Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανακόπτεται η ανοδική κίνηση

Οριακές απώλειες στο ΧA, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 651 μονάδων. Στο +3% η μετοχή της Viohalco. Kέρδη καταγράφουν Coca Cola, Αlpha, Eurobank, Eλλάκτωρ, Lamda. Aπώλειες για Τιτάνα, ΟΤΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Περιορισμένος ο τζίρος.

Από τα υψηλά 7μήνου, ελαφρά χαμηλότερα προς τις 655 μονάδες το Χ.Α. Με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο αλλά και ικανοποιητικό καταμερισμό σε μη τραπεζικές μετοχές-σηματωρούς, επιχειρείται η διατήρηση του θετικού κλίματος που αποδίδεται στην προεξόφληση του κλεισίματος της αξιολόγησης/έγκρισης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ αλλά και των ενδεχόμενων πρώτων ενεργειών από την πλευρά της ΕΚΤ.

Με αυτά τα στοιχήματα μπορεί να φτάσει έως τα επίπεδα της δεύτερης πολύ σημαντικής δοκιμασίας της βραχυμεσοπρόθεσμης τάσης, δηλαδή έως πέριξ των 665 μονάδων, σημείωναν εδώ και καιρό ειδικοί της αγοράς και αναλυτές.

Πλέον, όπως αναφέρει η Μαρίνα Μάνη, βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να δοθεί το πράσινο φως για τα 7,5 δισ. ευρώ και την ώρα που κυβερνητικές πηγές δεν θεωρούν «αγκάθι» την εκκρεμότητα που αφορά στη μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom.

Είναι σαφές πως όσο η αγορά πλησιάζει κοντινότερα προς την ευρύτερη περιοχή των 665 μονάδων, τόσο θα ενισχύεται το δέλεαρ για μερική κατοχύρωση θέσεων, ειδικά για τους βραχυπρόθεσμους επενδυτές. Με απόδοση 8,56% σε διάστημα μηνός για τον Γ.Δ. και 17,53% σε μέτρηση τριμήνου, και με 10,21% για τον ΔΤΡ και 43,05% στο τρίμηνο, είναι λογικό να επιδιώκεται να «κλειδωθούν» κέρδη σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές.

Κυρίως χαρτοφυλάκια εξωτερικού με απόδοση τοποθέτησης που φθάνει σε διψήφια ποσοστά, εύλογα παίρνουν ένα μέρος των σημαντικών υπεραξιών τους. Αλλωστε είναι κοινή εκτίμηση πως από τα χαμηλά της αγοράς, κυρίως όμως από τα μέσα Μαρτίου, στο Χ.Α. τοποθετήθηκαν κυρίως hedge funds και επιθετικά χαρτοφυλάκια, κυρίως σε τράπεζες αλλά κι εν συνεχεία σε επιλεγμένα blue chips. Από τα στοιχεία Μαΐου προκύπτει πως οι Έλληνες μείωσαν περαιτέρω τη θέση τους, σε αντίθεση με ξένους (και... ξένους) που την ενίσχυσαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Για αυτό και δίνεται τόση σημασία στην ευρύτερη περιοχή των 665 μονάδων και το ενδεχόμενο δέλεαρ που έχουν ισχυρά χαρτοφυλάκια, προκειμένου να αποφευχθούν «ανοδικοί εγκλωβισμοί».

Ωστόσο και από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς συμπεραίνεται πως πωλητές-αγοραστές ελέγχουν την προσφορά-ζήτηση, ούτως ώστε να μην ακυρώνεται η τάση, ότι λιγοστοί είναι οι νέοι παίκτες που έχουν τοποθετηθεί τις τελευταίες ημέρες και πως καταβάλλεται προσπάθεια ώστε θέσεις στην υποκείμενη να καλύπτονται/ασφαλίζονται με αντίστοιχες στα Παράγωγα.

Για όσο ο Γ.Δ. παραμένει υψηλότερα των 635 μονάδων, η βραχυπρόθεσμη τάση (εβδομαδιαία) δεν δείχνει να εγκυμονεί κινδύνους για τους αγοραστές/long.

«Κλειδί» μεν ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ να έχει αντιδράσει το πολύ έως τις 55,81 μονάδες (μακριά από τις 58 και βεβαίως τις 62 μονάδες), πλην όμως σε αρκετές μη τραπεζικές μετοχές (και πέραν των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ) παρατηρούνται κινήσεις.

Σημαντικές τοποθετήσεις από νωρίς στη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, του FF Group, των Ελληνικών Πετρελαίων, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, της Lamda Development, της Coca Cola, της Αεροπορίας Αιγαίου, που διατηρούν την ανοδική φορά.

Από τα 22,40 στα 22,17 ευρώ με απώλειες η μετοχή-σηματωρός του Τιτάνα, αντιδρώντας αρχικά σε απόσταση 0,19 ευρώ από το υψηλό 52 εβδομάδων (22,59 ευρώ από τις 11/6/2015), στα 4,96-5,08 ευρώ η μετοχή της Lamda Development (με εβδομαδιαία απόδοση 5,25% και 30,21% σε μέτρηση μηνός), συνεχίζει έως τα 19,88 ευρώ η μετοχή του FF Group, «πατά» τα 6 ευρώ η μετοχή της ΕΥΔΑΠ.

Για τη μετοχή της Lamda Development το ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 5 ευρώ είναι και νέα «κορυφή 52 εβδομάδων», με αφορμή κυρίως την υπογραφή του MoU για το Ελληνικό.

Για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, το υψηλό 52 εβδομάδων είναι στα 6,33 ευρώ από τις 11 Αυγούστου 2015. Εως τα 11,17 ευρώ η μετοχή της Motor Oil, όλο και πιο κοντά στα 11,60 ευρώ (υψηλό 52 εβδομάδων από τις 29/10/2015).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v