκριμα ραγδαίων αλλαγών και ουσιαστικής αναδιάρθρωσης ενός χώρου που μπορεί να βαρύνεται με εξωπραγματικές υποχρεώσεις (Euromedica), πλην όμως κρύβει ευκαιρίες μόχλευσης και υπεραπόδοσης (ΥΓΕΙΑ, ΙΑΣΩ).
Τεχνικά για τον κλάδο-κλειδί θα πρέπει ο ΔΤΡ να μη χάσει σήμερα-αύριο τις 736 μονάδες και όπως εκτιμούσαν από χθες οι αναλυτές να υπερβεί τις 765 μονάδες (μέχρι πρότινος στήριξη, από Δευτέρα αντίσταση), με τους long να έχουν περιθώρια για αγορές, εάν και εφόσον οι συναντήσεις των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο συγκλίνουν σε θετική εξέλιξη.
Για τον ΓΔ -που είναι σε σαφώς καλύτερη τάση από τον ΔΤΡ-, το χθεσινό "κλείσιμο" στις 643,16 μονάδες θα μπορούσε να έχει συνέχεια στην περίπτωση που ο δείκτης επανερχόταν υψηλότερα των 650-655 μονάδων.
Η τάση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αντίδραση του τραπεζικού κλάδου, ωστόσο θα (υπο)στηριχθεί από το περιθώριο συνέχισης μετοχών-σηματωρών όπως λ.χ. ο Μυτιληναίος, η Motor Oil, ο ΟΤΕ αλλά και Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ κ.α.