Η εβδομάδα ξεκινά με την κεντρική τραπεζίτη των ΗΠΑ να "δείχνει" αύξηση επιτοκίων χωρίς ωστόσο να ανοίγει τα χαρτιά της αυτή την χρονική στιγμή.
Είναι προφανές, πως οι όποιες κινήσεις της Fed σχετίζονται και με τις επικείμενες Προεδρικές Εκλογές στις ΗΠΑ, στις 8 Νοεμβρίου.
Τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, αυτή που ξεκινά την Δευτέρα και ολοκληρώνεται (και) χρηματιστηριακά με την συνεδρίαση της Πέμπτης.
Για τις διεθνείς αγορές αναμένεται με εύλογο ενδιαφέρον η αντίδραση των ευρωπαϊκών, μετά την ομιλία της Janet Yellen, θυμίζοντας πως στην Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε κατά 0,55% υψηλότερα στις 10.587,77 μονάδες (*).
Στο ΧΑ, όπως όλα δείχνουν πηγαίνουμε ολοταχώς για την επίτευξη ακόμη ενός αρνητικού...ρεκόρ, αυτό της καταγραφής του χαμηλότερου μέσου ημερήσιου τζίρου από τον Αύγουστο του 2012, με το μήνα να έχει κυρίως διαδικαστικό χαρακτήρα, τουλάχιστον όσον αφορά στα χρηματιστηριακά.
Αυξημένη κατά 33% η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών την τελευταία εβδομάδα, καθώς διαμορφώθηκε τελικά πάνω από το όριο των 20 στα 21,9 εκατ. ευρώ. Τόσο καλά, για μία αγορά που αποτιμάται στα περίπου 40 δισ. ευρώ.
Ωστόσο θα πρέπει -ανατρέχοντας στο καλοκαίρι του 2012- να θυμηθούμε πως αρχές Ιουνίου καταγράφονταν τα- τότε- χαμηλά της αγοράς, περιοχή που αποτέλεσε σημείο αναφοράς και αφετηρία για έναν σημαντικό ανοδικό κύκλο (**) .
Οι ομοιότητες με τότε αρκετές αλλά οι δύο διαφορές είναι πολύ ουσιαστικές, καθώς αφορούν το διεθνές περιβάλλον -με τις ξένες αγορές να έχουν "τρέξει" έκτοτε σε αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά- και στα καθ΄ ημάς ήταν εντελώς διαφορετική η εικόνα -τότε- του τραπεζικού κλάδου καθώς διαδραμάτιζε πρωταγωνιστικό ρόλο και ήταν σε σαφώς καλύτερη κατάσταση απ΄ ότι σήμερα (ειδικά όσον αφορά στα κάθε λογής βάρη). Επιπρόσθετα, διεθνώς, όλο και περισσότερα ξένα σπίτια και αναλυτές κάνουν λόγο για τη...μεγάλη διόρθωση που έρχεται στις αγορές.
Το αρνητικό...ρεκόρ του τζίρου- για τον Αύγουστο- πιθανότατα θα ενισχυθεί την Δευτέρα, καθώς η αγορά του Λονδίνου θα παραμείνει κλειστή. Το σχεδόν ήμισυ των συναλλαγών πραγματοποιείται καθημερινά από κωδικούς του City.
Συνεπώς τι έχουμε από Δευτέρα, πέραν από μία εύλογη προσδοκία πως ο Αύγουστος τουλάχιστον δεν θα κλείσει με αρνητικό πρόσημο, με τον ΓΔ στις 565,34 μονάδες να "μετρά" οριακές απώλειες 0,12% σε μηνιαίο διάστημα. Καλό θα ήταν ο FTSE25 να μην χάσει σε κλείσιμο -την Πέμπτη- τις 1.500 έχοντας την Παρασκευή τελική τιμή στις 1.503,35 μονάδες. Για τον ΔΤΡ ζητούμενο είναι να επιτευχθεί ένα κλείσιμο υψηλότερα- έστω- των 652 μονάδων, από τις 639,47 της Παρασκευής. Δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο.
Από Δευτέρα (και) το ΧΑ εισέρχεται και πάλι σε ρυθμό διαπραγμάτευσης, με το EwG και την συνάντηση Τσακαλώτου- Σταθάκη- Μοσκοβισί την Δευτέρα να δίνουν, πιθανόν, στίγμα των προθέσεων των δύο πλευρών και κατά πόσον η αγορά θα έχει να περιμένει άλλη μία αγωνιώδη, παρελκυστική περίοδο ή κάτι πιο βατό, ομαλό. Θα δείξει.
Εβδομάδα, που θα συνεχίσουν να "τρέχουν" οι ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου με τη Motor Oil να ξεκινά (Δευτέρα) και την αμέσως επομένη να ακολουθούν Alpha Bank, Πειραιώς, Φουρλής, Lamda Development και ΟΠΑΠ.
Τον Οργανισμό τον αναφέρουμε τελευταίο καθώς τις τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας υπήρξε πωλητής ισχυρός ξένος παίκτης, πλην όμως η προσφορά απορροφήθηκε από άλλους επίσης ξένους από τα επίπεδα των 7,16 ευρώ. Το στοίχημα για τον ΟΠΑΠ (την διοίκηση αλλά και την κυβέρνηση το θέμα είναι στα VLT's). Την Τετάρτη ολοκληρώνεται ο κύκλος των αποτελεσμάτων για τις συστημικές τράπεζες, με τις Εθνική και Eurobank να ανακοινώνουν τα μεγέθη τους.
Ωστόσο το...ημερολόγιο είναι γεμάτο, καθώς Δευτέρα η Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τις προβλέψεις για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου (αρχική πρόβλεψη μείον 0,7% σε εποχικά σταθμισμένη μέτρηση). Στα μέσα της εβδομάδας είναι η προγραμματισμένη αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, με την αγορά να προεξοφλεί ήδη την έξοδο των Alpha Bank, Eurobank και ΟΤΕ από τον δείκτη Stoxx 600 (από τις 19 Σεπτεμβρίου). Τέλος την Παρασκευή ο Fitch- εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- θα αξιολογήσει το αξιόχρεο της Ελλάδος. Ο ξένος οίκος έχει την χώρα στην βαθμίδα CCC.
Τεχνικά, όπως εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ) συνεχίστηκε η συσσώρευση της αγοράς σε στενότατο εύρος, με τα blue chips να ταλαιπωρούνται και τις τράπεζες να κερδίζουν λίγο έδαφος (3,83% σε εβδομαδιαίο).
Η διάρκεια της συσσώρευσης (σχεδόν για ένα μήνα) διαμόρφωσε τον ΓΔ πιο κοντά στους Κινητούς Μέσους των 50 και 30 ημερών, και πλέον η σύγκριση γίνεται με τα δύο κύρια όρια: το κάτω των 545 και το άνω των 575 μονάδων. Επειδή κατά κανόνα ο Σεπτέμβριος είναι μήνας εξελίξεων και κινητικότητας πιθανότατα μετά τις...διακοπές του Αυγούστου (και ) το ΧΑ θα πάρει έναν πιο σαφή δρόμο ή παραβιάζοντας τις 545 ή υπερβαίνοντας τις 575 μονάδες.
Δεδομένης της διάρκειας της προηγηθείσας συσσώρευσης πιθανότατα η κίνηση που θα διαμορφωθεί τον Σεπτέμβριο (είτε χαμηλότερα είτε υψηλότερα ) θα είναι σημαντικών περιθωρίων (διόρθωσης ή αντίδρασης) με συναλλαγές και τζίρο προφανώς περισσότερες από αυτές του Αυγούστου.
(*) ο DAX, όπως σημειώνεται από το The Trader's Diary συνεχίζει να διακυμαίνεται για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση μεταξύ στήριξης 10.529 και αντίστασης 10.651 μονάδων με την παραβίαση ή την υπέρβαση της μίας ή της άλλης περιοχής να διαμορφώνει την τάση.
(**) ήταν τον Σεπτέμβριο του 2012, μετά από έναν εκνευριστικό (χρηματιστηριακά) Αύγουστο, που καταγράφηκε ένα από τα καλύτερα ποσοστά ανόδου για τον ΓΔ (με 8,5%) κίνηση που επιτεύχθηκε με 3πλασιασμό της αξίας συναλλαγών σε 63,7 από 21,9 εκατ. ευρώ- όπως και τον φετεινό Αύγουστο.
Ο Σεπτέμβριος μπορεί να "τρέξει" για το ΧΑ με ένα ποντάρισμα (είτε των long είτε των short) στην προοπτική της υλοποίησης (ή όχι) των προαπαιτούμενων, της έγκαιρης εκταμίευσης (ή όχι ) της δόσης των 2,8 δις ευρώ έχοντας ως χρονοδιάγραμμα μία δύσκολη περίοδο (μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου).
Για τις ξένες αγορές, πιθανότατα, θα κριθεί από το θέμα των αμερικανικών επιτοκίων και των όποιων ενεργειών της Fed.