Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με τις δημοπρασίες σε νέα υψηλά επταμήνου

Πάνω από τις 650 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης μετά από έξι αποτυχημένες προσπάθειες. Ποια είναι τώρα η εικόνα στις τράπεζες και δεικτοβαρή blue chip. Ο προβληματισμός για τον περιορισμένο τζίρο και τα επόμενα μέτωπα.

Οι έξι ανεπιτυχείς προσπάθειες υπέρβασης των 650 μονάδων, στις τελευταίες έντεκα συνεδριάσεις, ήταν αρκετές και σήμερα οι λίγοι αγοραστές (σύμφωνα με το τζίρο) αποφάσισαν να τα "παίξουν όλα" στις τελικές δημοπρασίες.

Έτσι και ενώ στις 17.00 ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 650,45 μονάδες (+1,77%) και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών στις 54,43 μονάδες (+3,89%), ήλθαν οι τελικές δημοπρασίες να κλείσουν τον Τραπεζικό δείκτη στο υψηλό ημέρας (54,98 μονάδες, +4,94%) και τον Γενικό Δείκτη στις 653,6 μονάδες (+2,27%), ενώ μέσω των δημοπρασιών "είδε" και το υψηλό ημέρας των 653,63 μονάδων (+2,27%). Στο υψηλό ημέρας και έξι τίτλοι του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη είναι το υψηλότερο των τελευταίων επτά μηνών, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 20/11/2015 (658,84 μονάδες).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Αναλύοντας την σημερινή συνεδρίαση "step by step", καθαρά ανοδική ήταν η δεύτερη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, προσπαθώντας να καλύψουν τις χθεσινές απώλειες, όπου Γενικός Δείκτης και 10 τίτλοι του FTSE25, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας.

"Ταγοί" στην προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι, αλλά και λίγες μετοχές από τον μη Τραπεζικό 25αρη, όμως παραμένει κοινό μυστικό, ότι με αυτούς τους τζίρους η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά δεν μπορεί να ελπίζει σε εντυπωσιακά καλύτερα πράγματα.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Ξεκινώντας από τις Τραπεζικές μετοχές, που ξαναβρήκαν αγοραστές, αγνώστου επενδυτικού ορίζοντα, για πολλούς ανοδικά "καύσιμα" έδωσε η νεότερη έκθεση της Morgan Stanley.

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο ανοδικό κύμα, έφερε τον Δείκτη μέχρι τις 649,21 μονάδες (+1,58%), για να ακολουθήσει σχετική οπισθοχώρηση, μέχρι τις δηλώσεις Γεροβασίλη.

"Οι τελευταίες εκκρεμότητες για την εκταμίευση της δόσης έχουν διευθετηθεί", υποστήριξε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες.

Όπως είπε, "εντός ημέρας υπογράφεται Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για το Ελληνικό. Θα καταγραφούν οι αλλαγές που προέκυψαν στις συζητήσεις με τον επενδυτή. Τελική ημερομηνία για την υπογραφή της συμφωνίας είναι η 16η Νοεμβρίου. 

Περίπου άμεση ήταν η αντίδραση της Αγοράς, όμως η δεύτερη κορυφή ήταν οριακά ψηλότερα της προηγούμενης και πιο συγκεκριμένα μέχρι τις 649,72 μονάδες (+1,66%).

Για να γίνει η τελική υπέρβαση υψηλότερα των 650 μονάδων, η οποία "κρατήθηκε" για την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, προκειμένου να αποφευχθούν οι αρνητικές εκπλήξεις, χρειάστηκε η κινητοποίηση σημαντικού αριθμού τίτλων από τον μη Τραπεζικό 25αρη, αρκετοί των οποίων είχαν επιδείξει θετικές διαθέσεις από την αρχή της συνεδρίασης, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, με αποτέλεσμα η νεότερη κορυφή να σημειωθεί στις 653,51 μονάδες (+2,25%), όμως τίποτα δεν έδειχνε σίγουρο, όσον αφορά το τελικό ζητούμενο.

Δύο από αυτούς κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι ΕΕΕ (+3,78%) και Lamda Development (+4,68%).

Η Lamda Development από την αρχή του έτους

Ξεκινώντας από την περίπτωση της ΕΕΕ, η Αγορά υποδέχτηκε θετικά την χθεσινή παρουσίαση της εταιρείας, σε επενδυτές, στο Λονδίνο. Η διοίκηση της Coca Cola HBC έθεσε στόχο την επιστροφή των περιθωρίων σε επίπεδα προ κρίσης, στο 11% από 7,5% για το σύνολο της χρήσης του 2015. Προβλέπει ετήσια αύξηση των όγκων για το σύνολο του κλάδου κατά 1,5% ως το 2020.

Θετικές για την εταιρεία δήλωσαν τόσο η Deutsche Bank όσο και η Credit Suisse, μετά το νέο guidance. Ο Γερμανικός Επενδυτικός Οίκος υπογραμμίζει ότι "με τη σωστή μακροοικονομική στήριξη, οι στόχοι της εταιρίας ενδέχεται να επιβιώσουν και να επιτευχθούν".

Η Credit Suisse αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας αλλά και την τιμή - στόχο στις 1.500 πέννες. Παράλληλα, σημειώνει ότι "εάν η εισηγμένη πετύχει τους στόχους που θέτει, θα μπορούσε να σημαίνει μέση ετήσια αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 15%, υπό την υπόθεση σταθερών ισοτιμιών".

Με σημαντική στήριξη τα 17,00 ευρώ, ο τίτλος έχει, τεχνικά, ζητούμενο την υπέρβαση των 18,50 ευρώ, με επόμενες αντιστάσεις στα 19,00 και 20,40 - 20,65 ευρώ.

Το θέμα του Ελληνικού έδωσε νέα κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα για την Lamda Development έστω και αν ο τίτλος υποχώρησε σχετικά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 5,00 ευρώ (+6,38%). Τα 4,90 - 5,20 ευρώ δείχνουν αξιοπρόσεκτη αντίσταση, με αμέσως επόμενες τα 5,50 και 5,85 - 5,90 ευρώ. Τα 4,60 ευρώ. από αντίσταση έχουν μετατραπεί σε στήριξη.

Το θέμα του 5% του ΟΤΕ (+2,22%) έδωσε κινητικότητα στον τίτλο από όσους πιστεύουν ότι η διάθεση του πακέτου μπορεί να γίνει σε υψηλότερα επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση, όσο ο τίτλος διατηρείται υψηλότερα των 9,10 ευρώ, βάζει σαν τεχνικούς στόχους τα 9,28 και 9,70 ευρώ. Σε περίπτωση νέας "νότιας" κίνησης και καθοδικής διαφυγής χαμηλότερα των 8,10 ευρώ, η επόμενη σημαντική στήριξη εντοπίζεται στα 8,30 - 8,25 ευρώ.

Το χθεσινό -2,87%, έσπευσε να "ρεφάρει", μερικώς, με το σημερινό +1,27% η Jumbo, ενώ ξαφνική επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε στον Τιτάνα (+3,08%), μετά την ανακοίνωση για έκδοση νέου ομολογιακού, ύψους 250 εκατ. Σημαντική στήριξη στα 21,80 ευρώ και σημαντικότερη αντίσταση στα 24,00 ευρώ.

Σημαντικές βοήθειες για την υπέρβαση των 650 μονάδων, έδωσαν, προς το τέλος και οι ΟΠΑΠ (+3,36%), ΔΕΗ (+3,08%), Ελλάκτωρ (+1,99%), ΕΥΔΑΠ (+1,03%) και Folli Follie Group (+1,35%).

Από την άλλη, στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης θα μπορούσε να καταχωρηθεί η σημαντική μείωση θετικών πρωταγωνιστών από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, βάζοντας σημαντικά ερωτήματα για την συνέχεια.

Αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών, όσον αφορά τα συμβόλαια του δείκτη και όχι μόνο, στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σε αντίθεση με την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, οι πωλητές είχαν και πάλι τον πρώτο λόγο, σε συνδυασμό με τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, που είχαν σαν αποτέλεσμα την νεότερη αύξηση των αποδόσεων, για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, ιδιαίτερα στις κοντινές λήξεις: 2ετες 8,25%, 5ετες 8,03% και 10ετες 6,74%.

Τεχνικά θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι το σημερινό κλείσιμο, αν επαληθευτεί από τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, δημιουργεί συνθήκες αλλαγής των τεχνικών δεδομένων για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+3,08%), καθώς η υπέρβαση των 180 μονάδων, ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τις 182, 184 και 187 μονάδες. "Daily position is long" με "stop" τις 173 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η διελκυστίνδα των τελευταίων ημερών ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους Δανειστές, σε σχέση με την εκπλήρωση του συνόλου των προαπαιτουμένων έληξε σήμερα, αν οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου υιοθετηθούν πλήρως" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, θα μπορέσει να υπάρξει η απόφαση του EWG που προσδοκάται να οδηγήσει στην πολυπόθητη εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ ευρώ πριν την 23η Ιουνίου (ημερομηνία διεξαγωγής του Βρετανικού δημοψηφίσματος για το "Brexit") και την επάνοδο της αποδοχής των Ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, με τη λήψη της σχετικής απόφασης ίσως και πριν τις 22 Ιουνίου.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι το Χρηματιστήριο βιώνει ένα σκηνικό που συμβάλει καταλυτικά στη νευρικότητα, όπως αυτό αποτυπώνεται από τις συνεδριάσεις διπλής όψης των τελευταίων ημερών. Παράλληλα, ο αναιμικός ημερήσιος τζίρος δεν επιτρέπει την πλαγιοανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, καθώς τα επίπεδα αντιστάσεων μοιάζουν με οχυρά ανυπέρβλητων δυσκολιών για την υπέρβασή τους. Είναι δηλαδή φανερό ότι θα απαιτηθούν νέοι καταλύτες ώστε να διαμορφωθούν οι συναλλαγές σε τριψήφια επίπεδα, για την ουσιαστική αλλαγή ενός περιβάλλοντος που δεν διαμορφώνει θετικές προσδοκίες, καθώς επί του παρόντος η πραγματική Οικονομία έχει επηρεαστεί από το συντηρούμενο υφεσιακό περιβάλλον, υπό την επίδραση των πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων.

Η περίπτωση της υπoγραφής του MOU για το Ελληνικό θα μπορούσε να είναι ένας τέτοιος καταλύτης, στο βαθμό που καταστεί δυνατή η επίσπευση της έναρξης των έργων στο χώρο, που επί του παρόντος, συνιστά ένα μεγάλο "hot spot".
Όμως, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι οφειλές "όλων προς όλους" συνεχώς κλιμακώνονται (Ιδιωτών και Επιχειρήσεων προς το Δημόσιο/Τράπεζες/Ασφαλιστικά Ταμεία/ΔΕΚΟ και αντιστρόφως), ενώ μέρος της αποταμίευσης που δεν εμβάστηκε στο εξωτερικό παραμένει στα "ασφαλή καταφύγια" που έχουν επιλέξει τα άτομα ελέω χαμηλής εμπιστοσύνης, γίνεται σαφές ότι απαιτούνται αρκετές εμπροσθοβαρείς δράσεις για να αλλάξει το παρόν σκηνικό.

Ως τότε, η συσσώρευση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με διαφορετικό βαθμό μεταβλητότητας θα είναι το πιθανότερο σκηνικό, με τις εταιρείες, ωστόσο, που δημοσιοποίησαν τα οικονομικά στοιχεία του 1ου τριμήνου να καταγράφουν βελτιωμένες επιδόσεις στα περιθώρια κέρδους τους (λειτουργικό και καθαρό).

Στο διεθνές περιβάλλον, τα απογοητευτικά στοιχεία της Αγοράς Εργασίας των ΗΠΑ, μετέθεσαν για το απώτερο μέλλον το σχεδιασμό των νέων αυξήσεων των παρεμβατικών επιτοκίων από την Τζάνετ Γέλεν.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με την άποψη του Δ/ντη Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, ήταν να υπάρξει μια βραχυχρόνια ανάταση στις Διεθνείς Αγορές, καθώς σύντομα θα βιώσουν την αβεβαιότητα για την έκβαση του Βρετανικού δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, που ασφαλώς θα προκαλέσει εύλογη νευρικότητα στο βαθμό που οι δημοσκοπήσεις θα αφήνουν "ανοικτό" το αποτέλεσμά του.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Ξεκινώντας από τα χθεσινοβραδινά στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού" "η απογοητευτική έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας το Μάιο δημιουργεί ερωτήματα για τις προοπτικές της Αμερικάνικης Οικονομίας τα οποία θα επηρεάσουν τις αποφάσεις των Αξιωματούχων της Fed για τα επιτόκια", δήλωσε η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Janet Yellen, σε ομιλία της στη Φιλαδέλφεια. Η κα Yellen ανέφερε πως "μια σειρά από σημαντικές και αναπόφευκτες αβεβαιότητες μπορεί να επηρεάσουν τις προοπτικές της Αμερικάνικης Οικονομίας και την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Στις αβεβαιότητες αυτές περιλαμβάνονται η υποτονική Παγκόσμια ανάπτυξη, το αδύναμο επενδυτικό περιβάλλον, η χαμηλή ανάπτυξη της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ και η αβεβαιότητα για τις προοπτικές του πληθωρισμού".

Η ίδια τόνισε αρκετές φορές πως η νομισματική πολιτική δεν ακολουθεί προκαθορισμένη πορεία και επανέλαβε ότι συνεχίζει να πιστεύει ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν με σταδιακό ρυθμό, για να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών".

Ξεκινώντας, σήμερα, εξ Ανατολών, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας, Raghuram Rajan διατήρησε το επιτόκιο επαναγοράς, ή το επιτόκιο με το οποίο δανείζει τις Τράπεζες, σε χαμηλό πέντε ετών, στο 6,5%, όπως ανέμεναν οι αναλυτές.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας νακοίνωσε ότι θα διατηρήσει αμετάβλητο στο 1,75% το βασικό της επιτόκιο. Αν και η Αγορά δεν ανέμενε κάποια αλλαγή, η έκθεση που συνόδευε την απόφαση θεωρήθηκε πιο αισιόδοξη, επισημαίνοντας τις θετικές εξελίξεις για την Αγορά Κατοικίας, των Εμπορευμάτων και την άνοδο των Λιανικών Πωλήσεων και του ΑΕΠ.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, το Υπουργείο Οικονομίας τόνισε πως η Γερμανική βιομηχανική παραγωγή –προσαρμοσμένη για εποχικές μεταβολές και ημερολογιακές επιδράσεις- αυξήθηκε 0,8% τον Απρίλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ύστερα από δύο μήνες συνεχόμενης πτώσης. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal, είχαν προβλέψει αύξηση 0,6%.

Στη δεύτερη αναθεώρηση των στοιχείων, η Eurostat ανέφερε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,7% σε ετήσια βάση. Η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,6% και 1,6% σε τριμηνιαία και ετήσια βάση αντίστοιχα, ενώ είχε ακολουθήσει δεύτερη, χαμηλότερη μέτρηση στο 0,5% και το 1,5%.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η παραγωγικότητα των Αμερικανικών εταιρειών και εργαζομένων μειώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο, αν και όχι τόσο πολύ όσο είχε αρχικά καταγραφεί. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα Κυβερνητικά στοιχεία, υποχώρησε κατά 0,6%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για απώλειες 1%.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκε κατά 4,5% σε ετήσια βάση, αντί για 4,1%. Μια αύξηση 5,4% από 2,7% καταγράφηκε και στο κόστος εργασίας του τέταρτου τριμήνου, επομένως πρόκειται για τη μεγαλύτερη συνεχόμενη άνοδο που έχει καταγραφεί από τότε που η οικονομία της χώρας βγήκε από την ύφεση το 2009.

"Αν τα επιτόκια των Κεντρικών Τραπεζών αυξηθούν από τα σημερινά ιστορικά χαμηλά επίπεδα, χωρίς αντιστάθμιση από υψηλότερη ανάπτυξη και έσοδα, η δημοσιονομική επίδοση θα επιδεινωθεί και η S&P θα προχωρήσει στην υποβάθμιση των αξιολογήσεων ενός μεγάλου αριθμού χωρών. Από την στιγμή που η δημοσιονομική επίδοση είναι ένα από τα στοιχεία στην μεθοδολογία μας για την αξιολόγηση των κρατών, οι καθοδικές πιέσεις στις αξιολογήσεις θα ενταθούν" ανέφερε ο οίκος.

Σύμφωνα με το Reuters, ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί σε νέα έκθεση ότι χωρίς τις χαλαρές νομισματικές πολιτικές τα Δημόσια οικονομικά των πιο ισχυρών Χωρών θα ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση.

Συγκεκριμένα, τα δημοσιονομικά ελλείμματα των περισσότερων εκ των 25 Οικονομιών που αναλύει η S&P στην έκθεση, θα ήταν κατά 1 ως 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ υψηλότερα το 2015, αν τα επιτόκια ήταν πιο κοντά στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Επιστροφή στο ΧΑ 

Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, όσον αφορά τα "φέσια" προς το Δημόσιο, "ο Γενάρης Ξεκίνησε με 1,456 δισ ευρώ απλήρωτων οφειλών. Τον Φεβρουάριο ο λογαριασμός σκαρφάλωσε στα 2,755 δισ ευρώ, τον Μάρτιο στα 3,636 δισ ευρώ και τον Απρίλιο οι συνολικές από τις αρχές του έτους νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν σε 4,330 δισ ευρώ. Από αυτά τα 'φέσια' μέσω ρυθμίσεων και μπαράζ κατασχέσεων η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει καταφέρει να εισπράξει 568 εκατ. ευρώ. Από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα των 83 δισ ευρώ οι εισπράξεις – με τα ίδια μέσα- από τις αρχές του έτους ανέρχονται σε 1,060 δισ ευρώ. Στο ίδιο διάστημα διαγράφησαν ως ανεπίδεκτες είσπραξης συνολικές οφειλές 382 εκατ. ευρώ".

Όσον αφορά τα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο τζίρος, ο μεγαλύτερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, αναρριχήθηκε στα 65,3 εκατ. από τα οποία τα 5,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ). Alpha Bank, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ απέσπασαν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου και Motor Oil και στο υψηλό ημέρας οι Eurobank, Folli Follie Group, Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ και Τιτάν.

Χαμηλότερα του 25αρη, δεύτερη μέρα αξιοπρόσεκτης διόρθωσης για τον Νηρέα (-5,62%). από κοντά και η Σελόντα (-10%), προσπαθεί, με σημαντική χρονοκαθυστέρηση, να μειώσει την ψαλίδα το Γαλαξίδι (+9,7%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Υγεία (+4,84%), τέταρτη συνεχόμενη ανοδική για την MLS (+2,27%), πάντα με "ανοιχτές" εντολές αγορών, με την ίδια "μέθοδο" κινείται και η Επίλεκτος (+12,6%) από το πρόσφατο χαμηλό των 0,117 ευρώ (κλείσιμο 26/5), ενώ το Ιασώ ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας σε ενδοσυνεδριακά κέρδη 4,69%, όμως το "κουδούνι" της λήξης βρήκε την μετοχή στο κάτω εύρο της ημερήσιας διακύμανσης με ημερήσιες απώλειες 0,31%.

Τέλος από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας Autohellas (+3,13%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2015, € 0,85 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: € 0,765 ανά μετοχή).

Σχετικά ισορροπημένη η τελική εικόνα με 54 ανοδικές μετοχές, έναντι 46 πτωτικών, ενώ για 17 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 4%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση με καθαρά θετικό βηματισμό, που ξεκίνησε επιφυλακτικά και ολοκληρώθηκε με αξιοσημείωτα κέρδη και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στα συμβόλαια του δείκτη και περαιτέρω υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (34.840 συμβόλαια).

Στα 21.670 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.469, 5.421 για τον Ιούνιο και 1.048 για τον Ιούλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 180) κινήθηκε μεταξύ 175 και 181,5 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες, μείωσε την υπερτίμηση στο 0,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (1.148), Alpha Bank (5.235), Eurobank (3.122), Πειραιώς (9.527), Εθνική (10.602), MIG (1.911), ΟΠΑΠ (883), Μυτιληναίος (144), Ελ. Πετρέλαια (165), ΟΤΕ (1.221), ΟΛΠ (276), Τιτάνα (107), Intralot (112), Motor Oil (101).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap παρέμεινε στο 41%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 227 δικαιώματα (215 αγοράς και 12 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (14.707.133 τεμ.). Πειραιώς (24.216.365 τεμ.), Alpha Bank (4.220.921 τεμ.) και Eurobank (9.889.503 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v