Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντείνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 630 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με τις τράπεζες στο επίκεντρο των πιέσεων. Ισχυρές απώλειες και στους τίτλους των ΔΕΗ, Μυτιληναίου, Coca Cola. Επιμένουν ανοδικά Folli, ΟΠΑΠ, Τιτάν.

Εντείνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο
Με μικρές απώλειες στην Ευρώπη, με μεγαλύτερες στην Αθήνα, ξεκινά χρηματιστηριακά η εβδομάδα.

Εκτός, στο επίκεντρο το χρηματιστήριο του Μιλάνου, με την προσοχή στραμμένη στην προσπάθεια διάσωσης της Monte dei Paschi di Siena, διαδικασία που θα επηρεάσει ανάλογα όχι μόνο την ιταλική αγορά. Χαμηλότερα μεν του ορίου του 2% το ιταλικό 10ετές, αλλά νωρίτερα με αυξητική τάση.

Εντός, στο επίκεντρο το EwG, η προοπτική σύγκλησής του (αύριο;), η προσπάθεια της κυβέρνησης να μετακινηθεί από τη γραμμή της «πολιτικής λύσης» σε αυτήν ενός «έντιμου συμβιβασμού», αποδεχόμενη (καταρχήν) την επέκταση του «κόφτη».

Πιστωτικά αρνητική η νέα κόντρα Αθήνας - δανειστών, σύμφωνα με τον οίκο Moody’s, και ο κλάδος που κυρίως υφίσταται την πίεση είναι ο τραπεζικός. Με πωλητές στον κλάδο ξεκίνησε η συνεδρίαση, με τις πιέσεις να εντείνονται στις μετοχές και των 4 συστημικών τραπεζών και σταδιακά ο ΔΤΡ να χάνει πάνω από 3% υποχωρώντας προς τις 835 μονάδες. Κάτω ο Δείκτης Τραπεζών, λίγο χαμηλότερα και το 10ετές, που όμως παραμένει 25 μ.β. πάνω από το όριο του 7%.

Στοιχεία που παραπέμπουν στην καταρχήν επιφυλακτικότητα των πρώτων παικτών, στη στάση αναμονής των αγοραστών της Πέμπτης - Παρασκευής, αλλά και της διάθεσης να ελεγχθεί η πίεση στα πρώτα 20' της συνεδρίασης.

Περιορισμένες συναλλαγές, ανάλογος τζίρος, πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου της τελευταίας εβδομάδας και αισθητά κάτω από τα επίπεδα της ανοδικής συνεδρίασης της Παρασκευής. Σημειωτέον πως τζίρος χαμηλότερος του μέσου όρου καταγράφηκε στη διάρκεια της τελευταίας διόρθωσης ακόμη και την ημέρα της βίαιης υποχώρησης με 3,21% για τον Γ.Δ., αλλά και στη δοκιμασία των χαμηλών (των 603 μονάδων) την αμέσως επομένη (την Πέμπτη).

Το 53% του μέτριου τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, καθώς κινητικότητα σημειωνόταν και σε τίτλους των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΛΠ, Μυτιληναίου, Πλαστικών Θράκης, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ κ.ά.

Προσεκτικές οι κινήσεις των traders στα πρώτα 30', επικεντρώνονται κυρίως στην απορρόφηση της προσφοράς που εκδηλώνεται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο αλλά και στην αφομοίωση της υπεραπόδοσης της Παρασκευής.

Με πωλητές στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με εξαιρέσεις σε ΟΠΑΠ, ΟΛΠ και FF Group. Σταθερή η τιμή των ΟΤΕ, Grivalia.

Στις 13:20 ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε κάτω από τις 630 μονάδες, στις 626 (-2,1%), ο FTSE 25 κάτω από τις 1.700 (-2%), ενώ χαμηλότερα κατά 4,5% ο ΔΤΡ στις 820 μονάδες.

Με συναλλαγές 32 εκατ. μετοχών και τζίρο 21 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v