Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, έστω και αν οι αθροιστικές απώλειες ήταν μόλις 1,10% και σήμερα, περισσότερο για την δημιουργία εντυπώσεων, επιχειρήθηκε προσπάθεια αντίδρασης, η οποία "ψαλιδίστηκε" από την Τραπεζική αδυναμία, πιθανότατα λόγων των επικείμενων αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου, τα οποία δημιουργούν επιφυλάξεις στους επενδυτές και η οποία επιβεβαιώθηκε και από το -1,17% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών.
Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να αναφερθεί ότι οι τελικές δημοπρασίες επεφύλαξαν αξιοσημείωτες εκπλήξεις, κλείνοντας στο υψηλό ημέρας την Eurobank (+1,33%) και στο χαμηλό ημέρας τις Εθνική (-1,58%) και Πειραιώς (-3,05%).
Στην περίπτωση της Alpha Bank (-1,26%), ο τίτλος της οποίας μπορεί να ανέκαμψε από το χαμηλό ημέρας των 1,54 ευρώ (-3,14%), δημιουργούνται οι περισσότερες τεχνικές ανησυχίες, καθώς δείχνει να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 1,77 ευρώ (κλείσιμο 9/8).
Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, μέχρι στιγμής, η μετοχή έχει την χειρότερη εικόνα από τον κλάδο. Τα 1,54 ευρώ δοκιμάστηκαν σήμερα για πολλοστή φορά (είναι το άνω άκρο της σημαντικής στήριξης 1,54 - 1,52 ευρώ). Μια διάσπαση μπορεί να μας φέρει, τουλάχιστον, στο 1,50. Αντίστοιχα τα 1,63 ευρώ είναι και το κοντινότερο επίπεδο αντίστασης, που πρέπει να διασπαστεί για να δώσει ένα "Intraday" σήμα, έχοντας μπροστά την κύρια αντίσταση των 1,72 ευρώ.
Tο ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη
Παρά την θετική εικόνα των περισσοτέρων από τις Ευρωπαϊκές Αγορές, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, για πολλοστή συνεδρίαση, απέτυχε να ακολουθήσει τον θετικό βηματισμό των διεθνών Χρηματιστηρίων, παραμένοντας εγκλωβισμένο στην εσωστρέφεια και την συναλλακτική απαξίωση, έστω και αν σήμερα σημειώθηκε μικρή αύξηση του τζίρου (ο μεγαλύτερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων).
Είναι βέβαιο ότι αυτό που επιδιώκουν οι λίγοι ενεργοί παίκτες, δηλαδή την παρατεταμένη συσσώρευση σε στενό εύρος κίνησης, είναι λάθος και θα αποδειχθεί πολύ σύντομα, στην πρώτη κίνηση εκτόνωσης, που δεν αποκλείεται να αυξήσει το ενδιαφέρον όσων επιδεικτικά παραμένουν εκτός Αγοράς.
Η προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι αντέχει η στήριξη των 560 μονάδων, με "rotation" στους ημερήσιους, Δεικτοβαρείς, πρωταγωνιστές, ασφαλώς και δεν πείθει κανέναν, ενώ αντίθετα η παρατεταμένη αδυναμία του Τραπεζικού κλάδου και η εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας επαναπροσέγγισης των τιμών που διενεργήθηκαν οι τελευταίες Α.Μ.Κ., αυξάνει τις τάξεις των "υποψιασμένων" που υποστηρίζουν ότι τα δύσκολα για το Χ.Α. είναι μπροστά, ιδιαίτερα αν αυξηθούν οι ενδείξεις κόπωσης για τις Διεθνείς Αγορές.
Από την άλλη, τα χθεσινά μηνύματα από τις Βρυξέλλες, ασφαλώς και δεν έκαναν "σοφότερους" τους λίγους ενεργούς παίκτες, καθώς το γενικότερο συμπέρασμα ήταν ότι οι Δανειστές απαιτούν επιτάχυνση σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα, ώστε να τρέξει γρήγορα η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ αλλά και η δεύτερη αξιολόγηση.
Την πιθανότητα να υπάρξει καθυστέρηση ημερών, όχι όμως εβδομάδων, στην καταβολή της επόμενης δόσης, έθιξε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος μιλώντας στο Bloomberg.
Εν τω μεταξύ, νέα βελτίωση, μετά από αυτή του περασμένου μήνα, σημείωσε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μηνιαίας έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) αυξήθηκε στις 92,5 μονάδες από 90,9 τον Ιούλιο και 89,7 τον Ιούνιο, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή του τελευταίου 12μήνου.
Η βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα προέκυψε από όλους τους κλάδους της Οικονομίας, όμως η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε στις -70,1 μονάδες από -69,2 μονάδες τον περασμένο μήνα.
Θα αυξηθούν οι ροές, όσον αφορά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου, (σήμερα ανακοινώνουν αποτελέσματα Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Fourlis και Lamda Development. Την Τετάρτη, 31/8, είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων για τις Εθνική Τράπεζα και Eurobank), όμως σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συνοδευτεί από αύξηση ενδιαφέροντος και συναλλακτικής δραστηριότητας.
Επιπλέον, σήμερα έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, από την οποία θα φανούν οι προοπτικές για το σύνολο του έτους αλλά και η πορεία των περιθωρίων διύλισης, στην περίπτωση της Motor Oil, η οποία ανακοίνωσε αποτελέσματα χθες, μετά την λήξη της συνεδρίασης στο Χ.Α.
Για να εξασφαλιστεί το σημερινό, θετικό, πρόσημο του Γενικού Δείκτη, "επιστρατεύθηκε" σημαντικός αριθμός Δεικτοβαρών μετοχών, από τον μη Τραπεζικό FTSE25, με "ταγούς" τους ΕΕΕ (+2,45%) και ΟΤΕ (+0,49%, υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά ημέρας όπου σημείωνε κέρδη 2,68%), ενώ ακολούθησαν, δίνοντας σημαντικές βοήθειες οι ΟΠΑΠ (+1,38%) ΕΧΑΕ (+1,42%), Jumbo (+2,79%), Ελ. Πετρέλαια (+1,08%) και Lamda Development (+3,85%).
Με μικρότερα κέρδη ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Grivalia, Motor Oil, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.
Δεν μπορεί να διαρκέσει επί μακρόν η εν εξελίξει συσσώρευση και πολύ γρήγορα θα έχουμε κίνηση εκτόνωσης, η οποία αν συνοδευτεί και από σχετική αύξηση του τζίρου, θα σηματοδοτήσει την βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α., υποστηρίζουν οι περισσότεροι των αναλυτών.
Σύμφωνα με την παραπάνω σχολή σκέψης και με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, είσοδο έχουμε με κατοχύρωση του 574, με επόμενο στόχο το 586 σε πρώτη και το 610 σε δεύτερη φάση. Αντίστοιχα μία καθοδική διάσπαση του 560 - 557 σε πρώτη και του 550 σε δεύτερη φάση, μπορεί να μας δώσει και πάλι την περιοχή των 520 μονάδων.
Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,56%) όσο αντέχει η ζώνη 1484 - 1480, η "intraday" τάση παραμένει "long". Συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1502 μονάδων, επιτρέπουν σκέψεις για κίνηση προς τις 1517 μονάδες.
Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, για την σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας του Τραπεζικού δείκτη, απαιτείται, τουλάχιστον, η διαδοχική υπέρβαση των αντιστάσεων που διέρχονται από τις 655 και 670 μονάδες. Για την ραγδαία επιδείνωσή της αρκεί η παραβίαση των 613 μονάδων.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
-Πέτρος Στεριώτης
"Ασκήσεις ισορροπίας" για τον Γενικό Δείκτη ακριβώς πάνω στην ανοδική γραμμή τάσης, που ξεκινά από το πολυετές χαμηλό του Φεβρουαρίου και περνά από τα μετά "Brexit" χαμηλά του Καλοκαιριού, διαπιστώνει ο Πέτρος Στεριώτης.
Η ιδιαίτερα χαμηλή μεταβλητότητα των τιμών του Γενικού Δείκτη, που βρίσκεται σε τυπικές αποκλίσεις πέραν από τους στατιστικούς μέσους όρους μεταβλητότητας, αναμένεται να κινηθεί ανοδικά το επόμενο διάστημα, συμπίπτοντας, πιθανότατα, με κάποιον (άγνωστο ακόμη) καταλύτη αλλά και τη σταδιακή αύξηση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος πριν το κλείσιμο του 3ου χρηματιστηριακού τριμήνου.
Τα απογοητευτικά στοιχεία επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης που ανακοινώθηκαν σήμερα για την Ευρωζώνη, επιβεβαιώνουν το δυσμενές μακροικονομικό κλίμα εντός του οποίου πορεύεται η Περιοχή, με το αντίστοιχο ποσοστό ανεργίας να αναμένεται αύριο στο "ψυχολογικό όριο" του 10%. Αυτά βέβαια διατηρούν τις προσδοκίες για επέκταση του "QE" της ΕΚΤ, αλλά και την απογοήτευση για την ανεπάρκεια της συγκεκριμένης "συνταγής" νομισματικής πολιτικής.
"Την ίδια στιγμή η FED ξαναφέρνει στο τραπέζι το θέμα της αύξησης των Αμερικάνικων επιτοκίων, με τις Αγορές συναλλάγματος να τηρούν στάση αναμονής ενόψει της ανακοίνωσης των νέων θέσεων εργασίας Αυγούστου την
Παρασκευής" επισημαίνει ο διευθυντής Παραγώγων της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ.
-Δημήτρης Τζάνας
"Αν και η τυπική έναρξη του Φθινοπώρου σηματοδοτείται με την έλευση του Σεπτεμβρίου, η συναλλακτική απραγία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συνεχίζεται και το Χ.Α. αρνείται πεισματικά να ξεφύγει από τη Θερινή ραστώνη του" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.
Έτσι, οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές του τελευταίου μήνα υπολείπονται των 20 εκατ. ευρώ ημερησίως, ενώ ήταν υπερδιπλάσιες τον Ιούλιο (40,97 εκατ.) και ύψους 79,3 εκατ. τον Ιούνιο !
Ο προβληματισμός, επομένως, για την Επενδυτική Κοινότητα κορυφώνεται, καθώς η εδραίωση της συναλλακτικής υποτονικότητας θα επιφέρει νέα προβλήματα στον ήδη χειμαζόμενο χρηματιστηριακό κλάδο καθώς, επί πλέον, το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι το μόνο Ευρωπαϊκό που καταγράφει τη χαμηλότερη επίδοση σε επίπεδο Γενικού Δείκτη μετά το "Brexit" της 24ης Ιουνίου.
Έτσι, από το χθεσινό EuroWorking Group προέκυψε ότι δεν είναι αυτονόητη η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς υφίστανται εκκρεμότητες επί των 20+15 προαπαιτούμενων, μεταξύ των οποίων και τα νέα Δ.Σ. των συστημικών Τραπεζών, το θεσμικό πλαίσιο για τα NPLs και το εποπτικό συμβούλιο του "νέου ΤΑΙΠΕΔ". Στη συνέχεια δε, θα ακολουθήσουν τα προαπαιτούμενα (εργασιακές διαρρυθμίσεις ανάμεσά τους) για τη 2η αξιολόγηση που θα φέρει τη νέα εκταμίευση, αλλά και τη συζήτηση για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους και την ενσωμάτωση των Ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση, προσφέροντας βελτιωμένες συνθήκες ρευστότητας στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα.
Άλλος ένας "μικρός Γολγοθάς" ενόψει, ακυρώνοντας για την ώρα την προσδοκία να αλλάξει στο 3ο τρίμηνο το αρνητικό πρόσημο για το ΑΕΠ, που κατά το 2ο ήταν σχεδόν μια αρνητική ποσοστιαία μονάδα έναντι του αντίστοιχου περσινού !
Αναπόφευκτα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι σε κατάσταση ομηρείας, κινούμενο σε μικρό εύρος διακύμανσης, με τον Τραπεζικό κλάδο σε ρόλο αρνητικού πρωταγωνιστή και μια μικρή "παλέτα" Δεικτοβαρών μετοχών να εναλλάσσονται στις δημοπρασίες, για να αμβλύνουν τις απώλειες του Γενικού Δείκτη, ή να τον μοχλεύσουν ανάλογα.
Μόνο το πεδίο των μεταρρυθμίσεων, με αιχμή τις Ιδιωτικοποιήσεις, μπορούν να συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος, χωρίς ωστόσο και εδώ ο πήχης των προσδοκιών να μπορεί να κινηθεί ψηλότερα αφού καμία περίπτωση δεν είναι σε ώριμο στάδιο. Ταυτόχρονα, η ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ΟΛΠ στην Cosco δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε διαφορετική κίνηση τη μετοχή του που διατηρεί υψηλό discount (42% !) σε σχέση με την τιμή εξαγοράς του.
Στο εξωτερικό περιβάλλον, οι σιβυλλικές δηλώσεις της Τζάνετ Γέλεν, για το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής των Αμερικανικών επιτοκίων εντός του Σεπτεμβρίου, θα κριθούν από τα στοιχεία της Αγοράς Εργασίας των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, με το ενδεχόμενο υλοποίησης να είναι αρκετά ισχυρό.
"Πάντως, οι λοιπές Κεντρικές Τράπεζες (Ευρωπαϊκή, Ιαπωνική, Ελβετική) είναι σταθερά προσανατολισμένες στη διατήρηση των μηδενικών - αρνητικών επιτοκίων καθώς συνεχίζονται οι συνθήκες αποπληθωρισμού, προκαλώντας έτσι συνθήκες υπερτίμησης τόσο για τα ομόλογα όσο και τις μετοχικές αξίες" τονίζει ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μόνη "κόκκινη" παραφωνία ο Ιαπωνικός Nikkei (-0,07%, μετά το χθεσινό +2,3%), στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ξεχώρισαν οι Hang Seng (+0,85%) και Sensex 30 (+1,58%).
Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, με διαθέσεις ελεγχόμενης διόρθωσης ξεκίνησε η συνεδρίαση στο NYSE.
Κινούνται χαμηλότερα, Χρυσός, Πετρέλαιο και Ευρώ.
Ξεκινώντας εξ Ανατολών, οι Ιαπωνικές πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν τον Ιούλιο κατά 0,2% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομίας, ενώ οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν την πτώση στο 0,9%. Σε μηνιαίους όρους, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 1,4% βάσει εποχικής προσαρμογής.
Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "Α1" της Ιαπωνικής οικονομίας ο οίκος αξιολόγησης Moody's, διατηρώντας το outlook σταθερό (αντανακλά μια ισορροπία των κινδύνων τους επόμενους 12 - 18 μήνες), καθώς, αν και συνεχίζεται απρόσκοπτα η αναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης, αυτό γίνεται με αργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τη Moody's, η Ιαπωνική Οικονομία δεν αναμένεται να πετύχει όλους τους στόχους της. Ο πληθωρισμός της Ιαπωνίας αναμένεται να κινηθεί κάτω από το στόχο της BoJ, ενώ ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει σταθερός.
Οι δαπάνες των Ιαπωνικών Νοικοκυριών μειώθηκαν ξανά τον Ιούλιο 0,5% έναντι του προηγουμένου έτους, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα και για 10η φορά στον τελευταίο χρόνο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση 1% έναντι του προηγουμένου έτους. Ο δείκτης της ανεργίας υποχώρησε στο 3% τον Ιούλιο από το 3,1% τον προηγούμενο μήνα.
Το Bloomberg Intelligence κατατάσσει το συνολικό Κινεζικό χρέος σε τέσσερις κατηγορίες: το Τραπεζικό, το Εταιρικό, το Κυβερνητικό και των Νοικοκυρών. Το Τραπεζικό έχει μειωθεί ελαφρώς σε σχέση με το μέγεθος της Οικονομίας κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, σε 19% του ΑΕΠ το 2015. Το εταιρικό χρέος, έχει εκτοξευτεί στο 165% από 105% του ΑΕΠ. Το Κυβερνητικό χρέος αυξήθηκε σε 22%, ενώ το χρέος των Νοικοκυριών έχει σημειώσει άνοδο παραπάνω από το 40% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Κατά την τελευταία δεκαετία, το συνολικό χρέος αυξήθηκε κατά 465%. Οδηγήθηκε στο 247% του ΑΕΠ το 2015, από 160% το 2005.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, στην Ευρωζώνη σημειώθηκε επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, με τον ESI να μειώνεται στις 103,5 μονάδες από 104,5 τον Ιούλιο. Αντίστοιχη μείωση σημειώθηκε και στην ΕΕ, όπου ο ESI υποχώρησε στις 103,8 μονάδες από 104,7 τον περασμένο μήνα.
Αυξάνονται οι πιθανότητες οι Ισπανοί να προσέλθουν στις κάλπες για τρίτη φορά μέσα σε έναν χρόνο, μετά το νέο "όχι" των Σοσιαλιστών στο ενδεχόμενο παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στο Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board ενισχύθηκε στις 101,1 μονάδες τον Αύγουστο από την αναθεωρημένη μέτρηση των 96,7 μονάδων τον Ιούλιο. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2015. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τον δείκτη στις 97 μονάδες.
Ανεξάρτητα από όλα αυτά, αυτό που δεν σηκώνει αμφισβήτηση είναι ότι οι Διεθνείς Αγορές συνεχίζουν να διατηρούν επαφή με τα ιστορικά, ή πολυετή, υψηλά, έστω και αν πληθαίνουν οι δυσοίωνες προβλέψεις, όλο και περισσότερων διαχειριστών.
Σύμφωνα με τους τελευταίους οι συνεχιζόμενες "ενέσεις ρευστότητας" από τις Κεντρικές Τράπεζες, αλλά και οι συνεχιζόμενες αγορές assets, έχουν όλο και μικρότερο αποτέλεσμα και αυτό, νομοτελειακά, έχει ημερομηνία λήξης, που θα δυσκολέψει τη χρήση της πίστωσης για την ενίσχυση των εταιρικών κερδών. Η πτώση της κερδοφορίας θα οδηγήσει και σε μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τις μετοχές, κάτι που θα επιφέρει σημαντική διόρθωση στις Αγορές.
Επιστροφή στο ΧΑ
Ο νέος γύρος δημοσιονομικής λιτότητας για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα συνεχίσει να φρενάρει την Ελληνική ανάπτυξη, επισημαίνει η Citi σε σχόλιό της, μετά τη χθεσινή αναθεωρημένη μέτρηση του ΑΕΠ που έδειξε ύφεση 0,9% το β' τρίμηνο.
Ο οίκος σημειώνει ότι τα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις με τους Δανειστές, αλλά και η αδύναμη εκκίνηση της τουριστικής περιόδου, επιβάρυναν την Ελληνική ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2016.
Οι εξαγωγές δεν δείχνουν να ανακάμπτουν, πιθανόν ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων "capital controls", κάτι που επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα.
Παράλληλα, εκτιμά ότι οι πιέσεις στο ΑΕΠ θα διατηρηθούν, ακόμη και αν υπάρξουν ξεκάθαρες αποδείξεις ότι ο Τουρισμός ανέκαμψε τον Ιούλιο.
Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 565,78 μονάδες (+0,73%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 565,09 (+0,61%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 564,37 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,48%.
Ο τζίρος, σχετικά ενισχυμένος, έφθασε τα 24,7 εκατ. από τα οποία τα 0,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΛΣ, ΑΡΑΙΓ, ΕΤΕ, ΟΤΕ), ενώ ΟΤΕ και Alpha Bank απασχόλησαν το 61% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του 25αρη, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Grivalia, EEE, Lamda Development, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Αντίθετα δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Lamda Development, Jumbo, Ελλάκτωρ και στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ και Viohalco.
Eπαναπροσεγγίζει τα υψηλά 8ετιας η μετοχή του Σαράντη
Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με ελάχιστες συναλλαγές, για την Σαράντης (+0,41%) που δείχνει να επαναπροσεγγίζει τα υψηλά τρέχοντος έτους που είναι και υψηλά 8ετιας, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Ελλάδος (+1,49%) που υποχώρησε αισθητά από τα υψηλά ημέρας, τα αποτελέσματα εξαμήνου έφεραν ενδιαφέρον για την Paperpack (+13%), κινητικότητα με αυξημένες συναλλαγές για την Fourlis (+2,86%), κάτι κινείται στο Πλαίσιο (+1,70%), ενώ, μέσω "πακέτου" πουλήθηκαν οι 86200 ίδιες μετοχές στην MLS (+0,54%), στην τιμή των 3,75 ευρώ.
Ισορροπημένη η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές, έναντι 49 πτωτικών, ενώ για οκτώ τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 9%.
--ΧΠΑ
Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, που συνοδεύτηκε με οριακή αύξηση των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ σχετικά χαμηλότερα κινήθηκαν τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (9.618 συμβόλαια).
Στα 5.259 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 653, 648 για τον Σεπτέμβριο και 5 για τον Οκτώβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.505,25) κινήθηκε μεταξύ 1.495,25 και 1.507 μονάδων, γυρίζοντας σε υπερτίμηση 0,35%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (16.000 ΟΠΑΠ, 5.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (1.954), Eurobank (1.427), Πειραιώς (3.330), Εθνική (927), MIG (284), ΔΕΗ (106), ΟΤΕ (663), ΟΠΑΠ (350), Μυτιληναίο (165), ΓΕΚ (139).
Ας σημειωθούν τα 50 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Οκτωβρίου, τα 30 με τιμή εξάσκησης τα 8,40 ευρώ και τα άλλα 20 με τιμή εξάσκησης τα 8,80 ευρώ και τα 30 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΠΑΠ, ίδιας λήξης, τα 20 με τιμή εξάσκησης τα 7,60 ευρώ και τα άλλα 10 με τιμή εξάσκησης τα 8,00 ευρώ.
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.499.641 τεμ.). Πειραιώς (7.475.542 τεμ.), Alpha Bank (11.159.343 τεμ.) και Eurobank (2.674.233 τεμ.).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.