Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οπισθοχώρηση με οδηγό τις τράπεζες

Παραμένουν οι πιέσεις, με τον ΓΔ να κινείται στα επίπεδα των 625-630 μονάδων. Απώλειες άνω του 5% για Εθνική, Πειραιώς. Στο κόκκινο Alpha, Eurobank, Coca Cola, ΔΕΗ. Κόντρα στην πτώση η μετοχή του Μυτιληναίου. Μέτριος ο τζίρος.

ΧΑ: Οπισθοχώρηση με οδηγό τις τράπεζες

Χαμηλότερα το... πάει το ΧΑ, με τους πωλητές να έχουν σταθερά το πάνω χέρι από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης. Με ρευστοποιήσεις στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, απαντούν οι traders στο ερώτημα πού το... πάει ο Σόιμπλε και τι σηματοδοτεί η ανάρτηση Τόμσεν, με συνέπεια οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες να είναι στο κόκκινο.

Αρχικά οι πωλήσεις πίεζαν μέχρι τα όρια της στήριξης των 635 μονάδων. Στη συνέχεια, αυτή η περιοχή χάθηκε καθώς οι πιέσεις εντάθηκαν έως τις 625, όπου και ενεργοποιήθηκαν οι πρώτες σημαντικές αγορές σε μία ομάδα μετοχών.

Κατατοπιστικό το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου -χρήσιμο για πολλοστή φορά για τους ανθρώπους της αγοράς-, αποτυπώνει την επιφυλακτικότητα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες και οδηγεί ορισμένους traders να "κλειδώσουν" μέρος των κερδών τους ενόψει και της επικείμενης "μεγάλης λήξης" στα Παράγωγα, μεθαύριο Παρασκευή.

Ωστόσο μέχρι νωρίτερα οι πωλήσεις δεν ξεπερνούσαν το φυσιολογικό όριο, ο δε ρυθμός υλοποίησης δεν ήταν ιδιαίτερα ταχύς, παραπέμποντας σε ελεγχόμενη -μέχρι τώρα- οπισθοχώρηση σε χαμηλότερες τιμές. Πλην όμως ο ΓΔ είναι ήδη 25 μονάδες χαμηλότερα από την τελευταία "κορυφή" των 650 και το ενδεχόμενο της άμεσης επαναφοράς προς το "υψηλό έτους" στις 659 μονάδες να έχει αδυνατίσει, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Είναι προφανές, σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, πως καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης ενώ οι πραγματικές διαθέσεις των traders θα αποσαφηνισθούν αφού ολοκληρωθεί το "κλείσιμο" της σειράς μηνός - τριμήνου - έτους μετά τις 14:15 στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, συνάμα ο πιο... ευαίσθητος στις εξελίξεις, με τους short να έχουν αναλάβει σήμερα οδηγώντας τον σχετικό δείκτη από τις 869 έως τις 830 μονάδες, με τις Εθνική και Πειραιώς να υποχωρούν περισσότερο (πάνω από 5%) από τις Alpha Bank, Eurobank.

Στα χαμηλά των 830 μονάδων ο ΔΤΡ "μετρούσε" ακόμη κέρδη -σε εβδομαδιαία απόδοση- και συνολικά 28,31% σε διάστημα μηνός. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως κεφάλαια που τοποθετήθηκαν και "έτρεξαν" την τελευταία ανοδική αντίδραση εδώ και ένα μήνα έχουν το περιθώριο να βγουν με σημαντικά κέρδη ακόμη και σε χαμηλότερες τιμές, στην περίπτωση που "θολώσει" περισσότερο η εικόνα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Πέρα από τις τραπεζικές μετοχές ρευστοποιήσεις γίνονται -σχεδόν από την αρχή της συνεδρίασης- στις άλλες 20 από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη, με μοναδική εξαίρεση τον Μυτιληναίο.

Συγκριτικά μικρότερες απώλειες καταγράφονται για τις μετοχές των ΟΛΠ, Σαράντη, Jumbo, Motor Oil (πτώση μικρότερη του 1%).

Στις 13:45 είχαν αλλάξει χέρια 35 εκατ. μετοχές, ο δε τζίρος στα 22,4 εκατ. ευρώ.

Δεδομένης της κατάστασης, σε οποιαδήποτε επιδείνωση (ή βελτίωση) της εικόνας για τον ΓΔ και τον FTSE25 θα υπάρξει σχόλιο ή ανάρτηση στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v