Ψάχνει momentum το Χρηματιστήριο

Οριακά κέρδη στο ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη. Τις εξελίξεις από τη διαπραγμάτευση αποτιμά η αγορά. Η προσοχή και στον Μάριο Ντράγκι. «Κλειδί» η κίνηση των τραπεζών. Σε ποιες μετοχές καταγράφεται κινητικότητα.

Ψάχνει momentum το Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση μεστή ειδήσεων και πιθανότατα εξελίξεων η σημερινή, με τη βραχυπρόθεσμη τάση να κρίνεται με το αυριανό "κλείσιμο" της Παρασκευής.

Από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ αργά το μεσημέρι και τη «βουτιά» του πετρελαίου που προβληματίζει τη Wall Street (στα εκτός συνόρων), στα σημαντικά (των εντός) με το κλείσιμο της συμφωνίας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την επιλογή του Χρήστου Μεγάλου στη θέση του CEO της Πειραιώς και την ανάληψη του έργου του Αστέρα Βουλιαγμένης από τον Ακτωρα, αλλά και την πώληση της Apivita στην ισπανική Puig, η αγορά έχει θέματα να ασχοληθεί. 

Το κυριότερο, ξεφεύγοντας από τη... μονομέρεια της διαπραγμάτευσης και διευρύνοντας το πεδίο δράσης σε άλλους κλάδους και δραστηριότητες. Εκτίμησή μας, και το σημειώναμε στα προηγούμενα σχόλιά μας, πως κάτι ανοίγει και σε επιχειρηματικό επίπεδο, είτε με τον κλάδο της ενέργειας είτε με τη μόχλευση στον κλάδο της υγείας. Το σημαντικό είναι πως παρατηρείται μία κάποια κινητικότητα σε τομείς που σχετίζονται (και) με την πραγματική οικονομία, το επιχειρείν. 

Στις ευρωπαϊκές αγορές, η προσοχή εύλογα στραμμένη στη Φρανκφούρτη και στη διαχείριση που θα κάνει ο Μάριο Ντράγκι στις πιέσεις του Βερολίνου για περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, για τα ευρωπαϊκά επιτόκια. Πάντως στο γερμανικό χρηματιστήριο φάνηκε να εξισορροπεί εν μέρει η Deutsche Bank, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει τασικά σήμερα-αύριο. 

Στην εσωτερική αγορά διαδραματίζονται ενδιαφέροντα είτε μεγάλα, που αφορούν στη διαπραγμάτευση, είτε μικρότερα, που σχετίζονται με το κλείσιμο μίας ουσιαστικής εκκρεμότητας (Πειραιώς), με την ανάληψη ενός μεγάλου έργου (68,4 εκατ. ευρώ), την πώληση μίας καλής ελληνικής εταιρείας σε μία ξένη. 

Εάν σε αυτά προσθέσουμε τη μόχλευση κλάδων που μέχρι πρόσφατα δεν ήταν στο προσκήνιο των traders (υγείας, κατασκευών), διαμορφώνεται σταδιακά ένα καλύτερο περιβάλλον που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτυπωθεί και στο χρηματιστηριακό ταμπλό, ξεπερνώντας τα στενά χρονικά όρια του intraday. Εκτίμησή μας πως το 2017 θα είναι χρονιά που θα χαρακτηριστεί από συστημικές αλλαγές και αναδιάταξη δυνάμεων, ισχύος σε κλάδους πέραν του τραπεζικού ή της ενέργειας. 

Το κλείσιμο της συμφωνίας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που γράφει ο Σταμάτης Ζησίμου, και η επιλογή του Χρήστου Μεγάλου ως νέου CEO της Πειραιώς αφορούν και τον τραπεζικό κλάδο αλλά και την Πειραιώς, με ό,τι αυτό μπορεί να σηματοδοτήσει σήμερα-αύριο. Αλλωστε η εκκρεμότητα της Πειραιώς ήταν μία από τις πολλές που στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης/αξιολόγησης έπρεπε να κλείσουν. Το γεγονός, πως αυτό γίνεται πριν την επίσκεψη/έλεγχο της Νουί στην  Αθήνα έχει τη σημασία του.  

Στις 766 μονάδες ο ΔΤΡ, με στόχευση το χθεσινό ενδοσυνεδριακό υψηλό προς τις 800 μονάδες, με αρκετούς traders να έχουν βραχυπρόθεσμες θέσεις με βάση τις 740 μονάδες. Ζητούμενο κατ' αρχάς  η επιβεβαίωση της επαναφοράς πάνω από τις 780 σήμερα-αύριο. 

Η συμφωνία του Ακτωρα αφορά όχι μόνο την εταιρεία αλλά και τον κλάδο, καθώς το έργο του Αστέρα θεωρείται πως είναι το πρώτο από μία σειρά που θα αφορούν ανάλογα όπως για παράδειγμα του Hilton (για το οποίο η αγορά «βλέπει» άλλη μεγάλη εταιρεία του κλάδου). Γιατί «τρέχει» ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ; ρωτούσαμε (θεωρητικά) χθες στον Εκηβόλο, με την απάντηση να δίνεται προεξοφλητικά στο ταμπλό και το σημαντικό, να μην περιορίζεται στη συγκεκριμένη εισηγμένη καθώς τάση δημιουργήθηκε και για τις άλλες 3 του κλάδου. ΓΕΚ, J&P και Ιντρακάτ υπεραπέδωσαν. 

Αλλά ακόμη και η πώληση της APIVITA δίνει στην αγορά ένα μέτρο σύγκρισης για το πόσο μπορεί να αποτιμάται εύλογα η εισηγμένη του κλάδου, ο ΚΟΡΡΕΣ, στη μετοχή της οποίας τελευταία τοποθετούνται παίκτες. 

Σε αυτά να συνεκτιμηθεί η κινητικότητα στον ΟΠΑΠ, με την αγορά να προεξοφλεί την προοπτική έκδοσης του ομολόγου (ύψους έως 200 εκατ. ευρώ), εταιρικός τίτλος εισηγμένος στη «νέα αγορά του Χρηματιστηρίου», με σημαντική λεπτομέρεια πως οι επενδυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν κεφάλαια (προς τοποθέτηση) και μέσω του τραπεζικού συστήματος. Ενα 5ετές ομόλογο με κουπόνι 3,25%-4% έχει ενδιαφέρον. 

Αρκούν αυτά τα επιμέρους για να κάνει την αλλαγή τάσης η αγορά, δηλαδή την υπέρβαση των 660-670 μονάδων; Κατά την εκτίμηση ειδικών, υπό προϋποθέσεις, η απάντηση θα μπορούσε να είναι θετική. Να δούμε λοιπόν σήμερα τι θα ανακοινώσει ο super Mario, να αποσαφηνισθεί σήμερα-αύριο πού ακριβώς είμαστε όσον αφορά στη συμφωνία με τους δανειστές και βλέπουμε. Ούτως ή άλλως, η συνεδρίαση σήμερα έχει ενδιαφέρον σε αρκετά επιμέρους, για να δώσει αφορμές μόχλευσης σε μετοχές της μεγάλης αλλά και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. 

Τεχνικά το «κλειδί» είναι ο ΔΤΡ αλλά και εάν ο FTSE25 θα επιβεβαιώσει τις 1.751 μονάδες ως αντίσταση.   

Οπως «μετρά» ο Ηλίας Ζαχαράκης, στον τραπεζικό κλάδο επιχειρήθηκε η δοκιμασία του ορίου των 800 μονάδων -περιοχή που έδωσε διόρθωση-, σε ενδεχόμενη νέα προσπάθεια απαιτούνται περισσότερες συναλλαγές και πειστικότητα από τους long, με κύριο στόχο να παραμένουν οι 822 μονάδες. 

ΣΗΜ.: Για τις τράπεζες, μέχρι νεωτέρας, ισχύει η προσέγγισή μας, της 1ης Μαρτίου: Επόμενος στόχος οι 822 μονάδες (και της γόνιμης συμμετοχής αναγνωστών και φίλων της στήλης με σχόλια, διαγράμματα και... κυματικές μετρήσεις). Κλείνοντας να συμπληρώσω πως με τη συμμετοχή, με τη συνδρομή, με την κριτική και τις παρατηρήσεις όλων σας (και με τα σχόλιά μας και με τον Εκηβόλο) είμαστε εντός παιδιάς. Και γι' αυτό θέλω να εκφράσω ένα θερμό ευχαριστώ σε φανερούς και αφανείς συμμετέχοντες.  

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v