Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές κινήσεις στο ΧΑ

Προς τις 620 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με τους επενδυτές να αναμένουν νεότερα από τη συνεδρίαση του EwG. Πιέζονται οι τραπεζικές μετοχές, απώλειες ως 4% για Εθνική. Πτωτικά κινούνται Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΤΕ.

Επιφυλακτικές κινήσεις στο ΧΑ

«Μουδιασμένο» ξεκίνημα στην Ευρώπη, λίγο υψηλότερα Φρανκφούρτη και Παρίσι, μετά τα πρώτα 45' της συνεδρίασης.

Σταθεροποιητικές κινήσεις διαμορφώνονται στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX προς τις 11.440 μονάδες και τον CAC 40 προς τις 4.835 μονάδες, ενώ η βασική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διαμορφώνεται στο 1,0383 και τα futures του S&P 500 παραπέμπουν σε οριακά ανοδικό άνοιγμα στις 2.263 μονάδες.

Σε ανάλογο κλίμα και το Χ.Α., με διστακτικές κινήσεις στα πρώτα 5'-10' και πιο σταθερές από την πλευρά των αγοραστών στη συνέχεια.

Με τη συνδρομή των ευρωπαϊκών αγορών και με την προσδοκία μίας θετικής έκβασης στο EwG, οι long ώθησαν τον Γενικό Δείκτη από τις 626 προς τις 631 μονάδες. Με συναλλαγές/τζίρο ακόμη χαμηλότερα της χθεσινής συνεδρίασης (και μακράν του μέσου όρου της τελευταίας εβδομάδας και της ανοδικής αντίδρασης) τα πρώτα 30', με το 72% του περιορισμένου τζίρου να πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο.

Εύλογη η διστακτικότητα από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Αθήνα, την ώρα που στη γείτονα Τουρκία η λίρα δέχεται και νέες επιθέσεις.

Για τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί αρχικά δοκιμάστηκαν οι 800 μονάδες (χαμηλό στις 799,05), επίπεδο όπου ενεργοποιήθηκαν περιορισμένης έκτασης αγορές κυρίως στη μετοχή της Alpha Bank και δευτερευόντως της Πειραιώς.

Στο επίκεντρο ο κλάδος μετά τη χθεσινή σημαντική υποχώρηση και το... credit negative του οίκου Moody’s, με την επιβεβαίωση της περιοχής των 800 μονάδων να αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τη διατήρηση της τάσης και του ενδεχόμενου επανόδου σε βραχυπρόθεσμα ανοδικό κανάλι (με την υπέρβαση των -τουλάχιστον- 840 μονάδων).

Εν πολλοίς η βραχυπρόθεσμη τάση θα κριθεί από την αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών, κυρίως όμως από την έκβαση του αποψινού EwG.

Στην περίπτωση που προκύψει το συντηρητικό σενάριο -όπως τα αναφέρει αναλυτικά η Ελενα Λάσκαρη-, ο τραπεζικός κλάδος μπορεί να συνεχίσει με σημείο αναφοράς τις 800 μονάδες. Προφανώς η τάση θα είναι ισχυρότερη στο θετικό ενδεχόμενο, με τις 820 μονάδες να αποτελούν την πρώτη/κοντινότερη αντίσταση.

Πιθανότατα καλύτερη εικόνα θα έχουμε μετά τη λήξη της συνεδρίασης (η τηλεδιάσκεψη έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 16:00), συνεπώς οι traders θα κινηθούν ανάλογα στην αυριανή συνεδρίαση.

«Τσιμπάει» το 10ετές κατά 1,02% στο 7,309%, παραμένοντας δηλαδή πάνω από το όριο του 7% (την περασμένη Τετάρτη 14/12).

Με μέτριες συναλλαγές και αγοραστές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, σε ανοδική φορά Τιτάν, Jumbo, Viohalco, EXAE.

Με μόλις μία συναλλαγή για μία μετοχή (στις 11:02) κατά 1,59% χαμηλότερα στα 19,82 ευρώ η δεύτερη βαρύτερη μετοχή του Χ.Α., αυτή της Coca Cola.

Στις 11:05 είχαν αλλάξει χέρια 5,9 εκατ. μετοχές, με τζίρο 2,6 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v