Αποτιμά τον «μαύρο κύκνο» το Χρηματιστήριο

Πιέσεις στο ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη. Επιασαν στον... ύπνο την αγορά οι ραγδαίες εξελίξεις με το χρέος. Η δυσάρεστη έκπληξη για τους traders, το κύμα ρευστοποιήσεων και τα περιθώρια για συνέχιση των πιέσεων σε τράπεζες και blue chips.

Αποτιμά τον «μαύρο κύκνο» το Χρηματιστήριο

Στην "κατάψυξη" η χώρα, στον "πάγο" βάζει ο ESM τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και στο ΧΑ απώλειες 3,21% για τον Γενικό Δείκτη, οι δεύτερες μεγαλύτερες μετά το Brexit και τον...γκρεμνό της 23-24ης Ιουνίου.

Σημαντική η υποχώρηση της αγοράς, καθώς οφείλεται σε μία σοβαρή εμπλοκή (; ) που κινδυνεύει να εκτροχιάσει τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου είχε προεξοφληθεί το ράλι από τις 585 έως τις 650 μονάδες, με αρκετούς insiders να πιάνονται στον... ύπνο. Κάτι που αποτυπώθηκε στις συναλλαγές των 100,1 εκατ. μετοχών και τον τζίρο των 63,4 εκατ. ευρώ, με τον τραπεζικό κλάδο -με 7,57%- να υφίσταται τη μεγαλύτερη πίεση.

Ανησυχητική η χωρίς σοβαρές αντιστάσεις απώλεια των 1.707 μονάδων για τον FTSE25 καθώς προήλθε με πρώτο κύμα ρευστοποιήσεων σχεδόν στο σύνολο των μετοχών του δείκτη, γεγονός που αδυνατίζει πλέον την εικόνα της αγοράς και σε μηνιαία μέτρηση.

Η ανακοίνωση του ESM ήταν η αφορμή για να ενταθούν οι πωλήσεις που σε λελογισμένα και ελεγχόμενα πλαίσια είχαν ενεργοποιηθεί από τη συνεδρίαση της Δευτέρας και είχαν δώσει το έναυσμα για ένα πέρασμα από το... ταμείο προκειμένου να "κλειδωθεί" μέρος των μηνιαίων θέσεων. Βέβαια η εξέλιξη που προέκυψε δεν είχε προβλεφθεί από τους περισσότερους, με ό,τι αυτό σημαίνει και για σήμερα-αύριο, ενώ ακόμη και traders-γνώστες της αγοράς και του παρασκηνίου έδειξαν να αιφνιδιάζονται.

"Πάγωσαν" και οι επενδυτές, σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τον ΓΔ στις 619,19 μονάδες, με τον ΔΤΡ στις 809,45 και τον FTSE25 στις 1.673,38 μονάδες. Εκτός δικαιολογούμενου ορίου η έκταση της διόρθωσης, με τον πήχη να έχει κατέβει αρκετά χαμηλότερα και τα δεδομένα υπέρ των short παικτών.

Τριψήφια υποχώρηση στη Wall Street μετά τις ανακοινώσεις της Fed, τέλος στο ανοδικό σερί για το αργό και ανοδικό "γύρισμα" για το δολάριο. Δυσάρεστη εξέλιξη για τους long, πλην όμως η αυριανή "μεγάλη λήξη" στα Παράγωγα προοιωνίζεται (όχι έτσι όπως θα τη θέλαμε) άκρως ενδιαφέρουσα και με προοπτική αυξημένης μεταβλητότητας.

Στα καθ' ημάς, από τα... μεγάλα μέχρι τα... μικρά, τα νεότερα είναι σαφώς υπέρ των short, κάτι που αποτυπώθηκε εν μέρει και στην αγορά Παραγώγων -σε Συμβόλαια του δείκτη αλλά και σε ΣΜΕ επί μετοχών-, ξεκινώντας από τις εξελίξεις στο θέμα της διαπραγμάτευσης μέχρι το "πραξικόπημα" SSM στην Πειραιώς.

Μοναδική ίσως ενθαρρυντική νότα στη χθεσινή συνεδρίαση η συγχώνευση του ομίλου Μυτιληναίου, με τον Μιχάλη Καϊταντζίδη να αποτιμά τι κερδίζει και τι "μετρά" για την επόμενη ημέρα ο όμιλος.

Ωστόσο τα όσα διαδραματίζονται από τα διοικητικά της Πειραιώς, τον ρόλο του ΤΧΣ, του SSM, μέχρι τη σοβαρή εμπλοκή στα της δεύτερης αξιολόγησης φέρνει την αγορά και τους traders προ σοβαρών διλημμάτων.

Για διμέτωπο αγώνα υψηλού ρίσκου για την κυβέρνηση κάνει λόγο από νωρίς η Μαρίνα Μάνη, με την επιδείνωση του κλίματος να αποτυπώνεται αρχικά στη συνεδρίαση της Τρίτης -αλλά με ελεγχόμενες πωλήσεις- να προκαλεί τη δεύτερη μεγαλύτερη υποχώρηση μετά τις 24 Ιουνίου χθες και να αφήνει μετέωρους τους traders για σήμερα-αύριο.

Η μέχρι και τη Δευτέρα επικρατέστερη εκτίμηση για επίτευξη συμφωνίας προς το τέλος Ιανουαρίου εκ των εξελίξεων ακυρώνεται, μεταθέτοντας για αρκετά αργότερα τα σημαντικά ορόσημα και επιπλέον (ξανα)φέρνει στο προσκήνιο κι άλλα ενδεχόμενα (που φτάνουν μέχρι τη διενέργεια νέων πρόωρων εκλογών κ.λπ.).

Μπορεί να υπερκεράσει η αγορά τις τελευταίες ραγδαίες και δραματικές εξελίξεις, υπάρχουν περιθώρια από την πλευρά των long για σήμερα-αύριο; Τα δεδομένα είναι σε βάρος τους και υπό τη χρονική πίεση αυτών των δύο συνεδριάσεων. Το ότι για τον τραπεζικό κλάδο ακόμη και μετά τη χθεσινή σημαντική διόρθωση καταγράφονται ικανοποιητικά (μηνιαία ) κέρδη αφήνει το περιθώριο για νέα σημαντική πίεση/υποχώρηση του κλάδου.

Σημειωτέον πως το ελληνικό 10ετές επιβαρύνθηκε μετά από τρεις εβδομάδες, δίνοντας τελικά τιμές πάνω από το όριο του 7%, φθάνοντας μέχρι το 7,157, για να διαμορφωθεί τελικά στο 7,102%.

Τεχνικά για τον FTSE25 κοντινότερη στήριξη στις 1.664 και διάσπασή της στις 1.641, θυμίζοντας πως στις 1.638 μονάδες είναι το ημερήσιο stop μας.

Κρίσιμες για σήμερα-αύριο οι συνεδριάσεις για τον DAX και τον S&P, με τον πρώτο να κρατά τις 11.300 (και σημαντική στήριξη προς τις 11.124 ) και με τον δεύτερο να δοκιμάζεται στις 2.280 και 2.250 μονάδες, όπου η σημαντική στήριξή του.

Ενδιαφέρουσα και η ανατροπή της σχέσης EUR/USD προς το 1,05 και πάλι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v