Συνεδρίαση αναμονής, χαμηλού τζίρου και απόλυτα επιλεκτικού ενδιαφέροντος, με τους ενεργούς παίκτες να επιλέγουν τις κινήσεις τους σε απόλυτα ελεγχόμενο αριθμό τίτλων, που όμως κάλυψε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον.
Η γενικότερη εικόνα έδειξε την διάθεση των αγοραστών να υποστηρίξουν τις θέσεις τους, τραβώντας δείκτες και επιμέρους μετοχές από τα πρωινά χαμηλά, όμως πολύ δύσκολα το Χ.Α. θα μπορέσει να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα χωρίς σημαντικά υψηλότερους τζίρους και χωρίς περαιτέρω ειδήσεις από το μέτωπο της αξιολόγησης.
Παρά ταύτα δεν έλειψαν οι επιμέρους, θετικοί, πρωταγωνιστές, λίγοι από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, περισσότεροι από μεσαία και μικρότερη και αυτό το τελευταίο κρίνεται ιδιαίτερα θετικό, υπό την προϋπόθεση ότι οι "ελαφρές ταξιαρχίες" θα επιδείξουν συνέπεια και συνέχεια και δεν θα δημιουργήσουν νεότερους εγκλωβισμούς, σε όσα χαρτοφυλάκια ακολουθήσουν την κίνηση, παραμένοντας "λάτρεις" των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων.
Από την άλλη και χωρίς αμφιβολία, ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης και αφορούσαν το ανοιχτό θέμα της Ελληνικής αξιολόγησης.
Απαισιοδοξία επικρατεί στο Βερολίνο, σύμφωνα με πηγή που είναι πολύ κοντά στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα θα κλείσει η αξιολόγηση μέχρι την 20η Φεβρουαρίου και ότι επίσης πολύ δύσκολα θα έχουμε κάποιο αποτέλεσμα στο Eurogroup.
"Εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, από κοινού με όλους τους Εταίρους, προκειμένου η Ελληνική Οικονομία να συνεχίσει να ανακάμπτει", επανέλαβε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου του Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ, προσθέτοντας, ωστόσο, πως "η επίσκεψη πολιτικού χαρακτήρα από τον κ. Μοσκοβισί αύριο στην Αθήνα δεν συνδέεται με την επιστροφή των Θεσμών στην Ελληνική Πρωτεύουσα".
Η Α. Μπράιτχαρτ ανέφερε πως "οι εργασίες συνεχίζονται προς το παρόν από τη βάση των Θεσμών και δεν υπάρχει ακόμα ακριβής ημερομηνία επιστροφής τους στην Αθήνα" και όπως όλα δείχνουν επισφαλείς αποδείχθηκαν οι εκτιμήσεις, στην αρχή της εβδομάδας, που ήθελαν την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων μέχρι αύριο Τετάρτη, προκειμένου να υπάρξουν σημαντικές προεργασίες εν όψει του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Τις τελευταίες δυσοίωνες εκτιμήσεις ήλθαν να επιβεβαιώσουν και οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, "η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί εγκαίρως για το Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου". Ο ίδιος υπογράμμισε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει ζωτικής σημασίας για να συνεχιστεί το Ελληνικό πρόγραμμα.
Παρά ταύτα και αυτό είναι θετικό αλλά επικίνδυνο, το Χ.Α. συνεχίζει να "αγοράζει" το αισιόδοξο σενάριο και οι λίγοι αγοραστές απορροφούν την ελεγχόμενη προσφορά ωθώντας τους βασικούς δείκτες, αργά αλλά σταθερά, σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα.
Μάλιστα μετά τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και προς έκπληξη των πάντων, η Αγορά κινήθηκε ακόμα ψηλότερα σημειώνοντας νεότερα ενδοσυνεδριακά υψηλά, για να υποχωρήσει σημαντικά στην συνέχεια, αρκεί βέβαια να μην ακολουθήσουν "δεύτερες σκέψεις", κάτι στο οποίο μας έχει συνηθίσει τελευταία το Χ.Α. και στην αυριανή συνεδρίαση δούμε τα "τιμόνια ανάποδα" (!)
Πλάγια κίνηση και στην Αγορά ομολόγων, όπου παρά το γεγονός ότι η αγωνία παρατείνεται οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων παρουσίασαν στασιμότητα, ή απόλυτα ελεγχόμενη άνοδο, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (11,12% η λήξη του 2017, 9,25% η λήξη του 2019 και 7,53% η απόδοση του 10ετους).
Συγκρατημένοι δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, όμως δεν μπορούν να μην επισημάνουν τις αξιοπρόσεκτες κινήσεις που σημειώνονται από επιμέρους τίτλους.
Σύμφωνα με τους ίδιους, υποστηρικτικά στην ψυχολογία των αγοραστών επέδρασε και η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, αύξηση 0,3% σε ετήσια βάση παρουσίασε το τέταρτο τρίμηνο του 2016 η Ελληνική Οικονομία σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για τη συγκεκριμένη περίοδο. Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2016, η Οικονομία το τέταρτο τρίμηνο κατέγραψε υποχώρηση σε ποσοστό 0,4% του ΑΕΠ. Συνολικά με βάση τα στοιχεία για το σύνολο της χρονιάς, η Οικονομία παρουσιάζει ανάπτυξη 0,3% του ΑΕΠ ευθυγραμμιζόμενη με τις νεώτερες εκτιμήσεις τόσο της Κυβέρνησης όσο και των Δανειστών.
Από την άλλη, οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι αν οι καθυστερήσεις δείξουν ότι οι εξελίξεις - αποφάσεις για την αξιολόγηση μεταφέρονται για μετά τον Μάρτιο, τότε η εικόνα σε Χ.Α. και ομόλογα θα πάρει απρόβλεπτο χαρακτήρα, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Ένα τέτοιο σενάριο θα φέρει βίαιη διόρθωση στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά και επαναφορά των spreads των ομολόγων σε νούμερα "Grexit" (!)
Ξεκινώντας την αναφορά σε επιμέρους τίτλους και με αφετηρία το Τραπεζικό ταμπλό, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ρόλο του "οδηγού" ανέλαβε ο τίτλος της Alpha Bank, ο οποίος στα πρωινά χαμηλά βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,65 ευρώ (-2,37%), όμως σταδιακά απορρόφησε την ελεγχόμενη προσφορά, γύρισε σε θετικό πρόσημο με υψηλό ημέρας τα 1,77 ευρώ (+4,73%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 1,75 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 3,55%.
Το ημερήσιο διάγραμμα της Alpha Bank
Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, τις σημαντικότερες βοήθειες έδωσε ο τίτλος της Motor Oil (+1,30%), καθώς ήταν η μοναδική μετοχή του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ακόμα και όταν οι βασικοί δείκτες "έβλεπαν" τα χαμηλά ημέρας.
Ο τίτλος υπερκέρασε τα 13,85 ευρώ, γυρίζοντας την ημερήσια τάση σε "long" και έχει σαν επόμενη, τεχνική, αντίσταση το ... τίποτα, καθώς κινείται σε υψηλά 8,5 ετών και πλέον (!)
Σε υψηλά 8,5 ετών και πλέον η Motor Oil
Εντυπωσιακό "flying start" από την Viohalco, η οποία με την "θετική αύρα" των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, σχετικά γρήγορα βρέθηκε στο υψηλό ημέρας των 1,88 ευρώ (+4,44%) για να υποχωρήσει σημαντικά στην συνέχεια, να βρεθεί με ενδοσυνεδριακές απώλειες 1,11% και να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 1,81 ευρώ με οριακά κέρδη 0,56%.
Από πλευράς σημαντικών κερδών, αναμφισβήτητα διακρίθηκε ο τίτλος της Lamda Development (+5,61% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας). Ο τίτλος έχει μπροστά του την δύσκολη ζώνη 4,62 - 4,67 ευρώ, ενώ σε ημερήσια διαγράμματα παραμένει "short", όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 4,81 ευρώ.
Μεταφερόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου το ενδιαφέρον ήταν σαφώς μεγαλύτερο και οι "συγκινήσεις" εντονότερες, νεότερη κορυφή για τη Cenergy (+1,40%), από κοντά η Χαλκόρ (+2,29%), δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Κρι Κρι (+2,14%), ενώ επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Ιασώ (+3,40%) και ΕΛ-ΤΕΧ Άνεμος (+3,64%).
Μετά από τις 27/1 ξαναέκανε συναλλαγές η Μαθιός (+9,88%) και πλαγιοανοδικής κίνησης, που έχει ξεκινήσει από τα 0,296 ευρώ (κλείσιμο 8/2) συνέχεια για την Ιντρακόμ (+12,58%), που σήμερα σημείωσε όγκο εβδομάδας και πλέον (!)
Αργά, αλλά σταθερά ψηλότερα η Έλτον (+2,78%), όπως και η Paperpack (+3,82%), ενώ "ξέφυγε" η ΚΛΜ (+9,24%).
Τέλος, ίσως αξίζει επισήμανσης η ξαφνική εμφάνιση αγοραστών στην Κορρές (+7%), εν μέσω φημών για πιθανό ενδιαφέρον από Ξένο Fund.
Σε κάθε περίπτωση και παρά την έλλειψη ειδήσεων - ουσιαστικών εξελίξεων, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και έκλεισε ολοκληρωτικά το πρώτο "gap" στις 631,87 - 633,47 μονάδες, με το επόμενο και περισσότερο ουσιαστικό να εντοπίζεται στις 655,43 - 656,25 μονάδες. Πρώτη αντίσταση στις 640 και επόμενη στις 664 μονάδες.
Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,47%), η σημαντική στήριξη εντοπίζεται στις 1740 - 1755 μονάδες, ενώ ενδιαμέσως υφίσταται το τεχνικό "χάσμα" στις 1697,97 - 1702,36 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Λίγες μέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και όλα τα σενάρια παρέμεναν ανοικτά, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών για τη Δευτέρα" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Στο μεταξύ, παραμένουν οι διαφορές ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους Δανειστές της, καθώς συνεχίζει η απαίτηση για άμεση ψήφιση μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ χωρίς δυνατότητα ανάκλησης και την Κυβέρνηση να προβάλει τις αντιρρήσεις της.
Επί πλέον, η στάση του ΔΝΤ παραμένει αδιευκρίνιστη ενόσω η Ε.Ε. αποκρούει τη λήψη μέτρων για να καταστεί το Ελληνικό χρέος βιώσιμο, καθώς συντηρούνται οι διαφωνίες των δύο Πλευρών.
Στα όρια του αδιεξόδου δηλαδή, καθώς η κλεψύδρα του χρόνου εξαντλήθηκε και ούτε "ο από μηχανής θεός" δεν μπορεί ενεργήσει στο παρά πέντε, ώστε να υπάρξουν εκατέρωθεν συμβιβασμοί από όλες τις Πλευρές για να συνομολογηθεί κάποια συμφωνία τη Δευτέρα. Σημειώνεται δε ότι αμέσως μετά ξεκινά η πολύμηνη εκλογική περίοδος σε 3 Ευρωπαϊκές Χώρες (αν δεν προκύψουν και Ιταλικές εκλογές) με πρώτη την Ολλανδία και με την όλη διαδικασία εμφανώς να δυσχεραίνεται…
Υπό τις παραπάνω συνθήκες και με τα σενάρια εξόδου από το ευρώ να συζητούνται και να λαμβάνουν αυξημένη δημοσιότητα, η ψύχραιμη συμπεριφορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι αξιοθαύμαστη, καθώς συνεχίζει (επί του παρόντος) να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο θετικό σενάριο, σε σχέση με την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης.
Η κίνησή του προς τις 600 μονάδες, γρήγορα αντιστράφηκε στις συνεδριάσεις της Παρασκευής και της Δευτέρας, επανερχόμενο στην ελεγχόμενη ζώνη λίγο πάνω από τις 620 - 630 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών ωστόσο να ελαχιστοποιείται, ενώ η θετική επίδοση για το ΑΕΠ 4ου τριμήνου (+0,3%) σχεδόν αγνοήθηκε ενόψει της αβεβαιότητας για το 2017.
Έτσι, ενώ οι Δεικτοβαρείς μετοχές κινούνται με υψηλή μεταβλητότητα και σύμφωνα με τις προσδοκίες από τις δημοσιευόμενες πληροφορίες, αξιομνημόνευτη είναι η κίνηση αρκετών εταιρειών μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης που "για τους δικούς τους λόγους" έχουν αυτονομηθεί και κινούνται ανοδικά.
Από την άλλη πλευρά, αρνητικά λειτουργεί η πιθανολογούμενη αποχώρηση από το Χ.Α. άλλης μιας καλής εταιρείας της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, της Κυριακίδης Μάρμαρα, προκαλώντας εύλογο σκεπτικισμό στην Επενδυτική Κοινότητα που βιώνει δύσκολες ημέρες.
Στο εξωτερικό, αν οι πρώτες ημέρες διακυβέρνησης των ΗΠΑ από το Ντόναλντ Τράμπ συνδέθηκαν με ακραίες αποφάσεις με αρνητικό απόηχο για την Παγκόσμια Οικονομία, οι τελευταίες ημέρες αποτυπώνουν στροφή προς τον πραγματισμό (συνάντηση με τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό Άμπε) και προς αυξημένη διάθεση για ορθολογική διαχείριση των καταστάσεων. Σε συνδυασμό δε με τις δημοσιοποιούμενες ικανοποιητικές εταιρικές κερδοφορίες, έχουν οδηγήσει σε ευφορία τους χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street.
"Επί του παρόντος, αφού τα ανοικτά μέτωπα σε διάφορα μήκη και πλάτη του Πλανήτη παραμένουν και η συγκρουσιακή διάθεση του νέου Αμερικανού Προέδρου δύσκολα θα αλλάξει" όπως εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μόνο ο Shanghai Composite (+0,03%) διασώθηκε με, οριακά, θετικό πρόσημο, από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο Nikkei (-1,13%).
Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ με μικτές διαθέσεις ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.
Ψηλότερα κινείται το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για Χρυσό και Ευρώ.
Ξεκινώντας από την Ασία, η Ιαπωνική Toshiba γνωστοποίησε πως έχει ζητήσει από τις Αρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές να της επιτρέψουν να καθυστερήσει κατά έναν μήνα την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, που θα περιλαμβάνουν και την απομείωση στην Αμερικανική Πυρηνική Μονάδα της. Η Toshiba αναμένονταν να ανακοινώσει σήμερα τα τριμηνιαία της αποτελέσματα, όμως δήλωσε πως θέλει να της δοθεί παράταση, η οποία αν εγκριθεί, θα παρατείνει την προθεσμία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων μέχρι τις 14 Μαρτίου.
Με το γρηγορότερο ρυθμό των τελευταίων 2,5 ετών αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα οι τιμές στην Κίνα. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 2,5% τον Ιανουάριο, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, έναντι ετήσιας ανόδου 2,1% το Δεκέμβριο, όπως γνωστοποίησε σήμερα η Κινεζική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ενώ ξεπέρασε την αύξηση 2,4% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ο Αντρέα Ενρία, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, σε συνέντευξη του στη "Handlesblatt", υπερασπίστηκε την έκκληση για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής "bad bank", προειδοποιώντας πως "είναι επιτακτική η ανάγκη να αρχίσει η εκκαθάριση των πάνω από €1 τρισ. 'κόκκινων' δανείων".
Με ρυθμό 1,9% "έτρεξε" η Γερμανική Οικονομία το 2016, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας. Το δ’ τρίμηνο του 2016, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ ήταν 0,4%, λίγο χαμηλότερος του 0,5% που ανέμεναν οι αναλυτές. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στο -0,6% σε μηνιαία βάση και στο +1,9% σε ετήσια, ενώ ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στο -0,8% σε μηνιαία και στο +1,9% σε ετήσια βάση.
Οι Ιταλικές Τράπεζες "Banca Popolare di Vicenza" και "Veneto Banca" έχουν υποβάλει προσχέδιο συγχώνευσης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων νέα "ένεση" κεφαλαίων 4 - 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Ιταλική εφημερίδα "Il Messaggero", η οποία όμως δεν επικαλείται συγκεκριμένες πηγές. Η εφημερίδα αναφέρει πως το προσχέδιο υπεβλήθη και στην Αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια αναμενόμενη επένδυση του Ιταλικού Κράτους στις δυο προβληματικές Τράπεζες. Το σχέδιο που κατάρτισε ο CEO της "Popolare di Vicenza", Fabrizio Viola, προβλέπει επίσης τη δημιουργία "bad bank" στην οποία θα μεταφερθούν τα "κόκκινα" δάνεια ύψους 9 δισ. ευρώ των δυο Τραπεζών, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Με χαμηλότερο του αρχικώς εκτιμώμενου ρυθμού αναπτύχθηκε η Οικονομία της Ευρωζώνης το τελευταίο τρίμηνο του 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση το δ’ τρίμηνο του 2016, έναντι της αρχικής εκτίμησης για ρυθμό ανάπτυξης 0,5%. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 1,7%, έναντι του 1,8% που ήταν η αρχική εκτίμηση. Η αναθεώρηση οφείλεται, εν μέρει, στη μεγάλη πτώση που κατέγραψε τον Δεκέμβριο η βιομηχανική παραγωγή, η οποία ήταν 1,6% χαμηλότερη σε σχέση με τον Νοέμβριο. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν είχε καταγραφεί πτώση 1,9%. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 2%, έναντι αύξησης 3,2% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο.
Οι Βρετανικές τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν τον περασμένο μήνα με τον γρηγορότερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2014 και μετά, κυρίως εξαιτίας των υψηλότερων τιμών στο Πετρέλαιο Παγκοσμίως και της πτώσης στην αξία της Στερλίνας μετά το δημοψήφισμα, όπως κατέδειξαν στοιχεία που έδωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία "ONS". Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 1,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο των προσδοκιών των οικονομολόγων του Reuters για ετήσια αύξηση 1,9%.
Στη Γερμανία, ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Ινστιτούτου "ZEW" κατέδειξε ότι η οικονομική εμπιστοσύνη υποχώρησε σε 10,4 το Φλεβάρη από 16,6 τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι του Reuters ανέμεναν κατά μέσο όρο μικρότερη πτώση σε 15.
Ξεχωριστή μέτρηση για την αξιολόγηση των επενδυτών σχετικά με τις τρέχουσες συνθήκες της Οικονομίας, επίσης υποχώρησε σε 76,4 μονάδες από 77,3 τον Ιανουάριο. Και αυτή η ανάγνωση ήταν πιο αδύναμη από τις εκτιμήσεις, καθώς οι οικονομολόγοι ανέμεναν σχεδόν αμετάβλητη ανάγνωση σε 77,2.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ιταλίας αυξήθηκε το 2016 κατά 0,9%, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση βάσει τριμηνιαίων δεδομένων, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία "Istat". Νεώτερη πρόβλεψη που βασίζεται σε πιο ολοκληρωμένα δεδομένα πρόκειται να δημοσιευθεί την 1η Μαρτίου.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,6% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αύξηση διπλάσια από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές της Wall Street. Είναι η μεγαλύτερη άνοδος που έχει καταγραφεί από το 2012.
"Η πορεία που θα ακολουθήσουν η Αμερικάνικη Οικονομία και η δημοσιονομική πολιτική με την Κυβέρνηση Τραμπ είναι αβέβαιη", προειδοποίησε την Τρίτη η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, μιλώντας στο Κογκρέσο και προσγειώνοντας τις προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο. Η κα. Γέλεν υποστήριξε πως η εικόνα της Οικονομίας έχει βελτιωθεί, με την ανάπτυξη να επιταχύνεται, τον πληθωρισμό να αυξάνεται και την Αγορά εργασίας να γίνεται πιο ισχυρή. Όμως υπάρχει επιφυλακτικότητα για τη νέα Κυβέρνηση και τις προσδοκίες πως τα σχέδια της για φοροαπαλλαγές και αύξηση των δαπανών για Υποδομές θα οδηγήσει σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, όπως και για τις πιθανές αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ, μαζί με τα ερωτήματα για την αύξηση της παραγωγικότητας και τις διεθνείς εξελίξεις.
Επιστροφή στο ΧΑ
Με πρωτογενές πλεόνασμα 1 δισ. ευρώ, 330 εκατ. ευρώ, πάνω από το στόχο ξεκίνησε η εκτέλεση του Προϋπολογισμού της φετινής χρονιάς. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για τον Ιανουάριο το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 1.012 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1.003 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 670 εκατ. ευρώ.
"Ευρώπη, ΔΝΤ και Ελλάδα έχουν αρκετούς λόγους να επιδιώξουν και να πετύχουν έναν συμβιβασμό, όπως και τον Αύγουστο του 2015", επισημαίνει σε ανάλυσή της η Berenberg, καθώς "δεν συμφέρει κανέναν να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να αποχωρήσει από το ευρώ".
Από την άλλη και σύμφωνα με τους Financial Times, "τον Μάιο η Ελλάδα θα μπει στο όγδοο χρόνο της ως Ασθενής στο Νοσοκομείο των οικονομικά τραυματισμένων Χωρών της Ευρωζώνης. Αν δεν υπάρξουν απόλυτα απίθανες αλλαγές στην πολιτική διαχείρισης της Ευρωπαϊκής κρίσης, η Ελλάδα θα κερδίσει την ανεπιθύμητη διάκριση μέχρι τα τέλη του 2019 του να έχει περάσει μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής της στην Ευρωζώνη στην εντατική, παρά εκτός αυτής.
"Η πολιτική αβεβαιότητα αυξάνεται, καθώς καθυστερεί η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης", σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία εκτιμά πως "οι Ελληνικές Τράπεζες είναι μεν έτοιμες να αντιμετωπίσουν τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα αλλά η ανάκαμψη του κλάδου εξαρτάται από την πολιτική και μακροοικονομική σταθερότητα".
"Στα 372 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 18% σε ετήσια βάση, θα διαμορφωθούν τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της Coca Cola ΗΒC το 2016", όπως προβλέπει η IBG σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "neutral" και τιμή - στόχο στα 20 ευρώ για τη μετοχή.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις και πολύ γρήγορα βρέθηκε να υποχωρεί στις 622,18 μονάδες (-1,11%), όμως από εκεί και πέρα ξεκίνησε σταδιακή ανάκαμψη που "έσβησε" τις αρχικές απώλειες, για να ακολουθήσουν συνεχείς εναλλαγές προσήμων.
Μετά τις 15.49 ο Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 635,91 μονάδες (+1,08%), στις 17.00 βρέθηκε στις 635,17 (+0,96%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 633,32 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,66%.
Ο τζίρος σκαρφάλωσε στα 42,9 εκατ., από τα οποία τα 1,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ, ΕΤΕ, ΦΡΛΚ, ΑΛΦΑ), ενώ το 50,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών "απασχόλησαν" οι Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς.
Από τις μετοχές του FTSE25 και όπως προαναφέρθηκε, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε μόνο ο τίτλος της ΜΟΗ, ενώ αντίθετα δεν ήλθε σε επαφή με το "πράσινο" μόνο ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, Μέτκα και Lamda Development.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές, έναντι 34 πτωτικών, ενώ σε 12 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 9%.
---ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ οι εντεινόμενες μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν τις συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (66.565 συμβόλαια).
Στα 3.244 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.115, 3.484 για τον Φεβρουάριο, 3.631 για τον Μάρτιο και 0 για τον Απρίλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.696,25) κινήθηκε μεταξύ 1.660 και 1.698 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υπερτίμηση 0,4%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (18.500 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.411), Πειραιώς (19.230), Εθνική (27.047), MIG (983), Alpha Bank (8.291), Μυτιληναίο (243), ΟΠΑΠ (315), ΔΕΗ (171), Viohalco (413), Ελ. Πετρέλαια (112).
Ας σημειωθούν τα 25 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 9,20 ευρώ.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (13.853.464 τεμ.), Alpha Bank (4.561.215 τεμ.), Εθνική (12.166.538 τεμ.) και Eurobank (7.737.709 τεμ.), ΔΕΗ (1.300.415 τεμ.).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.