Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακάθεκτο συνεχίζει το Χρηματιστήριο

Συνεχίζεται με... αναταράξεις η αντίδραση της αγοράς, για ένατη συνεχή συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να κάνει πράξεις πάνω από τις 560 μονάδες. Στο επίκεντρο οι τραπεζικές μετοχές, ξεχωρίζουν Alpha, Eurobank. Στο κόκκινο η Coca Cola. Τα κρίσιμα επίπεδα για τους δείκτες.

Με αναταράξεις και ολιγόλεπτη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη σε αρνητικό έδαφος πριν από τη νέα αντίδραση πάνω από τις 560 μονάδες συνεχίζεται η συνεδρίαση.

Εκ προοιμίου ήταν γνωστό και αναμενόμενο πως μετά από ένα σημαντικό σερί 8 συνεχόμενα ανοδικών συνεδριάσεων, με ικανές αποδόσεις και με την ολοκλήρωση του χθεσινού Eurogroup, η βραχυπρόθεσμη τάση θα δοκιμαζόταν, προτού συνεχίσει άμεσα είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Ούτως ή άλλως, ο κύριος στόχος μας, της επαναπροσέγγισης των 550 μονάδων, ως ελάχιστης κίνησης από τα χαμηλά των 420 (και 471 μονάδων) επιτεύχθηκε με μία μέτριου κόστους επιχείρηση προεξόφλησης. Συν το ότι πολλοί ειδικοί της αγοράς και αναλυτές έβλεπαν εδώ και καιρό την ευρύτερη ζώνη τιμών από τις 550 έως τις 570 μονάδες ως ένα χώρο δοκιμασίας των αντοχών της κίνησης του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Σε αυτά τα επίπεδα τιμών αναμενόταν πως θα επιχειρηθεί -και εύλογα- να κατοχυρωθεί ένα μέρος των βραχυπρόθεσμων αποδόσεων, θυμίζοντας πως για τον Γενικό Δείκτη φθάνουν στο 8,93% σε εβδομαδιαία μέτρηση και για τον Δείκτη Τραπεζών σε 16,49% στο ίδιο διάστημα, συνυπολογίζοντας την ενδοσυνεδριακή διόρθωση που έφτασε μέχρι τα χαμηλά των 557,84 μονάδων στις (περίπου) 12:30. Από τα «χαμηλά ημέρας» ενεργοποιήθηκαν σταδιακά εντολές αγορών εκ νέου σε τραπεζικούς τίτλους αλλά και σε εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Σε αυτή τη στροφή της συνεδρίασης, σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία συζητείται και η απόφαση για προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της «Τηλέτυπος»/MEGA Channel, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ζητά πλήρη ενημέρωση. Σημείο των καιρών θα πείτε αλλά...

Στο ταμπλό, η λίγο έως πολύ αναμενόμενη εξασθένηση της αντίδρασης στα όρια των 573,35 μονάδων και των 157,27 για τον FT 25 πραγματοποιήθηκε με περιορισμένες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο, ένδειξη πως αρκετοί είναι αυτοί που κρατούν τις θέσεις τους και λιγότεροι εκείνοι που «κλειδώνουν τα κέρδη» τους.

Σε κάθε περίπτωση, για τη συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης άμεσα απαιτούνται:

- μία θετική για τις αγορές κίνηση της ΕΚΤ, την Πέμπτη,
- ευνοϊκές για την υπόθεση της αξιολόγησης εξελίξεις, καθώς επανέρχονται οι επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα,
- διατήρηση της τάσης για τον τραπεζικό κλάδο και
- διατήρηση της διασποράς του ενδιαφέροντος στα blue chips.

Όσον αφορά στην ΕΚΤ, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η διόρθωση των περισσότερων δεν συνδέεται με την οποιαδήποτε προσπάθεια προεξόφλησης μίας πιθανής κίνησης του Μάριο Ντράγκι. Έως 1,85% προς τις 9.640 μονάδες νωρίτερα ο DAX στη Φρανκφούρτη, σε καθοδικό άνοιγμα παρέπεμπαν προ ολίγου τα futures του S&P μετά τη χθεσινοβραδινή υπέρβαση (και) των 2.000 μονάδων. Στις 1.983 μονάδες με απώλειες 0,76% το future τρέχοντος μηνός.

Όσον αφορά στην αξιολόγηση, η Έλενα Λάσκαρη από νωρίς έχει αναφερθεί στην επάνοδο των επικεφαλής των δανειστών με την τακτική του καρότου και του... μαστιγίου.

Επαναφορά για τον ΔΤΡ μετά την κάμψη έως τις 38,59 μονάδες, χαμηλό επίπεδο όπου έγιναν κάποιες κινήσεις σε Εθνική, Πειραιώς αλλά και Alpha Bank, Eurobank. Έως το 0,78 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της Eurobank, που βραχυπρόθεσμα (σε τριήμερη μέτρηση) έχει το πιο επιθετικό διάγραμμα.

Μικτές τάσεις για την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με πωλητές στη μετοχή του Οργανισμού (έως τα 6,53 ευρώ), με αγοραστές σε ΟΤΕ (έως τα 8,28 ευρώ) και ΔΕΗ (έως τα 3,39 ευρώ).

Εισηγμένη-κλειδί για τη βαρύτητα των δεικτών η Coca Cola, που σήμερα διατηρείται σταθερά σε αρνητικό έδαφος, με ελεγχόμενες πωλήσεις στο εύρος των 17,86-18,03 ευρώ. Αναμενόμενη η... χρήση της Coca Cola σαν φρένο σε μία συνεδρίαση όπου θα δοκιμαζόταν η αντίσταση των 570-575 μονάδων.

Κινητικότητα στους τίτλους των Motor Oil, Jumbo, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίου και F.F. Group, Grivalia, Τιτάν, Viohalco αλλά και σε Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Παράγοντες της αγοράς αποτιμούν ως ενθαρρυντική ένδειξη το ότι σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips επιχειρείται αλλαγή θέσεων σε «τοπικά υψηλές τιμές», όπως το ότι τοποθετούνται και νέα κεφάλαια. Κινήσεις τακτικής, που πιθανόν να σχετίζονται και με την αναδιάρθρωση λόγω δεικτών FTSE.

Επίσης θυμίζουμε ότι στις 11 Μαρτίου αναμένεται η επαναξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, στις 18 του μήνα το rebalancing από τον οίκο FTSE, με εκτιμώμενες εισροές σε Eurobank (27 εκατ. ευρώ), Jumbo (26 εκατ.), Τιτάν (18 εκατ.), Alpha Bank (16 εκατ.), ΟΤΕ (13 εκατ.), F.F. Group (12,2 εκατ.), Motor Oil (12,1 εκατ.), ΟΠΑΠ (9,4 εκατ.), Εθνική (8 εκατ.), Ελληνικά Πετρέλαια και για 4,1 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Πειραιώς.

Κινητικότητα και στα «μεσαία», με το ενδιαφέρον σε MIG, Fourlis που ενισχύονται και Intralot, Intracom και Frigoglass που υποχωρούν.

Λίγο μετά τις 13:30 είχαν αλλάξει χέρια περί τα 80 εκατ. μετοχές, αξίας 46 εκατ. ευρώ (με το 68% στον τραπεζικό κλάδο).

Κινητικότητα και στο ΧΠΑ, καθώς λίγο μετά τις 13:35 είχαν «ανοίξει» περισσότερα από 3.580 Συμβόλαια του FT 25. Στην πλειονότητά τους με υπερτίμηση/premium έως 0,85% υψηλότερα της υποκείμενης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v