Ανοδος με… γερμανική χορηγία στο ΧΑ

Οι πληροφορίες για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα έδωσαν ώθηση στους αγοραστές και οδήγησαν σε κλείσιμο του ΓΔ στις 639 μονάδες. Σε θετικό πρόσημο γύρισαν οι τράπεζες ενώ η Coca Cola αποδείχτηκε «σταθερή δύναμη».

Ανοδος με…  γερμανική χορηγία στο ΧΑ

Με χαμηλές, έως μηδενικές προσδοκίες, όσον αφορά το επερχόμενο Eurogroup της Δευτέρας, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά έψαξε και βρήκε "αντίβαρα" στην παρατεταμένη Τραπεζική αδυναμία, με αποτέλεσμα να εξασφαλίσει το θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη, αλλά και το κλείσιμο πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας.

Μάλιστα η εν λόγω κίνηση ανέβασε στροφές, παίρνοντας "καύσιμα" από το δημοσίευμα του "Spiegel".
Πιο συγκεκριμένα, "το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με ποσό 5 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδα", έγραψε το "Spiegel" χωρίς να αποκαλύπτει την πηγή της πληροφόρησης. 

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η κίνηση του Γενικού Δείκτη μόνιμα με θετικό πρόσημο μετά τις 13.31, άρα αρκετά πριν την λήξη των συμβολαίων Φεβρουαρίου στο Χ.Π.Α., ο σχετικά "τσιμπημένος" τζίρος (ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων) και οι λίγες και απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις, από πλευράς αγοραστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Σε κάθε περίπτωση και επειδή οι συμμετέχοντες στα ημερήσια δρώμενα στο ταμπλό του Χ.Α., έχουν κουραστεί να βλέπουν τις ειδήσεις να επικρατούν μόνιμα των προσδοκιών, συνεχίζουν να τηρούν απόλυτα επιφυλακτική στάση, περιμένοντας κάτι πιο "χειροπιαστό", προκειμένου να αναπροσαρμόσουν την επενδυτική τους στρατηγική.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, "η διαφαινόμενη ακαμψία τόσο από πλευράς Ελληνικής Κυβέρνησης, όσο και από πλευράς Δανειστών δεν αναμένεται να αλλάξει ενόψει μάλιστα της προσμονής του Eurogroup της Δευτέρας, αφήνοντας αμετάβλητες και τις προσδοκίες των επενδυτών. Η ανοδική αντίδραση εντάσσεται στα πλαίσια του 'retest', δηλαδή μιας προσπάθειας του Γεν. Δείκτη να επιβεβαιώσει, ή να αναιρέσει την προηγηθείσα παραβίαση του εκθετικού ΚΜΟ των 30 ημερών, που διέρχεται από τις 630 μονάδες. Αν στεφθεί με επιτυχία, αναμένουμε από τον Δείκτη να ξαναδοκιμάσει την 'διακεκαυμένη ζώνη' του καθοδικού 'χάσματος' των 633 - 640 μονάδων".

"Παρά τη συναλλακτική καθίζηση και την απογοητευτική στασιμότητα στα όσα άπτονται του Ελληνικού ζητήματος και της πραγματικής Οικονομίας, πρέπει να επισημάνουμε το θετικό σήμα το οποίο δίνουν συνδυαστικά για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. οι μετρητές τεχνικής ανάλυσης 'MACD', 'Parabolic SAR' και 'On Balance Volume'. Επιβεβαίωση για επανέναρξη της ανοδικής τάσης θα δώσει κλείσιμο του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 636 - 637 μονάδες, που είναι το υψηλό του Φεβρουαρίου, ενώ τεχνική στήριξη υπάρχει στα χαμηλά του μήνα, στις 602 μονάδες" επισημαίνει ο αναλυτής της Nuntius Sec., Πέτρος Στεριώτης.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις - δημοσιεύματα που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, "τηλεφωνική επικοινωνία είχαν πριν από λίγες ημέρες η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Οι δύο ισχυρές Γυναίκες συμφώνησαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα και την παράλληλη μετάθεση του ζητήματος του χρέους για το 2018", όπως γράφει η Γερμανική εφημερίδα "Die Welt", που επικαλείται κυβερνητικές πηγές.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η κ. Λαγκάρντ υποσχέθηκε στη Γερμανίδα Καγκελάριο πως θα στηρίξει το Ελληνικό πρόγραμμα και δεσμεύτηκε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό. Σχετικά με την ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, συμφωνήθηκε να μην επανέλθει στην ατζέντα πριν από το 2018, δηλαδή αφότου παρέλθουν οι Γερμανικές εκλογές.

"Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ την επόμενη Τετάρτη. Θα συζητήσουν τρέχοντα ζητήματα στο πλαίσιο της Γερμανικής προεδρίας στους G20", όπως δήλωσε η Γερμανίδα κυβερνητική εκπρόσωπος.

"Πάντα λέγαμε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη. Ακούμε για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς και για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Έχουμε σύγκλιση. Όμως δεν έχουμε προχωρήσει τόσο, τεχνικά, ώστε τη Δευτέρα να μπορεί να ληφθεί τελική απόφαση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης", δήλωσε εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε Γερμανό ευρωβουλευτή που είχε πει πως η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι πλέον κρίσιμης σημασίας.

"Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά δυστυχώς εξωγενείς παράγοντες και κυρίως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων Εταίρων και του Νομισματικού Ταμείου ευθύνονται για τη μη έγκαιρη λήψη απόφασης" ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνάντησή του με τη Διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Κατά την εκτίμηση του κ. Υπουργού, στις 20 Φεβρουαρίου θα υπάρξει πολιτική απόφαση.

Με τα παραπάνω δεδομένα, ευνόητο είναι ότι το δημοσίευμα του "Spiegel" έδωσε ανοδική κίνηση και στον Τραπεζικό κλάδο, που μέχρι εκείνη την στιγμή όλα έδειχναν ότι ο κλαδικός του δείκτης όδευε ολοταχώς προς την έκτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα!

To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Παρά ταύτα οι "όψιμοι" αγοραστές, στις Τραπεζικές μετοχές, επέλεξαν να μη κινηθούν ιδιαίτερα επιθετικά, καθώς δεν θα ήταν η πρώτη φορά που θα βρισκόντουσαν εκτεθειμένοι από τις εξελίξεις και τα κέρδη στο Τραπεζικό ταμπλό απέφυγαν τις "ακρότητες", κάτι που το επιβεβαιώνει και το τελικό +2,79% του Τραπεζικού δείκτη, ο οποίος ενδοσυνεδριακά είχε φθάσει να σημειώνει απώλειες έως και 1,86%.

Σε αντίθεση με την "ευφορία" που έφερε στο Χ.Α. το δημοσίευμα του "Spiegel", επιφυλακτικότητα και μικρή υπεροπλία των πωλητών ήταν η εικόνα στην πιο "επαγγελματική" Αγορά ομολόγων και αυτό ίσως χρήζει προσοχής, καθώς οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων επέστρεψαν σε "βόρεια" κίνηση (13,11% η απόδοση για το ομόλογο του 2017, 9,77% για αυτό του 2019 και στο 7,82% η απόδοση του 10ετούς, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές).

Αφήνοντας τον Τραπεζικό κλάδο για τους traders και περιμένοντας τις εξελίξεις, ενδιαφέρουσα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κίνηση σε άλλες επιμέρους μετοχές του FTSE25.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και νέα υψηλά 14 μηνών και πλέον για τον τίτλο της ΕΕΕ (+4,12%), ο οποίος κατά την σημερινή συνεδρίαση κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε στο υψηλό ημέρας. Η επόμενη, σημαντική, αντίσταση εντοπίζεται στα 23,26 ευρώ, η πρώτη στήριξη στα 21,35 ευρώ και το "stop" στο "long" στα 20,78 ευρώ.

Νέα υψηλά 8,5 ετών και πλέον, για την Motor Oil (+1,61%) ο τίτλος της οποίας, κατά την σημερινή συνεδρίαση, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Αν πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 14,58 ευρώ και μετατρέψει την αντίσταση σε στήριξη, δεν υπάρχει τεχνικό εμπόδιο μέχρι τα 17,00 ευρώ (!). Σημαντική στήριξη η ζώνη 14,18 - 13,90 ευρώ, ενώ το "stop" στο "long" εντοπίζεται στα 12,92 ευρώ.

Η υπέρβαση των 13,68 ευρώ, ήταν ο "σηματωρός" για επανεπιβίβαση στον τίτλο της Jumbo (+4,28%), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 14,82 ευρώ.

Αγοραστικό ενδιαφέρον για την μετοχή της ΔΕΗ (+4,3%), που ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, στον απόηχο της είδησης για θετική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για το σύστημα εμπορίας ρύπων. "Με τις αποφάσεις αυτές ανοίγει ο δρόμος για την Ελλάδα να έχει πρόσβαση σε σημαντικά κονδύλια, πλέον του 1 δισ. ευρώ, για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του ηλεκτρικού συστήματός της", αναφέρει η Επιχείρηση.

Σε περίπτωση που ο τίτλος εξασφαλίσει κλεισίματα υψηλότερα των 2,69 ευρώ, γυρίζει σε ημερήσιο "long" και ίσως χρειάζεται προσοχή.

Σε ημερήσιο "short" συνεχίζουν οι ΟΤΕ (0%) και ΟΠΑΠ (+1,23%), όσο αδυνατούν να δώσουν κλεισίματα υψηλότερα των 8,68 και 8,83 ευρώ, αντίστοιχα.

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση άλλαξε, μερικώς, τα υφιστάμενα δεδομένα.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, αυτός παραμένει υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών (598 μονάδες), υψηλότερα από τον εκθετικό ΚΜΟ των 200 ημερών στις 611 μονάδες και υψηλότερα από τον εκθετικό ΚΜΟ των 30 ημερών στις 630 μονάδες.

Σαν πρώτες αντιστάσεις δείχνουν οι 639 μονάδες (απλός ΚΜΟ 30 ημερών), στο επίπεδο των οποίων τερμάτισε την σημερινή συνεδρίαση, αλλά και το "gap" στις 655,43 - 656,25 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 603 μονάδων, απαιτεί κινήσεις "stop loss" από τα χαρτοφυλάκια που κινούνται σε απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+2,08%) παραμένει η βραχυπρόθεσμη στήριξη στις 1660 - 1657 μονάδες, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στις 1617 μονάδες. Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής χαμηλότερα των 1611 μονάδων, απαιτούνται κινήσεις επιθετικής μείωσης θέσεων, τουλάχιστον από τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις.

Υπερκεράστηκε η πρώτη αντίσταση στις 1700 - 1704 μονάδες, αλλά και το "gap" στις 1697,97 - 1702,36 μονάδες, με τις αμέσως επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1725 και 1744 μονάδες.

Από εκεί και πέρα η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, η οποία, εβδομάδα, διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων πέντε, δίνοντας εβδομαδιαία κέρδη 2,51% για τον Γενικό Δείκτη και 3,54% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 18% και διαμορφώθηκε στα 40 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 0,65% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 8,58%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Η ανοδική διάσπαση των 635 μονάδων με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, αν επιβεβαιωθεί, θα βάλει τα διαγραμματικά θεμέλια για μια κίνηση προς το επόμενο σκαλί αντίστασης των 648 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Όμως αν συνεχιστεί η χρονική καθυστέρηση της ανοδικής διαφυγής προς την περιοχή των 650 μονάδων, ενισχύει το σενάριο κατάβασης προς το όριο των 600 μονάδων, με την ανοδική "νωχελικότητα" των περισσοτέρων ταλαντωτών ορμής να συνηγορεί σε έναν τέτοιο κυματισμό.

Άφησε πίσω του το όριο αντίστασης των 1700 μονάδων ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχοντας ως ανοδικό "χορηγό" τη μετοχή της Coca Cola HBC με τη μεγάλη βαρύτητά της στη διαμόρφωση του Δείκτη.

Η επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση των 1700 μονάδων θα απελευθερώσει δυνάμεις για τις 1760 μονάδες. Αντιθέτως αν η ανοδική διαφυγή αποδειχθεί "ψευδής" θα φέρει "δικαιολογία" καθοδικής προσέγγισης των 1612 μονάδων.

Τέλος ο Τραπεζικός Δείκτης λαμβάνει τιμές κάτω από ένα ιδιότυπο διαγραμματικό "καπέλο" αντίστασης της περιοχής των 788 με 790 μονάδων παρουσιάζοντας μέχρι τώρα σημάδια ανοδικής δυσανασχέτησης.

Εδώ, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, η πιθανή επιστροφή προς την πολύ κρίσιμη περιοχή στήριξης των 705 μονάδων θα δημιουργήσει θύλακα βίαιων ρευστοποιήσεων.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες, η Αγορά έδειξε αντανακλαστικά και προχώρησε σε μια ελεγχόμενη ανοδική αντίδραση, η οποία είχε ωστόσο περιορισμένο συναλλακτικό ενδιαφέρον" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Παρά το γεγονός ότι στο Eurogroup της Δευτέρας δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, διαφαίνεται ότι τα προαπαιτούμενα (μέτρα) και τα παρελκόμενα (χρέος) θα μπορούσαν να μετατεθούν στο μέλλον, καθώς στην παρούσα φάση είναι ανέφικτό να ικανοποιηθούν όλες οι Πλευρές σε σχέση με τις επιδιώξεις τους.

Όταν την περασμένη Τετάρτη ήταν ξεκάθαρο ότι οι Θεσμοί δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα και ότι η συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της ερχόμενης Δευτέρας θα είναι περισσότερο διαδικαστική υπόθεση, οι συναλλαγές επέστρεψαν στην ζώνη της αδιαφορίας. Τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα της Coca Cola HBC βοήθησαν στο να διατηρηθούν τα επίπεδα διαπραγμάτευσης της Αγοράς, παρά την ανακοίνωση της εκτίμησης για μειωμένη επίδοσης της Ελληνικής οικονομίας στο δ’ τρίμηνο.

Οι πρώτες επιπτώσεις, πάντως, από την παρατεταμένη περίοδο των διαπραγματεύσεων δεν άργησαν να εμφανιστούν. Οι Τράπεζες, μετά από μια συμπαθητική περίοδο εισροών στις καταθέσεις, είδαν τις εκροές να επανέρχονται, η φημολογία για αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση στους δύο πρώτους μήνες του έτους αρχίζει και αποτυπώνεται στο ταμπλώ, ενώ και ο δείκτης Μεταποίησης έδειξε σοβαρή υστέρηση τον Ιανουάριο. Είναι προφανές πως ο χρόνος που αναλώνεται στην διαπραγμάτευση, από ένα σημείο και μετά, είναι αντιστρόφως ανάλογος της επενδυτικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, δίνοντας ερείσματα για μάκρο και μίκρο αρνητικές αναθεωρήσεις.

Σε ένα σενάριο συνεχών καθυστερήσεων και νέων αναβολών που θέλει την διαπραγμάτευση να κλείνει τον Μάιο, οι αρχικοί στόχοι ανάπτυξης (2,7%) θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθούν, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Από την άλλη πλευρά οι φόβοι και η ανησυχία της πραγματικής Οικονομίας θα μπορούσαν γρήγορα να αναχαιτιστούν σε ένα αίσιο τέλος, έως την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την ανοδική αντίδραση που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή φθάνοντας ως τις 640 μονάδες, ένα όχι και τόσο τυχαίο επίπεδο αφού σε αυτό το νούμερο συγκλίνουν οριακά οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών. Η ανοδική διάσπαση ακόμα δεν έχει επιτευχθεί με ξεκάθαρο τρόπο, ωστόσο ο MACD, μετά από ένα μήνα απαισιοδοξίας, έχει επανέλθει σε αγοραστική τροχιά. Ανησυχητικό παραμένει το γεγονός ότι η τάση δεν έχει χτιστεί με προοδευτικά αυξανόμενες συναλλαγές, αντιθέτως η ροή χρήματος εμφανίζει διαφορετική εικόνα με διαρκή σκαμπανεβάσματα, βάζοντας ένα στοιχείο προβληματισμού για την συνέχεια της ανόδου.

Εικόνα ουδετερότητας επικρατεί στους ταλαντωτές, οι οποίοι δεν φαίνεται να δείχνουν κάποια προτίμηση προς την μία, ή την άλλη κατεύθυνση. Αν και ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να πραγματοποίησε το πιθανότερο σενάριο για την εβδομάδα που πέρασε, η δυναμική των συναλλαγών δεν δείχνει ανάλογη συνέχεια. Από την άλλη πλευρά ούτε οι πωλητές διαθέτουν ισχύ ώστε να δώσουν με αποφασιστικό τρόπο ώθηση, σε κάποια πτωτική κίνηση που θα διασπάσει τις 600 μονάδες. Επομένως η "ετυμηγορία" για το κοντινό μέλλον είναι μάλλον η ισορροπία πέριξ των τοπικών επιπέδων, με την Αγορά να κινείται πλάγια και με περιορισμένο συναλλακτικό όγκο.

Στις 23 Φεβρουαρίου το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης για τα Ελληνικά Πετρέλαια, με αυξημένες προσδοκίες για διανομή μερίσματος. Στις 22 Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται η δημόσια πρόταση για τον Αστέρα (η Κοινοπραξία έχει ήδη ξεπεράσει το 95% και αναμένεται να προχωρήσει σε απορρόφηση και των υπόλοιπων μετοχών της ελεύθερης διασποράς στην τιμή των 5,48 ευρώ". Τα επίσημα αποτελέσματα της Δημόσιας Πρότασης θα ανακοινωθούν στις 24 Φεβρουαρίου.

Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η τακτική γενική συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου εκτός από την έγκριση του μερίσματος θα αναγνωσθεί και η καθιερωμένη έκθεση του διοικητή για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας για το 2017. Στις 24/2 επίσης είναι η τελευταία ημερομηνία για την εξάσκηση του δικαιώματος εξαγοράς των μετοχών της Forthnet από την Vodafone, αλλά και η προγραμματισμένη αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από την Fitch.

"Την Δευτέρα 20/2 οι Αμερικανικές Αγορές θα παραμείνουν κλειστές λόγω Τραπεζικής αργίας" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μόνη "πράσινη" εξαίρεση τον Ινδικό Sensex 30 (+0,59%) ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο Shanghai Composite (-0,85%).

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με διαθέσεις ελεγχόμενης διόρθωσης ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Προς χαμηλότερα επίπεδα κινούνται Πετρέλαιο και Ευρώ, οριακά κέρδη σημειώνει ο Χρυσός.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, οι Βρετανικές πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν απροσδόκητα για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο. Ο όγκος αγαθών που πωλήθηκαν το Γενάρη σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα υποχώρησε κατά 0,3% μετά τη βουτιά 2,1% του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία "ONS". "Στη διάρκεια των τριών μηνών μέχρι τον Ιανουάριο, οι πωλήσεις υποχώρησαν 0,4%. Πρόκειται για τις χειρότερες επιδόσεις σε βάθος τριμήνου από το 2013", τονίζει το Bloomberg.

Αυξήθηκαν οι επενδυτικές ροές στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκαν στα 121,9 δισ. ευρώ στη διάρκεια του μήνα, έναντι των εκροών 13,8 δισ. ευρώ πριν από ένα μήνα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, και σύμφωνα με το "mignatiou.gr" εκπρόσωπος του ΔΝΤ που ρωτήθηκε σχετικά ανέφερε τα εξής: "Δεν θα σχολιάσουμε υποθετικά σενάρια. Οι θέσεις του Ταμείου είναι ευρέως γνωστές και δεν έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες".

Σε αύξηση της τιμής - στόχου για την Motor Oil στα 16,75 ευρώ, από 15 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Alpha Finance, σε έκθεσή της για τις Ελληνικές εταιρείες Διύλισης, ενώ διατηρεί αμετάβλητη την τιμή - στόχο για τα ΕΛΠΕ στα 6,5 ευρώ, δίνοντας και για τις δυο εταιρείες σύσταση "Outperform".

 

Γυρίζοντας στην σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις δίνοντας μία πρώτη κορυφή στις 634,69 μονάδες (+0,85%) για να ακολουθήσει υποχώρηση στις 627,29 (-0,33%). Νέα αντίδραση με αποτέλεσμα μετά τις 13.31 ο Δείκτης να κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο δίνοντας νεότερο υψηλό στις 640,42 (+1,76%), στις 17.00 βρέθηκε στις 639,89 (+1,67%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 639,46 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,6%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 51,1 εκατ., από τα οποία τα 10,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΦΦΓΚΡΠ, ΤΙΤΚ, ΟΤΕ), ενώ Motor Oil, Alpha Bank, Εθνική και ΟΤΕ "απασχόλησαν" το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ενώ δεν "πάτησε σε θετικό έδαφος" οι Ελλάκτωρας και Τιτάν.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Ελλάκτωρ και στο υψηλό ημέρας οι Grivalia, ΕΕΕ και Μέτκα.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, σημαντικό μάζεμα της προσφοράς στα 8,00 ευρώ για την Quest (+2,7%), συνέχισαν οι αγοραστές στην Frigoglass (+17,46%), ανεβαίνει όποτε θυμάται να κάνει συναλλαγές ο Μαθιός (+6,74%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Αλουμύλ (+22,45%), ενώ επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 0,71 ευρώ (κλείσιμο 30/1) η Έλαστρον (+5,33%).

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές, έναντι 29 πτωτικών, ενώ 6 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

---ΧΠΑ

Με σημαντική άνοδο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνδυάστηκε με την λήξη των συμβολαίων Φεβρουαρίου, με τις συναλλαγές να παραμένουν σταθερές στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ η σημαντική μεταβλητότητα αύξησε τον όγκο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (76.935 συμβόλαια).

Στα 7.682 συμβόλαια του δείκτη, οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.140, 1.457 για τον Φεβρουάριο, 2.666 για τον Μάρτιο και 17 για τον Απρίλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα 1.717,5) κινήθηκε μεταξύ 1.678,5 και 1.719,75 και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (155.000 Eurobank, 112.561 ΟΠΑΠ, 300.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (10.972), Πειραιώς (25.023), Εθνική (29.246), MIG (1.504), Alpha Bank (8.041), Μυτιληναίο (161), ΟΠΑΠ (222), Viohalco (357), Ελλάκτωρα (180), Ελ. Πετρέλαια (102), ΔΕΗ (444), Jumbo (124), ΟΤΕ (259).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (13.853.464 τεμ.), Alpha Bank (4.586.115 τεμ.), Εθνική (12.368.538 τεμ.) και Eurobank (4.898.896 τεμ.), ΔΕΗ (1.300.415 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v