Χρηματιστήριο: Πώς θα «παιχτεί» η συνεδρίαση

Σταθεροποιητική η εκκίνηση για το ΧΑ, που κινείται μεταξύ αξιολόγησης, εξελίξεων στο προσφυγικό και... Super Mario. Πρώτο ζητούμενο η συντήρηση δυνάμεων καθ' οδόν προς το rebalancing. Η αντίδραση από τα χαμηλά, οι τράπεζες και τα μηνύματα από την τεχνική ανάλυση.

Περιμένοντας τον super Mario, σε συνθήκες πιο πιεστικές απ' ό,τι τον Δεκέμβριο. Συγκρατημένη άνοδος στη Wall Street, σε αναμονή η Ευρώπη, "εντός ορίων" η πτώση στο ΧΑ.

Οσον αφορά στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπως "δείχνει" η αγορά ομολόγων, οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί, προφανώς ενθυμούμενοι πως οι ανακοινώσεις της τον Δεκέμβριο είχαν απογοητεύσει τις αγορές.

Ομως από τότε μέχρι σήμερα, 10 Μαρτίου, είναι σαν να έχει περάσει... χρόνος, τόσο πυκνός σε εξελίξεις και επιβάρυνση στα περισσότερα μέτωπα, που -κατά την προσωπική εκτίμηση- δεν επιτρέπουν στον Μάριο Ντράγκι να προχωρήσει σε ανακοινώσεις ανάλογες του Δεκεμβρίου. Θα δούμε, καθώς ο πολιτικός χρόνος (κυρίως) για την Ευρώπη ουδεμία σχέση έχει με τον προ 2-3 μηνών.

Στα καθ' ημάς από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, σαν σε deja vu, από το ασφαλιστικό, με την πλειονότητα των αναλυτών να θεωρεί αναπόφευκτο το "μαχαίρι" στις συντάξεις, με το ερώτημα να αφορά στο πόσο βαθύ και επώδυνο θα είναι.

Οσον αφορά στη διαπραγμάτευση που χθες ξεκίνησε μόνος του ο Ευ. Τσακαλώτος, αίσθηση παραγόντων που γνωρίζουν το παρασκήνιο είναι πως στο θέμα του "νέου υπερ-Ταμείου" έχει επέλθει σύγκλιση, ενώ στα "κόκκινα δάνεια" και δη στα επιχειρηματικά, οι δύο πλευρές έχουν εξεύρει περισσότερα κοινά σημεία.

Εξελίξεις από το μέτωπο των εσόδων, με την Ελενα Λάσκαρη να κάνει λόγο για... λαχείο αύξησης 63% από τη φορολογία κερδών σε λαχεία, Στοίχημα, Τζόκερ, Λόττο και Κίνο τον Ιανουάριο. Αναφέρεται επίσης σε αυτούς που θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρους 300 εκατ. ευρώ.

Στο φλέγον μέτωπο του ασφαλιστικού, σύμφωνα με τη Ρούλα Σαλούρου, όλα είναι ανοιχτά, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Ωστόσο έχει θεωρηθεί από μερίδα της αγοράς πως στο ΧΑ έχει προεξοφληθεί η δρομολόγηση της τελικής φάσης προς την αξιολόγηση (είτε αυτή προχωρήσει ενιαία, είτε τμηματικά), με την αντίδραση του ΓΔ από τις 420 και 471 έως τις 575 μονάδες.

Τα περιθώρια συνέχισης της κίνησης μπορεί να εκτείνονται έως τις 580, το πολύ 590 μονάδες, αλλά μέχρις εκεί.
Για να υπάρξει πειστική υπέρβαση των 600+ μονάδων θα πρέπει να σημειωθούν εξελίξεις θετικές τόσο στα μέτωπα της οικονομίας, όσο και σε αυτό της ρευστής πολιτικής κατάστασης ή και του "μεταναστευτικού".

Προσώρας τέτοιες ενδείξεις δεν έχει η αγορά και ως εκ τούτου δύσκολα θα επιχειρηθεί μία κίνηση προς επίπεδα άνω των 600+ μονάδων.

Συνεπώς, ζητούμενη παραμένει η συντήρηση δυνάμεων και η εντός της πλαγιοανοδικής αντίδρασης κυκλική -εκ περιτροπής- κίνηση των μετοχών, ώστε να δημιουργούνται υπεραξίες σε εύλογους χρονικούς κύκλους.

"Εντός ορίων" η πτώση στο ΧΑ, σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, καθώς ο ΓΔ κράτησε τις 550-555 μονάδες, ο FT 25 δεν έχασε σε κλείσιμο τις 149 μονάδες (όπως από τη χθεσινή προσυνεδριακή αναφορά μας θεωρούσαμε ως βασική προϋπόθεση), ο ΔΤΡ έχασε σημαντικό έδαφος, διατηρώντας όμως τη βραχυπρόθεσμη φορά του στο εύρος των 36-42 μονάδων.

Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων συνεχίστηκε χθες με την Πειραιώς, συνεχίζεται δε με σημαντικές εταιρείες.

Τεχνικά, όπως εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης, μετά από 9 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις ο FT 25 έδωσε σήμα εξόδου, κάτι που λίγο ως πολύ περίμενε η πλειονότητα παικτών και αναλυτών πριν καν ξεκινήσει η χθεσινή συνεδρίαση.

Η στήριξή μας χαμηλώνει λίγο στις 148, με κύρια -που δεν θα πρέπει να χαθεί σε κλείσιμο- στις 145 μονάδες, ενώ στο θετικό σενάριο οι 152-153 είναι η αντίσταση, υπέρβαση της οποίας μπορεί να δώσει ακόμη μία προσπάθεια προς τις 157-158 μονάδες.

Πλέον μένουν 7 συνεδριάσεις μέχρι το rebalancing (και το triple witching), με τα όσα μεσολαβούν να μπορεί να κάνουν την ανατροπή είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Από την ετυμηγορία του οίκου Fitch, από τη νέα Σύνοδο για το "μεταναστευτικό", από το νέο μέτωπο που ανοίγει ο Τσίπρας αυτή τη φορά με τον Τουσκ, στις τοπικές εκλογές στη Γερμανία (την Κυριακή).

Και βεβαίως σήμερα, περιμένοντας την ΕΚΤ και τον Πρόεδρό της, ο οποίος καθότι Ρωμαίος, προφανώς έχει κατά νου και την επικίνδυνη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τραπεζικό σύστημα της χώρας του. Δεν είναι τυχαίο πως το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για τη δεινή κατάσταση που βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v