Πρώτος στόχος η... άμυνα στο Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδος σήμερα, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Ζητούμενο να μη χαθούν οι 1.480 μονάδες για FT 25. Κέρδη για τις τράπεζες, «κλειδί» το κλίμα στις αγορές. Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα, προβληματίζει ο χαμηλός τζίρος.

Σε τροχιά διόρθωσης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακάθεκτη η Wall Street, με άλμα 108 μονάδων ο Dow Jones.

Σε διαδικασία απορρόφησης των όσων είπε την Παρασκευή η πρόεδρος της Fed, με το "κεφάλαιο" να βλέπει πως μία ενδεχόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων θα μπορούσε μεσοπρόθεσμα να λειτουργήσει υπέρ της Νέας Υόρκης και σε βάρος των ευρωπαϊκών αγορών.

Αλλωστε είναι κοινό μυστικό πως από το πρώτο τρίμηνο του 2015 το "κεφάλαιο" έχει αρχίσει να μειώνει θέσεις σε "ευρωπαϊκές αξίες" ενώ συν τω χρόνω όλο και επιβαρύνεται ο βαθμός επικινδυνότητας της Ευρώπης ως επενδυτικού προορισμού.

Στα βραχυπρόθεσμα, μετά τη χθεσινή... λειψή -λόγω της αργίας στο Λονδίνο- συνεδρίαση και το εντυπωσιακό άλμα στη Wall Street, μένει να φανεί πώς θα αντιδράσουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Χρηματιστήριο-οδηγός για τα ευρωπαϊκά αυτό της Φρανκφούρτης, με ζητούμενο για σήμερα-αύριο την επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων για τον DAX. Εάν επιβεβαιωθεί η ευρύτερη ζώνη τιμών, πέριξ των 10.500 μονάδων, τότε οι long θα έχουν ακόμη λόγο να παραμείνουν στο παιχνίδι. Σε αντίθετη περίπτωση, ισχυρότερο προβάδισμα θα έχουν οι short παίκτες.

Στα καθ' ημάς, όπως σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, στο ΧΑ "μετρήσαμε" την τρίτη πτωτική συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζεται στην περιοχή των 560 μονάδων, τον FTSE 25 να χάνει το (και ψυχολογικής σημασίας) όριο των 1.500, με τον τραπεζικό δείκτη προς τις 637 μονάδες.

Συναλλαγές και τζίρος... αστείοι, μεγέθη... περιπτέρου, με 18 εκατ. μετοχές και 15,6 εκατ. ευρώ τζίρο.

Αναμενόμενα πάντως λόγω του Λονδίνου, γι' αυτό ας θεωρήσουμε πιο ενδεικτικές τη σημερινή και την αυριανή συνεδρίαση.

Περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, με τη Motor Oil να ανακοινώνει χθες το δεύτερο τρίμηνο και την προσοχή της αγοράς στον ΟΠΑΠ, καθώς ο Οργανισμός θα δώσει τα μεγέθη του μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, παραμένει εγκλωβισμένος σε στενό εύρος αδυνατώντας να αντιδράσει πειστικά, όσο θα "ταλαιπωρείται" από το μείζον πρόβλημα των "μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων". Οι μέχρι τώρα πρόνοιες και ενέργειες που έχουν γίνει γι' αυτό το θέμα, εκτίμησή μας είναι πως βρίσκονται στα πρώτα μέτρα ενός επίπονου... Μαραθωνίου, από την έκβαση του οποίου θα εξαρτηθεί το παρόν, κυρίως όμως το μέλλον όχι μόνον των συστημικών ομίλων αλλά κι ενός ευρέως φάσματος του επιχειρείν, της πραγματικής οικονομίας, της κοινωνίας. Συνεπώς επιμένουμε να μην περιμένουμε πολλά από τον κλάδο, μέχρι νεωτέρας.

Επιπλέον (και) το ΧΑ έχει εισέλθει εκ νέου σε φάση διαπραγμάτευσης, με τις εξελίξεις να επηρεάζουν είτε προς τη μία είτε προ την άλλη κατεύθυνση και την αγορά.

Προσώρας για τον Γ.Δ. παραμένει το εύρος διακύμανσης 545-575 μονάδων, για τον FTSE 25 το ζητούμενο είναι σήμερα-αύριο να μη διαρραγεί η στήριξη στις 1.480 μονάδες και ει δυνατόν να βγει κάποια αντίδραση προς την διακεκαυμένη ζώνη των 570-575 μονάδων, μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Προτελευταία συνεδρίαση σήμερα για τον Αύγουστο, μένει να φανεί με τι ταμείο θα κλείσει αύριο ο μήνας. Κι από Πέμπτη βλέπουμε και με αναδιάρθρωση δεικτών, με αξιολόγηση από τον οίκο Fitch κ.λπ.

Πάντως από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ για δεύτερο τρίμηνο, τον Ιούνιο γίνεται εμφανής η κόπωση σε καίριους τομείς της οικονομίας.

Μείωση της κατανάλωσης/ζήτησης, μείωση των εξαγωγών, συνεκτιμώντας πως κρίσιμος μήνας ήταν ο Ιούλιος (λόγω αυξημένων φόρων, υψηλότερου ΦΠΑ κ.ά.), εξίσου κρίσιμος ο Σεπτέμβριος λόγω των πολλαπλών βαρών στα οποία καλείται να αντεπεξέλθουν οικονομία και κοινωνία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v