Στις 640 μονάδες το Χ.Α., έχοντας ανακτήσει την Παρασκευή τις απώλειες που είχαν προηγηθεί και πιέσει την αγορά στα όρια των 600 μονάδων.
Η «μεγάλη λήξη» της Παρασκευής μπορεί να στάθηκε η αφορμή για να «κλείσουν» θέσεις πώλησης και να αναλάβουν ρόλο και πάλι οι αγοραστές, ωστόσο το εύλογο στοίχημα που παραμένει είναι αυτό της καταγραφής «νέων υψηλών έτους», δηλαδή η υπέρβαση των 659-660 μονάδων.
Για ορισμένους κάτι τέτοιο δεν έχει και τόση σημασία ει μη μόνον το «κλείσιμο» της χρονιάς με όσο το δυνατόν περισσότερους τίτλους σε θετικό πρόσημο, για άλλους αυτό που θα μετρήσει είναι η θετική απόδοση για τον Γενικό Δείκτη σε διάστημα έτους. Ωστόσο, αυτό που γνωρίζουν καλά στην πλειονότητα τους οι traders είναι πως μόνον εάν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση -σε χρόνο εύλογο- είναι εφικτή η κίνηση του Χ.Α. πάνω από τις 700 μονάδες.
Προς ώρας και αυτό φάνηκε κυρίως στη συνεδρίαση της μεγάλης διόρθωσης (την Τετάρτη με τον Γ.Δ. στο μείον 3,21% στις 619,19 και το χαμηλό της Πέμπτης στις 603,20 μονάδες) θεωρούν ως πιθανότερο ενδεχόμενο αυτό της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η αγορά θα είχε «φύγει» πολύ χαμηλότερα, ο τραπεζικός κλάδος θα είχε διορθώσει βίαια κάτω από τις 750 μονάδες (χαμηλό της Πέμπτης).
Γι’ αυτό και στο σχόλιό μας του Σαββατοκύριακου εκτιμούσαμε πως 1-2 ορόσημα αυτήν την εβδομάδα μπορεί να κρίνουν τη βραχυπρόθεσμη τάση και το πώς θα ξεκινήσει το 2017. Το ενδεχόμενο σύγκλησης ενός EwG είναι ένα ορόσημο, σε συνδυασμό με τον ορισμό της επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών από 9-10 Ιανουαρίου. Το αν θα πιστωθεί το κοινωνικό βοήθημα έγκαιρα είναι επίσης ένα κριτήριο-ορόσημο.
Μπορεί αυτές τις ημέρες οι δανειστές να είναι στις χώρες τους, να έχουν φύγει χωρίς συμφωνία σε πολλά θέματα από την Αθήνα, αλλά δηλώσεις και θέσεις όπως για παράδειγμααυτή του Klaus Regling ήτου Valdis Dobrovskis να μετρούν στη διάθεση των παικτών. Μάλιστα το γεγονός πως ESM και Ε.Ε. συγκλίνουν στην ίδια κατεύθυνση θα έπρεπε να έχει αξιολογηθεί ήδη από το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο.
Ουσιαστική υπέρβαση των 660 μονάδων χωρίς διαφαινόμενη πειστική εκτίμηση πως θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση δεν μπορεί να επιτευχθεί. Οπως και ανησυχητική διάσπαση/απώλεια των 600 (με έσχατη στήριξη των 600/585-580 μονάδων) όταν διαφανεί πως οι δύο πλευρές πηγαίνουν σε οριστική ρήξη.
Για αυτό είτε στις εναπομείνασες συνεδριάσεις καταγραφεί «νέο υψηλό έτους» είτε όχι, το ζητούμενο είναι οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει ενθαρρυντικά η επόμενη χρονιά.
Η Αθήνα γνωρίζει πως χρηματοδοτικά οι αντοχές της επαρκούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου (οπότε έχει να πληρώσει μία μεγάλη δόση στον ESM, δες και σχόλιο ΣΚ), πως δηλαδή θα πρέπει στο Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου να έχει υλοποιηθεί σχεδόν το σύνολο του πλαισίου της συμφωνίας.
Η ενεργοποίηση ισχυρών αγοραστικών αντανακλαστικών την Τετάρτη και κυρίως Πέμπτη (από τα χαμηλά των 603,20 μονάδων για τον Γ.Δ.) επιβεβαιώνει τη σπουδαιότητα της περιοχής ως στήριξη. Ανάλογη επιβεβαίωση ως αντίσταση έχει γίνει στις 650,11 μονάδες στις 8 Δεκεμβρίου.
Σημειώστε πως το «τοπικό υψηλό» καταγράφηκε μετά το δημοψήφισμα στην Ιταλία και κυρίως μετά το Eurogroup της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου ισχυρή ένδειξη πως οι traders δεν περίμεναν συμφωνία εκείνη την ημέρα. Αλλά όμως δεν περίμεναν (στην πλειονότητά τους) και τον αιφνιδιασμό Τσίπρα...
Στον… τρίτο δρόμο της κυβέρνησηςγια συμφωνία αναφέρεται από νωρίτερα η Μαρίνα Μάνη αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του «κόφτη», με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.
Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός με ανοιχτό μέτωπο (κυρίως, σε αυτήν τη φάση) τα διοικητικά της Πειραιώς.Συνεδριάζει σήμερα εκ νέου το Δ.Σ. της τράπεζας, όπως σημειώνει η Αναστασία Παπαϊωάννου. Προφανώς οι όποιες εξελίξεις θα επηρεάσουν τη βραχυπρόθεσμη τάση και την Πειραιώς αλλά και έμμεσα για τον κλάδο.