Ετεροχρονισμένη διόρθωση μέτριου τζίρου, με το ΧΑ στην περιοχή των 625 μονάδων εν μέσω αλλεπάλληλων σεναρίων για τη δεύτερη αξιολόγηση, την ποσοτική χαλάρωση, τις πολιτικές εξελίξεις.
Η κόντρα ΔΝΤ - Κομισιόν για τα στοιχεία δείχνει... καθυστέρηση, σημείωνε νωρίτερα η Ελενα Λάσκαρη, ο Ντάισελμπλουμ επανέρχεται λέγοντας πως η Ελλάδα χρεοκοπεί χωρίς το ΔΝΤ, οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι "βλέπουν" κλείσιμο της αξιολόγησης από... Απρίλιο (στο καλό σενάριο) μέχρι... καλοκαίρι ή και φθινόπωρο (σε διαβάθμιση των αρνητικών) και το σχεδόν βέβαιο είναι πως από το Eurogroup της Δευτέρας οι traders έχουν να περιμένουν λιγοστές σαφείς ενδείξεις για τη συνέχεια. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία στις 15 Μαρτίου.
Πάλι καλά, που στη Wall Street συντηρείται η ανοδική κίνηση ελέω εταιρικών αποτελεσμάτων, αυτή τη φορά λόγω της Apple. Για το ΧΑ, η Morgan Stanley προέβλεπε πως «η αξιολόγηση θέλει χρόνο και... πίεση», η BofA εκτιμούσε ότι «η Αθήνα θα διαπραγματεύεται όσο έχει λεφτά», η Goldman Sachs προειδοποιούσε για τις τράπεζες και την ανάγκη σταθερότητας, ενώ η JP Morgan αναλύει τις προϋποθέσεις και τα χρονοδιαγράμματα για το ελληνικό QE.
Σε «νεκρό σημείο» η αγορά, με την πλειονότητα των ενεργών traders σε αναμονή και περιορισμένες κινήσεις σε στενό εύρος, κάτι που αποτυπώνεται τόσο στις μέτριες συναλλαγές/τζίρους όσο στην εικόνα συσσώρευσης των βασικών δεικτών τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες.
Περί τα 27 δισ. ευρώ (σε όρους αποτίμησης) των εισηγμένων είναι στα «χέρια ξένων funds», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την περαιτέρω ενίσχυσή τους ή για τη μείωσή τους, επηρεάζοντας ανάλογα, ανοδικά ή πτωτικά, μετοχές, δείκτες, αγορά. Τα funds δεν θα περιμένουν εσαεί, ούτε θα περιορίζονται σε επιλεκτικές κινήσεις (αυτο)συντήρησης -κάποια στιγμή θα αρχίσουν να κινούνται προς την έξοδο ή να ενισχύουν τις θέσεις τους περισσότερο.
Πρακτικά η συσσώρευση, η στάση αναμονής, έχουν χρονικό ορίζοντα και το ενδιαφέρον είναι πως παρά τις συνεχείς διαψεύσεις προσδοκιών (Eurogroup αρχών Δεκεμβρίου, Φεβρουαρίου κ.λπ.), το μεγαλύτερο μέρος των funds παραμένουν εντός παιδιάς.
Στη βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας, καθώς η συνεδρίαση ξεκινά με την Coca Cola να έχει ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα, με τη μετοχή του ομίλου να έχει διαγράψει μία εντυπωσιακή ανοδική προεξόφληση προς τα νέα υψηλά των τελευταίων ημερών. Δεδομένης της βαρύτητας στάθμισης της μετοχής, η προσοχή των παικτών θα είναι στραμμένη και στην Coca Cola, συνεκτιμώντας τη λήξη της (απλής ) σειράς μηνός Φεβρουαρίου, στα Παράγωγα, αύριο Παρασκευή.
Στο επίκεντρο ο κλάδος της ενέργειας, με αφορμή και όσα αναφέρει ο Χρήστος Κολώνας για ηλεκτροσόκ στην κυβέρνηση από θεσμούς και DG Comp. Η "περίεργη" συγκυρία από την έρευνα της Επ. Ανταγωνισμού στη ΔΕΗ και οι πληροφορίες για απαιτήσεις των δανειστών για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της Επιχείρησης. Στα υπόψη και η υπογραφή συνεργασίας Χρηματιστηρίου- ΛΑΓΗΕ.
Τεχνικά, στη χθεσινή συνεδρίαση, η ετεροχρονισμένη αντίδραση των παικτών με πωλήσεις, με αφορμή την προειδοποίηση των δανειστών πως δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τη Δευτέρα, επιβεβαιώθηκαν οι χαμηλότερες στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη. Ενδειξη, σύμφωνα με αναλυτές, πως η εξέλιξη αυτή είχε αρχίσει να προεξοφλείται τις τελευταίες ημέρες, με τους short να λαμβάνουν τα μέτρα τους (τουλάχιστον) από τη συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης, όταν είχαν δοκιμασθεί τιμές πολύ κοντά στο όριο των 600 μονάδων.
Συνεπώς μπορεί να θεωρηθεί πως αυτή η τακτική θα συνεχισθεί σήμερα-αύριο, κατ' αρχάς να κλείσουν τα Συμβόλαια Φεβρουαρίου του FTSE25 σε τιμές όχι χαμηλότερες των 1.655-1.650 μονάδων. Και από Δευτέρα- Τρίτη βλέπουν, ανάλογα και με τι ενδεχομένως θα προκύψει στο Eurogroup.
Η παραμονή του ΓΔ πάνω από την περιοχή των 618 μονάδων -και χαμηλότερα των 609 μονάδων- δημιουργεί ένα "μαξιλάρι" για τους long, η στάση των οποίων θα αναθεωρηθεί μόνον στην περίπτωση πειστικής υποχώρησης χαμηλότερα των 605-603 μονάδων.