Συνεχίζεται η διόρθωση στο ΧΑ, με πίεση στις τράπεζες. Για πτώση επιβεβαίωσης και αντοχών των βασικών δεικτών κάνουν λόγο χρηματιστηριακοί αναλυτές, σε μία συνεδρίαση με κύριο χαρακτηριστικό τις συγκριτικά περιορισμένες συναλλαγές και μέτριο τζίρο, πάντα σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας αλλά και την ανοδική κίνηση από τα "χαμηλά της 15ης Νοεμβρίου", δηλαδή τις 578 μονάδες.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν τη μέχρι τώρα ελεγχόμενη διόρθωση α) στην αβεβαιότητα που έχει επανέλθει σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση, β) στην προσπάθεια ορισμένων funds να κλείσουν το έτος με κέρδη, γ) στην υπεραπόδοση της Παρασκευής και δ) στην πρόθεση ορισμένων traders να τοποθετηθούν από χαμηλότερες τιμές.
Οι εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης σε συνδυασμό με τη "βαθμολόγηση" του οίκου Moody's ήταν καλές αφορμές για τους short να ξαναφέρουν την αγορά, τις τιμές κοντά στα επίπεδα που είχαν "κλείσει" θέσεις στη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Η αβεβαιότητα όσον αφορά στη σύγκληση του EwG βάραινε από την αρχή στις κινήσεις των βραχυπρόθεσμων μέχρι πριν περίπου μία ώρα, που έγινε γνωστό ότι τελικά η έκτακτη τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί νωρίς το απόγευμα της Τρίτης (στις 16:00 ώρα Ελλάδος). Στην περίπτωση που αύριο αποφασισθεί να αρθεί η εμπλοκή στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, οι long θα αποκτήσουν και πάλι πλεονέκτημα, με όσους τοποθετούνται από τα σημερινά χαμηλά να μετρούν θετική απόδοση.
Αυτό στην περίπτωση που αύριο αποφασισθεί κάτι θετικό για τις "αγορές". Η εκτίμηση κοινοτικής πηγής πως επιδίωξη των δανειστών είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης πριν το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου μπορεί να ηχεί ενθαρρυντικά στα αυτιά των long, όμως μέχρι τότε η αγορά έχει πολύ, πάρα πολύ δρόμο.
Στον τραπεζικό κλάδο εστιάζεται το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων, καθότι είναι αυτός που αποδίδει 19,06% σε διάστημα μηνός και 29,87% στο τρίμηνο. Από την αρχή του έτους ο ΔΤΡ στις 814 μονάδες μετρά απώλειες 30,88%, ενώ τεχνικά για σήμερα ζητούμενο είναι η επιβεβαίωση -σε κλείσιμο- των 820 μονάδων.
Πάνω από 5% η διόρθωση και για τις 4 συστημικές μετοχές, με τις περισσότερες συναλλαγές σε Εθνική και Πειραιώς και τον υψηλότερο τζίρο σε Alpha Bank και ΕΤΕ.
Αφορμής δοθείσης, ρευστοποιήσεις γίνονται από νωρίς στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, μετά μάλιστα τη θεαματική αντίδραση της Παρασκευής. Να σημειωθεί πάντως πως και σήμερα ο τζίρος κυμαίνεται χαμηλότερα του μέσου όρου της τελευταίας εβδομάδας αλλά και των ανοδικών συνεδριάσεων. Θυμίζουμε στα 77 εκατ. ευρώ ο μ.ο. τζίρου της τελευταίας εβδομάδας.
Σε αυτές τις χαμηλότερες τιμές δεν λείπουν και τα πακέτα, με 4 σημαντικά να έχουν αλλάξει χέρια νωρίτερα.
Στον ΟΤΕ, ένα για 79.890 μετοχές στα 8,595 ευρώ συνολικής αξίας 686.655 ευρώ, στα ΕΧΑΕ, ένα για 67.000 στα 4,67 ευρώ αξίας 312.890, στην Alpha Bank, ένα για 675.000 στο 1,86 ευρώ αξίας 1.255.500 ευρώ και ένα στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα, για 253.713 στο 1,10 αξίας 279.084 ευρώ. Συνολικά, λίγο πριν τις 16:00, σε τζίρο 34,4 εκατ. ευρώ τα περίπου 2,5 εκατ. ευρώ είχαν γίνει με προσυμφωνημένες πράξεις.
Στο κόκκινο σταθερά οι 21 από τις μετοχές του δείκτη, με ανοδική εξαίρεση τις δεικτοβαρείς ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ, FF Group. Σταθερή στο 1,11 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τους traders να παίρνουν ένα μέρος των βραχυπρόθεσμων κερδών τους (ας όψεται ο Moody's και ο Σόιμπλε), τον ΔΤΡ στο εύρος των 808,72-842,14 μονάδων και ζητούμενο -όπως σημειωνόταν προηγούμενα- ένα κλείσιμο από τις 820 μον.
Για τον ΓΔ η διακύμανση πραγματοποιείται στις 624,09-634,95 μονάδες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ουράς διόρθωσης αύριο και συνέχεια την Τετάρτη, ανάλογη των όποιων αποφάσεων στο αυριανό EwG.
Μέχρι τώρα η διόρθωση εντάσσεται -από τους ειδικούς της αγοράς- στο πλαίσιο επιβεβαίωσης της τελευταίας ανοδικής κίνησης και ως εξέλιξη απαραίτητη για να επιχειρηθεί στη συνέχεια η (επανα)προσέγγιση των 650 μονάδων.
Για να δούμε, καθώς όσο συντηρείται πάνω από τις 626 μονάδες ο ΓΔ, η μηνιαία τάση παραμένει θετική και με απόδοση 12,01% σε διάστημα 3μήνου.