Εβδομάδα για γρήγορους και traders με...γερό στομάχι η τελευταία που επιφύλαξε δύο από τις πιο έντονες συνεδριάσεις των τελευταίων εβδομάδων. Το μείον 3,21% στις 619,19 μονάδες την Τετάρτη και το συν 4,22% στις 639,64 την Παρασκευή ήρθαν να καταδείξουν τον χαρακτήρα ενός "ρηχού" χρηματιστηρίου στο οποίο οι εκτός συνόρων παίκτες έχουν τη δυνατότητα και τα μέσα (κυρίως κεφάλαια) να άγουν και να φέρουν δείκτες και μετοχές.
Τέλος καλό- όλα καλά για την εβδομάδα με τον Γενικό Δείκτη στις 639,64 μον. με οριακές απώλειες (0,07%) σε εβδομαδιαία μέτρηση αλλά και πάλι με θετικό πρόσημο (1,31%) για το 2016. Το ζητούμενο των περισσότερων ισχυρών χεριών να "κλείσουν" τη χρονιά με κέρδη φαίνεται να επιτυγχάνεται, ενώ για πολλά χαρτοφυλάκια η θεαματική αντίδραση του τραπεζικού κλάδου (κυρίως από τα μέσα Νοεμβρίου) τους διευκολύνει να "πιάσουν" τιμές πολύ κοντά σε αυτές, που είχαν στην αρχή του έτους.
Διευκόλυνε βέβαια και η "μεγάλη λήξη" της Παρασκευής με τους traders να έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα με ζητούμενο την αντίδραση για μία συνεδρίαση που εκ προοιμίου ήταν γνωστό πως θα χαρακτηριζόταν από έντονη μεταβλητότητα και κάλυψη ανοιχτών θέσεων. Κατά γενική εκτίμηση το short covering της Παρασκευής επανέφερε αρκετές μετοχές στη θέση τους με ότι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια.
Δύο εβδομάδες μένουν (και) για το ημερολογιακό κλείσιμο του 2016 με τις αγορές να ετοιμάζονται να κάνουν έναν καλό απολογισμό προεξάρχουσας της Wall Street όπου ο S&P στις 2.258 μονάδες έχει ενισχυθεί 10,48% από την αρχή του έτους, o DAX στις 11.404 έχει κέρδη 6,15%, o CAC στις 4.833 καταγράφει άνοδο 4,22%, ενώ κέρδη 12,32% μετρά στις 7011 μονάδες ο FTSE100.
Το...ωραίο της υπόθεσης είναι, πως Wall και Citi ενισχύθηκαν και "τρέλαναν" κόσμο μετά από δύο μη αναμενόμενα εκλογικά αποτελέσματα και μετά την εξέλιξη καταστάσεων που από πολλούς "ειδικούς" της αγοράς προβλεπόταν πως θα προκαλούσαν...αρμαγεδδώνα. Χρήσιμα παθήματα, πιθανότατα μαθήματα για ένα 2017 μεστό σε πολιτικές εξελίξεις, ανατροπές, αυξημένο ρίσκο λόγω αβεβαιότητας, τρομοκρατίας, οικονομικού "πολέμου" κ.λ.π
Στα καθ΄ ημάς στο ΧΑ επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά ποιοι έχουν το πάνω χέρι, ποιοι κάνουν κουμάντο στο ελληνικό χρηματιστήριο: τα ισχυρά χέρια του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης, της Φρανκφούρτης και των off shore islands. Δυστυχώς η ενεργός συμμετοχή των ελλήνων θεσμικών είναι περιορισμένη, η παρουσία ιδιωτών επενδυτών ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Ευχής έργον οι συσχετισμοί να αλλάξουν λίγο από το 2017 και να ενεργοποιηθούν περισσότεροι εγχώριοι παίκτες. Απαραίτητη προϋπόθεση, να χαλαρώσει περισσότερο το πλαίσιο "κίνησης κεφαλαίου" στην εσωτερική αγορά.
Στις δύο εβδομάδες που ακολουθούν έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν συναλλαγές/τζίρος υποχωρήσουν στα μετριότερα επίπεδα των εορτών, και το λέμε αυτό γιατί την τελευταία εβδομάδα με τα down&up, με τη "μεγάλη λήξη" και το short covering είχαμε αύξηση τζίρου κατά 4,1% στα 75,6 εκατ. ευρώ.
Για την "δύσκολη εξίσωση" της αξιολόγησης, μετά την συνάντηση Τσίπρα- Μέρκελ, έκανε λόγο η Μαρίνα Μάνη, με τον έλληνα πρωθυπουργό να μην φεύγει με χαμόγελο ανακούφισης από την Καγκελαρία. Ωστόσο, όπως σημειώνει η Μαρίνα δεν πήρε και σήμα ότι...the game is over, όπως οι προκάτοχοι του στη μνημονιακή 6ετία.
Το θέμα της δεύτερης αξιολόγησης είναι πλέον- εκ των εξελίξεων- σημαντικός ρυθμιστής (και ) της χρηματιστηριακής εικόνας με την Αθήνα να έχει περιθώριο να κρατήσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, συγκεκριμένα έως την 27η του μήνα που έχει την πρώτη μεγάλη πληρωμή 1,6 δισ. ευρώ στον ESM.
Για την εβδομάδα αυτή ορόσημα μπορεί να αποδειχτούν η μέρα που ενδεχομένως θα πραγματοποιηθεί ένα έκτακτο EwG (για την απεμπλοκή ή όχι των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος) και η Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου οπότε η κυβέρνηση προγραμματίζει να πιστώσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων την...επίμαχη ενίσχυση.
Εάν δεν προκύψουν δραματικές ανατροπές οι long μπορεί να συνεχίσουν υψηλότερα από τα επίπεδα της Παρασκευής και με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο να (ξανά) προσπαθήσουν προς τις 650 μονάδες.
Πλέον για τον ΓΔ καταγράφεται θετική ετήσια απόδοση, ενώ σε θετικό πρόσημο έχουν "γυρίσει" πολλές από τις μετοχές του FTSE25.
Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, απεδείχθη την τελευταία εβδομάδα με το μείον 7,57% στις 809,45 την Τετάρτη και το συν 9,27% στις 861,37 μονάδες την Παρασκευή.
Κυρίως στον τραπεζικό κλάδο όσοι έσπευσαν να ανοίξουν θέσεις short μετά την...βουτιά της Τετάρτης έτρεχαν να κλείσουν τις πωλητικές θέσεις τους την Παρασκευή (short covering) κυρίως δε μετά τις 14.15΄-14.30΄ όταν διαφάνηκαν οι προθέσεις των long παικτών.
Πλέον τα ξένα και τα ελληνικά σπίτια κάνουν τον τελευταίο απολογισμό τους για φέτος και ετοιμάζονται για το 2017. Απολογισμός σε γενικές γραμμές θετικός και ειδικά για όσους μπήκαν το τελευταίο τρίμηνο με διψήφια ποσοστά κερδών.
Πιο συγκεκριμένα στα 1,93 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank κοντά στα 2 ευρώ της αμκ με απόδοση 27,81% στο τρίμηνο και 13,53% στο εξάμηνο. Στα 0,255 η Εθνική κοντά στα 0,30 της αμκ με απόδοση 37,10% στο τρίμηνο και 25,62% στο εξάμηνο. Στα 0,673 η Eurobank (στο 1 ευρώ η αμκ) με απόδοση 43,19% στο τρίμηνο και αρνητική κατά 3,86% στο εξάμηνο. Στα 0,215 η Πειραιώς (στα 0,30 η αμκ) με απόδοση 56,93% στο τρίμηνο και με 25% στο εξάμηνο.
Θεωρητικά οι επενδυτές μπορεί στο θετικό σενάριο να πιάσουν τις τιμές έτους στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ στις 861 να έχει πλησιάσει και πάλι την "κορυφή" της 8ης Δεκεμβρίου (917 μονάδες) θυμίζοντας πως η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είχε γίνει σε επίπεδα 1.000 μονάδων για τον ΔΤΡ.
Στα top picks της για το 2017 και τι περιμένει για το νέο έτος σημειώνει η Eurobank Equities, με τον Γιώργο Φλώκα να μας αναλύει την εμπεριστατωμένη έκθεση της χρηματιστηριακής που παραμένει θετική για τον τραπεζικό κλάδο.
Συγκρατημένη αισιοδοξία, που υποστηρίζεται και από τη μεταβίβαση πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ από την Alpha Bank στην εταιρεία διαχείρισης Aktua, όπως ανέφερε η Αναστασία Παπαιωάννου, την Παρασκευή. Να συνεκτιμηθούν όσα σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος για την σταθεροποίηση των NPE's στο 45,2% τον Σεπτέμβριο.
Πέραν των τραπεζών πολλά χαρτοφυλάκια θα κλείσουν το 2016 με θετικό πρόσημο και αυτό είναι κάτι θετικό μετά το αρνητικό 2015. Μετοχές των ΓΕΚ/Τέρνα, Grivalia, Coca Cola, ΕΛ.ΠΕ, ΕΧΑΕ, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, Σαράντη, ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤΑΝ, FF Group έχουν θετικό πρόσημο (στο κλείσιμο της 16/12) δηλαδή 14 από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη FTSE25. Διόλου ευκαταφρόνητος απολογισμός.
Στα τεχνικά θα σταθούμε στη "μέτρηση" του Μάνου Χατζηδάκη (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) ο οποίος εστιάζει στο ότι ο ΓΔ δοκίμασε τον ΚΜΟ 30 ημερών την Πέμπτη βγάζοντας αντίδραση από την κομβική περιοχή των 600 μονάδων.
Ειδικότερα όσον αφορά στον προπομπό MACD γύρισε πτωτικός την Πέμπτη για να επανέλθει ανοδικός την Παρασκευή αναιρώντας το short σήμα. Ο MACD, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, έχει αποδειχθεί πως λειτουργεί ως πρόδρομος δείκτης άλλων κλασσικών ΚΜΟ ειδικά σε σε έναρξη πτωτικής κίνησης. Επομένως η αναίρεση του πτωτικού σήματος μετά την ισχυρή αντίδραση της Παρασκευής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στις 9 συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι το (χρηματιστηριακό ) τέλος του 2016 να επιχειρηθεί η κατάκτηση "νέων υψηλών έτους". Δηλαδή μία προσπάθεια των long να οδηγήσουν τον ΓΔ πάνω από τις 659 μονάδες.
Θα φανεί από νωρίς την Δευτέρα εάν η...ουρά των long (από την Παρασκευή) θα έχει την διάθεση να "τραβήξει" την αγορά υψηλότερα. Σημειώνεται, πως την Παρασκευή ο ΔΤΡ έκλεισε στο "υψηλό ημέρας" των 861,37 μονάδων, με τις μετοχές των Alpha Bank στα 1,93 και Εθνικής στα 0,255 ευρώ να διαμορφώνονται στο "υψηλό ημέρας".
Πρακτικά μετά την Alpha Bank σε ξεκάθαρα long σήμα γυρνά την τελευταία εβδομάδα και η Εθνική με την ΕΤΕ επιθετικότερη τις τελευταίες 5 συνεδριάσεις. Να δούμε εάν το δίδυμο- πλέον- Alpha Bank- Εθνική μπορεί να οδηγήσει τον ΔΤΡ πάνω από τις 920 μονάδες σε κλείσιμο έτους.
Κατά την εκτίμηση έμπειρων παραγόντων της αγοράς κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την...τύχη του επιδόματος, που η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα διανείμει πριν τα Χριστούγεννα.
Οι αποτιμήσεις των blue chips